» »

Insertanje v tabelo z nekim pogojem (PHP&MySQL)

Insertanje v tabelo z nekim pogojem (PHP&MySQL)

miha__ ::

Imam dve tabeli, naredil pa bi rad formo za vnašanje izostankov sepravi da bi vpisov ime in priimek iz tabele dijak in bi skripta našla iddijak od priimak in imena ter vpisala v tabelo odsotnost pač podatke. bi zlo lepo rposu če bi mi lahko kdo pomagu, hvala

tabela: Odsotnost
IDodsoten (PK)
IDdijak(PFK)
datum
status (bool)
UR(int)

tabela:Dijak
IDdijaka (PK)
ime
priimek
...
BI lepo prosu če bi mi kdo znov pomagat :)

Ziga Dolhar ::

Kje se ti je zataknilo?

(Že na začetku? -Vzami en PHP&MySQL tutorial. Praktično vsi se ukvarjajo s prestrezanjem in vnašanjem podatkov.)
https://dolhar.si/

miha__ ::

sej sm že ceu včerišni dan gledu pa več k sm gledu mn je blo jasn :)
drugač pa sm tut brov php v 24h (pač ne cele ampak sam dele o uvodu pa to kar se na bazo nanaša)

zataknlo se mi je zato ker sm pač začetnik, sam nevem pa kako nej pač iz tabel k mata pač isti problem je pa nikjer ne piše kak nej bi povezu dve tabele (ok no to bi še šlo z JOINnom) in pol dobim id iz prve ter ga vpišem v drugo poleg tega pa še temu dodam podatke k b i jih dubi iz forme :/

jure1825 ::

jaz ne razumem kaj točno hočeš?

select Odsotnost.datum, Odsotnost.status, Odsotnost.UR
from Odsotnost, Dijak
where Dijak.IDdijaka=Odsotnost.IDdijak and
Dijak.ime like '$ime' and Dijak.priimek like '$priimek';

in pol dobiš ven id za pobrat kar pač rabiš iz tabele

miha__ ::

lej maš podatke v tabeli dijak..potem pa prfoks vpiše v formo ime pa priimek dijaka
pa pač datum k je manku pa kok ur pa pač al je ura neopravičena oz opravičena.

sepravi ko on vpišeime pa priimek morm dubit IDdijaka od tizuga dijaka da pol vse to vpišem v tablo odsotnost (sepravi iddijaka ki je manku, in ostal stvari)

a sm zdej kej bl jasno povedu? :$

jure1825 ::

ja v praksi bi jaz to naredil tako, da bi najprej poiskal IDdijaka v tabeli dijaki in potem, če je bil najden samo en IDdijaka bi dal insert v tabelo z odsotnostjo, če ne pa naredil, da bi uporabnika vprašalo, na katerega dijaka misli, npr bi prikazal še naslov ali pa roj. dan in potem pač vstavil preko idja dijaka, ki je bil izbran.

select IDdijaka, ime, priimek, naslov, kraj from dijak where priimek like '$priimek' and ime like '$ime';
in pol pogledaš koliko vrstic si dobil.

popr.:
če hočeš pa v enem delu in si prepričan da bo vedno en daš pa kar subquery: insert into odsotnost (a, b, c) values ((select dijakid from dijaki where....), 1.1.2006, '5 ur');

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jure1825 ()

miha__ ::

ok hvala mi je že bl jasno :) bom probu sam še narest
drugač pa itak ni problemov z dvojnostjo k je Idijaka PK in se ne podvaja

jure1825 ::

iddijaka se ne podvaja, ime in priimek se pa lahko. Mislim da npr v sloveniji ni samo en janez novak..

miha__ ::

aja to je res ja:P sam mislm da bojo prfoksi čist zadovolni tut če bo vsaj kej kukrtok delal :P

jure1825 ::

Pol pa uporabi subquery kot sem gor napisal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Sql] Poizvedba

Oddelek: Programiranje
111680 (1331) ales85
»

Matura 2 predmet E-redovalnica

Oddelek: Programiranje
101362 (996) FiR3F0X
»

Statistika dijakov, pomoc

Oddelek: Programiranje
211649 (1133) Mitja Bonča
»

[Access 2007]

Oddelek: Programiranje
132526 (2126) urosz
»

VC# insert into oledb ne deluje

Oddelek: Programiranje
191499 (1270) Good Guy

Več podobnih tem