» »

Sumim da mi kabelska "prebija"..

Sumim da mi kabelska "prebija"..

crush ::

Ok problem je sledec. preselu sem se u novo stanovanje in ko sem povezal kabelsko v mojo tv kartico sem opazu, da slika na monitorju rahlo vibrira. slika od tv je sicer bla cool, a sem vse skupi takoj sklopu. zanima me kje bi lahko bil problem?
z moje strani je lahko edino slabo sestavljen (povezan) podalsek? zasilno sem neki z lepilnim izvedu - ma ni videt nobenega stika..
druga stvar ki sem jo opazil so bile iskre ko sem skusal vtaknit konektor v pc (je to normalno???? - nikoli vidu).
ok, hvala za odgovor. lp
crush

[Popravil naslov, pri elektriki lahko pride do preboja, ne do prebivanja, moderator.]
  • spremenil: Azrael ()

crush ::

no, mogoce sem preslabo opisal kaj me muci.
zanima me mnenje ali je za ta pojav kriv kak kratek stik? al je mogoce v hisi kjer zivim (ker je vec uporabnikou v nasem stanovanju) kak aparat ki posilja nazaj tok v omrezje? al ce mate vi kako tretjo razlago? rad bi izvedel kje je problem preden zacnem lastniku tezit da stvar ne dela kot bi mogla.
kar sem razbral z interneta je tudi to da so tv kartice zelo obcutljive na take zadeve.. mogoce je kaj narobe pa navadni tv sprejeniki to mirno pozrejo..
lp

Gwanaroth ::

Reskiraj 1000 sit in si kupi nov kabel, ne pa da imaš neko selotejp varjanto.
Lights often keep secret hypnosis..

Azrael ::

Prvič: kvaliteta kablov je tu zelo pomembna, nekaj zlimanega vsekakor ni dobro.

Drugič: Če neposredno povezeš comp (TV kartico) s kabelsko, dobiš ground loop, to je, da si spojil različne naprave, ki so ozemljene vsaka drugje. Takrat nastanejo motnje, ki zelo slabo vplivajo na sliko in zvok.

Pri tebi je sploh hudo, saj so napetostne razlike take, da se že kar kreše (če je res kar praviš), zato bi bilo zelo dobro, da bi ti kakšen elektrikar, ki se resnično spozna na el. inštalacije pregledal ozemljitve v vaši zgradbi, preden bo zaradi slabih ozemljitev šel kdo pod rušo.

Kaj je vzrok ne vem, lahko je kje prekinjena ozemljitev (podaljški, kabli?) do compa ali pa imate ozemljitev izvedeno z ničlanjem in je lahko kje slab stik.

Ko bodo ozemljitve urejene, boš šel v nabavo in kupil nov koaksialni kabel ustrezne dolžine (najbolje takega za SAT antene, ima manj izgub), konektorje in galvansko ločilko. Galvanske ločilke kabelski operaterji montirajo pred svoje modeme. Npr. Telemach je uporabljal (mogoče še vedno) Tratec TRIS-150A, ki izgleda nekako tako:
Ni nujno, da kupiš ravno tako, delajo jih tudi drugi proizvajalci, pomembno je sam, da je galvanska ločilka za sisteme kabelske TV.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

crush ::

aha thx.. se pravi morem zatezit lastniku da zadevo uredi.. kabel k visi iz zidu je dejansko zelo star (oksidiran baker ipd)
thx lp

ksmith ::

med radiatorjem in "nulo" koaxialca smo zmerili 5V izmenične napetosti. med signalom in "nulo" koaxialca pa 0V izmenične in 0V enosmerne. pomojem, je v hiši kaka stara TV, k malo prebija in se napetost naprej prenaša po koaxialcu. kaj menite?
lp,
cimer od crush-a

balocom ::

dej raj zmer koliko je razlike med ozmelitvijo pa opletom kabla...
...5V ni veliko... ...je pa po mojem mnenju dovolj za iskrenje.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

ksmith ::

sej med ozemlitvijo in opletom je 5V... verjamem da je dovolj za iskrenje, nevem pa če je to normalno/neškodljivo?

noragoba ::

Glede tezave, ki jo je opisal crush, bi imel za napisati sledeče:

Sam sem imel natančno enako težavo - ko sem priklopil antenski koaksialni kabel v tv tuner so se začele motnje na monitorju - črte vodoravno, potujoče dol itd. Tudi iskre so se pojavljale ob dotiku antenskega kabla na ohišje (podobno kot bi nekaj varil). Po vseh mogočih preizkusih v zvezi z izolacijo tv kartice in podobno, sem preizkusil z različnimi antenskimi kabli - podaljški z različnimi funkcijami (absorber, amplifier itd.) in prišel do sledeče rešitve, ki je težavo odpravila:

Med antenski kabel in tv kartico sem priključil 20 cm dolg kabel, ki sem ga kupil v Big Bangu za prbl. 2000 sit in služi kot "amplifier". Po tem na monitorju ni bilo več nikakršnih motenj (niti najmanjših), pa tudi iskrenje ob dotiku z ohišjem ali antenskim vhodom na tv kartici je prenehalo - antenski signal pa je deloval normalno za uporabo z tv tunerjem.

Še podatki o nabavljenem kablu:
Vivanco - amplifier - Hum filter for aerial connection - Coax plug ->coax socket - 7/131 - 13766 - 0,2 m - šifra kabla na računu: 400892813766

Upam, da bo pomagalo kot je meni.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave z elektriko oz. anteno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
231831 (1186) andromedar
»

LCD TV in izpad FID stikala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
131593 (1274) techfreak :)
»

Priklop kabelske TV na tv tuner naredi FID stikalo živčno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101800 (1601) 20sdfj093f
»

Tresenje slike ko se priklopim na kabelsko

Oddelek: Zvok in slika
143739 (2844) ttommy
»

Motnje slike na monitorju

Oddelek: Zvok in slika
201599 (1177) Vlady

Več podobnih tem