» »

Spletne urice: Django

Spletne urice: Django

Slo-Tech - V sredo, 29. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Čuhalev predaval o orodju Django.

Django je visoko-nivojsko Python ogrodje za grajenje spletnih strani. Po samem delovanju se močno zgleduje po Ruby on Rails, vseeno pa ima kopico svojevrstnih značilnosti in originalnih pristopov, ki omogočajo resnično hitro grajenje spletnih aplikacij.

V predavanju bodo predstavljene osnove model-control-view pristopa k razvoju spletnih aplikacij in kako je ta pristop integriran v Django. Kot dopolnilo k teoriji pa bodo predstavljene tudi dejanske izkušnje pri uporabi.

14 komentarjev

Tody ::

a se sploh še splača učit PHP ?

M.B. ::

Mislim da ja. Vsaj zaenkrat, ker je še dosti ponudnikov ki ponujajo sam o PHP ne pa Ruby-ja ali Pythona.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

CWIZO ::

Sploh pa tut za PHP obstaja dost frameworkov.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Gundolf ::

off topic: tisto grajenje sem najprej prebral kot grajanje namesto da bi razumel kot gradnjo:D

upirna ::

jst se nadušujem trenutno nad turbogears. Je tale Django bolj ali manj napreden oz. kaj so prednosti in slabosti?

Ker TG je prav superca, hehe. :)


Če znaš PHP ti prav nič ne škodi... Pravzaprav je morda bolje začeti s PHP kot s pythonm... Hitreje narediš preproste aplikacije, če si pa nek programer ti pa itak ni nek velik problem šaltat med programskimi jeziki.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: upirna ()

Jux ::

a obstaja kakšna dobra primerjava med vsemi temi TG, RoR, Django, etc... Kaj je razlika, al vsi po vrsti probajo odkrivat isto toplo vodo?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Nerdor ::

Jux: Better Web App [QuickTime, 387MB za downloadat]. Izkušen NASA programer za njihovo vremensko aplikacijo, predstavlja prednosti in slabosti za frontend. Začne s C++, omeni TCL, nadaljuje s Java/JSP/J2EE, in si ogleda še RubyOnRails, TurboGears, ZOPE in Django. Zanimivo za pogledat. Vse demonstrira na svojem Macu pod MacOSX. ;)
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

OwcA ::

Kar se tiče TG v tej primerjavi, velja opozoriti, da je delal s (staro) različico 0.8, medtem ko je zunaj že drastično izboljšana 0.9.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Matevžk ::

In treba je tudi opozoriti, da je bil že vnaprej negativno nastrojen proti Javi in da so tudi na tem področju zdaj tehnologije že precej novejše, prav tako IDEji za gradnjo samih vmesnikov. Poleg tega se meni noben od danih primerov ni zdel dovolj blizu realnemu stanju. Sem mislil, da imajo v JPL še večji poudarek na business-logiki (in manj na samem "ospredju" aplikacije) kot v naši firmi. Pa očitno temu ni tako. :\
lp, Matevžk

Jux ::

Kr kul primerjava različnih tehnologij, ful ful sem hvaležen za tale link.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Nerdor ::

Matevzk: name just one IDE, ki ti omogoča vse to kar si ti našel!? Glede Jave to. Samo jest vem, da je programer v videu zadel v nulo probleme Jave. Hja, če me spomin ne vara, ni nobenega (spletno namenskega) editor/IDE (vsaj brezplačne varjante ne), ki bi omogočala hiter templating način dela. Pa še vedno je počasna pri izvajanju ta Java. Tudi jst sem upravičeno nastrojen proti Javi. Imeli so 3 leta časa pred asp.net 1.0 in niso pokazali do sedaj ama ničesar. In sedaj se v času asp.net 2.0, RoR, TG drznete podpirat ubogo Javo!? Spijo na lovorikah! Sun si je sam kriv... :P

Jux: malenkost ;)
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Jumping Jack ::

Problem počasnosti jave sploh ne izhaja iz počasnosti jezika oziroma izvajalnega okolja. Že večkrat je bilo dokazano, da je java kot jezik po hitrosti povsem primerljiva s C++om ipd., in da je hitrost izvajanja bistveno bolj odvisna od algoritma kot od jezika.

Vzrok, zakaj marsikater javanski program deluje počasi, ni v jeziku, ampak v programerjih, ki delajo z jezikom kot svinja z mehom. Med svojim delom sem pregledal zelo veliko javanske kode in pogosto opazim, da je programerjem popolnoma vseeno, če uporabljajo operacije, ki so 1000x bolj potratne, če si na ta način prihranijo nekaj razmisleka ali par vrstic kode. Še bolj res je verjetno to, da največkrat niti ne vedo, kaj pravzaprav sploh delajo in kaj posamezni klici visokonivojskih metod potegnejo za sabo.

Res pa je tudi to, da se je jave prijel sloves počasnosti zaradi počasnosti javanskih uporabniških vmesnikov, ker le-ti zaradi prenosljivosti med platformami ne uporabljajo pospešenih knjižnic in gonilnikov. To sicer nima nobene zveze s hitrostjo samega jezika in z njim narejenih strežniških aplikacij, je pa zelo pripraven izgovor za tiste programerje, ki se jim ne da učiti in pisati kvalitetne kode, da potem krivdo za počasnost enostavno pripišejo jeziku.

Torej, slaba lastnost jave ni počasnost ampak kompleksnost, ki pa je pravzaprav dobro skrita. Java NI enostaven jezik, je pa za uporabo bistveno bolj preprost od npr. C++-a, zato obstaja veliko programerjev, ki mislijo da znajo, resnica pa je daleč od tega. Za tiste, ki so pripravljeni vložiti nekaj več časa v učenje in kvalitetno načrtovanje rešitev, pa je java odlična platforma s kombinacijo lastnosti, ki jih je težko najti drugje: robustnost, preglednost, preizkušenost, dostopnost izvorne kode, ogromna množica že pripravljenih rešitev, odlična razvojna okolja. Vse skupaj omogoča (ob pravilni uporabi) zasnovo in izdelavo zelo kvalitetnih rešitev, ki so navsezadnje tudi hitre.

Matevžk ::

Strinjam se z zadnjim postom in oglejte si Sun Java Studio Creator.
XML deskriptorji tudi mene motijo, po drugi strani pa, če mi jih ni treba pisati ročno, XML descriptors are fine :))
lp, Matevžk

Nerdor ::

Jumping Jack: načeloma se strinjam, s tem, kar si napisal. Če bi bili tam leta 2001. :D V letu 2006 so se pa stvari pri web aplikacijah močno spremenile. Problem ni niti v jeziku, niti v programerjih, ampak, današnja Java in njeni frameworki, enostavno ne ponujajo kaj bolj konkretno v boju proti asp.net 2.0, RoR, TG in podobno. Pač Java v letu 2006 caplja za konkurenco. Kaj č'mo.

Matevzk: si bom ogledal ta Java Studio Creator 2. Upam, da se je kaj premaknilo, ker je prejšnji JSC ni bil niti pod razno konkurenčen asp.net 1.0, kaj šele ostalim. Pa splošno znano je, da JSF (java Server Faces) ne podpira GET, samo POST, kar onemogoča bookmarkanje spletnih strani, ko si nekaj tam poklikal in izbral. Če bookmarkaš stran, ki je narejena v POST, te zmeraj vrže na začetek.
... for lifetime!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MVC vs. Angular

Oddelek: Izdelava spletišč
122472 (2062) kod
»

Poletje v Kiberpipi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
175074 (4141) 69charger
»

Časovna banka

Oddelek: Izdelava spletišč
131952 (1383) MrBrdo
»

Izšel Django 1.0

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
64891 (3633) preem
»

Spletne urice: Django

Oddelek: Novice / Kiberpipa
144109 (3328) Nerdor

Več podobnih tem