» »

kratek stik

kratek stik

allstar ::

V racunalniku se mi kabel od drugega ventilatorja naslonil na ventilator za procesor zato sem ga hotel odmakniti vendar je bil komp prizgan in in sem se nerodno dotaknil vezja in me je malo streslo ravno toliko da sem cutil. ali sem kaj unicil komp oziroma povzrocil kako skodo?

Azrael ::

Ker so napetosti v compu zelo nizke (do 12V), vsaj na tistih delih, kjer se lahko dotakneš elementov, zelo verjetno takega dotika niti ne bi čutil, mogoče samo v primeru mokrih rok in pod pogojem, da si zelo občutljiv na el. tok, ampak dvomim. Mogoče so te samo prestrašile vibracije kakšnega ventilatorja.

V primeru, da si prepričan, da je bil el. tok obstaja možnost, da je nekaj narobe z ozemljitvijo tega compa. V tem primeru, te res lahko strese, lahko toliko, da komaj čutiš ali pa kar konkretno in to pri dotiku vsakega neizoliranega mesta na tiskaninah ali samega ohišja.

Kako hudo bo to tresenje zate, je ovisno od tega kakšno obutev imaš, podlage na kateri stojiš in od tega ali se dotikaš pri tem še kakšne druge kovinske stvari, ki je ozemljena (npr radiator). Priporočil bi, naj kakšen elektrikar pregleda inštalacijo.

Še starejša tema o tem problemu za več informacij: elektrotehnika v praksi

Ali si comp pri tem poškodoval ne vem. Če dela in se ne pojavljajo neke napake (resetiranja, poškodbe ali izgube podatkov, itd) je najbrž s compom še vse v redu.
Nekoč je bil Slo-tech.

allstar ::

ne do taksnih napak ne prihaja racunalnik deluje navidez vredu, skrbi me u glaunem zato ker je grafika v kompu dosti vredna in ne bi bilo vredu da nebi delovala vec optimalno. ali se lahko zgodi da pri tem racunalnik ne deluje vec optimalno vendar se kljub temu deluje ali bi pri kratkem stiku kaj dokoncno crknilo in sploh komp nebi vec deloval?

hvala,
lp

Azrael ::

Z elektrošoki je tako, neka elektronika lahko crkne v popolnosti, delno ali dogodek preživi brez posledic. Najbolj so od PC sestavin občutljivi diski in mrežne kartice, ostalo malo manj.

Odgovor na vprašanje ali bo grafa tudi v bodoče delala v redu, bo pokazal čas. Ampak, če v 14. dneh ne bo nič narobe, potem ta dogodek 99% ni pustil hujših posledic.

Vsekakor pa upam, da se bož za bodoče zapomnil, da šarjenje po kišti, priklopljeni na elektriko, ni preveč pametno dejanje.

In še enkrat, če je elektrika na ohišju, naj čimprej elektrikar popravi vašo el. inštalacijo, s takimi stvarmi se ni za igrati, namreč taka pokvarjena el. inštalacija je smrtno nevarna.
Nekoč je bil Slo-tech.

balocom ::

statika mejbi? To fajn useka
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vgradnja fid stikala (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9131531 (4704) mirator
»

Izpad elektrike ob vklopu likalnika

246159 (5524) int47
»

Sumim da mi kabelska "prebija"..

83137 (2766) noragoba
»

je dobro imeti racunalnik prizgan 24ur na dan? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
858753 (5976) Fizikalko
»

Pomagajte ! Trese ku hudič. [kabelska] (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
559522 (8291) Pyr0Beast

Več podobnih tem