Forum » Sedem umetnosti » Naučimo se igrati kitaro
Naučimo se igrati kitaro
mchaber ::
Tistih 4 hercov itak ne slišiš. ;)
Larifari. Zakaj bi potem sploh imeli tako natanče oglaševalce?
.
gzibret ::
> Tistih 4 hercov itak ne slišiš. ;)
Slišiš, slišiš. Razen, če nisi naglušen.
Slišiš, slišiš. Razen, če nisi naglušen.
Vse je za neki dobr!
vaiserious ::
Joj, kaj ma to veze z učenjem kitare. Igranje kitare ni znanost.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: vaiserious ()
mene pa zanima če so kkšne res dobre vaje za ne čisto začetnike (kitaro sicer špilam že pou leta)
Dobi si knjigo: Peter Fisher(naš Avstrijski sosed) - Rock Guitar secrets. V tej kjigi boš našel vse kaj moreš vedet, če hočeš bit pravi roker. Jaz vadim po njej že kakih 8 let, mi je kar dosti pomagala. V njej imaš sestavljen 1 1/2 urni program v katerem obdelaš vse tehnike igranja solo kitare. Če vadiš neko tehniko 3 msece po celi dan, potem pa nič več ti ne bo kaj dosti pomagalo. Bolje je da vse tehnike obdelaš, vsak dan v 1 in pol ure.
Kratek komad, ki sem ga posnel -----> klik
Meizu ::
Joj, kaj ma to veze z učenjem kitare. Igranje kitare ni znanost.
Igranje kitare ni znanost? Pa ti jst povem da je. Kitaro, če hočeš res obvladat tehnike v nulo je študij lahko bolj zajeban od doktorata pri kvantni fiziki. Veliko truda in dela mora bit vloženega v to. Glasba nasploh (!!) je itak sama svoja umetnost.
Edit: Pardon, sm te narobe razumel. Ampak tisto zgoraj napisano pa vseeno nekako velja ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()
Ma je res ja. Za mene je point v tem, da si čim bolj poenostaviš stvari ne pa zakompliciraš. Kitaro igram 10let, pa nevem če sem že kdaj pomislil na to "če se 4Hz razlike sliši".
> Ma je res ja. Za mene je point v tem, da si čim bolj poenostaviš stvari ne pa zakompliciraš. Kitaro igram 10let, pa nevem če sem že kdaj pomislil na to "če se 4Hz razlike sliši".
Ma, ja, sej v bistvu je odgovor da in ne hkrati. Pri visokih tonih res ne slišiš razlike med 10.000 Hz in 10.004 Hz (to je manj, kot 1% poltona). Vendar je ralika med 440 Hz in 444 Hz kar 15% poltona, to pa je že zaznavno. Pa to je navadni A ton, pri nižjih tonih pa je zadeva še dosti bolj izrazita.
Malo branja na to temo...
http://entertainment.howstuffworks.com/guitar2.htm
PS - 16/15 je cca 2^(1/12). Zadnja cifra je bolj točna.
Ma, ja, sej v bistvu je odgovor da in ne hkrati. Pri visokih tonih res ne slišiš razlike med 10.000 Hz in 10.004 Hz (to je manj, kot 1% poltona). Vendar je ralika med 440 Hz in 444 Hz kar 15% poltona, to pa je že zaznavno. Pa to je navadni A ton, pri nižjih tonih pa je zadeva še dosti bolj izrazita.
Malo branja na to temo...
http://entertainment.howstuffworks.com/guitar2.htm
PS - 16/15 je cca 2^(1/12). Zadnja cifra je bolj točna.
Vse je za neki dobr!
Se strinjam. Še posebno pri nizkih herzih je razlika očitna. Ampak - z enim trikom lahko razločiš pri bilokakšnem tonu razliko tudi 4hz.
Recimo da imamo eno struno ki je na npr. 1000Hz. No pa uzamemo drugo struno, ki je uglašena na 1004Hz. Zdej pa probej obe naenkrat zabrenkat, je slišat kot nekakšno "frekvenčno" valovanje. Bolj kot se razlika Hz veča, gostejše je valovanje, bolj kot se približaš enakosti, manjše je. Simpl ko pasulj, pride pa zelo prav pri uglaševanju kitare/bilokerega inštrumenta.
Recimo da imamo eno struno ki je na npr. 1000Hz. No pa uzamemo drugo struno, ki je uglašena na 1004Hz. Zdej pa probej obe naenkrat zabrenkat, je slišat kot nekakšno "frekvenčno" valovanje. Bolj kot se razlika Hz veča, gostejše je valovanje, bolj kot se približaš enakosti, manjše je. Simpl ko pasulj, pride pa zelo prav pri uglaševanju kitare/bilokerega inštrumenta.
Ja, pri zelo podobnih frekvencah čuješ "utripanje". Tudi to je razloženo v prvih postih. Tisti, ki zna uglasit zadevo na 0.1 % natančno, nima absolutnega posluha, samo ve, v čem je fora in kaj more poslušat.
Prav tako ve to tisti, ki reče: "joj groza, kako ste razglašeni", večini pa se v bistvu zdi, da so kar dobro uglašeni.
Prav tako ve to tisti, ki reče: "joj groza, kako ste razglašeni", večini pa se v bistvu zdi, da so kar dobro uglašeni.
Vse je za neki dobr!
Jap, vse res. Dostikrat pa je tudi odvisno od obrabljenega instrumenta. Npr. pred 2 letoma sem si nabavil fenderco, akustično. Sčasoma so se mi obrabile prečke in imam problem, da sicer kitaro lahko uglasim a ko pa jo igram je out of tune. Najbolj se mi pozna na tanki e struni. Celo če jo uglasim z tunerom je mimo.
AngelStar ::
hey
js bi se ful rada naučila igrat kitaro. zdej me pa zanima če mi lohk kdo svetuje katero kitaro je najboljš kupit za začetnika?
thx
js bi se ful rada naučila igrat kitaro. zdej me pa zanima če mi lohk kdo svetuje katero kitaro je najboljš kupit za začetnika?
thx
Klasična kitara lepo. Če znaš klasično, znaš igrat vse ;) Predvsem zaradi same tehnike in ostalih stvari, katerih gradiv za klasično je res ogromno.
]Fusion[ ::
Jaz pa bi priporočal akustično :) Meni osebno lepši zvok in bolj "kul" je ;)
Sicer pa je res da za začetnika je težje z akustično začet. Samo če je meni uspelo, potem ni vrag da tebi tudi ne bi :)
LP
Sicer pa je res da za začetnika je težje z akustično začet. Samo če je meni uspelo, potem ni vrag da tebi tudi ne bi :)
LP
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick
Jaz tudi priporočam akustično s plastičnimi strunami. Bognedej kovinskih
Vse je za neki dobr!
Sej lol, akustična s plastičnimi strunami je skoraj da enaka klasični. Oz. je sam zvok je malce drugačen. Tko da ja, mogoče pa poskusi takole. Sam če maš pa frenda, ki ti lahko klasično zrihta, pol pa uzemi kr tisto. Al pa si sposodi.
Lahko kupi akustično (klasično?!? sedaj sploh ne vem več, katera je katera ) in napne plastiko. Kovino lahko kasneje da gor, ko se prsti utrdijo. Obratno na žalost ne gre (kolikor je meni znano).
Vse je za neki dobr!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()
Jaz sem se kar s prve začel učit na akustični z kovinskimi strunami :) Sicer sem klel prvih par tednov, pol pa je šlo :)
Looney ::
Mah, kupi tisto, ki ti je bolj všeč. Meni osebno je klasična. Lahko tudi več različnih stvari igraš z njo. + ni mi tako všeč kovinski zvok visokih strun. Glej, da bo za več kot 100 €, pa bo vse kul.
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."
Lahko kupi akustično (klasično?!? sedaj sploh ne vem več, katera je katera ) in napne plastiko. Kovino lahko kasneje da gor, ko se prsti utrdijo. Obratno na žalost ne gre (kolikor je meni znano).
Mislim, da se na akustično sploh ne da plastike gor stavit, ker je debelina strun pri plastiki (vsaj za prve tri strune) veliko večja kot pa tista od kovinskih strun.
mislim da kar gre. Vsaj na moji so luknje čisto dovolj velike :)
Sba ::
Meni že deset let leži klasična kitara doma. Za začetek bo tudi ta vredu, potem pa bi nabavil električno.
Ker bi moral začeti čisto od začetka, me zanima če mi priporočate kakšno knjigo.
Saj sem gledal nekaj po internetu, pa tablature pa to ... ampak je hec, da s težkim začet je težko. In potem pač ne zveni vredu in tako po desetih minutah odložim vse skupaj in grem na kavo, ker ratam živčen. Tako bi rad začel z nečim lahkim in počasi napredoval naprej.
Ker bi moral začeti čisto od začetka, me zanima če mi priporočate kakšno knjigo.
Saj sem gledal nekaj po internetu, pa tablature pa to ... ampak je hec, da s težkim začet je težko. In potem pač ne zveni vredu in tako po desetih minutah odložim vse skupaj in grem na kavo, ker ratam živčen. Tako bi rad začel z nečim lahkim in počasi napredoval naprej.
Those that claim that they're not showing off are drowning in denial!
Hjam, vzemi kr tiste, ki se priporočajo za prve razrede glasbene šole za kitaro. Mislim, da smo mi imeli včasih Tomaža Šegula. Al neki takega. Pobrskaj malo za tem imaš noter vse, od not na kitari do prvih komadou itd. Odlična knjiga.
Tomaž Šegula: Mladi kitarist 1 - Začetnica za kitaro. To imam še doma, taka rdeča knjiga. Evo, samo še čas rabim.
Hvala!
Hvala!
-ninja-91- ::
jz zdej že ene 9 let igram kitaro (klasično s plastičnimi strunami). Izbira kitare je odvisna od tega, kakšen način igranja hočete osvojiti. akustična je namenjena predvsem igranju akordov (lahko se jo tudi priključi na ojačevalc), klasična pa za igranje melodije. za začetnika vsekakor predlagam klasično in pa note iz prejšnjega posta. plastične strune so mehkejše oz. vas bodo po igranju manj boleli prsti. Drugač je pa na youtubu dost kvalitetnih demonstracij drže telesa, desne in leve roke ter prstov. preostane le še vaja....
Jaz sem tu najdel dosti uporabnih video lekcij. Ima tudi nekaj začetnih pesmi, ki se jih hitro naučiš.
Tu sem pa že bil, ampak pomojem še predno sem strune zamenjal, potem sem pa kar pozabil na to.
Kitara je klasična s plastičnimi strunami. Enkrat v prihodnosti bi nabavil električno. Mogoče tudi še akustično.
Iz glasbe mi je, poleg električne, bolj znan zvok akustične, tako da mi klasična kar nekako ne potegne. Je pa uglašena, tako da ni zaradi tega. Ampak, ker je že pri roki, bo v redu za začetek.
Hvala vam še enkrat.
Kitara je klasična s plastičnimi strunami. Enkrat v prihodnosti bi nabavil električno. Mogoče tudi še akustično.
Iz glasbe mi je, poleg električne, bolj znan zvok akustične, tako da mi klasična kar nekako ne potegne. Je pa uglašena, tako da ni zaradi tega. Ampak, ker je že pri roki, bo v redu za začetek.
Hvala vam še enkrat.
BCSman ::
Na netu najdem najcenejšo klasično kitaro tole: (pa še torba je zraven)
http://www.lastracom.com/article.asp?do...
4/4 pomeni da je pač ta prava velikost ali je kaj "za otroke"?
Verjetno bo uredu za začetek?
http://www.lastracom.com/article.asp?do...
4/4 pomeni da je pač ta prava velikost ali je kaj "za otroke"?
Verjetno bo uredu za začetek?
4/4 je celinka. Se pravi največja velikost.
strictom ::
Peter Fischer - Rock Guitar, se da to kje v Sloveniji dobit?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin
rupr ::
Hmm mate kak nasvet, pred približno 4imi meseci sem iz nekega kota doma privlekel kitaro, spihal dol ves prah, zamenjal strune in primerno uglasil. Kitara je klasična, vendar je imela prej kovinske strune, kar je morda razlog zato da je vrat malce ukrivljen in so strune malce predaleč stran od vrata. Ko zaigram bend, se mi strune nad struno ki jo bendam spravijo nad prste kar povzroča grozen zvok. Imate kako idejo za popravek, notranjega vijaka nima. Predlogov za nakup nove pa ne rabim, ker so mi znani.
Lp, rupr
Lp, rupr
Če so ti znani, obdrži poznanstvo in kupi novo. Za 100 € dobiš verjetno boljšo, kot jo imaš doma (glede na to, da so ji strune ukrivile vrat). Sicer pa popravilo ziher stane več.
hey
thx
eno fajn poceni, lahko se zgodi da te mine pol pa škoda dnarja :D
AMD 3000+ X2, MSI NGTX280 - T2DIG,...
Peter Fischer - Rock Guitar, se da to kje v Sloveniji dobit?
ja, jaz sem jo kupil. potem pa sem jo posodil kolegu - se zdaj jo ima. gospod torrent mi jo je pomagal dobiti nazaj
AMD 3000+ X2, MSI NGTX280 - T2DIG,...
hey!
js sm se končno odločla da si bom kupila kitaro in sem za začetek šla pogledat v Biga Banga in so mi priporočal al to kitaro
http://www.bigbang.si/glasbila/kitare/a... , ki je men za dobro kitaro smešno pocen al pa ta komplet http://www.bigbang.si/glasbila/kitare/a...
zdej me pa zanima če ma kdo izkušnje s tem al pa če lahko kdo priporoča kakšno drugo
hvala
js sm se končno odločla da si bom kupila kitaro in sem za začetek šla pogledat v Biga Banga in so mi priporočal al to kitaro
http://www.bigbang.si/glasbila/kitare/a... , ki je men za dobro kitaro smešno pocen al pa ta komplet http://www.bigbang.si/glasbila/kitare/a...
zdej me pa zanima če ma kdo izkušnje s tem al pa če lahko kdo priporoča kakšno drugo
hvala
Ker so očitno uvideli ali pa si jim povedala, da se šele začenjaš učit in je to tvoja prva kitara, so ti valda tole priporočali, saj so s tem mislili da je to najverjetneje ena boljših kitar za začetnike. Res dobre kitare so od 1.5k€ naprej. Sam si lastim eno, ki je vredna 2k€ in je res "bog i batina". Sam za začetnike je pa super takšna, saj kot začetnik še nimaš nekih potreb po outstanding soundu kitare.
jype ::
Pa ko se naučiš na tako kitaro igrat, se potem zelo hitro privadiš tudi na odlično kitaro.
Največja prednost kitar za deset bivših jurjev je prenosljivost. Vseeno ti je, če jo mal obtolčeš, ko greš na morje.
Največja prednost kitar za deset bivših jurjev je prenosljivost. Vseeno ti je, če jo mal obtolčeš, ko greš na morje.
Umm... za 43 € dobiš samo nekaj lesa za podkurit. Verjemi. Sem kupila tako, popizdila in čez pol leta kupila eno za 130 €. Ni dobra kitara, je pa vsaj nekaj na kar se da igrat.
Ne sej js sm to mislila samo za začetek - kasnej si tako nameravam kupiti boljšo mogoče celo električno. samo da na nečem začnem
Zgodovina sprememb…
- spremenila: AngelStar ()
-ninja-91- ::
Ker so očitno uvideli ali pa si jim povedala, da se šele začenjaš učit in je to tvoja prva kitara, so ti valda tole priporočali, saj so s tem mislili da je to najverjetneje ena boljših kitar za začetnike. Res dobre kitare so od 1.5k€ naprej. Sam si lastim eno, ki je vredna 2k€ in je res "bog i batina". Sam za začetnike je pa super takšna, saj kot začetnik še nimaš nekih potreb po outstanding soundu kitare.
A redno igraš da maš tako kitaro al jo maš samo za gledat? Ker že za 500-1000 evrov dobiš zelo spodobne kitare.
THX 1138 ::
Ne sej js sm to mislila samo za začetek - kasnej si tako nameravam kupiti boljšo mogoče celo električno. samo da na nečem začnem
Maš čist prav. Jaz sem dobre dve leti igral na pomanjšano različico akustične kitare, dokler nisem nabavil normalno, šele potem električno.Pa še zdj rad zaigral na malo kitaro,ker ima tko res poseben zvok:)
A redno igraš da maš tako kitaro al jo maš samo za gledat? Ker že za 500-1000 evrov dobiš zelo spodobne kitare.
Kitaro igram že 12 let, sodelujem v treh bendih z enim smo že globoko v sceni, potem igram kot rezervni basist pri enem jazz bandu... Tehnično sem na bas kitari dokaj napreden (ubistvu sem bas kitarist, mi pa električna ravno tako šiba). Vadim približno 3-4 ure na dan.
Edit: Po bendih se potikam že dobrih 7 let.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()
AngelStar, kakor hočeš ampak se boš matrala. Jaz bi raje dala 100 € na tvojem mestu, pa bi imela vsaj nekaj na kar se da špilat. Iz lastnih izkušenj govorim. Meni je bilo žal, da sem najprej kupila eno za 50 €.
Ja sej kot sem rekla se je tud ona cena 50€ men zdela smešna. Ker ponavadi kvalitetne stvari niso tak pocen
White&Nerdy ::
Ammm, a ve kdo za kako vajo, kjer lahko pol zašpilaš take zlo hitre soloje, npr. Crazy Train... Igram klasično že 5 let v glasbeni šoli.
Sicer pa, jaz sem čist na začetku si kupil klasično kitaro za 200€, pa me še vseeno preseneča kako slab glas ma.
Sicer pa, jaz sem čist na začetku si kupil klasično kitaro za 200€, pa me še vseeno preseneča kako slab glas ma.
DOOM_er ::
ja za klasično morš met pomoje kr zegen da dobiš kej lepga.
Robots will steal your job. But that's OK
innerspace ::
Za mojo sem dal 40 emrow, pa me preseneca kako dober zvok ima:)
Je heavy rabljena, pa se lak sem vecinoma dol pobrusil, da ima manj zamolkel zvok...pa stima!
Za prevazat naokoli je ni boljse, tudi ce se kam rukne, mi ni panike...
Za mojo sem dal 40 emrow, pa me preseneca kako dober zvok ima:)
Je heavy rabljena, pa se lak sem vecinoma dol pobrusil, da ima manj zamolkel zvok...pa stima!
Za prevazat naokoli je ni boljse, tudi ce se kam rukne, mi ni panike...
little girl ::
heii..
mene pa neki zanima:D..
mal glupo uprašanje sam pač se sama učim kitaro kr mam slabe iskušnje z glasbeno:P..
pa me pač to zanima..kak šr akordih špilat takte..mislim to..dol,dol,gor,gor,dol,gor..če zastopi gdo ka mislim..keri še pol obstajajo?..ful bom vesela odgovorou kr mi to res negre u glavo..ne zamirt:D..tnx
mene pa neki zanima:D..
mal glupo uprašanje sam pač se sama učim kitaro kr mam slabe iskušnje z glasbeno:P..
pa me pač to zanima..kak šr akordih špilat takte..mislim to..dol,dol,gor,gor,dol,gor..če zastopi gdo ka mislim..keri še pol obstajajo?..ful bom vesela odgovorou kr mi to res negre u glavo..ne zamirt:D..tnx
Tu imaš nekaj vzorcev za posamezne komade: http://www.musiclab.com/products/lib_in...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kitara - narodnozabavna glasbaOddelek: Sedem umetnosti | 14011 (7082) | chrush |
» | Uglaševanje kitareOddelek: Loža | 5469 (5084) | c3p0 |
» | Začetnik....kitara :DOddelek: Sedem umetnosti | 10476 (10313) | gzibret |
» | GlasbenikiOddelek: Sedem umetnosti | 3810 (3214) | gzibret |
» | noteOddelek: Sedem umetnosti | 7326 (7259) | drevo |