» »

Nekaj kar bi me opozorilo na prihod staršev

Nekaj kar bi me opozorilo na prihod staršev

Hammer123 ::

Pozdravljeni!
Imam eno vprašanja: Kako bi naredil nekakšen "opozorilnik, ali pa zvonec, ki bi me opozoril na prihod staršev domov.
Situacija je taka: Kadarkoli pridejo starši domov iz službe sem na računalniku in mi zato "težijo"!
Vstopa in izstopa se v hišo prek avtomatičnih garažnih vrat. Te so eno nadstropje nižje.
Saj vrata ponavadi slišim, ko nisem za računalnikom, vendar ko sem, imam zraven še muziko ki preglasi vse skupaj.
Kako bi zdaj naredil nekakšen zvonec ali pa samo kakšno majhno lučko ki bi posvetila če se vrata odprejo ali zaprejo? Seveda mora biti vse skupaj brezžično, da doma tega ne najdejo(vsaj ne takoj).

Lp!

CCfly ::

Pogovor s starši bo cenejši in boljši za živce.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Hammer123 ::

Vem!:8) Tudi na to sem že pomislil, vendar ne poznaš mojih staršev=>majka mila je perfktcionistka, foter je pa tudi zalo blizu tega. Oba sta imela po šolah skoraj same najvišje ocene, tudi sestra jih ima. In od mene pričakujeta isto(zato me vedno silita da se učim, pa čeprav sem v gimnaziji pravdober)!

Vem bi bilo tole res težko uresničit, vendar sem se pripravljen poglobit v tole(pa še ena vaja bo)!

DominusSLO ::

Potrebuješ senzor...težko pa da bo ostal neopazen, če sta tvoja starša takšna perfekcionista>:D >:D >:D

Hammer123 ::

Hehe! Ta je dobra!
Kam naj bi se pa ta senzor namestil? Na rob vrat mogoče? Pa kakšen senzor bi zato potreboval? Ker o teh stvareh res nimam pojma!

alesrosina ::

Hehe, gledas pornice, pa noces da bi te dobil a ne, hehe sej vemo mi take >:D đouk

1. Hmnja, najbl enostavno .... das en rele na elktromotor (torej na motorcek, k odpira in zapira garazna vrata) ter potem zadevo povezes na eno lucko .... kable pa ze kje speles.
2. Samo ugasnes monitor ko ti starci morijo, pol k grejo vn iz sobe nadaljujes z "delom".
3. Ignoriras jih.
4. Se mal pogovoris, glede na to da si pravdobr (v gimnaziji) mislm da ti lahko pustijo mal svobode ... da naus ratu ksn psihopat, zato k so te starci prevec gnjavl ...

Sergio ::

A so garazna vrata daljinska?

Jaz bi vezal sicer kontakt od garaznih vrat na elektromagnet, ki bi na hitro zalobutnil vrata na drugem koncu sobe.

Tako bi slisal prihod. :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Hammer123 ::

Ja so daljinska.
ASPmaster: To z monitorjem ne bo deloval, ker so me že pogruntal, kajti ko naj bi se šel učit moram iti eno nadstropje višje, kje imam sobo za učenje(kriza iz pariza)!
Ignorance se rajš ne grem. Pogovor otem tud odpade, ker že vem odgovor pa tud postal bi bolj pozorni. Glede releja, ki bi ga dal na elektromotorček: ne sme biti kablovja oz. čimmanj. A kakšne radiooddajnik pa ne pride v poštev? Pa potem seveda sprejemnik.

Jok3r ::

Hmmm
Naredil bi en VHF odajnik za doloceno ferekvenco tam nekeje ko ima radio (100-107Mhz) cim manjse dimenzije. Taksen bi mogel nesti po celi bajti. Potem bi pa vezal na njega en microkontroler z vhodom od vrat, ko bi se vrata aktivirala bi poslal na odajnik neko doloceno kodo (byte) ta podatek bi pa sprejel z navadnim FM sprejemnikom ta sprejeti podatek bi poslal na microkontroler ki bi ga dekodiral, porogram v njem bi pa vzgal LED,zvocnik... :D

To je samo domislija...Mogoce bi lahko kaj taksnega naredil :)

teoo ::

psa si nabavi. pol se mu pa itak vedno zmeša in laja od veselja, ko kdo od domačih pride.

če ne je pa varjanta da signal od daljinca uloviš. sam je mal tricky. če so garažna vrata na isti strani hiše kot tvoja soba, neb smelo bit problema. se pravi, da morš naštudirat daljinski sistem od vrat in naredit kopijo sprejemnika, ter ga met v sobi:)

mat3 ::

Najbolj enostavno je, da si nabaviš eno brezžično kamero in jo imaš nekje.......ne vem.....
AMD Ryzen 7 3700X, 32 GB DDR4-3600 MHz G.Skill TridentZ Neo
500GB Samsung Evo Plus, Crucial P2 500GB, GTX 1660 Super, 4x 3TB HDD
http://www.bozic17.blogspot.com

zdravc ::

Kaj pa komplet za daljinski zvonec, ki ga dobis za nekaj jurjev.
Oddajnik s stikalom montiras nekam na skrito mesto tako, da se stikalo pritisne, ko se vrata zacnejo dvigati. Sprejemnik (zvonec) pa lahko imas pri sebi ob računalniku.

Druga moznost bi bila izdelava majhnega oddajnika na FM področju z generatorjem signala. V računalnik dodaš radio kartico in jo naravnaš na frekvenco oddajnika. Montaža je enaka kot zgoraj. Ko se oddajnik aktivira, boš v zvočnikih slišal pisk oddajnika.

itd ...
kdor zna pa žih

Hammer123 ::

zdravc:
Tale tvoja ideja(1.) se mi zdi kar dobra. Kaj pa izvedba? V garaži je tudi stikalo za odpiranje vrat, če nimaš daljinca, v tem stikalu je pa žarnica. A je možno, da bi v stikalo(od garaže) noter vezal še stikalo za zvonec? Da bi vezal vzporedno z žarnico sem mislil.

Zgodovina sprememb…

DominusSLO ::

Dobra ideja ja in poceni:)) . Splača se ti vgradit v ohišje od motorja od vrat-tam so že napeljana stikala, ti pa vežeš oddajnik na tisto lučko ki utripa, ko se vrata odpirajo.

Hammer123 ::

Ravnokar sem šel pogledat malo ohišje od stikala vrat=>zelo lahko sestavljivo, nobena znanost, edino kar bo malo težje je da bo treba žice od žarnice do stikala za zvonec napeljati z magnetno pinceto, ker je res zelooo ozko.

Koliko pa stane eden tak daljinski zvonec? Najbolj običen, pa naj tuli kakor hoče.:D

Sem postal kar malo boljše volje!

Hammer123 ::

teoo:
Psa smo že imeli pa nam je poginil čez 7 mesecev(mi nismo ravno rojeni za skrbstvo na živalmi)!

zdravc ::

Montaža pod stikalo ni uporabna, če se vrata odpirajo na daljinca. Drug problem je, da bi moral oddajnik priljučiti na sprejemnik signala za odpiranje vrat v samem ohišju motorja, kar pa je brez poznavanja konstrukcije in same elektronike za upravljanje skoraj neizvedljivo.

Boljša varianta je montirati oddajnik na ohišje na skrito mesto ob sama vrata. Na samo stikalo oddajnika prilepiš elastičen podaljšek preko katerega bodo vrata premaknila stikalo pri gibanji navzgor. Stikalo na oddajniku je v bistvu taster, ki se po pritisku vrne v prvotni položaj. Montažno mesto mora biti tudi dostopno za menjavo baterij.
Lahko pa bi dodal še pretvornik iz 220v na napetost oddajnika, ki bi ga moral potem priključiti na električno napeljavo, to pa poveča možnost, da se ta modifikacija opazi.
kdor zna pa žih

Hammer123 ::

Zvonec pa mora biti nujno priklopljen na električno napeljavo kajne? Ker v bistvu ne sme biti kablovja daljšega od 30 cm. Od najbližjega dela vrat pa do najbližje napeljave pa je pribl.1,5 m.
Zakaj pa montaža zraven žarnice ne bi bila dobra? Ko se vrata odprejo, žarnica posveti in takrat zvonec zazvoni. Kajti takrat bi dobil energijo. Ker napeljava je zraven, montaža pa tudi ni problem.

Zgodovina sprememb…

zdravc ::

Ni problem v zvoncu. Škatlico imaš pri sebi, problem je montaža oddajnika. Mislim, da ima Conrad nekaj takega.

Poglej tule zvonci
ali pa mogoče kakšna enostavnejša variant alarma

Malo še pobrskaj tudi med ostalo elektroniko.
kdor zna pa žih

Hammer123 ::

Tale alarm se mi zdi dokaj v redu. Samo nekaj nisem razumel: ko se vključi(da začne piskat), ga moraš izklopit v garaži ali v sobi?
Vaša mnenja?

alesrosina ::

Še vedno sem pristaš pogovora & stuff .... mors se mal postavt zase, menda ne misls da te bodo cel lajf neki nadziral pa to (kar se mi zdi da je njihov namen?) .... mal se grem psihologa namest stromarja :)

zdravc ::

Ne pride v poštev, ker se oba dela montirata skupaj. Zvonec na steno in manjsi del na vrata z majhnim razmakom. Poglej si pdf datoteko z navodilom o montaži.

Poglej si tole.
kdor zna pa žih

Hammer123 ::

Zgoraj sem se zmotil v linku. Tale bo prava.

ASPmaster: verjemi mi, da če bi se dalo bi to že zdavnaj poskusil.

Hammer123 ::

Bom jutri poslikal garažo in prilimal slike, da se bomo lahko malo lažje pogovarjali.

Še vseeno pa me buri misle, kako bi na (brezžični) zvonec z nečem na vratih pritisnil, kajti na vrata se ne da nastavit ničesar. To ne pride vpoštev, ker so vrata iz obeh strani gladka in bi se takoj opazilo če bi bilo kaj na njih.

Zgodovina sprememb…

losnah ::

Senzor lahkko kupiš v Merkurju, senzor na gibanje. Ko se bodo začela vrata vzdigvat se vklopi, al pa ko avto zapele v garažo.

lambda ::

Predlagam, da si preseliš računalnik v sobo za učenje (učni pripomoček ali kako se lažje spraviti k učenju) >:D Povprašaj, boš videl, kako bodo navdušeni ...

Mislim, da bo boljša metoda počasno napredovanje tvoje samostojnosti, kjer gre za princip, da ko ti starši nekaj dovolijo, potem hočeš vedno več oz. si sam moderiraš svoje želje - pod pogojem, da si v šoli še naprej tako uspešen. Kot takrat, ko smo začeli zvečer ven hodit. Najprej si smel ven samo kakšno soboto, potem kakšen petek, kmalu vsako soboto, potem pa omejitve odpadejo in greš kadar si sam zamisliš - tu je seveda potrebno, da si znaš sam postavit mejo in se odločati kdaj boš šel, kdaj se boš temu odrekel - skratka: primerna mešanica zabave, šole, učenja in vsega drugega. Podobno je z računalnikom - večno ti ne bodo težili ... ko sem bil majhen sem nekega dne bil za monitorjem od 6h zjutraj do 1h ponoči (no ja, tudi na kosilo in večerjo sem vskočil). Takrat jim je dopizdilo, pa ni kaj veliko pomagalo, ostal sem pri normalnem urniku kakih 5h na dan pri računalniku in še danes je podobno, le s to razliko, da iger praktično ne igram več - se preusmerjam v programiranje. Verjemi ... počasi bodo dojeli, da nima smisla. Tale tvonec je zelo začasna rešitev.

pitagora ::

Ti pravis da si prav dober v gimnaziji hm potem bi se pa ze moral cesa spomniti.
pogooglaj malo ali pac poglej po condradu.
uporabi glavo za razmisljanje ne za piflanje.
lp pitagora

alesrosina ::

hm, sam se to povej ... ker letnik gimnazije si? Da vidmo al je stanje ze aralmantno al se okej ... 1 in 2 letnik se recimo da te starsi omejujeo ... pol bi mogl pa pocas cim mn. Kaj pa kej vn hods pa to? (spet mal psiholoska vprasanja :D )

Mamaplata ::

Predvsem se strinjam s tem kar je napisal nubes ,mogoče zato ker sem se postavil v položaj staršev.
Če pa res ne gre drugače >:D pa bi jaz naredil en sprejemnik za frekvenco daljinca od garaže (mogoče bi tu bil problem če gre za rolling code) potem bi signal peljal na mikrokontroler ,ki bi vklopil LED ali piezzo.
Torej napisat bi moral programček za prepoznavanje kode ,ki jo programiraš ,podobno je na MAXI-ju naredil Silvo in sicer z IR.
Nekaj takega : http://www2.maxi.si/phpBB2/viewtopic.ph...

BigWhale ::

Stars, ki ne bo zgruntal otroka, da krivine isce je slab stars.

In kaj bos potem, ko bos slisal alarm? Ugasnil racunalnik in laufal nadstropje vise?

Kaj bo pa preprecilo, da ne bo eden od starsev poslatal monitorja in mu bo sumljivo topel? Ali pa kaj bo takrat, ko bos besno laufal po stengah gor, copat se ti bo zataknil za preprogo in si bos razbil nos, ker bos telebnil po tleh?

Pogovori se s starsi ali pa nehaj muziko poslusat, da jih bos slisal.

Hammer123 ::

Sem 2. letnik. Samo je hujše kot je slišati. Evo danes sem se probal pogovorit. Komaj sem začel sem že dobil vprašanja tja v tri krasne, ki niso imeli nobene veze o mojemu speech-u.

BW: Preprog na poti v zgornje nadstropje ni.
pitagora: se ne piflam, to ti lahko zagotovim, ker to je ena izmed lastnosti pri ljudeh, ki mi grejo najbolj na živce.

Brez muzike mi živeti ni!

T0RN4D0 ::

Samno neki, če boš slučajno delal kej po jokerjevem predlogu- 4W oddajnik je 10x premočn, če boš delal kej v tej smeri poglej tule (FM transmitters, WASP voyager...)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Jok3r ::

Noja neslo bi pa res par 5km. :D

BigWhale ::

Papica, nisi doumel tega kar sem ti hotel povedati...

Speech? Pred starsi, no to je napacna taktika. S starsi se drugace pogovarja, bolj zvito, takrat, ko imajo pozornost usmerjeno kam drugam. Ne postavljas jih na zatozno klop in jim pridigas.

Hypno ::

BigWhale, ko imajo pozornost usmerjeno drugam? Ko ima rdec semafor manjso verjetnost, da se prizge?

Poznaš tisto, ko ata gledajo film in se čist vživijo v dogajanje pa sine vpraša:"
"Ata, se lahk igram s tvojo motorno žago?"
"Lahko ja, sam pol posprav za sabo."

Critical factor bypass v takem primeru ne bo deloval. Preslikave pričakovanj in izkušenj staršev vsiljene otrokom so pa itak bedne, čeprav zelo pogoste.
Great are mysteries of the mind ...

Brane2 ::

Jaz bi plačal pir kakemu kolegu iz Vegove, ki bi ti naredil majhen FM oddajnik in generator tona.

Rabiš nekaj full enostavnega, kar zna zapiskati na določeni frekvenci in v tvoji sobi kakršenkoli radio, uglašen na pravo frekvenco. Oddajnik lahko povežeš s switchem, da oddaja samo ko pride do odpiranja vrat in dela recimo kako minuto. Tako bo njegova poraba majhna in bo lahko delal z navadno alkalno baterijo kar nekaj časa.

Možni izvori komplikacij:

- ko ni signala na določeni frekvenci,s prejema radio samo šum. Rabiš torej na radiu "squelch" ki ti utiša šum, če ni signala, drugače te bo šum nerviral. Nekateri radiji to imajo, pri drugih je potrebna predelava.

- če ti stvar ostane vklopljena, ko so domači v hiši, te lahko izda oziroma kako drugače znervira folk. Moraš imeti torej foolprooff način izklopa in stvari na zadosti majhni jakosti. Lahko bi imel recimo izhod radia na vhodu zvočne in bi alarm slišal na izhodu PCja, ko je ta vklopljen, kar je natanko to, kar rabiš.
On the journey of life, I chose the psycho path.

LuGi ::

Hmm najlazje priporocam kit komplet LINK

Namest piperja prlotas gor npr lucko-oddajnik da bi ti lucka drugje zasvetla or smthing ..razdalja med oddajnik in sprejemniku max 4m..

p.s: ce je ze kdo kopiru kej podobnega..pardon ..nism prebrau celga posta >:D

Mamaplata ::

Po moje boš to še najlažje realiziral preko baby sitter-ja ga pač postaviš nekam v garažo nastaviš prag vklopa in ga skriješ.
Mogoče je tole malo dražja varianta.
Poglej mogoče kje na bolhi ali pa kako komisijsko trgovino bo še najceneje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

video nadzor

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
71699 (1564) upirna
»

Kabelska TV na S-video in?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
121572 (1339) -Jani-
»

vrata in ključavnica s tipkovnico

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
72774 (2619) zlabo
»

potenciometer,tranzistor

Oddelek: Kaj kupiti
101222 (1116) gumby
»

Avtomobilček

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111761 (1515) Azrael

Več podobnih tem