»

Piratska stranka bo ropala po Evropi

The Register - Švedska piratska stranka ne zastopa nelegalnega kopiranja datotek, se pa med drugim bori proti okostenelemu pogledu megakorporacij na avtorske pravice. Svoje predstavnike namerava do leta 2009 razširiti po vseh evropskih državah in mešati štrene drugim političnim opcijam kot libertarna stranka, saj imajo dejansko pripravljen celoten politični program -- legalizirana izmenjava datotek je zgolj ena od stvari, za katere se borijo. Menijo, da so DRM tehnologije le metoda velikih založb, s katero se skušajo izogniti bolj svobodnjaškim državnim zakonom, po lastnih besedah pa so s svojim gibanjem dosegli že precej uspeha. Sedeži v parlamentu so sicer še cilj za prihodnost, jim je pa uspelo spremeniti mnenje drugih politikov o omenjeni, trenutno aktualni tematiki, piše Register.

9 komentarjev

The Pirate Bay izdal film

The inquirer - Pri vsem znanem piratskem zalivu so izdali dokumentarni film o zgodovini izmenjave datotek preko medmrežja. Film nosi provokativen naslov: Steal This Film in je seveda prosto dostopen za prenos v različnih formatih. Klasični dokumentarci, kot so na primer tisti, ki jih snemajo pri televizijski hiši BBC, naj bi bili neustrezni, saj po mnenju ustvarjalcev Pirate Baya njihovi avtorji naj ne bi razumeli novih tehnologij in sprememb. Za prihodnost načrtujejo tudi nadaljevanja, če bo dovolj donacij, ki bi jim to omogočile.

Morda lahko kot drugi del pričakujemo parodijo na Pirate s Karibov.

12 komentarjev

Pirati ustanovili svojo stranko tudi v ZDA

Wired News - Očitno je inspiracija s stare celine, točneje Švedske, delovala, da so tudi v ZDA ustanovili svojo "piratsko stranko". Intervju s predsednikom Brentom Allisonom in njegovim podpredsenikom Davidom Segalom, si lahko preberete na Wired News.

Na kratko: podobno kot švedska piratska stranka, se bo tudi ameriška zavzemala za spremembe veljavne zakonodaje (predvsem o elektronskih medijih) in ne nujno legalizacije zastonjkarske izmenjave avtorskih del. Pirati na oni strani luže ugotavljajo, da je ozaveščenost na novi celini glede tega veliko manjša in očitno preveč zaupajo velikim korporacijam, katerih glas se žal najbolj sliši. Zanimiv je tudi v intervjuju omenjeni paradoks, ki ga je osvetlil Weird Al Yankovich. Njegov občudovalec, ga je vprašal ali naj kupi njegove albume v CD obliki ali preko iTunes? Yankovich je odgovoril, da ima osebno več koristi, če ljudje kupujejo CDje, čeprav založnike stane distribucija preko interneta veliko manj.

Prizadeti v raciji švedske policije pa so...

17 komentarjev

Nov prototipni lovec kinomatografskih piratov

vir: BBC
BBC - Na Georgia Institute of Technology, kjer so nedavno z IBM-om postavili nov procesorsko-navijalski rekord, so izumili tudi tehnologijo, ki lahko izsledi in oslepi digitalne kamere in fotoaparate v prostoru.



Vse skupaj temelji na lastnosti CCD senzorjev, da del svetlobe, ki pade na njihovo površino, tudi odbijejo. S pomočjo dveh kamer in računalnika, se tako določi točno mesto takšnega odboja, ter se tja s pomočjo projektorja, pošlje le belo svetlobo, ki nadaljnje snemanje onemogoči.

Tako se bodo znebili piratskih CAM posnetkov, ki se širijo po P2P omrežjih, kot tudi onemogočili fotografiranje v prostorih, kjer to ni zaželeno, recimo razvojnih oddelkih.

Izvorna novica: BBC.

Očitno se bodo cam pirati in vohljači...

53 komentarjev

S psi nad pirate

Slashdot - Da s pomočjo naših štirinožnih prijateljev iščejo mamila, eksplozive, zasute v plazovih in ruševinah, tartufe in še marsikaj drugega, je znano že dolgo. V britanskem združenju FACT (Federation Against Copyright Theft) pa so se domislili, da bi pasjo delovno silo lahko zaposlili še pri iskanju razpečevalcev piratskih DVD-jev. Ob pomoči nam tako ljube MPAA so tako dva labradorca, Lucky in Flo, poslali na osemmesečno šolanje, nato pa je sledil izpit v FedExovem logističnem središču na londonskem letališču Stansted. Preizkus sta opravila zelo uspešno, saj je britanska carina odprla vse pošiljke, ki sta jih označila za "sumljive" in v veliki večini so zares bili, resda legalni, DVD ploščki. Več tu in tu. Žal nikjer ne omenjajo, katere so tiste kemikalije, ki jih psi dejansko zavohajo.

Me prav zanima, kdaj bodo pse naučili še ločevati legalno vsebino optičnih nosilcev podatkov od piratske. [:D]

45 komentarjev