» »

članki o hišah prihodnosti?

članki o hišah prihodnosti?

skydancer ::

Rabim za seminarsko, pa rabim predvsem o tehnologiji ki naj bi jo hiše vsebovali in iz kakšnim materialov bo sestavljena. Pa iščem pa nič takega ne najdem, a je mogoče kdo že videl kaj takega?

BluPhenix ::

Uh, povej da se ni si kaj preveč potrudil:

google: smart house
google: smart house technology

Če pa iščeš v slovenščini boš moral pogledati po kakšnih revjah v knjižnici. Proporočam Življenje in tehnika, Svet elektronike
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

skydancer ::

hvala, ampak ni to ravno to. Iscem kak konkreten primer ze postavljene hise, vem da ima matsushita eno tako bajto. Dejansko opis take hise, kako je sestavljena, kaksno tehniko vsebuje. Saj se neke kratke inserte da najt, samo to je dalec od tega kar iscem.

BluPhenix ::

Uh, sem narobe štekal kaj rabiš. Ker si napisal hiše prihodnosti sem mislil, da se nanašaš na pametne hiše, ne pa na to, kako bodo zgrajene v prihodnosti. By bad. Se opravičujem za prvi stavek.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

skydancer ::

ni blema, popolnoma razumem .)

Fatboyslim ::

Ti verjetno rabiš nekaj o passivnih hišah. Bom kontaktiral sošolca iz srednje ki je imel raziskovalno o tem ;)

Fatboyslim ::

Tačas vprašajmo strica googla: SLO, ENG ;)

Zgodovina sprememb…

skydancer ::

hvala vsem, pasivne hise so fajn vir glede materialov, ampak potrebujem pa se kako bodo racunalniki in tehnologija vplivali v hisi prihodnosti. Torej, japonci so naredili wc ki analizira urin in blato ter to poslje zdravniku pa take finte .) To mi se menjka

Nejc Pintar ::

Centralni hišni računalnik, touchscreeni po hiši, potem pa na njih nastavljaš koliko stopinj hočeš v katerem prostoru, vse luči v bajti ugasneš, resetiraš računalnik v svoji sobi, prižgeš talno na dvorišču da ti sneg odtaja, iz hladilnika dobi sporočilo da je jajc zmanjkalo in to posreduje najboljšemu sosedu, ...:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

mare_ ::

Poleg tega pa kamero v vsak prostor, prek katerih računalnik spremlja, kaj počneš in predvsem, kaj kam daš in tako dobiš search funkcijo v real lifeu :D

Nejc Pintar ::

Narobe rešen problem!
V resnici bodo imeli vsi predmeti svojo RFID kodo:) (veliko bolj preprosto)
Lahko je biti prvi, če si edini!

steev ::

A ni to tist EIB al kaj je že ...
:|

Stepni Volk ::

Hiša prihodnosti je stvar uporabe idej in domišljije. Tu se ni možno naslanjati na karkoli postavljenega. Ker potem to ni hiša prihodnosti, temveč nekaj obstoječega. Če nekaj ni masovno, to če ne pomeni, da ni iz sedanjosti. Poleg tega je to le ena izmed vizij prihodnosti.
Vzemi prve serije Star Treka. To je bila takratna vizija prihodnosti. V sedanjosti izgleda zelo smešno (pajkice, oprijeti puloverji, svetleča oblačila, računalniki z veliko lučk, gumbi in stikali...)

Hiša prihodnosti je nekaj, kjer so tvoja lastna ugibanja enakovredna vsem t.i. futurologom.

Baltazarjev način gradnje mi je še vedno najbolj všeč. Kapljica, POP in hiša je tu. A sedaj lahko iz te risanke razvijaš naprej. Malce bolj "realno".
Kaj če bi spravil skupaj DNK hiše?
Ga prenesel na biološki in gradbeni material in hiša bi v ekonomsko upravičenem času zrasla v želeno pred programirani obliki.
Seveda bi bilo potrebno primešati še kanček genov bambusa (eden najhitrejših rastočih in bolj obstojnih gradbenih materialov) ali poljubnih ostalih genskih materialov živih bitij. Na podobne način bi bilo moč vkomponirati tudi kamenine. Oblike, barve ne bi imele več meja...
Ker bi hiša "zrasla", bi tudi "čutila" in svoja spoznanja sporočala lastnikom. Oblika komunikacije bi bil odvisna od geografske lege. Skandinavcem bi sporočala zadeve na listkih, Italijanom in latinosom, bi vse povedala, na dolgo in široko. Glasno in pompozno.
Ker smo Italijanom blizu, bi lahko ponesreči nabavili hišo tudi pri njih. Tako bi ves ta kraval doletel tudi nas. Seveda bi hiša to storila ravno zjutraj, ko bi se ti blazno mudilo v službo. In ne bi hotela nehati, dokler ne bi poslušal vseh pritožb o hišnem revmatizmu, žgečkanju žuželk in ostalega... Če bi se ji zameril, bi zmetala krožnike po tleh, razparala blazine... latino melos.
Vlago, ki jo hiša zadržuje, bi ponoči uporabila v garaži in lepo oprala vozilo. Umila in zlikala bi tudi perilo, kar bi se zgodilo v posebnem mikro-klimatskem prostoru namenjenemu temu početju.
Ves prah bi porabila za nadomestitev lastnih gradnikov. Tudi stare neželjene obleke bi enako uporabila za svoj nadgradnjo, popravila in rast. Za manjkajoče minerale, gradnike in ostale materiale bi se obrnila na internet in jih naročila pri najboljšem ponudniku...

Tudi kakšen umor bi se tako nekaznovano zagrešil, saj bi neznani hacker, hišo prepričal, da je določen človek le gradnik - t.j rezervni del - material... hiša bi ga tako posrkala in sestavne dela porabila za obnovitev konstrukcije, bolj bleščečo fasado itd...
Eden prvih tako izginulih bi bil sam Bill Gates. Veliko let bi se špekuliralo, da je to zagrešil kakšen dedujočih bajnega bogastva. Šele veliko kasneje, ob smrti Steve Jobsa, bi se izvedelo, da je bilo to njegovo dejanje. Svojim fan-om crackerjem je naročil ultimativno maščevanje za Billovo krajo oken...

No, na splošno bi bile hiše bolj prijazne in manj zlovešče. Barvo notranjosti in zunanjosti bi spreminjal po preprostem pogovoru s hišo. Ravno tako izgled, strukturo... Le včasih bi se zataknilo, ko hiša ne bi bila ravno razpoložena za določeno barvo.
Še več.
Ravno, ko bi povabil šefa na večerjo, bi z njo bil prisiljen debatirati ure in ure, le o odtenku modre, ki jo želiš imeti za to priložnost v kopalnici.
"No, prav no." bi rekla hiša na koncu in za povračilo zahtevala kakšen še posebno cenjen material za gradnik. Če bi ji ga naslednji dan hitro prinesel, bi hiša bila še leto dni dobre volje. V obratnem primeru, bi ves čas nekaj godrnjala in upirala. Malce dražje hiše bi tako imele vgrajen "Override modul", prav za takšne primere.
Tudi notranji prostori bi bili poljubno spreminjajoči. Vsak dan, teden, odvisno od modela, bi lahko zrasli drugače. V več družinskih vrstnih hišah, bi tako zakonska nezvestoba pridobila čisto nov pomen.
"Ej, dragi. Nisem vedela, da nisi ti. Res ne. Čeprav se mi je za hip čudno zdelo, da je pohvalil moje rdečo obleko in sliko na steni."
ali
"Oprosti draga, nisem opazil, da nisi bila to ti... sem mislil, da je to bila najina spalnica. Pravzaprav si ti kriva, ker ves čas nekaj spreminjaš. Takoj moraš nehati brati Jano, ker potem takoj spremeniš kakšen prostor. Se ne spomniš, da sem si lansko leto zlomil nos?" in ko to ne bi najbolj prijelo, še: "In kako si Metki odtrgala lase, ko si šla spreminjati njeno sobo, ko je ona v njej še spala, ker je zamudila v šolo?"

Zaradi nenehnega spreminjanja obsega hiše, tlorisa itd... bi bili v zagati tudi na upravnih enotah in občinah, kjer bi bili prisiljeni zaposliti še več ljudi, ki bi nadzirali vse vrste nenehnih pritožb slovenskih sosedov. Enkrat bi se pritoževali zaradi nezaslišane sence, potem sonca, hrupa, barve, stila... pač nekaj. Vse za slovenski nacionalni šport.

Tudi okna in vrata bi se poljubno premikala in spreminjala. Tako, da bi se lahko zgodilo, da bi ponoči šel na WC in se ob poskusu vrnitve skozi vrata, zvrnil nadstropje nižje na vrt. Skozi okno balkona. Vrata v spalnico bi bila sedaj drugje.

Posledično bi tudi nekaj splošno znanih pregovorov tako šlo po gobe. "Bolje vrabec v roki, kot golob na strehi." je že eden takšnih. Golobi namreč niti približno ne bi upali pristajati in onečediti tovrstnih hiš. Bi jih lepo pohrustale in uporabile gradnike za kaj bolj konstruktivnega. Vrtne palčke na primer.

Vrsta kritine bi imela čisto nov pomen. Tako bi imeli snobovsko vegetarijanske dele mesta, kjer bi smeli imeti samo travnate, gozdnate kritine... potem spet bolj morsko obarvane hiše, ki bi imele kompletno fasado iz kože morskega psa. Pač vsi genski zapisi bi bili uporabljeni v različnih kombinacijah.
Pri tem ne mislim iti v detajle, kako bi dejansko izgledala javna hiša... ino tudi parlament.

Teroristični napadi bi popolnoma izgubili na pomenu, saj bi bile tovrstne hiše in zgradbe sposobne tolerirati marsikaj. Se umakniti, upogniti, prežvečiti...
Le politikov bi bilo vedno manj, saj bi ves čas sproti izginjali. Podobno kot Bill Gates. Videl bi jih vstopiti v parlament in to bi bilo to.
Ravno v trenutku izginotja vseh politikov, bi se pojavila nova metoda odkrivanja tovrstnih tihih zločinov. Sledilci genov znotraj konstrukcij hiš, ter sledenje programskim korakom, kako je do tega prišlo. Umori bi izginili. Tudi ostali kriminal bi drastično upadel. Poleg omenjenih iskalnih metod, nihče ne bi hotel preživljati kazni v zaporih, kjer te hiša ves čas poučuje, nadzira in na koncu dneve posteljo spremeni v trnje in robidovje.

Enako bi se spremenile tudi cestišča, ki bi se ves čas prilagajala vašemu vozilu. A se vrnimo na hiše.
Prilagajale bi se tudi na lastnikovo počutje. Za posebno doplačljiv dodatek, bi bile sposobne brati misli. Tako bil lahko predvajala glasbo, ki ste jo skomponirali v glavi. Ali posnele vaše sanje, ki bi jih samodejno poslala vašemu osebnemu psihiatru v analizo. Ta bi vas potem že čakala na mizi ob zajtrku v obliki lokalnega časopisa.
Seveda bi lahko hiša vaše sanje poslala tudi vašim prijateljem. Njihove hiše bi jih potem lahko prikazale kar v njihovih sanjah. Ali v obliki video dnevnika.
Hi-Fi naprav, zaslonov, računalnikov in ostale navlake ne bi bilo več. Ob novo ustvarjenem komadu, bi zavibrirale tako stene, kot tla in strop v popolnoma perfekcinonističnem poustvarjanju zvoka. Tudi, če bi kdo v živo igral, bi zvenelo slabše. Pravzaprav porazno v primerjavi s performancami hiše.
Enako bi se godilo družinskim slikam. Hiša bi bila sposobna vsrkati vse audio vizualne dogodke znotraj in zunaj, ter jih shraniti. Z ostalimi hišami bi si bila sposobna izmenjati ostale podobe, v katerih se nahajaš ti in tvoja družina. 24 urni reality show s teboj v glavni vlogi. Po želji seveda. Tudi kakšna težja dnevna opravila, npr. tja kamor gre še cesar peš, bi lahko cenzuriral. Odvisno od programskega algoritma.

Omar ne bi bilo več. Namesto tega bi bila hiša sposobna vsakodnevno proizvesti več tipov oblek, pač odvisno od tvojih predvidenih aktivnosti v dnevu.

Za vsako znano kreacijo obleke ali same oblike hiše, bi bilo potrebno kreatorjem, arhitektom in arhitektom odšteti en cent na dan. 3.65 U$ na leto za vsak dan novo designersko obleko ali novo obliko hiše ni pretiran denar.

Malce kasneje bi na tržišče prišla večdimenzionalna "hiša", ki bi navzven izgledala le kot navadna vrata. Ko bi vrata odprl bi se ti odprli novi prostori, planeti... pač po želji. Lahko le celotna ladja Star Trek Voyager ali navaden Diogenov lesen sodček. Po želji pač.

Zgodovina sprememb…

steev ::

EIB - inteligentne inštalacije :)
:|

d0rK ::

Stepni Volk, neverjeten si! Vse pohvale!:))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZAKAJ se stanovanja več ne oddajajo v najem, ampak še samo za turiste?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11119449 (8129) vostok_1
»

Staro neobnovljeno ali staro obnovljeno hišo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12414545 (10851) borut_p
»

Ogljikove hiše na n2m ravni

Oddelek: Znanost in tehnologija
313335 (2245) gruntfürmich
»

Low budget rešitve za prebivališče (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
509794 (8015) Highlag
»

Zakaj ozemljiti hišo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
288767 (8143) telexdell

Več podobnih tem