» »

Konec podpore za Win98/Me - priložnost za Linux?

Konec podpore za Win98/Me - priložnost za Linux?

Slashdot - Včeraj je Microsoft napovedal, da bo 11. julija uradno opustil podporo za Windows 98 in Me.
Kljub opuščeni podpori so nekateri mnenja, da bo Microsoft v primeru večjih varnostnih ranljivosti v prihodnosti vseeno zdal varnostne popravke tudi za "opuščene" različice svojih operacijskih sistemov, saj si ne more privoščiti slabega ugleda, le da ti popravki ne bodo dostopni preko sistema Windows Update.

Kaj to pomeni za namizno računalništvo? Glede na to, da je Microsoft leta 2004 podporo za Windows 98 med drugim podaljšal zaradi grožnje Linuxa, pri ZDNetu špekulirajo, da ukinitev omenjene podpore prinaša priložnosti za razširitev Linuxa na namizje.

Po eni strani je namreč po ocenah na svetu med 50 in 70 milijoni računalnikov na katerih še vedno tečejo Windows 95, 98 ali ME, po drugi strani pa je veliko programske opreme napisane le za okolje Windows, Windows emulacija pod Linuxom, pa seveda ni popolna. Problem lahko predstavlja tudi kratka podporna doba za različne distribucije Linuxa, ki znaša večinoma eno ali dve leti (Ubuntu po novem tri leta), medtem ko Microsoft podporo nudi bistveno dlje časa.

Vsekakor več konkurence potrošnikom ni nikoli škodilo.

45 komentarjev

mtosev ::

Že je bil čas.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

mare_ ::

Lepo... zraven sebe imam pa 15 računalnikov s sveže nameščenimi win98, ravno nekaj takega jih pa še čaka :)

Phoebus ::

Ah, bodimo pošteni...kaka priložnost za linux neki?? Ljubje bodo naložili XP in bodo vsi veseli gledali, koliko novih feturjev imajo novejši winsi.

Poldi112 ::

Narobe. Ljudje ko si še kar na win98 so ali leni ali pa imajo dober razlog da so tam. In ti pač ne bodo šli ne na Win ne na Linux.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Brane2 ::

No, če bi WIne delal tako kot je treba, niti vedeli ne bi kaj dosti da so na Linuxu, če niso preveč izbirčni.

Gnome/KDE se da prilagodit, mašino pa prepričat, da ob dvokliku požene stvari pod Wineom...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Je pa drugo vprašanje, koliko je ta publika pomembna za Linux in koliko so obstoječe rešitve primerne za zamenjavo.

Mogoče Win98 podpore ne bo več, a kje je Wine podpora ?

Dosemu in FreeDos sicer kar dokaj dobro delata....
On the journey of life, I chose the psycho path.

jype ::

Priloznost za Linux je predvsem totalno zablodela Vista.

slatko ::

Tisti ki imajo še danes W98 ali WinMe vsekakor zaradi tega ne bodo presedlali na novejše, iz dveh preprostih razlogov; prvega je že Poldi112 napisu, drugi razlog je pa ta, da se vsakomur ne da ukvarjat z nalaganjem novih winsow in vse ostale programske opreme zaradi tega, ker ljudem ki se s tem ne ukvarjajo dnevno to predstavlja veliko breme (nekdo ki se pa stem ukvarja vsak dan mu pa pač ni problema naložit).

Tko da jest osebno tut močno dvomim da je to kakršnakoli priložnost za linux.

BigWhale ::

Ja tole slednje je bila tudi moja misel...

Priloznost. Niti ne world domination. Zato imamo se cas. No, ce nas google ne prehiti.

mathjazz ::

Seveda pa mnogi ne bodo presedlali na Windows XP tudi zato, ker imajo pač prešibke računalnike zanj.

Če bodo želeli presedlati na Linux pa bodo iz istega razloga verjetno prisiljeni uporabiti katero izmed starejših distribucij.
www.getfirefox.com

necromncr ::

Torej.. če bo kdo metal WIN98 mašine ven, vzamem hardware :)

poweroff ::

V bistvu so tukaj "problem" šole. Oni imajo švohnate računalnike. Tukaj jim Linux prav pride, ker jim omogoča, da iz obstoječega hardwera iztisnejo čimveč. Poleg tega Linux postaja "politika" šol.

Seveda pa to ni world domination. Ne še... >:D
sudo poweroff

AndrejS ::

Konec poddpore za Win98/Me - priložnost za Linux?
Šala dneva. Imamo pa komike na forumu, pa še novice pišejo.

Prej bi to rekel da je to priložnost za prodajalce računalnikov, zraven pa še prodajo XP Home pa je to to >:D

Azrael ::

Ne vidim tu nobene prilike za Linux. Prilika bi bila samo, če bodo izpolnjene vse naštete točke:
1. Vista popolna polomija,
2. MS SW postal tako zaščiten, da zaščite ne bo nihče sesul,
3. konec z piratskimi Win XP.

Misja nemogoče.

Zase, kot uporabnik licenčnih Win98, lahko rečem naslednje:

Win XP sicer preverjeno lepo dela na moji kišti, ampak, čemu bi ga nameščal? Programi, ki jih uporabljam delajo na obeh sistemih. Pisci virusov in ostalih smeti so usmerjeni na trenutno najbolj razširjen sistem, kar Win98 že dolgo ni.

Res ne vem, čemu bi migriral na Linux, sploh ko imam kup HW, ki je z Lin skregan (ATi grafa, Umax scaner...), tudi če zanemarim, da nekaj SW ni in ne bo za Linux?

Samo fancy faktor pri meni ni dovolj za menjavo sistema. Samo za info do maja 2000 sem dobro shajal z DOS 6.22 in Win 3.1, potem pa ni več šlo zaradi interneta in LFN.

Torej, če skrajšam, z Win98 bom prešel na nek drug sistem samo v primeru, da mi ne bo mogel več ustreči pri zahtevah, ki jih bo prinesla prihodnost. Trenutno pa takih zahtev (še) ni.
Nekoč je bil Slo-tech.

marjans ::

Hmmm, omenjena OS-ja sta iz leta 1997 in 1999 (torej stara 9 in 7 let).

Iz novice je nekako razbrati, da bodo zaradi nepodpore omenjenih OS-ov (grdi, grdi MS) ti uporabniki prešli na linux ?!?!

A mi lahko kateri od linux-ašev pove kakšna je trenutna podpora linux distribucij iz leta 97 in 99? Kakšne in koliko časa imajo uporabniki linux-a na voljo popravke za dano verzijo distribucije? Pa ne iskat izgovorov, da si ga uporabniki lahko nadgradijo na novejšo verzijo (ki je odpravljala security buge), saj se tudi omenjena OS-ja lahko nadgradi (vendar ne brezplačno).

Je pa res, da HW, ki je (bil) primeren za omenjena OS-ja ni več primeren za novejše OS-je, vključno z linux-om (pustimo ob strani strogo namenske postavitve). Leta 1997 je intel dal prvo verzijo pentium 2 233 MHz (ga kdo še uporablja?) in je 32 MB RAM-a na desktopu bilo veliko razkošje. Takšen HW pa tudi za linux desktop mašino ni več uporaben.

Torej tisti, ki še uporabljajo omenjena OS-ja, najbrž nimajo mašin 7x24 na internetu, kot stand-alone mašina (ali pa v izoliranem LAN-u) pa jim lahko še lepo služi naprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: marjans ()

Roadkill ::

No, sem ravno mislil napisat, da je tale novica rahlo bullshitana, pa me je priblizno 15 ljudi prehitelo.
Sam z veseljem ze par mesecev doma uporabljam izključno linux (ubuntu), se zelo zavzemam za to, da bi se baza linux uporabnikov čim bolj razširila, ampak vseeno ne vidim, kako bi imela ukinitev podpore za win98 lahko kakeršenkoli vpliv na prehod win->linux.

Uporabniki, ki še vedno uporabljajo win98 niso ravno nek vzorec ljudi, ki bi jih človek sploh hotel imet na linuxu. Taki ljudje se pomojem večinoma niti ne zavedajo, kaj ukinitev podpore pomeni oziroma, kaj podpora sploh je. Dvomim, da bo več kot par promilov trenutnih uporabnikov win98, tole sploh opazilo.

Poleg tega novica sama sebe udari po prstih, ko pove kakšna je relna slika: Linux supporta "ni". Dejanski support se (tudi) pri linuxu plača in ni poceni. Kar se pa tiče izdajanja popravkov in nadgradenj, se pa tak support vleče le kako leto.

Tko da tale novica je bolj FUD. Želi sprožiti neko neupravičeno jezo do microsofta in s tem speljati kakega uporabnika na linux.
Je pa bilo že večkrat dokazano, da pozitivna stimulacija deluje bolje kot negativna, zato naj raje kdo napiše kako novico o kaki novosti v linuxu, kot pa da se meša 10let star drek.

Vedno bolj si želim, da bi imel s-t možnost filtriranja/rangiranja novic. Brez zamere matthai ampak tvoj negativizem mi gre na živce.
Ü

linuxdady ::

Nak, če se še tako trudim, vzročne zveze med opuščanjem podpore Oknom 98 in priložnostjo za Linux ne uspem najti. To je nekako tako, kot da bi opustitev proizvodnje rezervnih delov za Yuga vplivla na prodajo Airbusa.

poweroff ::

Zakaj sama sebe udari po prstih, če pa pove resnico? In tudi pove ad gre za špekulacije. Mislim folk, a sploh znate brati?
sudo poweroff

marjans ::

Matthai,

novica nekako nima repa in glave, smiselne vzročnosti in posledičnosti (nekako me spominja na romane Dana Browna - veliko "dramatičnih" preobratov).

Novica bi bila smiselna, če bi bila brez drugega in tretjega odstavka (ali pa z zelo okrnjenim tretjim). Takšna kot je, pa najprej pokaže na negativnost MS (uporabniki so puščeni na cedilu), pa še tu je bila podpora tako dolga, ker se bojijo Linux-a. Drugi ostavek nekako posredno sugerira, da ima linux veliko daljšo podporo in da bi naj zaradi tega uporabniki šli iz MS na linux.

V tretjem odststavku pa se zgodi preobrat - linux ima kratko podporo ...

Kaj je torej point novice oz. omenjanja linux-a v novici?

Roadkill ::

No to je bil tudi nekako moj point... ne da si zajebal, ampak da se novica skrega sama s seboj.
Smislena novica bi bila, da je MS ukinil podporo win98. Vse ostalo je pa bloat, da novica od daleč izgleda bolj zanimiva.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Brane2 ::

Edina priložnost za odprtokodne zadeve topogledno so lahko recimo zamenjava DOS-a v prastarih blagajnah itd.

Samo za to ti AFAIK zadošča FreeDos in v bistvu ne rabiš Linuxa. Da pa bi Linux ob Wineu bolje izkoriščal stroj, je pa IMHO tudi malo bosa.

Ja, lahko se stvar bolje obnaša, vendar v nafriziranem native Linux ssistemu, s HW-ju prilagojenim namizjem, kernelom in eyecandujem.

Da bis e a z WIneom okrog hvalil, pa IMHO še ni. Stvar nekako dela, ko dela in njen cilj ni hitrost, ampak NEKA združljivost.

Preden se kdo navdši nad WIneom, naj ga proba sam,.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Roadkill ::

Po svoje je tudi napačno razmišljanje, da greš na linux z mislijo "bom pa wine gonil".
Wine si jaz predstavljam le kot zadnji možen izhod. Za prehod na linux si pripravljen, ko si se navadil že na winsih uporabljat programe, ki so neodvisni od platforme.

Wine uporabiš le za kako specifiko, ki je na linuxu res ni moč dobiti. Če je takih specifičnih programov več, je pa bolj zdravo, da ostaneš na winsih.
Ü

sid_dabster ::

Nekateri ljudje se zelooo tezko navadijo na karkoli novega... To vidim pri svoji familiji, kjer je ze zamenjava microsoftega officea z openoffice 2 povzrocila preklinjanje. Ko pa sem hotel xpje vreci z masine dol in instalirati freebsd (zaradi nenehnih problemov z virusi in ostalim sranjem), je bil pa sploh ogenj v strehi:O! Pa ne, da bi se na tisti masini poganjali kaksni specificni programi (skoraj izkljucno pisarniski kompjuter), samo strah pred spremembami je naredil svoje. Ne razumem, res ne.
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

ank ::

Wine uporabiš napr. za Flash 8, ki ga v linuxu ni in ga ne bo. ;( Upam da bojo vsaj devetko portali.

Osprey ::

Ja Flash 8 je big problem. Ampak, hm, ank, če ti flash 8 uspe zagnati pod wine-om, ti čestitam in bi bil prav vesel, če bi razložil, kako ti je to uspelo :P .

Roadkill ::

Ü

Tear_DR0P ::

edino kar mene drži proč od linuxa je ne podpora activcarda, ki ga potrebujem za elektronsko banko - ko najdem delujoč driver za COM port activcard reader, pol pa najverjetneje migriram - zaenkrat lahko iz alternativnih brskalnikov kamot dostopam do banke, ampak samo iz WIN okolja, linux pa bo potrebno se stestirat
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

veteran ::

Mislim folk, a sploh znate brati?

No, ko smo že ravno pri vprašanju pismenosti bralcev, avtor novice je pozabil omeniti, da bo Microsoft kmalu ukinil tudi podporo za XP SP1. (izvorna novica, prvi link) >:D

Sicer je pa vsa ta podpora bolj tako. Tudi XP z vsemi nameščenimi popravki lahko hitro postane žrtev golazni (virusi, trojanci). Še celo redno posodabljan antivirus včasih ni dovolj, ker ljudje poganjajo sistem z admin privilegiji ves čas (ne da bi sploh vedeli, da to ni v redu).

MrStein ::

Zanimiv povzetek novice :
Vsekakor več konkurence potrošnikom ni nikoli škodilo.


Kaka večja konkurenca, če bo en izdelek manj ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ank ::

Grundge v mislih sem imel prikaz web strani, ki uporabljajo flash 8. To se pa naredi tako, da uporabiš firefox (windows verzijo) na katero potem instaliraš flash player. Gre pa tudi z IE ampak je več dela za enak efekt.

http://www.howtoforge.com/ubuntu_flash_player

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ank ()

Mr.B ::

Ha Ha ha, ukinjena podpora za Windows 98, kabum, in vsi Windows 98 userji bodo šli na Linux, to je fenomenalna novica.....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

svencbir ::

Nekje zgoraj je bilo zastavljeno (verjetno retorično) vprašanje kdo še uporablja Pentium I 233 Mhz in 32 Mb rama.

Odgovor je jaz. Pravzaprav PI 200 Mhz MMX, 32MB Sdrama100Mhz, 64 bitni pospeševalnik S3 1Mb, 8 Gb disk.

Sem Svencbir, bi še kdo rad kaj vedel?

Poldi112 ::

Jaz recimo bi rad vedel zakaj? A si mazohist, revež ali pa imaš računalnik za podstavek za rože?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Mr.B ::

Nekateri uporabljajo računalnik tudi za kaj drugega kot šminko.
Z Wordom97 se da prav tako delati kot s šminkastim 2007, ali pa z zadnjim OOo…
Dejansko večina tistih frikov z ultra fensi računalnikom ne znajo uporabljati niti polovico kar nudi office 97 kaj šele 2007, ampak važno da si in…

Pa za izračun plač se da čisto dobro narediti tudi v Windows 98, in vprašanje je če bi isti program delal pod Linuxi. Pa OutlookExpress 97 dela tako dobro kot zadnja verzija v IE7.

To je tako kot mobiteli. Zato da si in pred bejbo imaš šminkast mobitel, dejansko pa uporabljaš samo za telefoniranje. No MMS samo pred frendi uporabiš, da ne izpadeš lolek.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

mercutio ::

Mr.B.

Tako je. Če ne za drugo, pa mogoče za kakšen Linux router :)

Poldi112 ::

Na p200 pač stvari ne tečejo tekoče. Plus da imaš gor OS ki je pojem nestabilnost. Za zelo malo denarja dobiš pc 1GHz in 256 mb ram-a, kjer lahko udobno delaš z win2k.

Tako da ne mi o poziranju.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Looooooka ::

dost pateticno da na to gledas kot priloznost.
velik pove o tvoji ponudbi...
to je tko kot da bi se "mercedez" veselil kupcev jugota,ki gredo masovno metat avtomobile (pa predn se linux dorki zacnejo napihvat bi rad omenu da sm reku mercedez :P ).

to je sam eden izmed razlogov(to da je linux 10 let zadi tud pomaga...) zakaj je linux vedno...se zmeraj in vedno bo zaostajal za winsi na desktop obmocju...nizki cilji.Zakaj hudica bi hotu met operacijski sistem ki cilja na to da bo zamenjal neki kar je ze vec kot 5 let zastarelo.
Aja pa ta support so ze zdavni rekl da bojo skenslal tko da dvomim da je kerga kol userja ujelo s "spuscenimi hlacami"...
in tocn tko k so gor napisal...folk bo su lepo na 2000ko,xp-je al pa do konca leta probu prezivet vse kar internet vrze win92 in kupil visto.
Se pac bl splaca klikat za 40 jurjev, kot brat HOWTO-je in tipkat za 0 sit.(in ne...nobenga ne brigajo novi linux graficni install vmesniki...so save it).

Mr.B ::

Da , toda moraš kupiti licenco za Windows 2000.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

poweroff ::

Zanimivo, če je novica napisana tako, da je kritična do Linuxa je takoj ogenj v strehi.

Novica pač najprej pove, da je bila ukinjena podpora za Win98. Nato pove, da je MS pred časom to podporo podaljšal, ker se je (MS namreč!) bal Linuxa.

In potem pove, da nekateri špekulirajo, da je sedaj priložnost za Linux.

Pa je res?

Novica pove, da ima Wi98 še veliko računalnikov (torej je POTENCIALEN trg velik), a dejansko ima Linux slabšo podporo kot MS in wine še ni nared.

Mislim, kje je tukaj negativizem, itd.? Pač, lepo sem povedal, da nekateri špekulirajo in izpostavil kje so vseeno slabosti Linuxa. Čeprav sem uporabnik Linuxa se vseeno zavedam njegovih slabosti. To vas moti?
sudo poweroff

Nejc Pintar ::

Res je tale novica malo fanatična, ni pa zato treba flejmat (Loooooooooka):\

Loooka če si kdaj od daleč videl linux potem dobro veš da ni 5 let zadaj ampak prej nekaj let spredaj. Alternativa večini programov na sistemu Windows obstaja, uporabniški vmesnik je bolj prilagodljiv, sam sistem je bolj prilagodljiv, če si kdaj videl google je tudi podpora velika...

CaqKa ::

mathaii, po mojem je trn v peti v 'špekulaciji' da bo to rpiložnost za win. kot novinar bi od tebe pričakoval, da argumentiraš zakaj bi tako bilo. saj le tako daš svoj senf/razmišljanje na tematiko.
ampak kot je sklepati iz komentarjev je špekulacija napačna, oziroma nekateri komentarji celo argumentirajo da bi bilo potrebno špekulirati v drugo smer.

in tudi moje mnenje je da to nikakor ni priložnost za linux... predvsem zaradi tega, ker bi za hw na katerem je laufal win98 bila potrrebna ena starejša distribucija.. kako pa je z njimi pa vemo.. linux je šele pred časom začel delat na userfrienly vmesniku.. tako da so distroji ki so 6-7 let stari prava polomija. še OOoja ni noter.. average joe, pa tudi nebo šel optimizirat distroja da bo maximalno izkoriščal hardware kot sam omenjaš.

se bo pa našel kak posameznik ki bo pa to verjetno res naredil.. ampak tisti je že prej razmišljal o preselitvi.


pa nevem kako pravite da ni alternativnih osov? kaj pa macos?

Matevžk ::

predvsem zaradi tega, ker bi za hw na katerem je laufal win98 bila potrrebna ena starejša distribucija..

S tem se ne bi strinjal. Novejši linux je v bistvu še bolj optimiziran in teče hitreje kot starejši. Toliko nepotrebne navlake pa se ni nabralo, ali pa se jo da izklopiti. Pač ni treba uporabiti KDE (čeprav je v zadnjih inačicah tudi hitrostno mnogo napredoval), ampak delaš s xfce4 ali čem takim. Tega se pa da v Ubuntuju že kar po defaultu dobiti, če izbereš Xubuntu in ne navadnega Ubuntu. In še oglašujejo ga kot Ubuntu za počasnejše mašine in ljudje verjetno nimajo težav z razumevanjem tega ...
lp, Matevžk

Mr.B ::

A jooo, spet nekaj kar je skregano z realnim stanjem.
Odgovorite mi sledeče:
Zakaj bi šel sedaj iz Windows 98 na Linux, če pa mi le te čisto lepo delajo na mojem mlinčku ?
Tisti ki imajo Win98 jih zadnja stvar zanima, podpora za Win98 ali pa varnost. Dokler bo računalnik delal, ne bo kupil novega, in dokler bodo programi delali na mlinčku, le tega ne bo menjal .
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Poldi112 ::

Hja, če si zadovoljen z Yugo-tom potem pač ne razmiškjlaš o menjavi,a ne :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

TESKAn ::

Poldi112, ti enostavno ne razumeš, da nekaterim je važno samo to, da DELA in se nočejo zafrkavat še z maljonom nastavitev in trikov, ki pridejo z novim sistemom, pa če je ta še tako preprost.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri -win server 2003 R2-

Oddelek: Operacijski sistemi
462591 (1837) Mr.B
»

Virtual PC 2007 in SQL Server 2005 SP2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
63404 (2774) MrStein
»

Internet Explorer 7 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
10117216 (13186) 3p
»

Tudi podpori za Windows 2000 se počasi bliža konec (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
906965 (5414) Gandalfar
»

Intel pozabil na Windows 98 in ME

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
82228 (2228) Tody

Več podobnih tem