» »

zelo občutljivi merilniki napetosti

zelo občutljivi merilniki napetosti

snow ::

Zdravo!

Zanima me kako bi naredil oziroma kje bi kupit zelo občutljive voltmetre... po moznosti digitalne.
Kako obcutljive? Tam 0,1 - 100 mikrovoltov. Ja mikro, ne mili!
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Brane2 ::

STvar bi se vrejetno dalo narediti z operacijskim ojačevalnikom, ki bi recimo signal ojačal 1.000 krat, nato bi ga pa prikazoval z navadnim digitalnim inštrumentom.

Nisem ziher kolk simpl bi to blo in kolk bi se lahko zanesel na rezultat. Bi blo treba preverit datasheete in probat.
On the journey of life, I chose the psycho path.

In jaz bi recimo ta singal potem rad spravil do računalnika.

Brane datasheete česa?

Operacijskih ojačevalnikov in ostalih kompoinent, potrebnihza zadevo.

Kaj to sestavljaš ? Detektor laži ?

:)

Zanima me EEG in tisto upravljanje računalnika z mislimi... pa me zanima kako zadevo iz glave pripeljat na računalnik. Na računalnike se dokaj spoznam... elektro del pa ne najbolje.

Kako bi se takšne zadeve lotil? Najbolj problematičen mi je ta del s senzorji - ki so ubistvu voltmetri?

Povprašaj raje na kliničnem, če bi ti kdo v nadurah vdelal USB v čelo... :D

ql000 ::

@snow: kaj ti to delaš tak na pamet ali si kje kaj prebral? Kompliment na ideji! Samo malo dvomim v sistem z voltmetri okrog lubenice :8).

Zgodovina sprememb…

• polepsal: Primoz ()

Skeptik :) Hehe saj kul:
nature link - nature revija ima najvišji SCI (znanstveni) indeks.

USB bi jaz mel na drugi strani ne v/na glavi :D
Tiste mikrovolte sem pa našel ko sem gledal mal za EEG naprave.

Kaj zdej. A znamo(hehe znate no) kaj takega naredit al bo treba res kje drugje (klinični) vprašat? Ampak tam so verjetno sami medicinci.

Jaz bi od nekega A/D-ja naprej znal naprej naredit. Sam kak pa s takimi malimi signali delat.. hmm. Operacijski ojačevalec je bila ena ideja ja. Kako se mu v angleščini reče? In hm kak primer? Firma, ki jih dela?

Vas mal gnajvim ja... pa treba mal možgančke kravžlat :)

Azrael ::

Operacijskim ojačevalcem se v angleščini reče Operational Amplifiers.

Verjetno bi rabil kakšne nizko šumne (low noise) za ta tvoj namen, vendar sem nekoč na Dinosu videl neko elektroniko, vendar ne vem ali je to res bil EEG z splošno namenskimi 741 (ali pa je bil to razlog zakaj je bila elektronika tam).

Senzorji nisem ziher, ampak zdi se mi, da gre za elektrode, ki se jih pritdi na različne dele glave ali telesa in se potem meri el. signale med njimi. Več bi vedel kakšen medicinec. Vsaj ker izgleda, da je samo gumijast one, ki se prisesa in notri je kovinski kontakt. Povezave bi IMO morale biti s koaksialnimi kabli, drugače bi lovil še ves brum el. omrežij in še kljub temu se verjetno neki kompenzaciji tega bruma ne boš mogel izogniti. Saj, ko se dotakneš vhoda kakšnega audio ojačevalca, slišiš samo brnenje 50 Hz.
Nekoč je bil Slo-tech.

Jaz bi zmontiral opamp kar v senzor. Dobijo se tako majhni čipi. S tem ti odpade ves problem prenosa majhnih signalov.

Drugače pa ne pričakuj, da bo folk tle delal tvoje domače naloge.

Če imaš mučilnico v kleti, je to IMHO tvoja stvar, ki je ne rabiš tle razlagat. :D

ČE bo v kratkem upadlo število razbitih šajb in pokradenih avtoradijev, ti senzorje naredim sam in jih dam tud pozlatit, če je treba.:\

ql000 ::

operacijci morajo bit definitivno čim bližje senzorju, drugače imaš takoj anteno in tistih mikro voltov sigurno ne vidiš. Samo ni mi jasno,... kaj se tukaj opazuje napetostne razlike med posameznimi lokacijami kjer so senzorji v odvisnosti od znane misli, ali je kaka druga ideja?

Ja meriš napetosti med posameznimi deli/točkami.
Te napetosti pa nihajo s časom in o osnovi ločimo 4 različne tipe valov: alfa, beta, delta, theta: več
Napetosi pa so poledica razelektritve nevronov oziroma električno prevajanje signalov.

Zdej kolk natančni morajo bit senzorji, da kaj zaznajo informacijo ne vem. Niti se ne ve ali ti možganski valovi sploh nosijo takšno informacijo - očitno nekaj nosijo, glede na že znane poskuse.

Ja moja ideja je da bi iskal korelacijo med trenutno mislijo (ja to je mal ohlapno definiran pojem) in trenutnim signalom.
To kar sem sedaj pisal so dost moja ugibanja in ideje.

Aha še nekaj. Možgani so izredno prilagodljivi. Možno, pravzaprav zelo verjetno je, da če bi imel neko povratno informacijo (recimo na monitorju neke lučke, ali kot v onem linku par postov gor gibanje v 3D svetu) bi se možgani naučili uporabljati to povezavo/napravo z računalnikom.

Možno :\

No če še pade kakšna ideja bom vesel. Tudi če se ne bom lotil tega, mi bo vsaka informacija pomagala širiti obzorje :)
Hvala za vse ki ste že kaj napisali in hvala že v naprej.

@Brane
Se javiš za poskusnega zajca? :D Just kiddin'

Še en wikipedia link na to temo: http://en.wikipedia.org/wiki/Brain-computer_interface

Piše tam nekaj glede (umetnih) nevronskih mrež. No to znam. :)

slovencl ::

Pejd na http://www.analog.com/ ali pa na kako drugo stran proizvajalcev elektronskih komponent (maxim ic, texas instruments...) in si malo poglej kaj imjo, pošlji jim kakšen mejl kaj hočeš, pa ti bodo kaj svetoval. Vse od teh firm pošiljajo tudi zasaton vzorce, ker takšnih eksotičnih čipov (predidevam da so nekaj ekstra) v običajnih trgovinah ne boš dobil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: slovencl ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tipkanje brez uporabe prstov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
143601 (2704) BigWhale
»

Pretvornik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika