» »

Naučimo se igrati kitaro

Naučimo se igrati kitaro

««
5 / 16
»»

edge540 ::

Tako je težko rečt kaka bo kitara, lahko je vredu za to ceno, lahko je popolnoma zanič. Na tvojem mestu bi vzel s seboj nekoga, ki se na kitare spozna. Če ne moreš kitare prijeti v roke preden jo kupiš, je NE kupi.

Glavno ti je, da je vrat raven in da te prečke na spodnjem delu vratu ne režejo v prste (če gledajo samo pol milimetra preveč ven boš po pol ure igranja imel krvave prste).

Treba videti v živo;)

Glede ojačevalca pa ne vem, kaj glasen ravno ne bo. Za prvo silo pa bi že bil, najbrž.

bMozart ::

A kdo ve, kako teče eMedia Guitar method in Guitar pro na Linuxu?! Sem gledal pa ni ne eden ne drugi program podprt za linux:(
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

mchaber ::

tux guitar deluje na linux-u.
.

Upam da bodo z tuxGuitar 1.0 naredili nekaj povsem enakopravnega guitarPro-ju. Glede na to da so verzijo 9.0 izdali konec januarja, zgleda da res delajo nekaj na tem...upam:)
Za guitar pro sm pa do zj dobu samo tole, pa ne znam špansko?:D

http://illusion22.wordpress.com/2007/05...

Se pravi, še eMEDIA GUITAR METHOD.

Svet je krut ko prehajaš na linux:D Zgleda da bom moral meti zraven še winse naložene:|

verzija 0.9:8) =)

ke ke ::

kakšno zvočno kartico mi priporočate da bom lahko kitaro gor priklopo pa da bo 5.1 ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ke ke ()

jype ::

ke ke> kakšno zvočno kartico mi priporočate da bom lahko kitaro gor priklopo pa da bo 5.1 ?

Koliko kitar bi pa rad priklopil gor? :)

Katerakoli, ki ima vsaj en analogni vhod in vsaj en digitalni izhod, bo dovolj dobra.

matrix2 ::

že kar nekaj časa nisem obisla tole debato, vendar tokrat izjemoma moram posredovati tale link, ker mulo pa res trga za svoja leta, pravi STEVE VAI yunior :D

klik

Black_ICE ::

Eno vprašanje:

Ali levičarji držijo kitaro kontra kot desničarji? In ali v tem primeru rabiš drugačno kitaro ali je treba samo strune napeti v obratnem vrstnem redu?

V kratkem bom namreč začel igrati in imam občutek, da bi lažje držal vrat kitare v desni roki.

LP

Zgodovina sprememb…

Looney ::

Mislim, da so samo strune kontra.
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

DOOM_er ::

hm odvisn od oblike kitare. Štromarce so ponavad tut left handed edition, sam akustike pa več al mn niso saj une brez cuta ker sta zgornja in spodnja polovica trupa identični in samo napneš strune v obratnem vrstnem redu. za cut varjante akustik (tako kt mam jst) pa obstajajo left in pa right handed verzije saj za mojo je bilo takt k sm jo kupvou. Je pa res da levičarskih kitar ni tolk kokr pa desničarskih. Marsikateri dobri modeli štromarc nimajo izvedenke za levičarje kar resno sux
Robots will steal your job. But that's OK

Ejsi_Disi ::

Jimija Hendrixa, recimo to ni motilo:
Rock n' roll ain't noise pollution!

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

on je biv itak zadet ko mina ko je špilov :D , mal je zoprn zarad knofov pa volume okroglin tm spodi

Malo off topic.. kak za vraga je lahko tak dobro špilal s tak velikimi prsti?>:D :D

Boodo ::

Glih zato. Zgleda, da ni mel prav debelih. To je sam prednost, ki je jaz ravno nimam.

Leva : desna.
Ni cist simpl. V vsakem primeru mora bit kitara prilagojena. Lahko sicer kupis tako za desnicarje, ampak jo je treba predelat v levicarsko.
Zarad debeline in visine strun, debele : tankim. Predelat je treba sedlo, mogoce se kobilico in sedlo na vratu pri glavi (to in se veliko drugega odlicno napravi T. Sinko., delavnica na poti proti Mengsu - mene je navdusu, mojster, pa odnos ma do vsega).

Sicer za igranje potrebujes obe roki. Obe morata postat kar spretni. Sam niti ne morem presodit, ali je katera od obeh res toliko pomembnejsa. Po moje nima prav velike veze. Res. Gotovo pa velja, da ze po prvih nekaj urah igranje ne mores / noces preklopit na obratno. Torej je odlocitev kar huda, no, ja, usodna, in se bo dobro posvetovat z vsemi kitaristi, ki jih poznas in vprasat na vec forumih. Na koncu pa moras sam premislit.

"Levicarskih" kitar je malo. Tezava postane, ko zelis kaj boljsega. In spet, ko zelis kaj se boljsega in bi rad staro prodal. To je verjetno precej tezko, ampak do tega pride, upajva. Po moje je treba kar prek eBaya malo boljse ta-leve prodajat - pa tud ne bo lahko.

Zanimivost: ena simpaticna crna gospa je verjetno po pomoti kitaro prvic narobe vzela v roke in je od takrat ves cas igrala obrnjeno - s strunami vred. To je kar velika posebnost. Res ni virtuozinja, ampak filing pa kr ma, ne glede na visoka leta. Elizabeth Cotten - tud na YouTube jo najdete.

Poldy ::

Pa še kako je važno ali si levičar ali ne. V "pravi" roki - torej desni če si desničar, imaš ritem in ta roka mora brenkati strune. Za primer kar probajte zelo hitro tapkati s prsti po mizi nek ritem, boste hitro opazili.

matrix2 ::

raptor001;

Saj on ni špilal samo z prsti ampak tudi z zobmi...:D

"V "pravi" roki - torej desni če si desničar, imaš ritem in ta roka mora brenkati strune." - pravis Poldy.

Ne bi se tuki prerekal, ampak se moram/hocem upret - da mas v eni roki ritem, v drugi pa ne? Nekaj takega? Potem bi imeli bobnarji neobvladljive tezave. Pa majo ritem v vseh stirih okoncinah hkrati, pa se v glavi, in najbolj dusici. Vse drugo je stvar treninga. Stvar nekaj ur je, da izenacis spretnost ta-narobne roke s ta-pravo. Po moje. Tako ali tako imas na zacetku in potem se kdaj precej tezav z obema.

Ce obrnem kitaro, imam enako tezavo z obema rokama, pravzaprav zdaj (prve minute), ko poskusam skoraj vec tezav s "pravo" roko. No, mogoce nisem pravi desnicar, kaj pa vem.

Hendrix je mel pa tud zobe dolge, pa jezik.

Meizu ::

Ok, zdej bom klub vsem opozorilom nekej izjavu. No, sej drugače pa bo moja izjava kr konstruktivno usmerjena ;)

In sicer, NE UPORABLJAT GUITAR PRO! Če vam vaše igranje kaj pomeni (tudi vaša kvaliteta), potem ne se učit prek guitar pro. Sm že stestiral ta "šašav" program in lahko rečem da je zanič. Pravilnega igranja, ter posluha, se lahko naučiš le, če se neke pesmi, skladbe itd. učiš s pomočjo posluha (zavrtiš posnetek, skineš melodijo), ali pa da imaš pred sabo na papirju ORIGINALNE note, ter se z njimi učiš. Na GUitar Pro lahko najdeš več posnetkov, ki se ne ujemajo z originalom, kot pa kej konkretno pravilnega. TO so moje izkušnje, skratka subjektivno mnenje, vi presodite sami kako in kaj. Ampak poznam kar nekaj primerov ljudi, ki se je učilo na guitar pro-ju, pa ni nardilo nič, oz obvladajo tablature, zaigrat pa ne znajo nič. Zdej ali je to posledica nesposobnosti, al učenja prek guitarpro nevem, vem pa, da poznam kar nekaj samoukov, ki se učijo po mojem principu (zavrti posnetek, skini melodijo) in obvladajo inštrument v nulo. Jst sm sicer basist, in sem prepričan da so bas linije prek guitarpro res krneki, za kitaro je mogoče stanje kaj boljše, vendar ne upajte preveč. Totalno sfaljen program za moje pojme je to.

Nebi rekel da je Guitar Pro zanič. Gre se pač zato da lahko poljubno izklapljaš posamezne elemente benda, če se tako izrazim. Jasno, da je glasba, ki jo zaigra računalnik popolnoma brez filinga:) , vendar pa vsaj dobiš občutek za nek tempo in obliko komada. Meni osebno se recimo zdi fino za ozadje nastavit bobne in bas, potem pa igram poleg kitaro. Kar pa se pravilnosti tablatur tiče... ene so res takšne da bolje da ne bi nikoli obstajale, ampak z malo googlanja se vedno najde kaka dobra verzija.

Je pa res da če se misliš učit samo z Guitar Pro-jem ne boš kaj dosti dosegel. Za učenje so najboljši kaki jam sessioni:)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: edge540 ()

Tisto o jam sessionih - imaš totalno prav. Največ pa se naučiš če si v bendu. Jst sm v dveh bendih že 4 leta, in so moje izkušnje neprimerno večje kot prej. Jam sessioni pa itak. Jst vsake toliko pridem do prijatla, pol pa cel dan đemamo, recimo Red hot style, rock'n'roll ipd.

Hja no, guitar pro res ni vse, ampak glede igranja ob komadu imam pa občutek, ta tako preslišiš veliko svojih napak - od tod tudi občutek, kako dobro ti že gre.

Zame najboljše učenje je, da se posnamem na računalnik in se potem poslušam. Šele takrat slišiš kako slab si v resnici :D .

muzičar ::

Se popolnoma strinjam s poldyem. Pri bas kitari je pa to še težje. Šele v studiu se pokaže koliko res "obvladaš".

Bas kitara je seveda veliko težja zaradi ritma ja. Vendar pa posnetek nikoli ni enako kvaliteten kot L!ve:)) Vedno boš v živo slišati bolj kvaliteten, kot pa na posnetku. Tako ali tako pa v studiu stremiš zgolj k popolnem posnetku, tko da itak izpiliš tisti komad v nulo, zato prek studia ravno ne moreš trdit ali si dober ali ne...

Edit: Typo....

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meizu ()

Da še tukaj vprašam:

Na kaj vpliva širina vratu pri kitari?

Kaj so prednosti in slabosti, če je vrat ozek in kaj če je vrat širok?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldy ()

odvisno kako se navadiš. men precej odgovarja širok vrat ker mam pač mal bl kramp prste, hitrost je pa približno enaka. Stvar navade

jype ::

Poldy> Na kaj vpliva širina vratu pri kitari?

Na to kako močno moraš skupaj tlačit prste :)

Poldy> Kaj so prednosti in slabosti, če je vrat ozek in kaj če je vrat širok?

Kratki in ozki prsti - ozek vrat
Dolgi in debeli prsti - širok vrat
Dolgi in ozki prsti - multipraktik
Kratki in debeli prsti - bobni

(ali pa kak drug inštrument).

Meni se recimo na Fenderjih ne dopade tale ozek vrat, saj imam veliko roko (2m sm visok), zato imam kr problem z igranjem tam. Moj prjatu ma pa Gibsonko Les Paul Standard in mi je tista širina ravno pravšnja. Mogoče je pa to zaradi tega, kr sem basist...:8) Pa tudi moj Musicman Stingray5 H/H nima ravno ozkega vratu :P

Sprašujem namreč zato, ker bom v kratkem kupil precej drago kitaro (vsaj zame), pa se ne morem odločiti glede širine. Kot sem do sedaj prebral, je za moj stil (fingerstyle) najprimernejša širina od 42mm navzgor. Baje da je najboljša širina 47mm, jaz pa sem vajen 52... pa ne vem, ali naj ostanem na 52, ali naj grem na ožjo... kot je nekdo že rekel, stvar navade in bom zato verjetno ostal na 52.

Kakšno kitaro pa imaš v mislih za nabavo? Če ravno ni tako zasebna zadeva?:)

Zgodovina sprememb…

Eno iz serije Godin Multiac Nylon... ker pa se še vedno ne morem odločiti glede debeline vratu, sem sklenil da bom še nekaj časa počakal. Da ne bo slučajno zgrešena investicija :D

Aha... Ma veš kako je s tem... Ni tak problem, če slučajno nabaviš reč, ki ti sprva daje čuden občutek ko jo držiš. Jst sm recimo, ko sm iz Cortovega B5 Artisan basa prestopu na Musicman Stingray5-ko, sm mel tudi tak ful čuden občutek - string spacing fuč širši, action je bil malo višje, skratka, čisto drugačen filing. Sedaj ga imam 2 meseca in sem totalno navajen nanj. Če bi primu u roke nazaj moj star bas, bi mel 100% tisti čuden občutek. Moj point sporočila skratka je, da ne boš nič falil, četudi vzameš širši/tanjši vrat. V vsakem primeru se popolnoma navadiš nanj.;)

Edit: Je pa res, da morš prej primt kitaro v roke preden kupiš. V tem primeru sem govoril le o akomodaciji glede na širino. Če ti pa celotna kitara ne sede v "naročje" pol pa bo to res slaba investicija, ja. Ker takega občutka potem se ne da popravit.

Zgodovina sprememb…

Sem vseeno kupil to kitaro.
Youtube demo

Ima 47mm širok vrat. Po cca. enem tednu igranja sem ugotovil, da širina vratu sploh ni problem. Največja razlika zame je v višini strun. Tu so glede na klasično precej nižje in je igranje precej lažje in hitrejše, velik problem pa nastane, če hočeš igrati glasneje - strune hitro zadanejo ob prečko. S tem se precej izgubi na dinamiki. Vse tudi ne more biti.

Na enem forumu sem prebral, da če raztegneš prste leve roke in imaš največjo razdaljo med palcem in mezincem manjšo od 23cm, potrebuješ kitaro za manjše :D . In baje da to kar precej drži (glede na ostale poste)...

Ja, tej višini strun se reče action;) S tem actionom je tko - nižje ga maš lažje je igrat, dinamika je tu večji problem ja. Ampak če si mojster v igranju, se lahko med igranjem poigraš tudi z volume potenciometri na kitari. Tako vsaj delno zalavaš dinamiko. Čeprav se že normalno da tudi z nizkim actionom kr vredu z dinamiko igrat. Ampak se morš pač navadit. Recimo moj bas, MM Stingray ima zelo nizek action in ful zadeva ob prečke. Ampak mu da tisti "carski" sound, kako bi opisal - takšen bolj rezek, kovinski. And I like it!:))

rdecaluc ::

Lep pozdrav vsem ,

Zaradi preveč prostega časa in vsega ter neke norosti na glasbo bi se rad naučil igratbas kitaro. Sem popolni začetnik in bi vas prosil za nasvete kako začeti , kako bi se najlažje naučil igrati kitaro (lahko pa tudi z veliko muke , voljo imam ) in katero kitaro si izbrati ?
Est modus in rebus. ,typos

up si akustični bas, in začni drmat lestvice

Akustični bas ne priporočam, experience ne bo nikoli isti kot pri električnem basu. Predvsem v zvoku, ali stilu, katerega želiš igrat.

Za začetek ti priporočam, da pogledaš za kakimi Corti ali pa Yamahami, so res top kitare za rang do 600€.

Kako začet? Recimo na youtube.com imaš en cel kup vaj, poleg tega obstaja veliko basforumov, kjer je community ogromen, mislim, da boš tam veliko odnesel. Najbolje je pa seveda začet z lestvicami ali čim podobnim, pa spreminjat počasi tempo (od najbolj počasi, do najhitrejše kolikor premoreš). Seveda ni vseskup nič odd vaje, če boš vse skupej zaigral krneki. Toni morjo bit čisti, lepo zaigrani, morjo bit jasni. Samo tako lahko rečeš, da ob vladaš npr. lestvico na tem in tem tempu (nevem, allegro, recimo, če maš metronom).;)

Sem malo drugače se odločil ... od bratranca bom v kratkem dobil navadno akustično kitaro in bom vadil na njej dokler se me vsaj nekako ne prime mal in pa prsti utrdijo . Potem pa bom presedlal na elekt. bas kitaro . Zanimalo pa bi me kateri komadi so bolj lahki za začetnike . Prebral sem si tudi cela čreva tele teorije na začetku teme .. pa bom šel bolj postopoma čez to :P

Lep pozdrav

If I'm not completely wrong je še najmanjša podobnost med akustično in bas kitaro glede načina igranja. Ne bi raje klasične potem?

Če nisi čisto prepričan kaj hočeš si najprej kupi kak poceni elektro bas (danes tudi že za 150 € dobiš izdelek, ki je čisto kul za osnovno šolanje in ti bo za prvi dve leti verjetno zadostoval).

Če ti bo kul si boš potem omislil kaj dražjega, če ne pa tudi ne boš veliko izgubil. Tako sem jaz začel na kitari - najprej sem igral od kolega sposojeno no-name kopijo strata (kakih 5 let nazaj stal 30k sit), potem pa sem si čez čas omislil malo višjo klaso Ibaneza.

EDIT: Za 150€ dobiš kitaro in ojačevalec že:)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: edge540 ()

Tudi če boš igral bas je fajn začet na akustiki, še najbolj priporočajo tisto šolsko klasično z najlonskimi strunami. Za prvi komad ? nirvana - come as you are, ali pa RHCP califonication...
.

Evo o kitarah: Wiki

Predvsem moraš ločit med klasično in akustično... na akustični si namreč lahko hitro porežeš prste, če se greš kakšno ubiranje, zato je klasična bolj podobna bas kitari kot akustična.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Looney ()

Dobil bom akusticno z najlosnkimi strunami (vsemi) ker je bratrancu se strgala struna in je bil malenkost krvav in je dal od takrat najlonske. Drugače pa je to samo da dobim filing za kitare na splošno -> verjetno je lazje katerokili kitaro igrat če si že prej držal kitaro v roki :|

gzibret ::

Jaz tudi za začetnike glasujem za akustično s plastičnimi strunami. Kovinske lahko tudi kasneje namontiraš, ko že imaš utrjene prste.

Na klasični kitari to ne gre, ker se upogne vrat.

> Prebral sem si tudi cela čreva tele teorije na začetku teme .. pa bom šel bolj postopoma čez to :P

Za naučit par lahkih komadov niti ne rabiš it čez tista čreva. Bi ti pa zelo koristilo iti skozi, če misliš presedlat na bas. V bistvu je pri basu poznavanje teorije "a must". IMO, čeprav ga ne igram.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

Vsemi najlonskimi?? To dejansko obstaja?? (Razen na otroških plastičnih kitarah?) Saj je čisto v redu, če imaš tri najlonske, tri kovinske, tako kot je normalno. Če struna poči je jeba, ja. Jaz sem imela enkrat čez celo dlan zarezano ko je počila ampak mislim, da, če daš gor nove strune in jih ne navijaš po nepotrebnem in paziš na kitaro se ne rabiš bati, da bi se trgale.

Kaj sem tu edini ko mu vedno struno na klasični odnese sredi noči? Med igranjem mi je še ni.

Udari po plošči ko hudič in me vrže pokonci. In vedno najprej pomislim na najhujše - da se je sesul moj 110 literski akvarij in bo poplava>:D

Tiste tri, ki zgledajo kovinske, niso ravno 100% kovinske. Mislim, da so notri najlonska vlakna, okrog pa je navita kovina. Absolutno je razlika v primerjavi z 100% kovinskimi.
.

Jasno, tanjše so samo kovinske, debelejše imajo pa sintetično jedro. Isto kot pri drugih inštrumentih

eh... nevem kva vi delate da mate vse krvav. men je struna dvakrat v roki udarla, in to prva uporabljam pa 10-52 na akustiki pa na D uglašen, sicer se pa prsti utrdijo v enem mescu pod pogojem da ne uporablate kremc itd itd, ter igrate pol urce na dan, kar ni problema. sicer je pa akustičn bas zakon zadeva. jebeš štromarce pa štrom bas kitare to je soulless, ubavte si el. akustično :D :D
««
5 / 16
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitara - narodnozabavna glasba

Oddelek: Sedem umetnosti
1514011 (7082) chrush
»