» »

Ljubitelji pikantne hrane

Ljubitelji pikantne hrane

««
5 / 29
»»

seba993 ::

_pobesneli_ ::

Še moje..letos bo zelo pekoče leto






Rastlince so zdej visoke 30-40cm, cvetijo na polno. edino prav najmočnejše vrste nimajo še nobenih cvetov
Gregor

drooer ::

Ima kdo kaj semen viška za naslednje leto sam se odločam malo hecati z vzgojo feferonov. Semena sem pripravljen plačati... Pm :)

seba993 ::

@drooer brez problema ti v jeseni zrihtam kaj semena.

Ja tudi pri meni so nekje od 30-40 cm. Seveda je vse odvisno od sorte. Eni so visoki samo 15cm in pouni cvetja. Ja meni je Jolokia že nakazala 2 cvetova ki se bosta verjetno odprla v naslednjih dneh.

@_pobesneli_ kaj so tisti taprvi za ena sorta?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: seba993 ()

_pobesneli_ ::

Po pravici povedano nevem , ker ravno s tega lonca so nekako izginile oznake. Ma bom ugotovil, ker imam seznam.
Gregor

papasmrk ::

Pri meni ima Jolokia že nekaj mini plodičev in kup še neodprtih cvetov. Habanero pa ima zaenkrat še zaprte cvetove...
lp

seba993 ::

@_pobesneli_ no ko boš našel seznam nam sporoči. Pa sporoči nam tudi katera sorta so ostali.

cebelar123 ::

Mogoče kdo ve ali bi bi raslina začela rasti v višino, če bi spodnje velike liste odrezal?

seba993 ::

Odvisno od sorte in od rasti rastline. In zakaj bi rad da bi rasle v višino?

cebelar123 ::

Nekaj sem zasral in je zdaj chilli zelo nizek ampak ima močne spodnje liste. Vem kako bi moral zgledati v tem času saj mi je prejša leta zmeraj uspel.
Sorta je dorset naga.

seba993 ::

Nevem kaj bi ti rekel. Probaj pa boš videl. Sj tudi če je niske rasti bo rodil.

echo ::

Ja, načeloma pomaga rezanje spodnjih listov (zaradi hormonov).
Dobro pa je istočasno tudi rešiti razlog za nizko rast, predvsem hranila in koreninski sistem bi znala bit krivca.

cebelar123 ::

Danes sem tri presadil na vrt iz lončkov. Pri dveh bom pa pe spodnje liste porezal. Bomo vidli kaj bo.

echo ::

Kaj si pa zajebal za nizko rast?
Meni se je tudi lani zgodilo s habanerotom in letos z eno morugo, ki sta kak mesec visoka par cm, potem pa se čist normalo potegneta (seveda prepozno).

cebelar123 ::

Ponavadi sem zmeraj sadil v šotine tabletke nato pa jih posadil v malo večje lončke, v katerih je bila zemlja za rože in je bilo vse lepo in prav.

Letos sem kupil zemljo za podtaknjence in takoj več semen posadil v velike lončke, da bi čim manj presajal sadike in jih tako mučil. Tukaj je bil prvi problem ker so semena zelo dolgo rabila da so vzklila. Nato pa so še ekstremno počasi sadike rasle v teh lončkih. Posadil sem jih v začetku februarja. Baje naj bi naredil prvo napako, da sem semena posadil v prevelik lonec. Kaj pa je šlo potem narobe pa nebi vedo.

mihec87 ::

Semena se ne sekirajo za velikost lonca....Verjetno je lonec premajhen in je zaraščen z koreninami+ tri imaš v enem loncu kolikor razumem...

Daj jih v večji lonec/vrt in se bodo sami razrasli, rodili pa ravno tako...

seba993 ::

Tudi če so sadike zdaj še bol male se bodo še potegnile. Ena moja Jolokia je zdaj visoka komaj 15cm in sem siguren da se bo potegnila. Imajo pa Jolokije zelo razvit koreninski sistem. Če nebo letos veliko plodov jih bo pa zato drugo leto toliko več.
Jst sem jih letos posadil v zemljo za sejanje in so vskalili od 3do 10 dni. Sem pa sevedal pazil na vlago zraka in zemlje in temparaturo.

Map ::

Doma sadimo čilije, ampak pač kar zraste zraste, tu pa vidim, da se z njimi precej bolj ukvarjate.

Kakšni nasveti za začetnika?
-Kako začeti?
-Kdaj saditi, koliko zalivati?
-Iz česa pripravljate gnojila?
-Kdaj, zakaj in kako jih obrezujete?
-Kje imate nasajene, temperatura?
-Katere sorte priporočate?
-Seme verjetno sami pridobivate iz plodov?
-Kako jih najpogosteje uživate? Če jih, kako jih sušite in kako vlagate?
-S čim preprečite, da bi se sorte križale in pekoči ne bi bili več pekoči in obratno, podobno kot s papriko?

Sorte na wish listi so pa Bhut Jolokia(ne toliko za jest kot za eksotiko, pa za take ki majo res radi pekoče), pa Tabasco mi je zanimiv, ker mi je Tabasco omaka na pici tudi všeč.

Tarzan ::

 čili

čili



Zadeva mi je zrastla in začela cvetet. Neverjetno majhni cvetki, neverjetno nizek grmiček, izgleda pa kot kako afriško drevo, z vrha ploščato s široko krošnjo. Ko bi le bil višji kot kakih 15 centimetrov - minimalc je.

Čez zimo bo šel v lonec, upam, da preživi. Po mojem je takole nizek, ker sem ga po sili razmer imel dolgo v lončku in je imel že kup korenin, tako da se je težje ukoreninil, ko je bil enkrat presajen v zemljo. Pa še ves ta dež, pa vročina, pa nenormalno hladna jutra,...

Slika je stara že kaka dva tedna, če ne več, zdaj je čilijev več, tale pa je tudi že bolj naguban. Praktično ves dan od ranega jutra do poznega večera je na polnem soncu, tako da bi znal biti precej oster, ko napoči njegov čas. :D


Ugane kdo, kater čili je to?

cebelar123 ::

To izgledajo zdaj čiliji. Še zmeraj ni sledi o cvetovih, ma pa zanima kaj so to neki mali listi ob steblu?


Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

SodVina ::

Če hočete res pikantno, potem je Kiss the devil prava izbira :).
Problem je le, ker je ni možno uporabljati poleg oseb, ki ne tolerirajo pikantne hrane. Ko sem posprejal po hrani, je blo treba preluftat.

Drugače pa zmaga 2x sprej direkt v usta (ima cca 1,2mio SHU). Če vam je premalo, počakajte 15 minut, da neha pečt in potem še enkrat. drugi poskus naredi pa res štalo :)
Jaz ga sedaj uporabljam na tak način proti vnetemu grlu ali kašlju. Ker gurmanski užitek to ni :)

lp,
SodVina

borisk ::

cebelar123 je izjavil:

To izgledajo zdaj čiliji. Še zmeraj ni sledi o cvetovih, ma pa zanima kaj so to neki mali listi ob steblu?




nekam majhni so, bom poslikal danes kakšni so moji, imam že veliko precej velikih plodov, sem pa v tem 3 sezono :) letos sem jim odbil vrhe in so full košati. gnojiš jih kej? sm jih z gnojilom za paradižnike, pa full se pozna v kako velikih lončkih jih imaš. sam jih imam celo v manjših, zdržijo mogoče 2 dni da jih ne zalivam, potem pa vidno ovenijo.

cebelar123 ::

Gojim jih z nekim gnojilom za rože + palčke neke mam za v zemljo. Se mi pa zdi, da bojo zdaj zdaj začeli cveteti saj so dobili bunkice katere predvidevam da bodo cvetovi. Bomo vidli čez teden če se bo kaj razvilo.

Aquinas ::

Ne pozabi na kalij. Tega v gnojilih za rože ni dovolj za plodovke.

cebelar123 ::

Čiliji so res začeli cveteti tudi potegnili so se. Z plodi pa bom videl kako bo. Upam da bo september poletni, glede na to, od poletja letos ni bilo nič.


Zgodovina sprememb…

Tarzan ::

Vsi imate neke orjaške rastline z velikimi cvetovi, moj ima pa faking obliko afriških dreves in je širši kot daljši in ima cvetove velike samo par milimetrov. Prvi čili je že pordečel in nastavil miljon novih cvetkov, izgleda da cveti v valovih, ne tako kot večina drugih ves čas konstantno približno enako. Vmes je imel pavzo dolgo kake tri tedne ko je rasel samo v prve plodove in pognal nekaj vršičkov ter se malenkost okrepil, kar se listov tiče, cveteti je nehal, v višino pa itak ne raste že odkar sem ga spravil iz lončka v zemljo. Ko ga pogledaš iz ptičje perspektive izgleda ploščat, oblika je podobna kakšni gobi z velikim klobukom in tankim steblom. :D

Je pa to trinidadski škorpijon. Mogoče kasneje objavim spet kako fotko.

bauci ::

Še moje :).

null


null


null


null


null


null

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

cebelar123 ::

Za drugo leto sem se odločil in naročil

Smokin' Ed's Carolina Reaper(R) - World's Hottest Pepper

http://www.chileseeds.co.uk/carolina_re...

Kaboom ::

@cebelar123

jaz sem nabavil The Reaper Sauce flaško in če primerjam s Pure Nago od Čili Pippa se carolina reaper lahko skrije. Res da primerjam flaške - končne produkte po tujem receptu in ne čistih plodov čili... Naga ima dosti boljši okus in stopnjevanje pikantnosti, dosti boljša je z ostalo hrano. In tisti 0,5mio scovill več je meni nezaznavnih.
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

cebelar123 ::

Nago imam doma zato sem naročil tole. Drugače pa okus nage je meni tudi zelo dober.

Tarzan ::

 Pa so začeli zoret

Pa so začeli zoret



Trinidadski moruga škorpijon. Malo sumljiv mi je, ker nima nobenega žela, ne samo na temu plodu ampak na nobenemu. No, drugače izgledajo pa podobni. :D Jakosti še ne poznam, ker po pravici povedano, še ne upam. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tarzan ()

echo ::

To maš iz druge roke semena ali iz uradne trgovine?
Res ne zgleda kot Trinidad, bolj kot kakšen križanec...

Tarzan ::

Iz trgovine na ebayu je, tako da je lahko karkoli. So pa slabe razmere letos za rast tropskih čilijev, preveč dežja in premalo sonca. Listje je ves čas že od konca prvega vročinskega vala, ko smo fasali monsunsko deževje, zgrbančeno in izgleda kot da bi ga napadala listna rja (se pa ne širi in pikice na listu niso večje od par mikronov, samo toliko da se listi grbančijo v 3pm). Če ne bo kmalu topleje, bom zadevo ruknil ven iz zemlje in ga presadil v lonec, kar tako ali tako nameravam za čez zimo.

Komot je to kaka verzija navadnega trinidadskega škorpijona in ne ultra močna križana verzija. Je pa na žalost samo en grmiček uspel od dveh, tako da na izgledu trenutno 6 čilijev ne morem delati analize. :D
Ravno pa se je spustil v močno cvetenje in tudi kup novih plodov je že nastavil, tako da če mi uspe zadevo presaditi zna imeti letos še kar nekaj pridelka. Drugo leto bom posejal več. :)

Tarzan ::

V bistvu verjetno kar so pravi. Članek na wikipediji ima gor točno take. Carolina reaper pa so dodatno nagubani in imajo izgleda bolj izrazite repke. Te bom pa naslednje leto probal. :)

echo ::

Nekam hecno je ta tvoj naguban, jaz sem lani dobil enega popolnoma simetričnega, kot na tej sliki
Trinidad moruga scorpion @ Wikipedia
Kolikor sem razumel je poanta tega čilija (ki ima izredno prijetno, malce srhljivo aromo) v nagubanosti (vidiš lepo na prerezu).

Moja dva tudi že na polno cvetita, verjetno pa si želita več sonca 8-)

papasmrk ::

Meni se je Bhut Jolokia kljub toči lepo opomogla in ima okoli 10 plodov.

radmannsdorf ::

jaz sem obupal za letos. 8 rastlin v 2h teglcih, premalo prostora, preveč dežja, premalo sonca... še par dni jim dam šanse na vrtu :)
število plodov je minimalno....po 1 ali 2 čilija na eni rastlini...

Tarzan ::

Septembra bo baje spet okrog 30 stopinj, bom zaenkrat pustil rasti kjer je. 6 plodov bo do konca dozorelo v roku enega tedna če bo le kaj sonca, trenutno pa tako močno cveti, da če se pol plodov opraši jih bo še kakih 30 najmanj. Glede na to da ne vem če ima v višino 30 centi rodi kot bebec. :D

 je kar naguban, ena sama velika guba, ko ga bom prerezal...

je kar naguban, ena sama velika guba, ko ga bom prerezal...

Čakam da še ostalih 5 dozori do konca.

Sharkb1te ::

Moj chocolate habanero (star 2 leti) je bil pa letos zelo poln, nekaj že zrelih plodov, potem pa mi ga je neurje prejšnjo sredo polomilo in odlomilo največjo vejo z 46 plodovi. Poškodbo sem zalil z voskom in dela naprej, veja pa je žal odmrla in sem zelene plodove kar posušil in naredil prah/flakes.

Chocolate habanero



Veja Habanero



Drugače pa sem dal več različnih semen hudih čilijev znancu iz primorske, kjer pa je letos letina res velika. Ker so letos to prvič probali in drugače tega ne pridelujejo oziroma uporabljajo (niso ravno ljubitelji pekoče hrane) imajo vse za prodajo.

Tole je fotka iz sobote. (1,7 kg Chocolate habanero in 1,5 kg Naga morich)

Chocolate habanero in Naga morich



Letos je Naga morich še posebej huda. Poleg teh ima še nekaj drugih vrst (jalapeno, sweet and hot, bishops crown in ostale), lahko ga pa najdete ob sobotah na glavni Ljubljanski tržnici - Gospodar sonca - kmetija Žiber, nasproti Vodnikovega spomenika.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

seba993 ::

@Sharkb1te po kuk pa maš kilo/komad? Malo informativno.

Sharkb1te ::

Nimam jaz. Jaz sem mu prinesel samo semena in jih je prvič letos probal, pa mu je vse poratalo. Drugače se ukvarja z drugo zelenjavo.

Za kok pa prodaja pa ne bi vedel.

francek1 ::

Moj sošolec dela omako iz Trinidad moruga scorpion. Meni je fenomenalna. Če bi jo kdo imel, lahko dobi kontakt na ZS.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Dr_M ::

Kako tocno ugotovit, da je cili zrel? Glede na to, da gre za zeleno sorto.

Tarzan ::

Meni je pa nekaj drugega čudno, imam 5 zrelih, med njimi je en normalne popolnoma živordeče barve, potem pa še 4 manj rdeče, dva sta skoraj bolj oranžna, kot rdeča. V zadnjem tednu so ostali enake barve. Živordeči je enak že kakih 14 dni, par dni kasneje sta dozorela svetlordeča, oranžnordeča pa sta pofarbana nekaj več kot en teden. Je pa res da je ves čas padal dež in kakega hitrega zorenja ni za pričakovat, sploh ne pri trinidad morugi. Bom vse pustil še en teden, upam da bo kaj sonca, potem pa skuham testno šaržo omake.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tarzan ()

BorutO ::

Jaz pice jem tako, da si s sabo nesem v majhni flaški čili s semeni. Omaka mi ni všeč, ker potem naredi preveč "vodeno" pico. Torej moja vsakdanja pica je ... klasična, polno popra gor, pol tolko semena čilija, da ga je povsod dovlj, pa 2 pakla kečapa gor, in ni boljšega za nič na svetu. Sem pa v Nemčiji, v neki tajski restavraciji jedel neko čudo, tako pikantno, da mi je jezik skoraj stran padel - pa jaz mam drugače zelo rad pikantno. Mi je 2x prinesla kokakolo, da sem si jezik namakal notri. :P

radmannsdorf ::

pametno, mehurčke na jezik :) meni najbolj pomaga jogurt, če je kriza. tudi mleko je kul:)

Tarzan ::

Haha, na že tako 'opečen' jezik še malo kisline, da je boljši efekt. :)

@BorutO
Kečap sam po sebi je tekoč, tako da tabasko iz kakih močnih čilijev ne bi dobrinesel praktično nič k vlagi pice, bi te pa, brez skrbi, pekla rit še nekaj časa. :D
Je pa še dosti lažje kot tabasko - tisti pravi, fermentiran tabasko, narediti pasto, ki sploh ni tekoča, oziroma je ravno toliko tekoča da se jo lahko razpaca po pici. Če dodajaš kečap pa sploh lahko kar na pici žmunkelj te paste vmešaš s kečapom in vriskaš.

Pithlit ::

Ma... če ti čili omaka pico razmoči pol res delaš nekaj narobe. Ali si tak norec da na pico zliješ pol flaške kake pure naga zadeve... al pa pol litra tabasca.

Sam pol v isti sapi izjavit da daš gor ketchup je pa tud mal tko... blesavo. "2 pakla" ketchupa pico razmoči precej bolj kot par kapljic Pure Naga od Papp-a. Da ne govorimo o tem da je ketchup neka cukrena piz*arija.

Sama nisem neka grozna ljubiteljica pekočih zadev. Vsaj ne po "standardih". Tistih 10 kapljic pure naga omakce mi je dovolj na pici. Sem se pa lani zjokala... ko sem na pico vrgla polovičko enega čilija ki mi je na balkonu zrastel. Pojma nisem imela ne katere sorte je, še manj pa kolk peče. In jaz heroj tole kar hop-hop v usta s semeni vred. Pol, ko sta se dim in ogenj polegla... pa na internet gledat kakšnega vraga sem pridelala. Rocoto. Bom še... sam mal bolj previdno.
Life is as complicated as we make it...

bauci ::

Ali ima kdo kak dober recept za omako?

seba993 ::

600g čilijev
400g paprike
1000g paradižnika
1,5l kisa za vlaganje
par šalotk
Sol, poper, malo česna in začimbe po ukusu
Nekateri dodajo tudi korenček
Tak je moj letošni recept po katerem sem za moj okus naredil kar pekočo omako.
Bom pa v bližni prihodnosti delal eno samo iz čilijev.
««
5 / 29
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pekoča paprika -Chili

Oddelek: Loža
383424 (227) Roadkill
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
253259 (2511) dmok
»

Pekoče omake - začimbe

Oddelek: Loža
246280 (4706) satyr
»

Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5821975 (19882) ales85
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710384 (8114) JoeHunter

Več podobnih tem