» »

peč za ogrevanje stanovanja *****

peč za ogrevanje stanovanja *****

Child Of KoRn ::

Lep pozdrav,
ker nisem vedel kam naj dam tole temo sm jo kr pod ložo butnu, sj zato pa mamo moderatorje, an :)

V glavnem problem je sledeč. Kupujemo novo peč za ogrevanje vode in hiše znamke (te pa te) na plin, ki ima izkoristek 109%. In familija se je seveda usedla na številko 109%. Ko sm jim razložu da to ni glih tko. Da imajo idealni toplotni stroji izkoristek "le" "70"% (ne me za besedo držat). Da bi 109% izkoristek pomenil "perpetuum mobile" prve ali druge stopnje al neki tacga. No ko sm končno dobil prospekt v roke in ga prelistal sm res naletu na številko 109% t.i. norminanega izkoristka. Zdaj pa vprašanje. Kaj je to (normiran izkoristek)? Kakšne norme? In če je kak tak standard. Ali je nebi morda bilo potrebno to spremeniti? OK, štekam da so dosegli višji izkoristek kot ga predpisuje norma, ampak potemtakem je treba normo malo spremenit, saj je podatek: izkoristek nad 100%, totalna b3d4r1j4. Pa še to v prospektu ni nikjer naven ta standard, recimo da bi povedali kakšn je. Tako bi lahko vsako podjetje pripisalo podatek- normiran izkoristek 1600%. Saj potemtakem si lahko sami izmislijo normo. Ker pa s"m"o kupci tako zelo naivni se valda takoj obesmo na blazno zanimivo številko, ki nam "pove", da je ta zadeva res boljša od ostalih.

Hvala za odgovore.
I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed.

balocom ::

To je kondenzacisak peč, ki dimne plin na koncu ohladi, naprej jih pa potiska ventilator>:D . Iz tega sledi pol teh 109%.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

krho ::

Nihče ni izumil perpetum mobile.

Pred 20 ali kolikor tolkio leti, ko so se že spoimnili delat standard za peči so rekli, da tisto, kar se ne da izkoristiti "zanemarijo" kar ostane, pa vzamejo za 100%. Plinske kondenzacijske peči imajo višji izkoristek, kot je bila pač takrat postavljena meja za 100% in od tega pride 109%+
Je pa pri kondenzacijski peči še en trik. Voda, ki prihaja nazaj v peč mora biti dovolj ohlajena, da pride do kondenzacije.

Weishoupt slovenij organizira predavanja za bodoče kupce. Zadnje na Gorenjskem je bilo približno 1 mesec nazaj v Radovljici.
Naj rečem tako, da so mene in očeta prepričali, zakj jim dati tistih 150-200kSIT, kot so dražji od ostale konkurence.

P.S. Glede na to, da lahko delaš po etapah se splača vzeti peč + 310 literski hranilnik toplote, čez leto-dve pa še kolektorje in vso kramo, ki paše zraven. Peč+ hranilnik toplote te pride ~ 100k dražje, kot samo peč s vgrajenim bojlerjem.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

balocom ::

Kdaj bo to v Novem mestu?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

krho ::

Pokliči malce zastopnika za Weishaupt v okolici, kjer živiš in vprašaj.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Azrael ::

Pri plinskem ogrevanju je tistih 100+% izkoristka še nekako razumljivo. Problem so ostala nategovanja kupcev. Npr. moj sosed se je pred nekaj leti odločil za ogrevanje na UNP(cisterna).

Ko so mu montirali hudo drago opremo, za katero je moral pridobiti pregrešno drago projektno dokumentacijo, se je pohvalil, da bo dobil 1/3 prostornine cisterne plina gratis. In ne samo to, polna cisterna plina mu bo zadostovala za 3 leta ogrevanja prostorov, vode in kuhanje, vsaj tako so mu izračunali. Torej podarili so mu ogrevanje za celo leto.

Tisto free tretjino je res dobil. Samo...

Kmalu se je pokazalo, da so se mojstri pri izračunu zmotili za eno "decimalko". Polna cisterna mu zadostuje za 3 mesece. Dostava plina od Petrola (monopolist) je poglavje zase. Minulo zimo mu njihov mojster volana ni pripeljal plina, ker je bila zadnjih 100m ceste kao preveč ledene. Vendar je drug sosed, ki razvaža kurilno olje, tiste dni brez problema vozil po tej cesti večkrat na dan s svojim tovornjakom-cisterno.

Drugače je ogrevanje na UNP (cisterna za plin) med najdražjimi. Če je plinovod, potem že, drugače ni računice. Link!

Edit: napačen (star) link.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Child Of KoRn ::

"Pred 20 ali kolikor tolkio leti, ko so se že spoimnili delat standard za peči so rekli, da tisto, kar se ne da izkoristiti "zanemarijo" kar ostane, pa vzamejo za 100%. Plinske kondenzacijske peči imajo višji izkoristek, kot je bila pač takrat postavljena meja za 100% in od tega pride 109%"

Hvala krho za razlago. Ampak očitno je potem treba standard popraviti, saj so "zanemarili" preveč.Očitno se da izkoristit več kot le to kar so določili pred 20 leti. Pač naj to plinsko peč postavijo za nov standard in naj bo teh 109% "le" 100%. Pa vse druge peči naj zmanjšajo svoj izkoristek za -9%, pa bo vse lepo in prav.

Saj ne rečem da ta peč ni dobra, najboljša etc... Sam pravm da je teh 109% lahko zavajanje kupca.
I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed.

asgard2.0 ::

jao mal si zamudu. Pred kratkim ti je umrov orto kurjač :D
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

Azrael ::

V bistvu ni standard čisto zanič, samo za kondenzacijske peči ne velja.

Pri ogrevanju na olje ne smeš preveč ohladiti dimnih plinov, saj pride drugače do kondenzacije plinov in ta tekočina, ki je precej jedka (kurilno olje vsebuje žveplo, ki se pri zgorevanju spremeni v žveplasto kislino) potem hitro uniči dimnik.

Ta nujno potreben del energije so enostavno zanemarili pri računanju izkoristka (in izkoristili PR prijeme, saj je bil tako izkoristek kotla večji).

Pri plinskih kondenzacijskih pečeh, pa dimne pline lahko ohladiš (plin nima žvepla) in tako dodatno pridobljena energija izkoristek spravi čez 100%. Seveda pa stvar obvezno rabi pravilno izveden dimnik (med drugim mora biti nekje odtok za vodo), drugače bo zaradi vlage hitro uničilo neustrezen dimnik.
Nekoč je bil Slo-tech.

krho ::

V bistvu je tudi voda iz plinske peči rahlo kisla, vendar tako malo, da jo bazične odplake zelo hitro nevtralizirajo.
Če imaš pa kondenzacijsko peč za kurilno olje je pa res, kot je rekel Azrael, nastane žveplena kislina, katero je treba pred izpustom v odtok nevtralizirati. Drugače pa čisto mimogrede kondenzacijsek plinske peči so ultra predrage, za tisto, kar dobiš. Trennutno se najbolj izplača plin + kolektorji za sanitarno vodo.

Na onem predavanju je pokazano tudi ogrvanje stanovanja s sončno energijo. Za 160m^2 stanovanjske površine so 4je kolektorji (skoraj 11m^2 površine) + plinska kondenzacijska peč. Naložba je ~3mio sit brez davka - 30kSIT/m^2 kolektorjev, ki jih dobiš od države. BTW 2 kolektorja sta sposobna ogreti 310 litrov vode v sončnem vremenu pozimi ( do -10°C deluje, potem avtomatika to ugasne) segreti na nekaj več kot 30°C
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

krneki0001 ::

Jst sm kupil dvokuriščno peč z vgrajenim 120 litrskim bojlerjem(ima tut elektro grelec, da poleti ni treba kurit) pa sem dal za komplet peč, vse cevi in vse kar paše zraven okoli 800.000 sit. Delal sem sam ob pomoči strica, tako da sem vsaj še 300.000 sit prišparal za delo.
Peč ima dejanki izkoristek 93%.

krho ::

Invseticija 3mio se pri DANAŠNJIH cenah plina povrne nekje v 15letih. Cene bodo šle prej gor kot dol, tako da se to najbrž povrne prej.

@nebivedu:
Weishaptuva plinska peč + 310 litrov bojlerja skupaj s plinskim projektom in delom preide 1,6mio s davkom (8,5%, privatnik).
Nisem si pa zapomnil ali s zunanjim dimnikom ali notranjim. (Zunanji je dražji za vsaj 100k)Ogrevanje na elektrioko ni prava rešitev. V bistvu je to najdražja. Sicer je za 1x sama elektrika poceni, samo končna cena energenta skupaj s pridobivanjem pa ni čisto nič ekološka
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Crknila mi je plinska peč (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7413135 (2051) mason6
»

Centralna v hiši

Oddelek: Loža
418827 (1375) mancini
»

Ogrevanje sanitarne vode (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9029117 (15827) energetik
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15960041 (29490) konspirator
»

Plinski kondenzacijski kotel_glasnost in nastavitve

Oddelek: Loža
1812738 (12487) Dr.S

Več podobnih tem