» »

Raid uničuje diske?

Raid uničuje diske?

2g00d4u ::

V enem letu sta mi šla 2 diska v raid polju. Oba sta se pred koncem obnašala enako. Slišalo se je tako kot da se glava nekje zatika.

Sedaj pa mi je serviser rekel, da je za uničene diske kriv raid. Diski bi naj vedno delovali s polno hitrostjo neglede na obremenitev. Nameščen imam linux in softwarski raid 1. A je res, da je za uničenje kriv raid?

Zanima še me kako bi lahko kopiral celotno particijo na drugi disk, tako da bi prepisal oz dodal samo datoteke ki so novejše od datotek na "backup" disku, s tem da bi ostale vse pravice enake? To bi imel kot alternativo raid polju, in bi se izvajala v nekem časovnem intervalu.

LP

zee ::

serviser, ki ti je rekel, da RAID polje uničuje diske, nima pojma.

če bi to držalo, bi malo težko pojasnil, zakaj se raid 1(oz. kombinacija 0+1) uporablja za hranjenje podatkov. Trdi diski so ti verjetno odleteli zaradi enega od naslednjih razlogov: pregrevanje, mehanska napaka trdega diska.

za to, kar si napisal, lahko uporabiš ukaz rsync (ali kaj podobnega), ki ti sinhronizira vsebino diskov, v kombinaciji s cronom, ki ti na določene intervale požene rsync.

PS: tudi sam imam doma linux softverski raid 1, ki me zdaj nekaj heca (sumim napajalnik), vendar mislim, da je to posledica osem let starih komponent in ne linuxa samega.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

2g00d4u ::

Meni tudi ni bilo niti majmajn jasno zakaj bi bil raid kriv za uničevanje diskov. Pregrevali se tudi niso. V polju je bil nameščen sistem s podatkovno bazo in poštnim strežnikom, ki pa nista niti malo obremenjevala diskov. A je res da v raid polju tečejo diski vedno z polno močjo ali je bila to spet neka bedarija, ki jo je serviser izjavil. Imam pa dva diska IBM ExcelStor 80Gb, ki sta po trditvah servisera/prodajalca dobra in z njimi niso meli nikakšnih težav.

Ko dobim novi disk bom razdrl polje in delal backup s rsync-om. Tako bo "backup" disk več ali majn odklopljen

Azrael ::

Osebno mislim, da ti diske kvari napajalnik ali pa prah+vibracije, osebno mislim, da slednje.

To klikanje je lahko posledica slabega kontakta med elektroniko diska in glavami ali motorčki. Če je samo to je odprava težave na takem disku precej enostavna. Če še imaš diske poglej ta link.

Če pa na tak način ne odpraviš težave bi menjal napajalnik ali preveril el. inštalacijo in UPS.
Nekoč je bil Slo-tech.

2g00d4u ::

Disk sem odnesel nazaj v trgovino, ker še je imel garancijo. Na kak način bi lahko prah+vibracije vplivale na delovanje. Disk je pritrjen v računalnik tak kot vsak. S tem ni izpostavljen nekim dodatnim vibracijam.

Nihče še mi ni odgovoril, če se v raid polju diski vrtijo vedno s polno hitrostjo neglede na njihovo obremenitev?

Daedalus ::

Disk se vedno vrti s polno hitrostjo... nisem še slišal za 7200 rpm disk, ki bi se zarad manjše obremenitve "zabremzal" na nižje obrate. Edina varjanta takega varčevanja je izklop diska s pomočjo ACPI/APM, takrat se disk pač zažene, ko hoče nekdo/nekaj po njem pisat, pol se pa po določenem času neaktivnosti ustavi. Je pa IIRC nenehno ustavljanje/zaganjanje bolj škodljivo kot stalno delovanje pri normalnih temparaturah...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opcije glede RAID-a

Oddelek: Strojna oprema
342303 (1938) wave
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293546 (2305) element
»

Intel Matrix zanič ? (test v reviji Monitor)

Oddelek: Strojna oprema
202182 (1452) _Dejan_
»

katera Plata za AMD 64 939 z Raidom + Miroring

Oddelek: Kaj kupiti
271473 (995) Arzen
»

ATA vs. sATA vs. raid...

Oddelek: Strojna oprema
241455 (1178) Jebiveter

Več podobnih tem