»

Zastonj knjiga: Linux na namizju

Slo-Tech - Za vse, ki so se želeli pobližje spoznati z Linuxom ali ga morda preizkusiti, pa jih je skrbelo pomanjkanje ustrezne literature v slovenskem jeziku, je sedaj na voljo priročnik Linux na namizju - uporaba Ubuntu Linuxa na namiznem računalniku, ki ga je spisal Matej Kovačič.

Kot rečeno je knjiga namenjena začetnikom v svetu Linuxa. Na začetku je na kratko razloženo, kaj je to Linux in kaj omogoča, sledi pa opis uporabe Ubuntu Linuxa...

133 komentarjev

Konec podpore za Win98/Me - priložnost za Linux?

Slashdot - Včeraj je Microsoft napovedal, da bo 11. julija uradno opustil podporo za Windows 98 in Me.
Kljub opuščeni podpori so nekateri mnenja, da bo Microsoft v primeru večjih varnostnih ranljivosti v prihodnosti vseeno zdal varnostne popravke tudi za "opuščene" različice svojih operacijskih sistemov, saj si ne more privoščiti slabega ugleda, le da ti popravki ne bodo dostopni preko sistema Windows Update.

Kaj to pomeni za namizno računalništvo? Glede na to, da je Microsoft leta 2004 podporo za Windows 98 med drugim podaljšal zaradi grožnje Linuxa, pri ZDNetu špekulirajo, da ukinitev omenjene podpore prinaša priložnosti za razširitev Linuxa na namizje.

Po eni strani je namreč po ocenah na svetu med 50 in 70 milijoni računalnikov na katerih še vedno tečejo Windows 95, 98 ali ME, po drugi strani pa je veliko programske opreme napisane le za okolje Windows, Windows emulacija pod Linuxom, pa seveda ni popolna. Problem lahko predstavlja tudi kratka podporna doba za različne distribucije...

45 komentarjev

Tudi podpori za Windows 2000 se počasi bliža konec

Slo-Tech - Po tem, ko je Microsoft ukinil t.i. mainstream podporo za Windows NT, jo sedaj načrtuje za operacijske sisteme Windows 2000. Predvidoma bi se naj iztekla v roku dveh mesecev, natančneje konec junija letos.

Od takrat naprej bo na voljo samo še plačljiva razširjena (extended) podpora, ki se bo iztekla 5 let kasneje, torej leta 2010.

V tem obdobju, torej do leta 2010, Microsoft načrtuje, da bo še naprej ponujal varnostne popravke za operacijski sistem Windows 2000, ampak predvsem tiste povezane z varnostjo. Ostali bodo namreč v nekaterih primerih na voljo le uporabnikom razširjene podpore.

V tem duhu je Microsoft pred kratkim začel tudi s kampanijo s sloganom Start Something, v kateru oglašujejo operacijski sistem Windows XP.

Novica, Product Lifecycle Dates, Windows 2000 Update Rollup Announcement.

90 komentarjev

Ukinja se podpora za NT 4.0 Server

Microsoft - Malo pozno, a vseeno: Microsoft bo konec letošnjega leta ukinil podporo za Windows NT 4.0 Server. Pred tem je že sredi leta ukinil podporo za Windows NT 4.0 Workstation.

Kot zamenjavo (seveda) priporočajo, da nadgradijo obstoječe serverje z operacijskim sistemom Windows 2003 Server. S tem bi naj izvišali varnostno raven, produktivnost, in zmanjšali stroške vzdrževanja. Več.

Za strežnike Exchange 5.5 pa se bo podpora končala s koncem naslednjega leta. Vir.

12 komentarjev

Intel pozabil na Windows 98 in ME

Neowin -

Čeprav je Microsoft življenjski krog Windows 98 in Millennium Edition uradno že sklenil, ju mnogi uporabniki in tudi podjetja še vedno uporabljajo. Sicer navadno tečeta na starejših sistemih, kjer se novega sistema bodisi ne splača nameščati bodisi smo na starega navajeni in nam dobro služi, a kljub temu izdelovalci strojne opreme za novo opremo po večini še vedno izdelajo gonilnike tudi zanju. Intel se je odločil temu storiti konec.

Kot poročajo na Neowinu, za novi čipovji i915 in i925 Intel ne bo izdal gonilnikov za Windows 98/ME, s čimer bo uporabnike poskušal prisiliti v uporabo novejših sistemov, tj. Windows 2000 ali XP. To seveda še ne pomeni, da starejši Windows na njih ne bodo delovali, saj vsebujejo nativno podporo za novi čipovji, vendar bodo tekli opazno počasneje, pravijo pri Intelu. S tem dejanjem pušča Intel majhno tržno nišo, ki bi jo lahko VIA in SiS izkoristila, čeprav je res, da sistemi Windows 9x res sodijo na smetišče zgodovine. Več o tem.

8 komentarjev