» »

Klikanje v disku in zmrzovanje

Klikanje v disku in zmrzovanje

Paramedic ::

V sistemu imam Maxtor 200GB 8MB SATA disk na Silicon onboard sata čipu, Epox 8RDA3, pa še en IBM 13,6GB disk na ide. C: je IBM, D: in E: pa Maxtor.
Dogaja se pa tole: zaženem rač., ko pride do zaslona od win xp, nardi v disku tak zvok, podoben kot če nekaj kovinskega skupaj narahlo udari. Ta zvok se ponavlja vsake par sekund, dokler win ni čist zagnan in ne počne ničesar več. Vsakič ko naredi ta "cin", tudi za ene 2 sekunde zmrzne vse, pol pa spet dela, pa klik, pa zmrzne... No, potem ko se umiri, pa vsakič ko kaj zaženem spet začne klikat in zmrzuje zraven, pri restartu se pa zaganja scandisk, ni pa nič razlike pri varnem zagonu. Poskusu sem že uninstall gonilnikov, pa da jih ob rebootu nazaj instalira.
Torej zdi se, da bo disk šel po gobe, ampak:
sem zagnal knoppix iz cdja, pa šel na ta disk in zagnjal film in glasbo z njega, pa ni od zagona do reboota tega naredilo. Ko se pa vrnem v win, pa spet isto.
Če v biosu izklopim kontroler za sata, tako da ni več diska v winsu, potem ne klika in dela normalno.
Pred časom sem mel tud 60GB Maxtorja, ki je delal iste stvari, pa je potem minilo samo od sebe, nisem zvedel kako to, od takrat sem ga pa že prodal. Vmes sem tud že matično menjal, ko sem posodabljal.
Torej kaj je lahko krivo, da se pri drugem disku in matični še vedno pojavlja isti znani problem?
End transmission.

Paramedic ::

No, s tem je zdaj vse narobe, ne morem dostopat do podatkov niti v win niti live-linux, pa zgleda še program za recovery podatkov se neki muči z njim, dvomim da bo kaj.
Torej, zdej me zanima tole: disk imam na srečo še v garanciji, vendar me pa skrbi, koliko bo treba plačat, da shranijo podatke iz diska, če se da? Nočem zdej enih hudih tehnik povrnitve podatkov, le da skopirajo kar se da dobit dol.
A bojo v garanciji kar takoj low level format naredli, pa rekli, da so popravli, al bojo probali to naredit, tako da se podatki ohranijo, oz. da jih prej skopirajo dol?
A bi se splačalo probat, da dobim en usb2 ohišje za sata disk, pa prek njega prvo sprobam dobit dol kar se da, potem pa sam dam lowlevel format, pa probam, če bo delalo? Sam dvomim, da bi kaj pomagalo.
End transmission.

WarpedGone ::

Ne vidim kaj ti bo usb2 ohišje pomagalo. Če se disk ne odziva na komande, pol ni važn po kakem kablu pridejo.

Najprej si dobot diagnostičn program od proizvajalca diska in boš vidu kaj ti bo ta reku.

V garanciji ti bojo sam zamejal disk. Če hočiš obdržat podatke boš mogu dobr plačat kako firmo, ku se bavi z postmortem data recovery. Pri nas mislm da jih ni.

Yesterday, all my backups seemed a wayste of pay...
Zbogom in hvala za vse ribe

Paramedic ::

Z usb ohišjem sem mislil zato, ker ne pride v win, da bi potem pogledal po disku, ker ga že med zagonom zaganja, tako da potem, ko sem že v win, ne dela nič več. Če bi pa med delovanjem ga priklopu, bi pa mogoče lahko kaj dobil dol. Ne vem točno, kako delujejo ta ohišja za diske.
Aja, pa backup - ne bom ga delal niti kasneje, ker se ne splača. Brezveze imam pol recimo eno igro, ki sem jo pred pol leta preigral, zdej na dvdju. Filme sem pa tam imel večinoma že pogledane, ampak nekaj stvari je pa le blo takih, ki je blo skoraj že na dvdjih...
Pa nekako se mora dat dostopat do diska. Recimo, ko se zažene scandisk, začne popravljat napake, torej bere in piše, vsaj nekaj časa. Čeprav potem na koncu kr obstane.
Ostane mi, da se še nekaj časa igram s tem, pa mogoče še bolj pokvarim podatke, ali pa da kr pustim, pa zamenjajo disk. Zdej vračanje podatkov je predrago, na netu sem videl cenik pri eni firmi, 9kSit na uro, sej v slo jih je več. Bom še videl.
End transmission.

meatwaad ::

Morda ti lahko pomaga SpinRite 6 @ grc.com ...

Paramedic ::

Sm ga pred nekaj urami imel zagnanega, pa ko sem šel pogledat, je pisalo še 11000 ur do konca :) če je ocena pravilna, pol nimam tolk časa :)
End transmission.

meatwaad ::

Daj ga direktno na IDE, ne preko USB ali kartic. Enkrat sem imel tak primer in je skrajsalo cas. Pa izberi najbolj enostaven test ce kaj pomaga.

Paramedic ::

No, moje domneve, da bi mogoče delalo, če bi bil disk nedejaven med zagonom, da bi potem v win delal, so se izkazale za dobro zamisel. Naj razložim kaj sem naredu: ker je med nalaganjem v win pokalo v disku, potem pa trajalo v neskončnost med čakanjem na logon screen, sem naredu tako, da sem takrat, med delovanjem iztaknu sata kabel iz diska. Napisalo je napako, da ni mogel zapisati podatkov na D: MFT, dam ok, pa se naprej nalaga win. Ko pridem do desktopa, pa grem na d disk, tam seveda ni ničesar blo, pa priklopim disk nazaj na kabel, pa dam v win refresh v d:, pa sem dobil dol vse kar sem imel na disku.

Zdej, pa ne vem, kaj naj naredim. Disk kar naenkrat zdej dela, vse kar je prej samo klikalo, je zdej tiho že dva dni. Je pa javlo na d: 36KB v bad sektorjih. Pa v HDD Health kaže vse v modrih vrednostih, TEC je pa vedno današnjem dnevu, kot da bo isti dan crknil, čeprav videt dela vse ok. Se bojim, da če nesem v garancijo, da dobim istega nazaj, pa da rečejo, da vse dela. A mi morajo zaradi bad sektorjev zamenjat disk?
Program od Maxtorja je predvčerajšnjim izjavu eno napako kmalu, zdej pa tisti test ne pride do konca, ampak kar traja in traja.

No, upam da ne zgleda tale tema kot en blog |O.

:D
End transmission.

Azrael ::

Brez panike, bi rekel vojak Švejk.

Tvoj disk rabi redno vzdrževalna dela in to je čisčenje kontaktov.

Rabiš torx izvijač, za vijake s katerimi je pritrjena ploščica z elektroniko. Torx izvijače (včasih imenovane tudi zvezda) dobiš vsaj v Merkurju in mislim, da jih ima tudi Obi. Ni ti treba kupovati nevem kakšnega kompleta, greš v trgovino skupaj z diskom in tam pomeriš kateri izvijač je pravi in tega kupiš. Kakšen Maxtor ima vijake križno glavo.

Potem rabiš še vatirane palčke in alkoholni špirit, lahko medicinski, ki ima lep duh , a je dražji od gorilnega, ki nagnusno smrdi, ne uporabi pa šnops ali kakšno drugo alko pijačo, ima za tako uporabo preveč vode. Niti pod razno pa ne delaj z nitro razredčilom, bencini in podobnim.

Sedaj pa čiščenje: Disk daj na mizo, kjer je dobra osvetlitev, odvij in odstrani vse vijake s katerimi je pritrjena ploščica z elektroniko (druge vijake pusti pri miru!), ko so vsi vijaki odstranjeni, ploščico samo enostavno dvigneš in vzameš stran. Na disku boš pri motorčku in še na enem drugem koncu videl konice kontaktov, na ploščici pa so na teh mestih večje pozlačene površine, na kater pritiskajo ti kontakti. Z vatirano palčko, namočeno v špirit, očistiš te kontakte na ploščici, lahko tudi na disku, samo ne utopi zadeve in nakoncu s palčko obrišeš, da so kontakti suhi (glej, da ne bo slučajno kakšnih ostankov vate). Potem sestaviš v obratnem vrstnem redu in to je to.

Zakaj ti sedaj dela disk brez čisčenja? Ko si pulil in natikal kable si malo premikal in zvijal ploščico z elektroniko in včasih zadostuje že tako "popravilo", samo običajno se to obnese le za zelo kratek čas.

Razne nasilne metode (zmrzovanje, priklapljanje kablov pod napetostjo) pa nikar. Imaš ogromne šanse da uničiš disk za vedno.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

meatwaad ::

Ja, bad sektorji veljajo za garancijo in ti ga kar nesi nazaj. Ce ga bos odpiral pa lahko opazijo in izgubis garancijo. Je pa zanimiva metoda kar si naredil. Je verjetno res problem v kontaktih in ne na disku, ceprav je lahko zaradi tega naredilo celo bad sektorje. SATA kabel naj bi se lahko po zasnovi izklapljal in vklapljal od delovanju, ceprav tega ne bi sel delat kar tako... hmm.

Paramedic ::

Azrael, od začetka sem mislu, da se hecaš, pa si zgleda resno mislil, ampak diska v garanciji pa si res ne upam 'popravljat'. Ampak imata zgleda res prav, da samo neki kontakti niso v redu. Čeprav je disk star pol leta! Pa sej diska ne bi odklapljal in priklapljal, če ne bi windows takrat samo čakal, brez vsakih aktivnosti na disku.
Bom še poskušal s PowerMax prit do konca diagnostike, bom še mal dlje pustil, če bo kaj povedal.
End transmission.

Paramedic ::

No, zdej je tud powermax povedal kodo, za katero napako gre.
Jutri nesem v garancijsko 'popravilo', ampak še nekaj me zanima. Ali je lahko to povzročilo navijanje procesorja prek FSB.
Imam nforce2 in v biosu sem navil semprona iz 166 na 190 in več, pride tud čez 200, z višanjem voltaže na 1.650V (dva koraka). RAM je pa po SPD naravnan, na 200. A je lahko tole navitje na 190 in več lahko povzročilo tole klikanje v disku? Vse frekvence, na katerih sem imel, so bile v win stabilne, nič sesuvanja.
End transmission.

meatwaad ::

Nekateri diski so bolj obcutljivi kot drugi ampak da bi navijanje pokvarilo vse skupaj je malo verjetno. Seveda pa ne govorit na servisu da si navijal. >:D

Azrael ::

38 MHz PCI clock(default je 33MHz) je za SATA diske lahko že veliko, samo kot je meni znano se težave pokažejo z izgubo podatkov, ne pa s kliki v disku pri vklopu. Težava je to kar sem ti že napisal ali pa je fuč elektronika diska. Če si podatke rešil, lahko mirno daš disk v garancijsko popravilo oz. menjavo.

Ja in na servisu se raje ne hvali z OC podvigi, čeprav v mnogih servisih redno spremljajo ta in podobne forume.
Nekoč je bil Slo-tech.

Paramedic ::

Danes sem nesel v trgovino, pa bojo probali še ta disk prekopirat na novega, kar verjetno ne bo problem, pa bom verjetno novega dobil potem, kmalu. Do takrat bo pa laptop v pogosti uporabi :).
End transmission.

everyone ::

Tisti zvok slišiš ko nosilec glave udari ob nosilec, ki preprečuje, da glava pade čez rob diska!!!! To se pa zgodi, ko glava ne prebere vsebine na disku (na njem so tudi podatki o poziciji) in zaradi tega gre čez rob. Včasih se lahko tudi zgodi, da se ta nosilec oz. ščitnik zlomi. Takrat glava dejansko gre čez rob in v večini primerov gre vse v maloro. Če glava preživi (mala verjetnost), pomaga le odpiranje diska in ponovna namestitev glav nazaj nad plošče in fiksanje nosilca (pa samo zato, da pobereš podatke dol če ti seveda rata - tudi to nam je že ratalo)

Če klika, je glava fuč ali kaj na poti od glave do računalnika (krmilnik glave).

Paramedic ::

Hm, po dobre pol leta si se mi odgovoril s pojasnilom, hvala... No tisti disk je potem, ko je crknu nekaj podatkov še dal od sebe, ko sem z linuxom dostopal do ntfs in kopiral na disk in dvd-rw. Potem sem dobil novega enakega, pa baje da se zadnje čase spet kdaj pa kdaj zgodi kak klik, pa zmrzne za sekundo. Dokler to ni pogosto, bom še počakal, če ne pa v garancijo, triletne imajo. Zaenkrat je še preveč redko, sam še nisem opazil.
End transmission.

e-marko ::

Tudi jaz imam problem. Disk Hitachi 250GB SATA sem vzel iz kište in ga nadomestil z večjim. Starega sem potem želel priklopiti kot zunanji disk, da bi nazaj prekopiral podatke. Po priklopu pa se sploh ne zavrti več... Verjetno fuč elektronika? Imam še enga 250GB SATA Hitachija in ne vem ali bi poskusil z zamenjavo elektronike? Je to sploh kdaj učinkovito? Verjetno je za vsak disk unikatna?
Katero podjetje za restavriranje mi priporočate? Gledal sem Kotar d.o.o. in digitalrecall.net Oboji se hvalijo, da so najboljši. Kakšne izkušnje s katerim od teh dveh podjetij? Hvala.

LP
...somebody, somewhere...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: e-marko ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali HDD umira?

Oddelek: Strojna oprema
423313 (2102) hojnikb
»

Reševanje podatkov z defektnih trdih diskov (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
527436 (5892) kretnichar
»

Kako uničt hdd? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
503052 (3050) Pepo
»

Oživljanje diska

Oddelek: Strojna oprema
181903 (1593) frenk
»

Umiranje IBM-ovih diskov

Oddelek: Strojna oprema
252205 (1261) windy

Več podobnih tem