» »

Pirati ustanovili svojo stranko tudi v ZDA

Pirati ustanovili svojo stranko tudi v ZDA

Wired News - Očitno je inspiracija s stare celine, točneje Švedske, delovala, da so tudi v ZDA ustanovili svojo "piratsko stranko". Intervju s predsednikom Brentom Allisonom in njegovim podpredsenikom Davidom Segalom, si lahko preberete na Wired News.

Na kratko: podobno kot švedska piratska stranka, se bo tudi ameriška zavzemala za spremembe veljavne zakonodaje (predvsem o elektronskih medijih) in ne nujno legalizacije zastonjkarske izmenjave avtorskih del. Pirati na oni strani luže ugotavljajo, da je ozaveščenost na novi celini glede tega veliko manjša in očitno preveč zaupajo velikim korporacijam, katerih glas se žal najbolj sliši. Zanimiv je tudi v intervjuju omenjeni paradoks, ki ga je osvetlil Weird Al Yankovich. Njegov občudovalec, ga je vprašal ali naj kupi njegove albume v CD obliki ali preko iTunes? Yankovich je odgovoril, da ima osebno več koristi, če ljudje kupujejo CDje, čeprav založnike stane distribucija preko interneta veliko manj.

Prizadeti v raciji švedske policije pa so se odločili tožiti v višinah od 1.400 do 27.000 ameriških dolarjev. Tudi pirati se tožijo, a je njihova trditev o legalnosti posredovanja povezav, bolj na majavih nogah.

In kdaj bomo ustanovili Slovensko piratsko stranko?

17 komentarjev

Jux ::

Tudi pirati se tožijo, a je njihova trditev o legalnosti posredovanja povezav, bolj na majavih nogah.


1. Tožijo ljudje ki so jim bili protipravno odtujeni strežniki - torej ljudje ki so delili istega ponudnika rack-space-a skupaj z TPB.
2. Če si kdaj obiskal TPB, bi videl njihovo kolumno "legal threats". Po švedski zakonodaji je posredovanje povezave legalno - konec koncev tudi salomonovega oglasnika nobeden ne toži ker prek njega prodajajo piratske igre, pa še kaj bi se našlo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Stepni Volk ::

In če bi kliknil na povezavo, bi prebral: "...Though Swedish copyright law is less strict than in other countries, that argument is unlikely to work, Swedish lawyers have warned."
Švedska ni v začetku ukrenila nič. A je ZDA uporabila mednarodno trgovsko združenje - WTO za pritisk na Švedsko, da se Pirate "utiša". Enako metodo je ZDA že ubrala pri utišanju AllofMP3.com v Rusiji. Uspešno.
RIAA in MPAA se sliši glasneje in tudi lobirajo bolje. Piratska stranka je edina možnost, da se sliši še glas množic. Mogočni kapital na eni, interes posameznika na drugi. Če se posamezniki združimo v politične stranke, lahko tako vplivamo na zakonodajo in postrižemo peruti "fevdalističnemu" kapitalu.

Upajmo torej, da bodo zalivski pirati najeli dobre, zagnane odvetnike. Vsaj tako dobre kot jih je imel Larry Flynt.

Zgodovina sprememb…

balocom ::

Prav je tko0:)
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

darkolord ::

Hey Al!!!!! What do u think about Napster? I just want to know if you approve.

I have very mixed feelings about it. On one hand, I'm concerned that the rampant downloading of my copyright-protected material over the Internet is severely eating into my album sales and having a decidedly adverse effect on my career. On the other hand, I can get all the Metallica songs I want for FREE! WOW!!!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

balocom ::

Prebrou njihovo sporočilo na njihovi spletni strani? Tole bo fešta ko jim uspe>:D
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

marS ::

:)) Nova - stara oblika političnega združevanja za dosego svojih ciljev. Če se bodo pravilno oglaševali znajo zelo na hitro dobit veliko število članov v stranko. Kako je pa pri nas? Kdaj po PSS? (Piratska Stranka Slovenije)>:D
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Stepni Volk ::

Matthai 4 president!

S tem, da bi stanko lepše poimenovali: SNOPPS - Stranka novega ohranjanja privatnosti posameznikov Slovenije...
Glavni event sestankov: zviranje šnops štamperlov :)

poweroff ::

Mene to sicer ne zanima, ampak poznam pa nekoa, ki bi morda imel take teznje. Včasih je dejasnko imel neko minorno stranko... mu bom skušal podtakniti to idejo :D Vsekakor bo zabavno, če uspe.
sudo poweroff

asgard2.0 ::

Juha to bi blo zakon. De bi mel stranko SNOPPS. Kej bi ga pil pa cd-je kopiral. Ok sej to delamo ze zdej pa ni stranke. Ma stranka mora bit. Zivel SNOPPS.
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

Jux ::

In če bi kliknil na povezavo, bi prebral: "...Though Swedish copyright law is less strict than in other countries, that argument is unlikely to work, Swedish lawyers have warned."
Švedska ni v začetku ukrenila nič. A je ZDA uporabila mednarodno trgovsko združenje - WTO za pritisk na Švedsko, da sePirate "utiša". Enako metodo je ZDA že ubrala pri utišanju AllofMP3.com v Rusiji. Uspešno.
RIAA in MPAA se sliši glasneje in tudi lobirajo bolje. Piratska stranka je edina možnost, da se sliši še glas množic. Mogočni kapital na eni, interes posameznika na drugi. Če se posamezniki združimo v politične stranke, lahko tako vplivamo na zakonodajo in postrižemo peruti "fevdalističnemu" kapitalu.


Ne boš verjel stepni, ampak sem prebral povezavo ki si jo podal v linku. Ne strinjam se z ugotovitvijo dotične strani (glede na zgodovino pravnih bitk ki jih TPB zaenkrat bije, oz. glede na njihove odgovore na Cease&Decist pisma) niti se ne strinjam z tvojimi ugotovitvami ker temeljijo na napačnih predpostavkah.

Predpostavljaš namreč da stran TPB počne nekaj narobe in bi poslednično morala Švedska pritisniti nanje. Po svoje žalostno je, da so RIAA in MPAA tako uspešno oprali glave ljudem, da se jim dejansko zdi narobe da obstajajo strani, ki ponujajo torrente. Kaj bo naslednji korak? Prepoved linkov na splenih straneh z "dvomljivo vsebino" (pod tem terminom si predstavljaj karkoli kar ne ustreza trenutni oblasti)?

Švedski ni bilo treba ukreniti nič, ker je to po njihovem zakonu (v moji očeh povsem razumljevem) dopustno. Hvala bogu, da ne pustimo agencijam tujih držav pisati zakone v naših državah in na švedskem bodo z pritiskom WTOja bolj malo dosegli. Vse kar so dosegli je pravni blacklash na Švedsko vlado, ki je ukrepala protipravno in po zahtevah tuje vlade. In šele ko bo zakon spremenjen (preberi si kakšen postopek je za pričakovat, če bi se to zgodilo na www.thepiratebay.com/legal) se lahko pogovarjamo o legitimnem pritisku na TPB. Do takrat, nimajo kej.

Še enkrat - nič nimam proti če RIAA in MPAA lovita pirate, ampak na strani ki obratujejo legitimno in v skladu z zakonom pa nimajo kaj pritiskat. Smo jih pa razvadili - podobna zakonodaja velja tudi v sloveniji, pa se je vseeno takrat Suprnova umaknila zaradi pritiskov. Svaka čast TPB da jim ni vseeno in da se zavedajo svojih pravic.

BTW: allofmp3 zaenkrat še deluje? Če kej vem WTO še ni izsilil spremembe zakonodaje v rusiji.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

mtosev ::

Dobri so ti pirati. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

|SNap| ::

Stepni Volk, naslednjič nam raje prihrani svoje subjektivne inserte v novicah.

Stepni Volk ::

Jux - če se ne strinjaš s trditvijo na strani, to še ne pomeni, da imajo švedski odvetniki manj prav kot ti. Sam nisem pravnik. Ti tudi. če si, nisi švedski. Zato bo tovrstna debata brezplodna. Počakajmo in bomo videli kako bo. Vsi seveda navijamo za Davida in ne Golijata ane?

SNap - subjektivnega mnenja v novici ni. Je le povzetek podanih povezav. Preberi si jih.
Je pa vprašanje, kdaj bo tovrstna stranka ustanovljena pri nas. Vprašanje ni mnenje.

[EDIT]
P.S. Drugače pa debata o izvirnih švedskih piratih že poteka tu: "The PirateBay Problem" in odsevi stanja

Zgodovina sprememb…

Jst ::

Švedska ni v začetku ukrenila nič. A je ZDA uporabila mednarodno trgovsko združenje - WTO za pritisk na Švedsko, da sePirate "utiša".


Zanimivo. TPB-jev odvetnik je pa v svojem blogu napisal, da se je racija na Piratski Zaliv zgodila po lobiranju MPAA na Ameriškego ministrstvo za zunanje zadeve na Švedskego ministrstvo za zunanje zadeve. Tudi način, kako naj racijo izvedejo, so jim povedali MPAA.

vir: operation-take-down
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

bart ::

Stepni Volk ::

jst - me je že bart prehitel...pritisk vršen iz več strani, bo bolj uspešen. MPAA in RIAA že dolgo grozita. Vmešavanje ZDA kot države, da vrši pritisk preko WTO drugi neodvisni državi... pa je čisto nov razvoj dogodkov. Človek pomisli: MPAA+RIAA = U$A?

Če bi bila glasbeno/filmska industrija enako pomembna, kot recimo naftna, bi se verjetno hitro poiskalo nekaj Laponcev, ki jih švedi "maltretirajo".

Zgodovina sprememb…

jype ::

Stepni Volk> Vmešavanje ZDA kot države, da gorzi preko WTO drugi državi... pa je čisto nov razvoj dogodkov.

No ja, niti ne.

Recimo na Kanado tako pritiskajo ze skoraj desetletje, ker je v Kanadi koncesijo za secnjo gozdov mogoce pridobiti le pod pogoji, ki ne ustrezajo ameriskim korporacijam, ki jih tisti gozdovi zelo mikajo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
25921398 (15878) Ziga Dolhar
»

The Pirate Bay je kriv! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
12718435 (11137) Tr0n
»

Piratske stranke darknet

Oddelek: Novice / Zasebnost
103690 (3052) jlpktnst
»

Pirati ustanovili svojo stranko tudi v ZDA

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
174079 (3091) jype
»

"The PirateBay Problem" in odsevi stanja

Oddelek: Loža
305064 (3671) Spc

Več podobnih tem