» »

Sončni kolektorji in ogrevanje

Sončni kolektorji in ogrevanje

Ziga Dolhar ::

Glede na to, da opremljamo neko novogradnjo, ki je še brez napeljave, razmišljamo o namestitvi sončnih kolektorjev za ogrevanje hiše, vode, morda (?) napajanje.

Kaj se splača? Na kaj pazit? Kako se sploh lotit tega - kje začet?
https://dolhar.si/

MadMax ::

Če boš hišo ogreval s kolektorji, rabiš skorajda izjemno izolacijo in talno gretje, pa tudi bazen je praktično nuja, kamor boš poleti odvajal presežke toplote.
Sam sem si zmontiral vakumske, ker sem jih pač dobil ugodno, za ogrevanje sanitarne vode. Spotoma sem naredil magisterij iz tega (par mesecev intenzivnega zbiranja podatkov...).
Sicer je več zagovornikov ploščatih, a vsake oči imajo svojega malarja.
Fino je, če postavljaš kolektorje hkrati s streho in jih vgradiš vanjo, te pride nekako najceneje in najbolj estetsko.
Je pa okrog tega kar nekaj da ne rečem znanosti, saj mimogrede zajebeš pri osnovni stvari (kot naprimer predebela cev za povezavo kolektor-bojler).
Stvari so dodobra predebatirane na www.podsvojostreho.net , pa priporočam nekaj dni dopusta, da prebereš in premelješ vse skupaj...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

cekr ::

Najbolj se splača cevne/vakumske. Edino poleti moraš nekako urediti, da jih prekriješ. Imajo kar precej boljši izkoristek. Najbolj je pomembno, da niso toliko odvisne od lege kot je to primer pri klasičnih kolektorjih. Za ogrevanje moraš imeti raje kakšen koletor več kot manj. Lahko pa s časom tudi dodajaš, tako da nimaš takoj največjega stroška. Sam imam čisto klasično centralno z radiatorji, dodanimi kolketorji in zbiralnikom(800 l). Pred montažo koletorjev se je porabilo 1500-2500l olja/sezono. Letošnjo zimo pa samo 400 l. Peč se vklaplja le ob konicah. Verjetno letošnjo zimo še to ne bi bilo treba, če se ne bi malo učil, kako vse deluje. Ponoči bi lahko zmanjšal temperaturo na 17°C pa je nisem tako, da je zjutraj malo zmanjkalo. Razmišljam, da bom s časom dodal še en zbiralnik in kakšen kolektor. Glede na sedanje cene olja, bo vsa investicija pokrita v parih letih. Edino kar me skrbi je kakšna huda toča. Zanimivo bi bilo, da bi dobil kakšne AL-rolete za prekrivanje, da mi ne bi bilo potrebno hodit po strehi.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Pyr0Beast ::

Airbagi za kolektorje [:D]
Bi bila tudi uporabna funkcija zastiranja IMO.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

zlobcek ::

Če imaš heat pipe vakuumske kolektorje (aka "plinske") ti jih ni treba pokrivati. To zato, ker poteka skos sprememba agregatnega stanja v tistih cevkah do prenosnika toplote. Ko so kolektorji prevroči, se kemija enostavno neha. Najbolj so problematični navadni vakuumski kolektorji, ki imajo po celoti speljano vodo.

Heat pipe vakuumski kolektorji imajo največje temp. okoli 150-160 stopinj. Nič preveč posebnega. Vodo pa pogrejejo "pri luni".
Navadni vakuumski ti pa lahko nakuhajo tudi 300 stopinj. To pa predstavlja že kar malo problem, če nimaš dovolj odjema energije (v obliki zalogovnika ali recimo poleti bazena, kot je nekdo predlagal).

Stvari niti niso tako zahtevne za računati. Na prst s Heat pipe vakuumskimi kolektorji ste v Sloveniji varni z računico 100L zalogovnika na m2 kolektorjev. Še 20% gor in imate sigurno dovolj rezerve, če imate pa bojler zunaj zalogovnika pa sploh. Navadni ploskovni niso tak problem in pridete skozi z enimi 60L na m2. S to računico pridete vedno tudi skozi zimo (posebej te zime sedaj. Zraven pa še kakšna dobra regulacija in močna pumpa. Pa talno za gretje.

Kolektorje se zavaruje in je to to.

Če mene kdo vpraša - defenitivno najboljši tak način ogrevanja. Štroma gre za par črpalk (50W na eno recimo) in kakšen mešalni ventil, zraven pa kakšna cheap plinska peč, da pokrije špice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

WarpedGone ::

>> Edino kar me skrbi je kakšna huda toča.

A se ne da nad njimi napravit kakšne mreže? Sej ni treba da čist prepreči stik, dost je že da parkrat odbije zrno toče in ga s tem ustavi.
Zbogom in hvala za vse ribe

PacificBlue ::

Ja samo taki komadi ko letijo zadnje čase..hm težko bi kakšna mreža preprečila, da se ne bi kj sesulo. Drugače pa doma tudi razmišljamo o postavitvi teh kolektorjev in edino toča nas skrbi. Torej če je kakšna rešitve na to, bi blo res lepo.

zlobcek ::

Mreža je najbrž dobra rešitev. Vprašanje je sicer, kako velika toča je nevarna. mreža s kvadratki 2x2cm?

WarpedGone ::

Po moje stvar nebi smela bit samo enoslojna, ker ti malo večja toča zafila in potrga stvar.
Recimo trije sloji mreže z 5cm x 5cm luknjami, ki so po 2 cm narazen in zamaknjeni za 2 cm, tako da je efektivna luknja švoh 2x2 cm. Kar je večjega bo sigurno udarilo ob par špagic in spremenilo smer (= se delno upočasnilo), ne bo se pa nabiralo na sami mreži, dokler ne preseže 5 cm kugel.
Toča pod 2 cm pa sama po sebi še ni tako huda reč, da bi se res splačalo branit pred njo.

Ni nobene potrebe da stvar točo 100% ustavi, dost da jo dovolj upočasni in je stvar rešena.
Zbogom in hvala za vse ribe

bosto ::

anti hail net Tega je zgleda kar dosti, pomoje se bo zdej to tut pr nas na veliko prodajalo.

Drgac pa, a ni za kakrsnekoli alternativne nacine ogrevanja potrebna ze kr dobra izolacija? Kolkr sm gledal za temi recmi, je en sistem za ogrevanje sanitarne vode in dogrevanje/ogrevanje preko soncna po tamalem 10k eur .. kar zna bit mal dnar mimo vrzen ce je izolacija hise svoh :)

cekr ::

To z izolacijo velja za vse vrste ogrevanja, ne samo za sončno energijo. Vsak cm viška pri izolaciji se ti pozna. Je pa res, da je stena iz opek 30cm že kar dobra izolacija. Najhujši problemi so mansarde in neizolirana zgornja plata.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bojler z el.grelcem + kolektor

Oddelek: Loža
4610470 (435) bigruno
»

Kaj postavit na streho?

Oddelek: Loža
193337 (2429) Baja
»

Solarni vs fotovoltaični kolektorji

Oddelek: Znanost in tehnologija
294844 (3921) vmalhar
»

Sončne celice ali toplotna črpalka?

Oddelek: Loža
4816493 (13870) RejZoR
»

Ogrevanje:razmerje porabljene energije (UNP)

Oddelek: Znanost in tehnologija
266274 (5091) sidd

Več podobnih tem