» »

bivalentni bojler - "izgube" pozimi?

bivalentni bojler - "izgube" pozimi?

krho ::

Letos nameravamo zamenjati peč za ogrevanje stanovanja.
Odločitev je padla na plinsko kondenzacijsko peč.

Druga stvar pa je, da bi v naslednih dveh letih dodali še ogrevanje sanitarne vode s sončnimi celicami.

Za to izvedbo rabiš bivalentni bojler večje kapacitete (za nas je dovolj 300 l).

Sedaj pa največji trik, ali se to sploh izplača, ker meni se zdi, da več energije izgubiš pozimi (delno tudi v vmesnem obdobj), ko moraš segrevati 300 l vode, kot je privarčuješ s ogrevanjem sanitarne vode poleti.

Kakšno je vaše nenje, predvsem pa me zanimajo izkušnje tistih, ki takšen način prakticirajo.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Oxford ::

Poglej, če je bojler ustrezno izoliran, potem ti je vseeno, če segrevaš 100 litrov ali 300 litrov.

V teoriji velja, da potrebuješ za segrevanje 300 litrov vode iz 10 °C na 55 °C: 4,2*300*(55-10)=56,7 mJ energije. Če želiš segreti 100 litrov za isto temperaturno razliko, potrebuješ 1/3 tega.

Torej, če so izgube majhne, boš pač samo dogreval vodo v bojlerju od trenutne temperature na 55 °C. Izgub pač ne boš mogel odstraniti, toda kolektorji ti bodo prinesli več, kot ti bodo odnesle toplotne izgube.

keko1963 ::

Pravzaprav je ta teorija kar dobra,vendar je tu potrebno še bolj smiselno vprašanje in to je:Ali se splača investirati v kolektorje in v vse pripadajoče dele (cevi,črpalka,zaščita,medij prenosa toplote) ? Vsi deli imajo rok trajanja,vprašanje je če se v roku trajanja investicija povrne.Moje mnenje je ,da so cene kolektorjev pretirane in da se investicija v dobi trajanja kolektorja ne povrne,še vedno je ceneje bojler ogrevati na plin.Običajna postavitev so 4 kolektorji,tako da investicija pride okoli 1000000 sit.Pomisli koliko plina moraš pokurit za ogrevanje bojlerja,da boš prišel do te vsote.Po mojih informacijah je 1m3 plina za gospodinjstvo okoli 130 sit,to je 7700m3 plina,kar pa je zelo velika količina samo za ogrevanje bojlerja,nimam pa podatka koliko plina se porabi za segrevanje vode iz 10 na 55 stopinj.
Ostane ti pa občutek zavesti za skrb okolja.
LEPA BESEDA LEPO MESTO NAJDE

roscha ::

Investicija se definitivno NE splača. Vsaj pri takih cenah plina ne. Samo za ogevanje tople vode smo lani plačali okrog 3.000 SIT mesečno. Pa recimo da je 4.000. In če zelo neumno računam miljonček zadostuje tko za ene 20 let.

12 x 4000 = 48.000
1,000.000 / 50.000 = 20

S tem da v resnici s kolektorji ogrevaš vodo le kakih 6 mesecev... potem je to 40 let 8-O

jype ::

Plus to da bi vsi radi ziveli v cistem okolju, noben pa ne bi za to placal. Ekoloska osvescenost nekaj stane, jebiga.

Najceneje je gradit jedrske elektrarne in se gret na elektriko, ni pa najbolj smotrno. S kolektorji dosezes precej, od zmanjsanja transportov nevarnih snovi do zmanjsanja izpustov zoprnih plinov v ozracje. Ce bi vsi izkoristili te "manjse" potenciale bi v Trbovljah in v Sostanju zagotovo vecino leta dihali boljsi zrak, kot ga danes.

Mr_Globus ::

Jedrska energija je ena najbolj čistih. In kolektorji se dolgo izplačujejo (za moje pojme je to bolj vikend zadeva, ko ni omrežja zraven)

Oxford ::

Koristna energija pri zemeljskem plinu stane: 12,31 SIT/kWh (izkoristek 95 %).
Koristna energija pri propan-butanu je: 21,62 SIT/kWh (izkoristek 95 %).

Ostalo si poglejte na TEM linku.

Kot vidite je opravičevanje plina utemeljeno, če ti poteka plinovodno omrežje pred hišo. Utekočinjen naftni plin (propan oz. butan) je NORO drag, zato to odpade. Lahko je govoriti, kako je zemeljski plin oh in sploh, toda vsi Slovenci ne stanujejo v Ljubljani in okolici, kjer imaš plin pred nosom. Drugje pa pride vsaka alternativna rešitev prav.
Najceneje je, da greš v samogradnjo kolektorjev. Njihov izkoristek ni najboljši, zato pa lahko vgradiš enega več.

Po moje, krho, je smiselno, da vgradiš kolektorje - sploh, če jih nameravaš uporabljati le za sanitarno vodo. Investicija, gor ali dol, toda ko si boš kupil avto, ali pa nov GSM ali PC, se ne boš nikoli vprašal ali je to smiselno. V teh primerih ljudje zapravimo ogromno denarja, ki se nam nikoli ne povrne.

krho ::

Plin imamo pred hišo. Po Kranjski občini se že nekaj let polaga plinovod, kanalizacija, ter zamenjuje dotrajano vodovodno napeljavo. Pri nas so to naredili 2 leti nazaj. Zavedam se tudi tega, da se naložba v kolektorje komaj izplača. oz se ne. Država je pri so-financiranju tudi zelo skopuška.

Bomo videli, kakšni bodo predračuni.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

roscha ::

@ krho

Sokrajan :D

Moje razmišljanje je tako: kolektorji so predraga investicija za premalo "profita". Tisti miljonček se veliko bolj splača vložiti v izolacijo hiše in/ali menjavo oken. Se investicija povrne krepko prej.

Pazi to. Januarski račun za plin (res je bilo mraz) sem imel okrog 70kSIT 8-O Ogreva se nekje 150-170 kvadratov..

Jebiga bajta je stara izolacija pa v kur*u. Miljon vložen v izolacijo hiše se mi krepko bolj pozna in hitreje povrne kot tistih par jurjev za sanitarno vodo...

gzibret ::

Jaz sem imel račun za plin nekaj čez 20.000 SIT pozimi. Samo tukaj je še kuhanje in topla voda zraven. Stanovanje meri 60 m2.

Ni veliko. Vsaj meni se ne zdi.

Kolektorji pa stanejo milijon. Pa kaj so nori. A vgrajujejo zlato in drage kamne noter ali kaj 8-O A dobiš kaj subvencije za kolektorje?
Vse je za neki dobr!

hominis ::

glede na to da je kolektor tko hudo enostavna zadeva ... malo zvite bakrene cevi, izolacija, crna folija in spegel. to bi moglo bit zastonj !!!

sicer pa ga res lahko doma naredis !

sosed ga je doma naredu, kupu je samo vodno crpalko

Nejc Pintar ::

Tukaj se lahko kakovost kolektorja spremeni za precej odstotkov.
Lahko je biti prvi, če si edini!

jype ::

Kolektorji se ne splacajo pri denarju, ampak pri tem, da je treba manj kurit.

Vsi bi imeli cist zrak in prijetno okolje, denar za to naj da pa kdo drug, ane?

Ce bi vse bajte imele strehe prekrite s kolektorji, Slovenija ne bi potrebovala nove jedrske elektrarne, pa fosilnih goriv bi tudi bistveno manj pokurili. Kolk to stane v denarju je prakticno nepomembno, ker itak ta denar zmecemo za take traparije (majhno znacko na avtomobilu, ki doloca druzbeni polozaj, recimo) da se clovek lahko samo za glavo prime.

Aja, tudi pozimi se kolektorji splacajo. Ce posije sonce obicajno 200 litrov vode v par urah segreje na temperaturo med 30 in 40 stopinjami, ce imas dobre kolektorje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Nejc Pintar ::

jype pretiravaš. Zrak v SI se meni ne zdi onesnažen. Novo jedrsko elektrarno nebi imeli za kurit.

Tisti denar ki ga daš za kolektorje raje vloži v izolacijo hiše. Boš na boljšem!
Lahko je biti prvi, če si edini!

sidd ::

hmm, kolektorje se splača doma naredit, rabiš samo radiator, pa cevi za ogrodje, izolacijo seveda, črno barvo ter steklo. takle mamo mi že 20 let, pa se pozna da poleti, jeseni in spomladi ko je sonce sploh ne rabiš matrat peči, voda je lepo topla, poleti še prevroča. Če bi imeli kakšne boljše oz. bolje narete ter :D ne tako stare kolektorje bi še pozimi služili svojemu namenu. Vendar novih kupit se ne splača kot so rekli...bolje vložit v izolacijo, menjavo oken. Ne moreš vrjet kak lahko nekaj tervola ali stiropora ter novo okno zmanjša račun, v našem primeru, za nafto. če pa hočete šparat pa na drva >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Solarni vs fotovoltaični kolektorji

Oddelek: Znanost in tehnologija
294830 (3907) vmalhar
»

Sončne celice ali toplotna črpalka?

Oddelek: Loža
4816440 (13817) RejZoR
»

Toplotna črpalka za vodo (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7318912 (16689) mn
»

Ogrevanje:razmerje porabljene energije (UNP)

Oddelek: Znanost in tehnologija
266261 (5078) sidd
»

Sončni kolektorji in ogrevanje

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1011041 (10805) cekr

Več podobnih tem