» »

Domače branje: "Black, Edwin. 2002. IBM and the Holocaust."

Domače branje: "Black, Edwin. 2002. IBM and the Holocaust."

Slo-Tech - Black, Edwin. 2002. IBM and the Holocaust. London: Time Warner.

Vsako tehnologijo je mogoče uporabiti za dober ali slab namen. To dokazuje tudi knjiga Edwina Blacka z naslovom IBM and the Holocaust, ki opisuje manj znano zgodovino podjetja IBM.


Black začne z opisom tehnologije luknjičastih kartic in sortirk, ki jih je v ZDA izumil in v ameriškem popisu prebivalstva leta 1890 zelo uspešno uporabil Herman Hollerith (tim. Hollerith machine). Ta tehnologija velja za predhodnika računalnikov in Hollerith je tehnologijo, ki je pocenila in olajšala zbiranje vseh vrst podatkov - od popisov, do tržnih raziskav - uspešno prodajal v številne države po vsem svetu. Med drugim tudi v Nemčijo, kjer je ustanovil podjetje Dehomag - Deutsche Hollerith Maschinen Gesellschaft, ki je po prihodu Hitlerja na oblast sodelovala z nacisti. Black v svoji knjigi dokazuje da z vednostjo ameriškega matičnega podjetja in kljub zakonski prepovedi, ki je v ZDA prepovedovala sodelovanje z nacistično Nemčijo.

Black v knjigi prikaže povezavo med tehnologijo in nacističnim totalitarizmom. Dvanajstega aprila 1933 so v Tretjem rajhu začeli popisovati prebivalstvo, pri čemer so si nacisti izdatno pomagali s Hollerithovimi stroji. Eden izmed namenov popisa je bil identifikacija judovskega prebivalstva in izdelava načrta za učinkovitejše deportacije in zaplembe premoženja, pri čemer je ključno vlogo odigrala za tiste čase nova tehnologija. Zgovorna je primerjava Francije in Nizozemske pod nacistično zasedbo: v obeh državah so nacisti izvedli popis prebivalstva, katerega namen je bil identifikacija judovskega prebivalstva. Vendar so popisovalci v Franciji izvedbo popisa, predvsem pa delovanje Hollerithovih strojev sabotirali, na Nizozemskem pa je bilo sodelovanje z okupacijskimi oblastmi celo več kot zgledno, saj so na predlog nizozemskega statistika Jacobusa Lambertusa Lentza uvedli celo prve osebne izkaznice na svetu, ki so vsebovale fotografijo, prstni odtis in lastnoročni podpis posameznika ter oznako, ali je oseba Jud ali ne. Sicer uporaba tehnologije sama po sebi gotovo ni edini vzrok za razliko v deležu deportacij judovskega prebivalstva, vendar so številke precej zgovorne: na Nizozemskem so deportirali okrog 73% Judov, v Franciji pa okrog 25%.

Black je v svoji študiji prikazal, da so nacisti s pomočjo Hollerithovih strojev upravljali preskrbo vojske, koncentracijska taborišča, nadzorovali prebivalstvo in vodili skoraj celotno ekonomijo. Hkrati so isto tehnologijo uporabljali tudi zahodni zavezniki in tudi oni so bili od nje ključno odvisni. IBM je s svojimi podružnicami sodeloval z obema stranema.

Knjiga je kar zajetna, saj obsega 528 strani, vendar je ena tistih, ki je ne moremo odložiti preden je ne preberemo do konca. Priporočamo jo vsem, ki jih zanima zamolčana zgodovina podjetja IBM, pa tudi vsem, ki se sprašujejo kako to, da so bili nacisti po prihodu Hitlerja na oblast tako učinkoviti.

42 komentarjev

Z-lot ::

Jp, IBM. Zelo nenavadno, da tej korporaciji ni uspelo preprečit izida te knjige (na tak ali drugačen način).. morda so ocenili, da je zadeva stvar davne preteklosti. 8-O

poweroff ::

Ja, saj je imel avtor kar nekaj težav. Opisuje jih v dodatku h drugi izdaji knjige. Med drugim so mu pred nosom zaprli vrata IBM muzeja v Nemčiji, po tem, ko je tja prišel direktno iz ZDA.
sudo poweroff

Dacio ::

Vse samo za dobiček, bi lahko rekli. c.c.c.
Denar je sveta vladar, tudi preko trupel.
kopica idej ;-) :: http://kopicaidej.underground.si

Luka Percic ::

Zanimivo.
A lahko bolj natančno napišeš kaj točno so zagrešili? (z ali brez vednosti)

Kolikor vem, je veliko podjetji trgovalo z nacisti, kljub prepovedi. Če so pa natančno vedeli zakaj se je šlo... Ja potem je pa zelo vprašljivo...

Treba je vedet da so oni z njim trgovali, ne pa pomagali pobijat žide.
Kar pa je še zmeraj kaznivo, jasno.

Airskull ::

na discovery channelu je bil dokumentarec o tem, kejr pokaže pogodbo o servisiranju; IBM se je prvotno branil da pač niso mogli vplivatna to kdo kupi njihovo rabljeno robo, stvar pa naji bi bila taka da so te mašine potrebovale vsakomesečni vzdrževalnis servis, ki naj bi ga opravljali IBM-ovi serviserji na lokacijah(se pravi v taboriščih) tako da toliko o njihovi nevednosti.
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

pivmik ::

Luka Veliki: Glavno, da je bilo kaznjivo. Nima veze ali je to bilo etično oz. moralno.
LP, Gregor GRE^

poweroff ::

Luka: Black nekje pravi,d a so serviserji hodili puncnihg machines servisirat tudi v taborišča. In da "niso ničesar videli".

Sicer pa si oglej spletno stran od knjige (link je zgoraj):

The fact is, IBM technology was used to organize nearly everything in Germany and then Nazi Europe, from the identification of the Jews in censuses, registrations, and ancestral tracing programs to the running of railroads and organizing of concentration camp slave labor.

IBM and its German subsidiary custom-designed complex solutions, one by one, anticipating the Reich's needs. They did not merely sell the machines and walk away. Instead, IBM leased these machines for high fees and became the sole source of the billions of punch cards Hitler needed.

Only with IBM's technologic assistance was Hitler able to achieve the staggering numbers of the Holocaust. Edwin Black has now uncovered one of the last great mysteries of Germany's war against the Jews -- how did Hitler get the names?
sudo poweroff

BigWhale ::

Eh, da bi vnaprej vedeli kaj bo in za kaj bo Hitler masinerijo uporabil je malo verjetno. Kasneje, ko je ze bila vojna je bilo malo drugace, samo vseeno, nic tako zelo kriticnega.

Kaj pa vem..

Filo ::

Pa sej ubistvu iznajadba stroja in potem vojna 40 let kasneje je čist druga zadeva, če pač gledamo, da je bilo v ZDA prepovedano sodelovanje z nacisti.

To bi blo kot npr, da bi te punca obsodila, da si bil z drugo pa čeprav, ti zdajšnje punce še poznal nisi prej hehe :)

Spc ::

Citiram iz DeadZone-a:

Johnny Smith:
Technology is neither good nor bad.
It's the people who control it.

:)

Crimson_Shadow ::

Sej je tudi Busheva familija sodelovala z nacisti, pa noben ne "protestira" in zganja paniko zaradi tega. :D (Je pa zanimivo, kako se zgodovina obrača.)
We create worlds

Airskull ::

pPa dej ne seri ga z Bushem kle, če je bil nek njegov predink v 3. kolenu nacij to ne pove nič. Tvoj daljni prednik pred ledeno dobo je pa mamute pobijal pa te zdej ne lovi Greanpeace.

Gre se za to da je IBM deloval protizakonito in da se sedaj spreneveda o svoji pretekosti, ki nanj po dobi 9/11 meče res slabo luč, sploh ob reklamiranju svetniške in zaščitniške podobe ZDA.
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

sirotka ::

Kaj pa če holokavsta ni blu? Pa tud, mnogo firm je sodelovalo z nacisti, kljub prepovedi. Še danes sodeluje velik firm z "prepovedanimi" državami.

Looooooka ::

kaj pa ce holokaust in prezveceno izrebljanje zidov ni vec tok aktualno?
se posebi ob dejstvu da je izrebljanje zidov zasenclo dejstvo da so bli nacisti prot vsemu kar ni blo arijsko in ne sam prot zidom?
kaj ce nas dons bl briga dejstvo da mamo muslimane za vratom,ker je nekdo zarad druge svetovne vojne se odlocu da majo pravico met Izrael in su delat stalo muslimanom dol,ki majo edini pravico zivet tm ce se ze gremo to kregat?.Tko da ce je IBM pomagu nacistom sploh ni pomembno.
Why?
Ker ma svet vecje probleme kot odkrivanja zarote ljudi,ki so oz bojo cez 5 let vsi mrtvi.

Ales ::

Sirotka: Kaj pa če holokavsta ni blu?


Je bil. Taka "vprašanja" so milo rečeno bedasta.

Dejstvo pa je, da je bila Nemčija v času pred 2 sv. vojno tehnološko napredna država in je prav gotovo sodelovala z marsikom na marsikaterem področju. In obratno - zavezniki so po vojni na veliko izkoristili znanje in znanstvenike tretjega reicha. Tole z IBM-jem, če trdive o razširjenosti sodelovanja med vojno držijo, je pa sick.

sirotka ::

ales...haha;) Kaku lahku trdiš, da je bil. Poglej število židov pred 2 sv. v in kulk jih je ostalo v Evropi oz. so se preselil v Izrael...od Amerike izsiljena nova država(Ameriko vodjo židi...)

Osprey ::

Ta debata zahaja pa v malo čudne vode .... sirotka

To kaj je delal IBM, Siemens in podobno je pa tako znano. Na žalost so nekateri bolj gledali na dobiček kot na to kaj počnejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

Z-lot ::

V Izraelu trenutno živi cca 5 mio. Židov.. in glede na to, da v 20. stoletju niso živeli samo v nacistični Evropi, ampak tudi drugod - mediteransko območje, bližnji & srednji vzhod, današnja Rusija... in če pogledaš današnji delež židovskega prebivalstva v teh državah (ki je zanemarljiv/praktično ničeln) ter ga povežeš s 5+miljonskim Izraelom, ni težko ugotoviti, da je priselitev iz drugih območij zlahka dosegla tako visoko številko.
You fail, sirotka, no further comment :F

marS ::

Sej zdaj tut gugl in MS sodelujeta s kitajci pri cenzuri, pa kaj?
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Matrin ::

Sledi grd, neokusen in sploh bedast vic:
Še premalo Židov so pobili. :D Če bi pobili še tistih bogih pet miljončkov, dans ne bi bilo problemov z Izraelom. :D



Upam da se zavedate da to ni bilo moje mišljenje ampak sarkazem (ker nekateri na tej strani sarkazma ne razumete, se mi je zdelo pomembno da pojasnim). Hočem povedati, da kaj je delal IBM so problemi preteklosti, ki se jih ne da razrešiti (IBM je imel hčerinsko podjetje v Nemčiji, se vam ne zdi da so tam delali nacisti, in so svojemu podjetju v Ameriki prekrivali resnico?).

Bolje kot da govorimo o takšnih malenkostih, kot kdo je Nemcem dajal tehnologijo (glede na to, da je Nemška industrija bila osredotočena na Poljskem in da so Poljaki tudi med večjimi žrtvami 2 sv. vojne, bi lahko rekli da so sami sebe ubijali?), se bi raje osredotočili na resne probleme. Kot kaj narediti z zapuščino 2. sv. vojne.

Boeing ::

Ja, in zdaj ?

Nemci so bili tako uspešni predvsem zato, ker so bili fanatiki. Če bi bili še malo bolj fanatični, bi bili še uspešnejši in obratno.

Ni tehnologija kriva, da je uporabljena v napačne namene, niti ni kriv tisti, ki je tehnologijo izumil, niti tisti, ki jo proizvaja in prodaja.

Če je IBM res vedel, v kakšne namene so nemci uporabljali te mašinke, to ni bil problem celotne firme, ampak ljudi, ki so takšne posle sklepali. Njih je potrebno javno linčati, ne pa blatiti celotno firmo . Večina zaposlenih je večinoma itak samo izpolnjevala ukaze oz. sploh ni vedela, za kaj se gre...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

sirotka ::

In zakaj bi vi nekoga linčal, pač je prodal, nekaj zaslužil. Če jst prodam avto in potem nekdo z mojim avtom zbije froca, sem zarad tega kj odgovorn...?

BigWhale ::

sirotka, stvar debate. Ce das kljuce kupcu, ki je precej vidno pijan in otroka zbije na prvi voznji....? ;)


No, on topic, dandanes je tezko kriviti neko firmo za svari, ki so jih poceli skoraj 70 let nazaj.

Looooooka ::

BigWhale...ce si prodajalc avtomobilov....si prodal avto plus povecu moznost da bo avto prpelu nazaj na servis.Job security...
za froca nardit pa ne rabs kesha =)

Brane2 ::

Iz novice no razvidno v kolikšni meri je bilo IBMovo početje legalno, klub temu se ponuja zanimiva paralela z novico o Tor omrežjih.

Matthai pravi, da lastnikom lokalnih nodov ni traba skrbeti za možne posledice, saj so oni samo postavili node. Če ga kdo uporabi za recimo koordinacijo bombnega napada, to po njegovem ne bi smelo motiti Torovcev.

Sedaj pa imamo IBM v situaciji, kjer je uporabljal tehnologijo brez pretirane slabe vesti. Zakaj sedaj tudi nekomu takemu ne priznavamo podobne svobode ?

Saj IBMovci verjetno niso neposredno ubili nikogar. Kako bo pa stranka uporabila stroj, je pa valjda njena odgovornost, ali ni ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pithlit ::

Tor je v veliki večini držav povsem legalna zadeva (kako je, revimo, v Iranu in S.Koreji pa nebi vedu). Prav tako je legalna njegova uporaba in postavitev (ter upravljanje) vhodno/izhodnih točk.

Poslovanje z nacistično Nemčijo ni bilo legalno, tako da je IBM prekršil kak zakon (medtem ko Tor ne krši nobenega). Še več, IBM-ovi serviserji so opravljali vzdrževalna dela v koncentracijskih taboriščih.

Primerjava s Tor vhodno/izhodno točko bi mogoče zdržala, če bi upravitelji Tor točke aktivno sodelovali pri načrtovanju napadov. Ali pa mogoče misliš, da je pošta kriva za vse pisemske bombe? Ali pa bolj konkreten primer: ravnatelj CDI Univerzum je ženi (in vsem ostalim v njegovem adresarju) poslal e-mail z virusom... preklet kriminalc, na križ z njim... ane?

Offtopic: Sirotka je skisana (tako in drugače).

P.S. uno z virusom smo rešil v roku ene ure od prejema pošte in obvestili ostale prizadete. Do večjih okužb ni prišlo.
Life is as complicated as we make it...

Brane2 ::

Pa saj a je IBM aktivno sodeloval pri pomoru Židov ?

Kar se legalnosti tiče- je ta tu IMHO postranska. Cela ta knjiga je nastala ne zaradi legalnosti tega takratnega početja ampak zaradi nemoralnosti.

Legalnost je tu IMHO bolj tko. Ameri so se dolgo časa obotavljali spustiti v vojno in so pravzaprav gledali na vse skupaj kot na interno zadevo Evrope, na Hićota pa kot pač enega luzerja, ki je nepričakovano zablestel in prehitel leno,pookvarjeno in prenažrto konkurenco in postal winner.

Čisto možno je, da so ( če/ko so) sprejeli ustrezno zakonodajo zaradi zaščite lastnih interesov, ne pa zaradi zaščite kogarkoli drugega.

Je neka razlika, če ti zakon prepoveduje kar tako ustreliti človeka ker je to nehumano ali pa če to počne, ker bi se sosedje pritoževali nad hrupom.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Še več, IBM-ovi serviserji so opravljali vzdrževalna dela v koncentracijskih taboriščih.


Pa kaj ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

leinad ::

Firmo dandanes blatiti za početje takratnega vodstva je bedasto. Isto kot, da bi današnjo Nemčijo enačil z nacistično.

Je pa bilo hudo nemoralno od vodstva in vseh serviserjev, če so dejansko vedeli za koncetracijska taborišča, da so tam opravljali svojo delo naprej.

KleBac ::

Ah ja....kompljet USA je napadla in pobila mnogo Afganistancev in Iračanov pa tudi Korejcev in Vietnamcev.....in to samo od druge svetovne vojne dalje....evo spet enga Iračana glih kar....evo pa spet. Pa HP IT opremo majo...pa IBM tud....pa DELL tud. Pa tud mal High-Tech izraelske tehnologije pa tko.....škoda papirja za knjige ljudi, ki jim gre le za slavo - verjetno ni dobil nikoli nič "zasluženega" od korporacije, ki je med najmanj etičnimi še najbolj....Sicer pa ga ga ni globalnega gozda oz. celuloze za papir, kjer bi pokrili opis vseh USA grehov na tem svetu. Pa tako mlada država.....



In za konec: Ignorance is NOT Bliss !!

In my life....I should do what I could !

1fris ::

čez 50 let bo pa microsoft na tapeti - bodo že našli kaj ''spornega'' :\

Pithlit ::

Še več, IBM-ovi serviserji so opravljali vzdrževalna dela v koncentracijskih taboriščih.


Pa kaj ?


Nič. Obregoval sem se ob tvoj napad na Matthai-a in tvojo primerjavo IBM-ovega početja s Tor-om.

1fris: sej MS je že na tapeti...
Life is as complicated as we make it...

mchaber ::

Zakaj novica in ne samo tema ?
.

asgard2.0 ::

Kar je blo je blo. Ibm je narobe naredil jebat ga. Biznis je biznis. Jest bi tud Hitlerju prodal Cyklon-b če bi ga proizvajal. Me prov briga kaj naredi z njim samo da mi plača pa je ql. To je biznis tle ni etike in morale. Pač je uporabljal IBM-ove mašine za židom zobe štet. Pa kaj nas to briga. :D
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

opeter ::

Se v nekem smislu strinjam z Asgardom dvapikanič. Je pa res tudi, da v času delnic in ostale kapitalske bedarije človek kot tak nič ne pomeni kravatarjem. Danes odpustijo tekstilno delavko. Zakaj? Ker se je ne splača zaposlit. Je predraga. IBM je z Nacistično Nemčijo naredil dober posel. In v tem je celotno bistvo. Nič več, nič manj. IBM je pač kapitalističo podjetje, ki ga vodijo kapitalisti (mogoče pa celo na najvišjih sedežih sedijo židje, kdo ve?) in ne javni socialni zavod. Njim se fučka na človeške usode, vsaj dokler dobijo in vidijo dovolj $$$. Sorry, ampak tak je.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

fx ::

Potem takem bi tudi lahko krivili Gorenje ker je izdelalo MGV 176 s katerim so pobijali politične nasprotnike in naše vojake v 10 dnevni vojni. Gorenje pa bi reklo ja mi nismo vedeli da bodo pobijali ljudi s tem orožjem.

Ker po vašem razmišljanju potem če ne bi IMB izdelal stroja potem nebi nacisti ubijali Jude. Prosim vas lepo poglejte kaj so imeli Nemci za tehnike v drugi svetovni vojni v primerjavi s VB in ZDA in sem 100% da bi si kaj izmislili kot so si Enigmo. Torej če ne bi IMB tega naredil pa bi nekdo drug in na koncu bi bilo isto kot je sedaj.

Lp,

Z-lot ::

OK, vi NE dojamete, kaj je tukej point.. ne gre samo za starost kolaboracije...

Naj pojasnim za vse, ki ne razumejo: tukaj je problem, da IBM NOČE kakorkoli priznati preteklih dogodkov.. kot da juh nikoli ni bilo. Še več, poskuša jih prikriti.
Okej, geniji, zakaj bi se torej neko podjetje obremenjevalo s preteklostjo, ki je po vaših merilih že "davno pozabljena"? Anyone? ....

Brane2 ::

Ne ga srat. Mi še zdaj ne mormo zmenit o tem, kaj smo res počeli po WW-II, pravzaprav se ne mormo zmenit, kaj smo počeli 15 let nazaj.

Kaj je tako čudnega v tem, da IBM prikriva svoja sranja ? Jasno je,d a jih skrbi,d abi to konkurenca lahko izkoristila in seveda vpliv na lastno dobro ime. Ne rečem,d a je prav, ker (če sploh) to skrivajo, pravim da razumem zakaj to počno.
On the journey of life, I chose the psycho path.

poweroff ::

Kar se mene tiče je poanta drugje. To se je res dogajali pred desetletji. Ampak podobne zadeve se na Kitajskem dogajajo danes.

Drugače pa je meni knjiga zanimiva predvsem kot zgodovinska študija. BTW: knjiga govori tudi o kršitvi ameriške zakonodaje, ne le o nemoralnosti.

Brane: na neumnosti o toru bom pa drugič odgovarjal. Na kratko samo tole: če bi torovci nudili aktivno pomoč al-kajdi ("mi samo nudimo support za tehnologijo" izgovor), bi bila stvar drugačna. Kot je pa stanje stvari sedaj, pa alkajda lahko uporablja tudi Outlook ali Hotmail za pisanje e-pošte. Dejansko so Hotmail ali Yahoo mail tudi že uporabljali za komuniciranje. Pa zato to še niso teroristična orodja.
sudo poweroff

Brane2 ::

Ma ja. To, da aktivno razvijajo Tor, ne šteje.

Tudi ko/če bo zašel kak Torovec na teren, boš našel spet kako novo in bistveno razliko.

Bodi pošten in lepo priznaj, da knjiga zelo verjetno ni bila izdana zato, ker je tam nekdo 50 let nazaj kršil zakon.

Kdo od večjih igralcev ga pa takrat ni ? Stvar kaže, kako se je dalo bistveno tehnologijo uporabljat v nemoralne namene in koneckoncev je zato tudi njena omemba zašla sem.

Mislim, da so tvoje perspektive precej asimetrične. Ni enako, če neko s*anje naredi IBM ali kak navaden smrtnik.

Me prav zanima, kako bi pisal o Toru, če bi za njim stal IBM ali kak podoben igralec...
On the journey of life, I chose the psycho path.

mtosev ::

Ja in? Sodelovali so z nemci. Kaj pol? Malo malo so oni krivi za holocavst. Kje je zaslužek so podjetja. Isto kot je blo v Iraku. Ko je VW sodeloval z Saddamom.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

joulf ::

Ali je kdo od vas že prebral knjigo?
Jabolka mi je spremenila življenje!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Googlov kitajski iskalnik bo spletne poizvedbe povezal s telefonskimi številkami

Oddelek: Novice / NWO
4210137 (8417) poweroff
»

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne s (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5311381 (9367) Yerpo
»

Domače branje: "Black, Edwin. 2002. IBM and the Holocaust."

Oddelek: Novice / Domače branje
425608 (4403) joulf
»

Bodo IBM tožili zaradi domnevnega sodelovanja z nacisti ... (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
516287 (6287) CCfly

Več podobnih tem