Forum » Sedem umetnosti » David Lynch (1946 - 2025)
David Lynch (1946 - 2025)
Kurzweil ::
Kot ste verjetno že zasledili je v svojem 79. letu umrl režiser, igralec, vizualni umetnik in glasbenik DAVID LYNCH.
Zgoraj sem polinkal njegovo biografijo, da ne nakladam preveč, gre pa definitivno za enega največjih režiserjev v zgodovini filma. V svoji skoraj 60-letni karieri je posnel številne kratke filme, 10 celovečernih filmov (zanimimo, isto kot Tarantino Quentin), bil slikar že od svoje mladosti, poleg sodelovanja s številnimi glasbeniki, pa je posnel tudi 3 glasbene albume. Žanrsko je pokrival vse mogoče od znanstvene fantastike, dram, najbolj pa ga poznamo po njegovih surealističnih, mystery in neo-noir filmih. Posnel pa je seveda tudi kultno serijo Twin Peaks.
Vsi filmi Davida Lyncha:
1977 - Eraserhead
1980 - The Elephant Man
1984 - Dune
1986 - Blue Velvet
1990 - Wild at Heart
1992 - Twin Peaks: Fire Walk with Me
1997 - Lost Highway
1999 - The Straight Story
2001 - Mulholland Drive
2006 - Inland Empire
Kratek recap njegove fimografije:
Biografija Davida Lyncha:
Eden od velikanov filma in velik umetnik! Naj počiva v miru!
- spremenil: Kurzweil ()
ferko2 ::
Ja, jaz sem ga spremljal. Zelo všeč mi je bil njegov weather report in todays number. Totalna umetnost preprostega.
Med šihtom imam dostkrat tale pogovor v ozadju, tko pač, včasih muska, včasih kšn podcast, youtube ipd...
Vendar v tem pogovoru je žižek ene dvakrat porezan (se vidi cut pa tudi sliši se, da je njegova misel nedokončana). Kakorkoli, večinoma je super analiza edino pri elephant manu se zadržujeta (samocenzurirata?) in ne razdelata tragične spolne/freudovske komponente.
https://www.rtvslo.si/kultura/film-in-t...
Med šihtom imam dostkrat tale pogovor v ozadju, tko pač, včasih muska, včasih kšn podcast, youtube ipd...
Vendar v tem pogovoru je žižek ene dvakrat porezan (se vidi cut pa tudi sliši se, da je njegova misel nedokončana). Kakorkoli, večinoma je super analiza edino pri elephant manu se zadržujeta (samocenzurirata?) in ne razdelata tragične spolne/freudovske komponente.
https://www.rtvslo.si/kultura/film-in-t...
Kurzweil ::
Tole pa sem gledal... je pa bilo tole na RTVju takrat, ko so imeli cikel filmov od Lyncha. Bi si želel, da bi imel RTV večkrat kakšne bolj poglobljene oddaje o filmu, seveda z relevantnimi gosti. Pa vem, da imajo te cikle, ampak niso še pokrili še res ogromno dobrih režiserjev in tudi izbori so včasih malce čudni. Se mi pa zdi, da je bila tule Ivana, sicer hči Borisa A. Novaka, kar malce izgubljena, mogoče zato rezi, ali pa je Žižek malce presegel televizijski časovni okvir. Glede na to, da gre za partnerko Marcela Štefančiča, kar vidim njega nekje v istem studio, skorajda vidim njegovo senco v kadru. Bi bilo zanimivo videt, kako bi taisto oddajo izpeljal Marcel, ker pri Žižku kot njegovem kolegu in neki intelektualni avtoriteti ne more toliko skakat v besedo...
Mogoče bi lahko sedaj Lynchu na čast bil spet filmski ciklus in izbor še drugih mislim da treh filmov.
Mogoče bi lahko sedaj Lynchu na čast bil spet filmski ciklus in izbor še drugih mislim da treh filmov.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Twin Peaks (strani: 1 2 )Oddelek: Sedem umetnosti | 19725 (11291) | MostWanted |
» | Lestvica najboljših 10 režiserjevOddelek: Sedem umetnosti | 4313 (3577) | Evil mind |