» »

po krivem obdolžen (verjetno)

po krivem obdolžen (verjetno)

Yohan del Sud ::

Oni dan je družinsko sodišče sklenilo začeti gonjo proti meni, češ, odkar imaš nov računalnik, porabi gospodinjtvo 1,5 KW na dan več. Sedaj pa kličem na pomoč priče, ki bi mi pomagali krivdo odvrniti stran od mene.

Zato me zanima koliko W energije porabijo posamezne komponente ob povprečni uporabi 8 ur na dan, da lahko črno na belem dokažem, da nisem kriv za radikalno nižanje družinskega proračuna.

Sestava:

Plata abit KT7RAID
Navit Duron 600
corb
teac 40x
30gb ibm 7200 dtla
velka kišta 250W z običajnim ventom
gefors winfast mx
live
zip, fd, miš, tipkovnica, podloga...
:D...


No?

miranpozar ::

Kakor ti moč napajalca pove, lahko računalnik porabi maksimalno 250W. To je maksimalno, v resnici pa verjetno manj kot 200W. Kaj takega porabi približno tudi monitor, kar da oboje skupaj verjetno v realnosti okoli 300W.
Električna energija se obračunava v enotah "kilovat ura" (kWh), kar pomeni, koliko toka porabi porabnik z močjo 1000W (1 kW) v eni uri. Ker sem prej predvideval, da tvoj sistem porabi 300W ali morda celo manj (recimo 250W), to pomeni, da dosežeš porabo ene kWh, mora biti tvoj sistem vklopljen tri do štiri ure. Ne vem koliko stane ena kWh, verjetno pa je manj kot 100 SIT.
Če na dan porabite 1.5 kW, predvidevam, da imaš računalnik vklopljen pet ali več ur na dan.
Krivda ti je dokazana! :P

Miran Požar, Portorož, www.miranpozar.com

NiggerBob ::

Točno tako, kot je rekel miranpozar, samo če si prej imel star računalnik prižgan povprečno 8 ur/dan, in imaš zdaj novega prižganega 8 ur/dan, ne vidim vzroka za takšno povečanje.
Teh 45 kWh (30h x 1.5hW) večja poraba pa pomeni le nekaj stotakov več stroškov za elektriko na mesec, torej ni vzroka za paniko. Za točno ceno kWh pa poglej na račun od Elektra.
"Hrabri umrejo samo enkrat, strahopetci umirajo tisočkrat"

roro ::

Če predpostavimo, da je napajlnik opremenjen tja do 200 W in če od tistih (aktivnih) 8 ur nekaj porabiš v času cenejše, nekaj pa v času dražje tarife ter ima dan 30 dni, potem mesečno oskubiš družinski proračun za okoli 720 SIT z DDV-jem vred.

Brez panike.

TESKAn ::

Reč, da čeprav pokur 1.5 kW, gre nekaj te energije za ogrevanje stanovanja, tko da pa pršparate pr ogrevanju, odkar maš nov računalnik:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

KamikazA ::

Moja kišta vleče 100W pa monitor tudi neki takega. Računalo brez monitorja pa na stand-by pa nekje 40W. Vsi podatki izmemerjeni, ker sem mel doma podoben primer.
Jej, pij in kavsaj,
za večnost se ne ravsaj! F.P.

mojsterpeter ::

ja jst mam tut radiatorje zaprte ker me greje moj intelov turbo-grelec :D:D:Daja, moji so tut opazl povečan štrom par let nazaj ko sem ubodu komp - pa se pol hitr navadjolp Peter
ill communication

Medved ::

Sicer reš porabš neki malga elektrike, tok k TV al žarnice ampak prišparaš pri kurjavi tok vatov sigurno zato naj ti odštejejo od gretja, pa poješ mogoče mal mn ker se ne giblješ (sedenje) tko da ni frke si v PLUSU ti po moje:))

Yohan del Sud ::

Fantje, pozabl ste da je zima letos bl zaen k* zato je gretje iz kište povsem odveč... Še tko moram okna odpirat :(

mojsterpeter ::

sej bo mraz prtisnu...

anxieux ::

jah tam ene aprila bo pa še sneg najbrž:D

btw: a kdo ve kok napetosti, voltaže,...?? porab običajen mal:) navit kompjuter v hišnem gospodinjstvu??
~Let The HammerFall~

Rott-von-weiler ::

te boš pa mogo po deseti uri delat ko je tok bolj poceni
(jaoooo ki že vse eni šparajo:O)

Tjulenj ::

anxieux: computer, navit ali nenavit porabi 230V napetosti... razen ce imas lastno elektrarno, pol si pa lahko sam nastavljas :) drugace navadna vticnica ma pa "zaklenjeno" napetost, lahko pa spreminjas tok, pa tako navijas :))) (za posebne ucinke pa s prevodnim svincnikom skleni obe luknjici... tko lahk "odklenes" varovalke :))

Nightmage ::

Povej "druzinskemu sodiscu" da racunalo ni blazen porabnik energije in povej mami, da je njen pomivalni stroj, bojler in pralni stroj 30x vecji porabnik energije kot pa tvoje borno racunalo. Mene je isto sodisce pred leti (ce v casu Pentiumov 166 MMX) obtozilo istega. Takoj sem predlagal test. :D In sicer, pogasnili smo televizorje, ugasnili bojler, pralni stroj in vse gospodinjske pripomocke, edina elektricna stvar v stanovanju, ki je bila prizgana, je bil moj racunalnik. In potem smo sli gledat merilec kilovatnih ur. (tist drekec ki se suce) :D. Sukal se je zanemarljivo pocasi. In potem smo ugasnili moj abak, prizgali bojler in pralni stroj in pomivalni stroj, (enega naenkrat v delujocem stanju) in glej stevec se je sukal tako hitro, da ga je skor vtrgalo :D. Pri danasnjih racunalih je poraba nekoliko vecja, vendar stevec se se vseeno vrti zanemarljivo. Mislim, da te tak test MORA oprati krivde. :D:D:D. Torej, racunalo ti res porabi 1.5 kW, vendar je to zanemarljivo malo, ce pa komplicirajo, pa prostovoljno prispevaj 800 SIT na mesec za strom. Raje naj prisparajo pri pranju ali bojlerju, kot pa pri tebi, ker se bo tam bolj poznalo :D:D:D.
-------Eppur si muove!-------


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prevelika poraba električne energije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5713233 (11551) feryz
»

nenormalno visok račun za elektriko (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9934965 (31844) Maestral
»

Koliko plačate elektriko (stanovanje)? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9331588 (28029) BorutK-73
»

Poraba elektrike (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14750815 (37439) Duhec
»

Poraba el. energije v gospodinjstvu! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6324683 (23250) gruntfürmich

Več podobnih tem