» »

Strateško predvidevanje

Strateško predvidevanje

Slo-Tech - V začetku februarja 2004 so na Infoworld objavili članek o IBM-ovi napravi TotalStorage Data Retention 450.

V članku so zapisali, da IBM skuša "zaseči razvijajoči trg hrambe (prometnih) podatkov, ki nastaja z novo zakonodajo". Njihov proizvod naj bi podjetjem pomagal pri spoštovanju pravil in v prmeru sodnih sporov. Naprava vsebuje tudi programsko opremo, ki zagotavlja "da podatki, ki so predmet pravne preiskave niso izbrisani".

Vendar pa je v tistem času v EU veljala Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah 2002/58/EC, ki je določala da komunikacij in prometnih podatkov ni dovoljeno shranjevati brez soglasja uporabnika, razen za potrebe prenosa ali upravljanja s prometom ter zaračunavanja storitev, oziroma v primeru zakonite sodne odredbe.

A iz "naših" ust v božja ušesa. 25. marca 2004 je bila sprejeta Deklaracija o boju proti terorizmu, v kateri je na strani 4 napisano priporočilo, naj se preuči predloge za vzpostavitev pravil za obvezno hrambo prometnih podatkov. 30. julija 2004 so v EU pripravili dokument, v katerem so že resneje obravnavali obvezno hrambo prometnih podatkov, saj se "nekateri prometni podatki ne shranjujejo v takem obsegu kot v preteklih letih. Ti prometni podatki zato niso dostopni oblastem, kadar jih potrebuje."

Decembra 2005 je bila Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov dokončno sprejeta.

In ko bo tudi dokončno uveljavljena ter se bodo operaterji razgledovali po ustrezni opremi, ki jim bo omogočala spoštovanje zakonodaje, bo IBM že imel pripravljeno ponudbo.

Vsekakor so pri IBM pokazali, da znajo dobro predvidevati in razmišljati strateško... Zanimivo, da so podobne sposobnosti predvidevanja pokazali že leta 1973, ko so začeli razvijati šifrirni algoritem Lucifer, ki ga je ameriški National Bureau of Standards januarja 1977 potrdil kot standard Data Encription Standard (DES).

6 komentarjev

roscha ::

Vsekakor so pri IBM pokazali, da znajo dobro predvidevati in razmišljati strateško...

Hoooray vsem Linux-ašem. IBM že par let podpira Linux. Torej mehkocuraši you`re doomed. >:D

Atos ::

Takoj ko vidim kaki podoben naslov, takoj vem kdo je novico spisal. Matthai maš pa res voljo no... To ti pa moram priznati (sicer si malce preveč paranoičen za moje pojme, samo voljo pa maš :D)

eee ::

Shhh! Matthai je eden redkih, če ne editi, katerega mnenje tule na ST spoštujem in glavni razlog za obisk tele bedne strani. V današnjem svetu vedno bolj zastopim in spoštujem besedo "paranoičen". Iskanje zarot in dvom v vse kar pride iz ust oblasti je NUJNO!

ITd00d ::

Obstaja tudi (seveda) neparanoična razlaga, ki se skriva za imeni Sarbanes-Oxley (SoX), HIPAA ipd. To so ameriski zakoni, pod katerimi so korporacije (SoX) oz. zdravstvene ustanove (HIPAA) obvezane hraniti dolocene dokumente v cimbolj izvorni in nespremenljivi obliki (DR 450 je v bistvu sestavljena stvar iz SATA diskovnih polj + software, ki skrbi za to, da do arhiviranih dokumentov neavtorizirani uporabniki nimajo dostopa). Bolalimanj nujno zlo za ameriske korporacije in zlata jama za proizvajalce diskovnih sistemov.

klemen22 ::

Bedarija vse skupaj.:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Stratus ::

Dragi moji, ne komentiram veliko oz. redkokdaj, raje prebiram in se zabavam nad komentarji vas ostalih (bolj angažiranih) udeležencev STja. Vendar ! Ja s klicajem, imam občutek da ljudje večinoma spregledujejo dejstvo, da se ZDA oz. korporativna vlada poslužuje umazanih trikov za nadzor nad svetom. Mnogi se sedaj seveda ne strinjate z menoj, večina pa pozablja dejstvo da je skoraj vsa strojna oprema danes v uporabi izdelek ene od velikih ameriških korporacij. Vse sile usmerjajo v sprejem podobnih pravil in direktiv za nadzor nad prometom v internetu povsod po svetu pod udarnimi naslovi "boj proti terorizmu in piratstvu". Intel že izdeluje čipe s katerimi se da preverjati ali uporabljate legalno programsko opremo pred časom so v javnosti udarile novice o enkripcijskem čipu ne spominajm se točno imena. Moj "point" je v tem da na vsak način skušajo prevzeti informacijski in s tem seveda tugi gospodarski nadzor nad čim večjim delom sveta.
Lahko mi rečete da sem paranoičen in zmešan ali kaj vem kako še, vendar vas bom vse spomnil na tale moj post čez nekaj let ko bomo v pesti treh ali štirih velikih korporacij s sedežem na "zahodu" beri ZDA.
P.S.
Upam da jim prej raznese Yellowstone pod ritjo >:D
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski prometni podatki dostopni tudi ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
153447 (2821) Slo-One
»

Množično beleženje prometnih podatkov o telefonskih klicih Američanov

Oddelek: Novice / Zasebnost
495515 (3884) Matevžk
»

Objavljena Direktiva o hrambi prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6810414 (8836) Stepni Volk
»

Sprejeta Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6714259 (11915) Bakunin
»

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Oddelek: Novice / Zasebnost
468043 (6779) M.B.

Več podobnih tem