» »

Ali ima tudi oče pravico odločati o splavu?

Ali ima tudi oče pravico odločati o splavu?

|SNap| ::

Živjo!

Ob branju teme o splavih, me je zanimalo kaj si vi mislite o tem, kdo bi moral imeti pravico odločati o splavitvi otroka. Kolikor vem, če se pri nas ženska odloči, da bo splavila, moški pri tem nima kaj za rečt.

Po eni strani je ženska res tista, ki bo morala otroka nosit še 9 mesecev, se bo morala zaradi tega verjetno odreči marsičemu in se na prvi pogled zdi da je to njena odločitev.

Pa recimo da hoče splavit, oče pa kljub temu želi imeti otroka. Ali naj odločitev o otrokovi smrti/življenju ostane izključno na materi? Bi moral oče imeti pravico preprečiti splavitev?

Meni se zdi nekako logično, da bi to pravico moral imeti. Ker če je oče sposoben otroku nudit kar potrebuje, se mi zdi splavitev precej sebična. Eno leto šolanja, ustvarjanja kariere, bolečine itd... vse to se mi zdi napram življenju otroka precej nepomembno (seveda pa ne če je ženska kakorkoli zdravstveno ogrožena zaradi nosečnosti, ali podobno).

Pa če gledamo na to kot vprašanje enakopravnosti spolov: moški pravtako ni sposoben ženski preprečit da rodi otroka, če ga želi imeti. Če naj bi bila spola (v družbi) enakovredna, ali je res smiselno da se pravica o takih odločitvah pogojuje na biološki karakteristiki (sposobnosti nošenja otroka v maternici :P), ki je strogo povezana s spolom?

Kaj pa ostali mislite o tem?

lp,
Jaka

;-) ::

mislim da bi blo bolje to vprašati v tisti temi o splavih...ta bo tak zaklenjena

|SNap| ::

Sem popravil naslov tako, da je malo bolj deskriptiven.

Ne vem zakaj bi bila zaklenjena, vprašanje se sicer navezuje na isto stvar, ampak problem je pa popolnoma drugačen.

TRIROG ::

JSt bi reku tkole ... z malo drugacnega vidika ... nikogar ne moremo prisiliti da naredi nekaj svojemu telesu cesar ne zeli ...
ce partnerja seksata in se dogovorita da to pocnga za zabavo in ne z namenom da bi spocela otroka, potem ne eden ne drugi v primeru da pride do spocetja otroka nimata pravice zahtevati od drugega da naj sprejme otroka ( moski nima pravice siliti zensko da donosi otroka ce tega ne zeli, zenska pa ne pravice siliti moskega v to da je rojenemu otorku oce, s tem pa niti zahtevati od njega da placuje prezivnino otroku)

tisti moski k hocjo bit pa ockati pa nimajo zenske nej si pa otorka posvojijo ...

to je jasno samo moj pogled na to zadevo ...

Stepni Volk ::

Tema obstaja. Ankete po svetu tudi. Google zna marsikaj. Zaklepam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Splav (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26421153 (17037) jype

Več podobnih tem