» »

krmiljenje robotov z mislimi

krmiljenje robotov z mislimi

gzibret ::

Pravkar sem malo brskal po svetovnem tisku in sem zasledil tole novico. Morda lahko rečemo kakšno na to temo ali pa zgolj v vednost....

Evo, prvič je uspelo. Na Japonskem so krmilili robota zgolj s tem, da so pomislili na nekaj. Trenutno zgolj pri opicah, morda v bližnji prihodnosti tudi pri ljudeh. No, opica se je nahajala v Severni Karolini, robot pa na Japonskem.

That's one small step for a robot and one giant leap for a primate. :D

Novica: Monkey's Thoughts Propel Robot, a Step That May Help Humans - New York Times

Vse je za neki dobr!
  • spremenilo: gzibret ()

antonija ::

Jst se spomnim ene oddaje na TV kjer so ljudje pravtako "krmilili" racunalnik samo z mislimi. Na glado so jim dali senzorje ki so spremljali kateri del mozganov je aktiven, racunalnik je pa te signale prevedel v gibanje miske (gor, dol, levo desno) in dva klika se mi zdi.

Sej nacelno lahko krmilis katerikoli racunalnik s cimerkoli, ce le imas senzorje ki zaznajo spremembo na "krmilniku". Zdej pa nej bo to pritisk na tipko, premik juysticka, dotik touch screena ali pa sprememba temperature, prevodnosti, el. in mag. polja, napetosti, etc. na kateremkoli delu telesa.

Je pa super ideja in upam da jo bojo izpopolnili, ker tipkovnica in mis sta ze zelo "so last week"8-)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gzibret ::

Ne, ne, tole je drugače. V glavo opice je bilo zabitih kakšnih 250 - 300 elektrod, ki so spremljale vzburjenje vsakega nevrona posebej v delu možgan, ki skrbi za gibanje nog. Torej ratalo jim je vzpostavit direkt link stroja z možgani, ne preko nekih posrednih meritev prevodnosti kože.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

BigWhale ::

Kul! Nucamo samo mal bolj sofisticirano povezavo, brez vrtanja v glavo.

jype ::

Ja, bolš da en tomograf v obliki slušalk nosiš :)

Luka Percic ::

Jaz pravim da je to zgolj za invalide/otroke ter za zabavo.

Ravno tako kot z umetnim ušesom slišiš precej slabše, z umetnim očesom vidiš precej slabše.. pa jim po tehnični plati nič ne manjka. LE signali so novi in možgani kasneje nemorejo več toliko preurejat neuronov, da bi se naučili uporabljat nove "organe" kot je treba.

Bivši sošolec je imel nekaj problemov z vidom (menda gledal navzkrižem) pa so mu pokrivali eno oko ko je bil majhen; rezultat- nemore več združit slike obeh oči- lahko gleda samo z levim ali samo z desnim. Pa je vsako oko zase povsem ok.

Pozabite na novo roko v višjih starostih(vsaj z tehnologijo na tej stopnji).

Tudi "usmerjanje miške" z mislimi je v bistvu 6 gumbov, če sem jaz prav razumel(gor dol levo desno levi desni). Pa na roke jih je lažje pritiskat, da ne omenjam miške, kjer lahko v trenutku skočiš na določeno mesto. Nerodno nenatnačno- sitno za se naučit.
Več elektrod sicer pomeni več gumbov, ampak a bomo znali vsako posebej nadzorovat? Kako natančno? Bomo "signal" trzal? Bil prepočasen?

Imo je edina realna možnost "dobrega premikanja" ta, da uspemo prekinit živčne povezave v roki, in jih usmerit direktno v računalnik.
Ampak hej, jaz negrem pod nož, vsaj pod tako tehnološko zastarelega ne! Še posebej ker je lažje naredit recimo eno eksoskeleton varjanto, kjer boš lahko mahal z rokami kolikor boš hotel, brez da bi se utrudil.

Imo bi to bila varjanta za otroke, ampak sem skoraj prepričan da družba nebo dopustila da se jim vsaja elektrode v glavo.

Pa saj ni potrebe.

gzibret ::

No, če bi bil tetraplegig in mi eden ponudi sofisticiran dvonožni samohodni invalidski "voziček" z dvema premičnima napravama za prijemanje stvari s petimi subprijemalkami na vsaki premični napravi in bi to lahko kontroliral direkt na podlagi elektrod v glavi, nebi velik pomišljal. Koneckoncev, tudi če gre pri vztavljanju elektrod v glavo kaj narobe, nisi veliko na slabšem (noge in roke že maš itak ohromljene ;) ).
Vse je za neki dobr!

Luka Percic ::

Ne, ne, tole je drugače. V glavo opice je bilo zabitih kakšnih 250 - 300 elektrod, ki so spremljale vzburjenje vsakega nevrona posebej v delu možgan, ki skrbi za gibanje nog. Torej ratalo jim je vzpostavit direkt link stroja z možgani, ne preko nekih posrednih meritev prevodnosti kože.


Raje kot da mi zabadajo elektrode v možgane, naj mi dajo te elektrode v hrbtenjačo. Učinek bo isti. To je pogojno uporabno le, ko je treba naredit novo povezavo, in je stara cela (ali pa vsaj "pri možganih") fuč.

Luka Percic ::

Trakci za "krmiljenje miške" že obstajajo. Ampak kaj ko ko upravljanje z njimi zahteva nenormalno napora in je še vedno shity.

Tole pa bo pomagalo zdravnikom "rešiti življenje" ljudem ki jim povezave med možgani ter osatlimi deli ne delujejo. Kar seveda je super.

Kaj pa ostali? Ki se nebi samo igrali in nismo invalidi? Jah mogoče bo prišlo prav pri biološkem modulu za računalnik (jup, spet dodaten pospeševalnik:D), ali pa olimpijski bazen neuronov, kot se je enkrat Thomas slikovito izrazil, namesto supercomputerja (ali bolje- ob njem). Tam pa bomo rabili vedet kam približno naj postavimo te elektrode in kakšne morajo bit da bodo dobro brale ter sporočale info, ter da jih biološka struktura nebo zavrnila- ampak prepoznala za svoje.

strictom ::

"Vista needs to install a plugin to your head. Think of a puppy to continue."
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

snow ::

Ena stara tema iz tega področja: Direktna povezava z možgani
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

BigWhale ::

Luka, nekaj podobnega sem ze jaz razlagal pred casom. Signale, ki jih mozgani posiljajo in sprejemajo je tezko interpretirati in simulirat. Ker so vsaj zaenkrat precej abstraktni, ce tako recemo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook bo nadaljeval s poskusi branja misli

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
144280 (3633) Hermit Bob
»

Neuralink že načrtuje poskuse na ljudeh

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
259436 (8169) Gregor P
»

Robotska roka nadzorovana z mislimi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
388523 (4073) Jst
»

Direktna povezava z možgani

Oddelek: Znanost in tehnologija
132899 (2173) sverde21
»

Upravljanje računalnika z mislimi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
183929 (3160) BBB

Več podobnih tem