» »

Kako dodatno zaščititi avto pred krajo?

Kako dodatno zaščititi avto pred krajo?

Oxford ::

Torej ... ker nameravam v bližnji prihodnosti kupiti drug avto - večje vrednosti - me zanima, kako si zagotoviti dodatno zaščito - poleg avto-alarma.

Najenostavneje bi bilo, da bi vgradil blokado vžiga. Da bi vgradil stikalo med akumulator in potniško kabino, ki bi ga vgradil npr. pod sedež - odpade. Stikalo bi bilo zaradi velikanskega toka preveliko. Drug način je stikalo, ki bi prekinilo napajanje štarterja. To je že bolje, sploh če ga primerno skriješ.

Kakšen nasvet?
  • zavaroval slike: ql000 ()

stromar ::

Lahko montiraš stikalo med napajanje pumpe za gorivo, med "remote" kabel za vklop štarterja - tok je kakšnih 10A, itd, itd.... Možnosti je ogromno

Lp

BluPhenix ::

Nekam montiras en GPS oddajnik in ne poves nobenemu da ga imas. Pol pa ga doma trackaš.

Se to sploh da delati zastonj?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Oxford ::

O.K. tole z GPS je sicer možno. Toda kaj ti pomaga, ko ti enkrat avto odpeljejo, potem pa se moraš pregovarjati z zdolgočasenim policajem nekje v Crni gori. Po moje ga prav briga, če se tvoj BMW ali Audi vozi mimo njegove pisarne. ;(
Toda GPS oddajnik ni prav poceni. Sploh pa ne vem, kje ga nabaviti?

Stromar > 10 A - a tole pomeni 2,5 mm2 kabel? Bo zadosti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oxford ()

stromar ::

Najbolje bi bilo narediti takole: Vzel bi en rele s kontaktom 16A in napetostjo tuljave 12V. Kontakta morata biti normalno razklenjena. Prekinil bi žico za zaganjač in ju vezal vmes. En kontakt tuljave releja bi vezal na maso avtomobila, drugega pa preko stikala na "kontakt". "Kontakt 12V" dobiš pri avtoradiju.

To bo veliko bolje kot vlačit debelo žico po avtu in uporabit veliko stikalo.

Pazi, da ti ne bo avto zgorel zaradi kakšne napake v napeljavi.

Lp

sverige ::

-Ti laho jaz nekaj priporocam; Naredi stikalo med dovodom na einspricpumpo(oprosti na izrazanju) za dovod goriva kot ti je priporocal Stromar ,in ga primerno skri ;npr...v vzigalniku ali v praznem gumbu. Nerabis nobenega releja ,samo navadno stikalo ,ki je dobro skrito in zavarovano.
Da ti povem smo mi vgradili dosti teh primerov za vojsko in obvscevalno sluzbo v golfe III in ni bilo nobenih tezav.
Ni sumljivo ko avto starta in ne zazene motorja, izgleda kot ,da je kaj narobe. Ce bos prekinil starter ,bo vsak vedel, da ima avto nekaksno varovalo. Lahko pa tudi prekines tok na pumpi za gorivo. Ko bos startal bo zvok enak samo avto ne bo vzgal.

-Halo napetost zaganjca spravit pod sedez voznika. Ta kabel ima presek 50 kvadrat in je direktno vezan na zaganjac.Signal na zaganjac dobis preko kontakta 15, ki gre na elektromagnet kateri vzpostavi zvezo med glavnim dovodom in zaganjacem.

-Najbolje pri avtomobilu je prekinjat maso (minus) ,ce se da,ali vse skupaj vezat preko relejev ,da ne dobis visokih napetostih na preklopnih kontaktih.
-Lazje je zamenjat en rele kot naprimer volansko stikalo.
hej

Smorny ::

-Najbolje pri avtomobilu je prekinjat maso (minus) ,ce se da,ali vse skupaj vezat preko relejev ,da ne dobis visokih napetostih na preklopnih kontaktih.

Verjetno si mislil tokov?

Kaj pa ključavnica za menjalnik?
Te homemade variante so dobre, ker ni načrtov in jih vsak nekako po svoje izvede. Vsekakor pa je potrebna velika previdnost, ker so lahko tokovi svinjsko veliki >:D
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Oxford ::

Ja, če so se pač namenili, da ti avto na vsak način odpeljejo, potem ti ne pomaga nobena zaščita. Potrebujejo samo kamion s 'cerado' in ploščad, da ga potegnejo noter. Ampak to je precej sumljivo in opazno.

Signal na zaganjac dobis preko kontakta 15, ki gre na elektromagnet kateri vzpostavi zvezo med glavnim dovodom in zaganjacem.

Uf tole je pa že preveč detajlno. Ampak vseeno hvala za odgovore.

Spajky ::

Psihologija odvračanja: varnostni trikotnik postavit med volan in sprednjo šajbo :D ; pomaga tudi kot preventiva proti redarjevim namenom pisanja kazni za "nepravilna parkiranja" :D :D :D .... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

JXS ::

Ena od možosti je zaklep menjalnika, več si preberi tukaj. Imaš tud v slo možnost montaže. Največ nalepk (nism gledal v avto) vidim na smučiščih pri hrvatih.

Vanquish ::

Oxford - jaz bi ti priporočal kaj v tem stilu: http://www.rector.si/product_info.php?c...

ni samo alarm, ampak dejansko si obveščen kaj se dogaja pa še kake dodatne zadeve ma noter. Vsekakor dosti boljše kot samo neko tuljenje, ko ti na koncu samo še gre na živce, pa niti trzneš ne več

stromar ::

V mojem zadnjem postu sem pod: "prekineš žico od zaganjača" mislil tisto "remote" žico oz boljši izraz je žico od elektromagneta. Tok je tam okrog 10A in ne kakšnih 130A kot potegne zaganjač

poweroff ::

Kolega ki je avtoštromar predlaga dve rešitvi, lahko pa jih združiš. Ena je, da moraš imeti ob vsakem vžigu kontakt med minusom, ki je vezan na ohišje in plusom, ki je vezan na ključavnico. To storiš tako, da se neopazno s prstom dotakneš ključa, z drugo roko za kovinskega dela vrat. Sicer moram reči, da ne razumem čisto kako to deluje, definitivno pa gre za majhne tokove.

Druga rešitev je pa taka,d a ne neko skrito mesto vgradiš stikalo. Stikalo mora biti pa tako, da porabiš precej časa, da ga najdeš, po možnosti je treba odpreti kakšen prtljažnik, vrata, karkoli. Vezano mora biti pa tako, da bo tat porabil ene po ure, da bo odkril kako ga zaobiti. Toliko časa pa tatovi nimajo. Verjetno je,d a ti bodo po vlomu skušali avto odpeljati v par minutah. Če ne uspejo v par minutah, bodo odšli. Mogoče ti bodo v zahvalo kaj razbili, samo to se rešuje z zavarovanjem...

Sicer pa zavarovanje.
sudo poweroff

Oxford ::

To storiš tako, da se neopazno s prstom dotakneš ključa, z drugo roko za kovinskega dela vrat. Sicer moram reči, da ne razumem čisto kako to deluje, definitivno pa gre za majhne tokove. :D

Ta rešitev je pa definitivno ena izmed najbolj izvirnih, kar sem jih kdaj slišal. Ob kakšni napaki pri vezavi, lahko preizkuševalec doživi 'razsvetljenje'. :D

poweroff ::

Saj pravim, da mi ni čisto jasno kako to deluje, ampak po moje je čez kakšen rele vezano. Valjda ne boš celotne amperaže spustil čez človeka.

Heh, lahko pa daš prevoden čitalec prstnih odtisov. V primeru napačne osebe, spusti čez par amperov, sicer pa čisto šibek tok... :D >:D
sudo poweroff

balocom ::

Itak je to sm 12V, ki ti ne morjo nč.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

poweroff ::

Neprijetno je, če ne drugega.
Poleg tega ne vem kako je z ljudmi, ki imajo težave s srcem, ali celo srčni spodbujevalec...
sudo poweroff

balocom ::

Nč ni, tut čuteš ne. Sicer pa nekatere nas trese že 24V izmenične, nekateri pa tega ne čutjo>:D
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Moonman ::

Vsak avto ima stikalo, ki v primeru trčenja izklopi črpalko za gorivo. Lahko bi vgradil dodatno na nekem skritem mestu. Ta črpalka kakšnih groznih tokov ne vleče.

Še 100% ziher metoda, ki se je držimo na izrazito rizičnih področjih (beri; dirka formule 1 v Budimpešti).
Ven smo pobrali avtomobilski računalnik, nato pa še z verigo povezali 3 avtomobile, da nobenega nebi mogli naložiti na kak tovornjak.
Seveda ta metoda ni ravno praktična za vsakodnevno uporabo. :)


stromar ::

Ja, ta z verigo je dobra. Parkiraš zraven kakšne luči ali ograje in avto z verigo prikleneš zraven. :D

Lp

;-) ::

tista da si nabavi lisice (take k ma policija) je bolša!
:D :D

Doman ::

@EWEER

Kok si me pa zdej nasmeju:D :D :D
Upam da nekdo iz topshopa ne gleda tega foruma, ker bi se znalo zgodit da bomo videli reklamo v stilu: samo 3x4900sit za 100% varnost vašega avtomobila.Kupite ključavnico za vaš avto.

;-) ::

ka te pretiravate če mam pa jaz dedka doma k je avtomatik...
zraven ga vzameš pa ti avto pazi.....3 x 300 sit na uro


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

delovanje timerja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
181767 (993) birtija
»

Rele za led luči

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
214851 (4236) romex
»

Moj avto...

Oddelek: Loža
355555 (4068) Azrael
»

Shema za uklop pumpe s PCjem

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
334231 (3491) DimmniBurek
»

Nekaj kar bi me opozorilo na prihod staršev

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
373859 (2900) Mamaplata

Več podobnih tem