» »

[ Razvoj ] Opensource knjigovodstvo

[ Razvoj ] Opensource knjigovodstvo

Temo vidijo: vsi
1
2
3

BigWhale ::

Trenutne stvari, ki so 'v spilu':

Database server - Postgres SQL
Application server - Python
Thick client - C++, Qt

Jure, bo se malo vec napisal o samem Application serverju in naredil se eno mailing listo za koordinacijo, kjer se bomo dopisovali. :) Tale thread bi pa ponucali za kaksne bolj sproscene brainstorming debate :)

rokpok ::

Čemu ne bi tekla aplikacija kar v brskalniku? To je precej bolj prenosljivo in lažje za podpirat.

Se strinjam. Nevem, kje vidite omejenost, kar se tiče uporabniškega vmesnika. S tehnologijami , ki so na voljo (XHTML, CSS, AJAX), se da narediti uporabniški vmesnik, ki je (skoraj) enak tistim, v namiznih okoljih. Je res, da te tehnologije zahtevajo dokaj nov brskalnik, vendar v tem primeru to nebi smelo predstavljati težav. Namesto namestitve dodatne programske opreme (dekstop client-a) bi se (po potrebi) nadgradil brskalnik.

Lep pozdrav
Rad bi bil pingvin.

barbarpapa1 ::

Večer dečve ino pobje....

Sam o računovodstvu nimam tri čiste....Sem pa slučajno poročen z računovodkinjo, ki se trenutno "dol daje" s slabo prirejenim SAP-om in Vam sporoča:
"Klinc pa fancy ikonski GUI. Dajte mi program, kjer se da vse vnesti samo z numaričnim delom tipkovnice, skakanje med polji pa naj bo porihtano s tabulatorji ali smerniškimi tipkami. Ko knjižim, nočem niti slučajno dvigniti roke z "numbloka" na miško....Pa še poskrbite za to, da se bo zadeva dala lahko prilagodoto potrebam posamezne firme, celo človeka (kustomizacija, kustomzacija in še enkrat kustomizacija....)

Tako malo, za vspodbudo...

P.S. Miha Mazzini je pred cca 10. leti napisal zgodbo o mokrih sanjah vsakega programerja v SLO - napisati glavno knjigo vseh glavnih knjig >:D

Ajde nočko...

Jože

BigWhale ::

Ti dejansko mislis, da je lazje posodobiti brskalnik, kot pa, da na masino skopiras en exe in ga pozenes? ;)

Ker sam client ne bi bil dosti vec, kot en exe...

OwcA ::

Kako bi uporaba te aplikacije kakorkoli vplivala na režim posodabljanja brskalnika?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

zdravc ::

Pozdrav avtorju teme in vsem sodelujocim.

Ne sodelujem ravno pogosto v tem forumu, čeprav ga pogosto pregledujem. Vesel sem, da se je pojavila tudi tema s to vsebino - razvoj programske opreme.

Sam sem že 20 let zaposlen na področju IT, najprej na strani uporabnikov v več podjetjih (zunanje rešitve), zadnjih 10 let pa tudi na strani razvoja programske opreme, konkretno ravno na poslovni progr. opremi. Tako poznam obe strani.

Kot sem omenil, je tema zelo zanimiva, predvsem, ker naj bi to bila odprtokodna rešitev. Kolikor vidim je kar nekaj navdušenja, vendar pa bi se pri tem vprašal koliko je to smiselno. Glede na veliko ponudbo programske opreme s tega področja bo težko najti ekonomsko upravičenost takega projekta.

Ob veliki ponudbi je namreč problem v tem, da je to najbolj poznano področje in vsak, ki zna programirati že lahko napiše kakšen program glede na trenutne potrebe v okolju kjer je zaposlen. Celovitih izdelkov, ki bi v celoti zadovoljili potrebe uporabnikov pa je malo. Tu pa pride do izraza predvsem načrtovanje in to funkcionalno in ne toliko tehnično. Katero tehnologijo izbrati za izdelavo je drugotnega pomena. Najprej je potrebno odgovoriti na dva osnovna vrašanja :

ZAKAJ to delati?
Glede na ponudbo, se postavlja vprašanje ekonomske upravičenosti. Ker govorimo o odprtokodni rešitvi bo slej ko prej prišlo do problema, da nekdo ne bo želel več sodelovati, ker se mu ne izplača ali pa nima več časa. To ni isto kot recimo Linux kot operacijski sistem, brskalnik ali pisarniški programi, kateri se uporabljajo takšni kot so. Pri poslovnih programih je pa potrebno dobro poznavanje poslovanja podjetij, ki pa se lahko zelo razlikuje.
Tudi, če vam uspe izdelati program, ki bo funkcionalno konkurenčen že narejenim, je vprašanje kdo bo zagotovil organizacijsko in tehnično podporo uporabnikom. Brez zagotovljene podpore in nadaljnega razvoja pa nihče ne bo želel uporabljati takšno rešitev.

KAJ narediti?
V okviru tega bi bilo potrebno definirati strukturno zgradbo izdelka, katere poslovne funkcije bo pokrival, kako na široko sploh zastaviti celoten sistem itd. Nima nobenega smisla se najprej lotiti recimo evidence zalog brez, da bi zagotovili povezavo s knjigovodstvom ali pa, da ne bi razmisljali o likvidaturi v primeru materiala ali fakturiranju pri izdelkih. Da ne govorim o proizvodnji, ki je poseben segment, pa je prav tako povezan z zalogami.
Nima smisla torej pokriti samo potrebe enega področja, če ne nameravate izdelati celotnega sistema do najvišjega nivoja, to je do izdelave poslovnih bilanc

Če bo možno na oba odgovoriti tako, da bi se iz tega lahko sklepalo, da je takšen projekt upravičen, lahko v nadaljevanju začnete odgovarjati na ostala vprašanja KAKO, KDO, KDAJ, KJE itd.

Toliko za začetek. Upam, da nisem vplival na začetni entuziazem.
kdor zna pa žih

jype ::

zdravc> ZAKAJ to delati?
zdravc> Glede na ponudbo, se postavlja vprašanje ekonomske upravičenosti.

Ne, pri odprtokodnih projektih to nikoli ni vprasanje. Nihce ne bo zasluzil s prodajo, bodo pa orodja marsikomu potencialno olajsala delo.

zdravc> Ker govorimo o odprtokodni rešitvi bo slej ko prej prišlo do problema, da nekdo ne bo želel več sodelovati, ker se mu ne izplača ali pa nima več časa.

Ce si bo kdo orodje dovolj mocno zelel, bo zagotovo nasel sredstva za razvoj. Sicer naj projekt umre, kar je tudi edino prav.

zdravc> KAJ narediti?

Pravzaprav vse, le da nimamo sredstev za vse hkrati. Ker je projekt odprt, se lahko drzimo paradigme "release early, release often". Vsak lahko preizkusi, uvozi (ce zna) svoje podatke in pove, kaj mu ni vsec.

zdravc> V okviru tega bi bilo potrebno definirati strukturno zgradbo izdelka, katere poslovne funkcije bo pokrival, kako na široko sploh zastaviti
zdravc> celoten sistem itd. Nima nobenega smisla se najprej lotiti recimo evidence zalog brez, da bi zagotovili povezavo s knjigovodstvom ali pa,
zdravc> da ne bi razmisljali o likvidaturi v primeru materiala ali fakturiranju pri izdelkih. Da ne govorim o proizvodnji, ki je poseben segment,
zdravc> pa je prav tako povezan z zalogami.

Ce se nihce drug tega ne bo lotil, bo to prislo na vrsto, ko bo narejeno orodje za fakturiranje (ali pa kasneje, ne ve se se, kaksen bo vrstni red).

OwcA> Kako bi uporaba te aplikacije kakorkoli vplivala na režim posodabljanja brskalnika?

Ce tece znotraj brskalnika, potem lahko bug v brskalniku, ki je bil odpravljen, povzroci, da aplikacija ne dela vec pravilno. Vsaj kar se AJAXa tice, je morda se malo prezgodaj, da bi v njem napisali frontend, seveda pa ni nobenega razloga, zakaj ne bi mogla obstajati oba, "thin" in "thick".

mango ::

Ideja je dobra. Me je pa ob branju obšlo nekaj misli:
- Prebral sem vse poste na temo, pa nisem zasledil, komu bo namenjen IS? Majhnim, srednjim, velikim podjetjem? Maloprodaji, veleprodaji? Proizvodnim podjetjem? Računovodskim servisom?
IS je čisto drugače sestavljen in so tudi vnosne maske in postopki vnosa, knjiženja, varnosti drugačni za vsakega izmed segmentov. IS za velika podjetja je neprimeren za majhna, program za računovodske servise je neprimeren za ostale ...
- mislim, da velika podjetja, proizvodna podjetja potrebujejo bolj kot programe, podporo pri poslovanju. Zato mislim, da so bolj primeren trg za vašo idejo majnih samostojni podjetniki, ki potrebujejo program za vodenje zalog, izdajo naročil dobaviteljem izdajo dobavnic in faktur , potnih nalogov in morda še kaj. Večina izmed njih pa sama ne vodi računovodstva, tako da se jaz (vsaj v začetku ne) ne bi ukvarjal s tem področjem.
- kontni načrt: svetujem uporabo tipa (var)char 10 ali več; uporaba int prestavlja težavo pri vodilnih ničlah. Konti običajno nihajo od 3 do 10 mest,
- kar se tiče skladiščenga poslovanja, materialnega knjigovodstva, zajem in izdajo dokumentov, se z veseljem pridružim vaši ekipi. Sam nimam znanja na področju Linuxa, ker programiram s Powerbuilderjem in MS SQL bazo. Lahko pa pomgamam pri postavitvi podatkovne in funkcionalne sheme ter pri oblikovanju uporabniškega vmesnika. Če boste (boš) pričeli z delom, mi pišite na zasebna sporočila, pa vam pripravim osnutek podatkovne sheme za skladiščno poslovanje - strukturo tabel, seznam osnovnih dokumentov s podatki, šifranti. Predlagam pa, da npr. začnete s kartico zaloge, prevzemom na skladišče in dobavnico in nato s fakturo kupcu. Nato ..
- predvsem pa: Pogumno naprej - izkušnje so dragocene, še bolj pa znanje, ki ga boste (bomo :D ) pridobili v tem projektu!

_Tom_ ::

Fantje, a vi veste v kaj se spuščate :D ...Sam poznam obe strani: računalniško in knjigovodsko-računovodsko; eno je narediti simple knjigovodski program, drugo pa paket, ki bo opravljal funkcije glavne knjige, materialnega knjigovodstva, obračuna ddv, obračuna plač, blagajne,....še posebej, ker naš ljubi cesar menja pravila kadar se mu zljubi...


Brane2: Zaokroževanje je NO NO pri knjigovodstvu (razen pri knjiženju temeljnice-stotinskih izravnav); realno beleženje dogodkov anyone?

poweroff ::

Ko smo že pri vodenju skladišča, imam en predlog. Namreč, nekoliko bolj poznam delo v lekarni. Tam je zelo pomembno kakšno robo naročati. Ena zdravila gredo konstrantno v promet. Vendar prevelikih zalog se ne splača imeti, ker nimajo dovolj prostora. Druga zdravila pa ne gredo dobro v promet, vendar se jih splača imeti. Vsake toliko časa kdo pride in zdravilo želi kupiti. Če ga nimaš, bo šel v drugo lekarno. Če pa imaš teh zdravil preveč, bo kakšno zapadlo (rok uporabe) in imaš škodo. Potem so nekatera zdravila, kise sezonsko gibljejo. Pozimi, ko se začnejo prehladi, potreba po njih naraste, poleti je ni. Ena zdravila pa pač morajo imeti vsaj neko mininalno količino.

Zdaj naročanje izgleda tako, da se nekdo od zaposleni "specializira" za prepoznavanje teh trendov. Kot nekdo, ki favorizira avtomatizacijo, pa sem mnenja, da bi lahko nek napol AI software glede na preteklo zgodovino skladišča in izdaje iz skladišča predlagal kaj je treba naročiti. Že samo zdravila, ki jih je treba imeti nek minimum, pa jih zmanjkuje, bi tak software lahko brez težav urstvil na wish-listo. Podobno s sezonskimi zdravili, oziroma tistimi, katerih prodaja narašča (glede na izračun trenda).

Dobro bi bilo imeti tudi kakšen analitičen del, ki bi risal grafe porabe, naročanja, itd., tudi glede na stranke (pride v poštev za večja skladišča, ne za lekarne), prikazoval proment, delovno uspešnost posameznega odddelka / posameznika, itd. In to na jasen in pregleden način za končnega uporabnika.
sudo poweroff

Nejc Pintar ::

Program je seveda treba povezati še z blagajniškim programom:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

mango ::

_Tom_: Mislim, da se fantje ne bodo (bomo) spoščali najprej v računovodstvo, ker je programov na tem področju tako ali tako preveč in kot sam praviš, zakonodaja se menja skoraj vsak teden in moraš bit IN, če hočeš vse to ažurirati.
Glede na to, da so tukaj večinoma dobri tehniki in logiki je bolje narediti dober skladiščno-prodajni-nakupni program z optimizacijo zalog (oz. stroškov) ter morda z osnovnimi evidencami za potrebe računovodstva (izdani računi, potni nalogi, morda še blagajna).
Sicer pa: idejni vodja naj povedo, kam se bodo - če se bodo - stvari zasukale.

BigWhale ::

Blagovno/Materialno poslovanje

To je prvo. Financno se bomo pa lotevali pozneje, ce se bomo. :)

BigWhale ::

Da nadaljujem z opisom kaj bi delala aplikacija. V prvi fazi. Napisal sem tudi nek kvazi 'document flow', za tiste, ki niti priblizno ne veste kako se posluje.

Vsekakor open for comments. :)

-----------
Takole približno sem si zamislil zadeve, v nekaj korakih

Izdaja materiala:

  • Predračun
    • preverjanje zalog v skladišču


  • Račun - Naročilnica
    • rezervacija v skladišče


  • Dobavnica
    • izdaja iz skladišča



Prejem materiala:

  • Naročilnica - Predračun

  • Račun

  • Dobavnica
    • prejem v skladišče



Še malo lepši prozni opis vsega skupaj. Ob prodaji robe se najprej izda predračun (tole ni nujno, pač odvisno), potem se na podlagi naročilnice (tudi tole ni nujno) izda račun, ko je račun plačan in blago odpremljeno se naredi še dobavnica, skladišče pa poskrbi za ustrezno izdajo blaga iz skladišča.

V obratni smeri, ko se skladišče polni, gre najprej ven naročilnica (spet neobvezno) ali pa pride not predračun, potem pride račun in na koncu tudi dobavnica (račun in dobavnica sta precejkrat kar v enem kosu), skladišče pa poskrbi za ustrezen sprejem blaga v skladišče.

V primeru, da gre pri izdaji za sestavljeno blago, se mora zraven papirjev voditi tudi sestavni list na katerem so razvidni posamezni deli, ki bodo zapustili skladišče.

Vsak papir mora imeti svojo vezavo, ki pa se lahko kreirajo auto-magically on the fly. Primer bi bil izdelava računa iz predhodnega predračuna. One-Click instantno ustvarjanje računa v katerem se po potrebi popravi še kakšna malenkost. Hkrati ob izdaji računa se lahko razknjiži še skladišče.

Za izdane račune bi se splačalo voditi še odprte postavke, da se lahko evidentira kateri računi so bili plačani in kateri ne. Tako je cela stvar lahko bolj pregledna za skladiščnika, ki pogleda plačane račune in pripravi izdajnice materiala. Spet one-click automagically.

Za zdaj. To bi bil 'scope' in začetni cilj aplikacije.

Camalotz ::

Kot pravi Matthai: čim manjše skladišče s čim večjo izdobavo, to so mokre sanje
vsakega skladiščnika. Preverjanje nihanja zaloge in na podlagi tega predlog naročila
je definitivno zelo zaželjen feature.

peroman ::

fantje, a je s tega kej ratal. Mogoče kdo pozna kak opensource program za računovodstvo, ki bi bil prilagojen slovenskim standardom?

BigWhale ::

A je kdo kaj delal?

Jaz nisem. ;>

Vse skupaj, vsaj kar se mene tice, caka na boljse case. Pomanjkanje casa in tako naprej, predvsem pa navdiha. :)

peroman ::

Kaj pa gnucash, a kdo pri nas to uporablja. Zgleda kot da bi blo uporabno če bi kontni plan vnesu in reporte v slo prevedel.

BigWhale ::

Jaz sem ga uporabljal kake pet let nazaj za vodenje svojih financ. Nevem pa kako je napredoval od takrat.

karafeka ::

Jaz bi bil zelo zainteresiran kot tester za tak program (knjigovodski program, ki vključuje glavnko knjigo, saldakonte, davčno knjigo (v zakonsko določeni elektronski obliki), blagajno, osnovna sredstva, možnostjo večih podjetij itd. Sam uporabniški vmesnik za vnos bi moral biti čimbolj preprost (za zgled so stari dos programi), za bazo pa kak mysql, ki bi iz programa omogočil izvoze izpisov (kartic, stanj na kontih) v excel.

Bi kdo spisal kaj takega? :)
Če bi bil program redno vzdrževan (vsi vemo, kako se zakonodaja spreminja), in opensource, bi verjetno pometel z vsemi firmami, ki tržijo take programe po zelo visokih cenah, s polno hrošči in brez izvorne kode , da bi jih sam popravil, ne pa čakal pool leta na njih.

BigWhale ::

Tak projekt, kot si ga opisal, sem preprican, da zahteva vsaj 3 EY casa za razvoj.

Ce bi rad prisel na nivo Datalabinega Pantheona recimo.

Sergio ::

Mocno dvomim, da je v Pantheonu samo 3EY razvoja... :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Tody ::

Microsoft je ponudil neko zastojn zadevo pred kratkim. Kako in kaj deluje pa nevem nisem preizkušal.

ql000 ::

Po mojih informacijah ponujajo developer licenco zastonj za Microsoft Nav - Navision. Luštna zadeva, mi je bolj všeč kot kakšen SAP.

Tody ::

Jest sem govoril o tem stran na www.microsoft.com

karafeka ::

Sem bral komentarje tu Vnesite tukaj
pa baje zelo opočasni računalnik in je namenjen US in UK trgu. Vendar 100% da ne lavfa ta zadeva na linuxu.

Sem že stokrat mislil začet delat na kakšni računovodski rešitvi (ker bi rad imel nekaj svojega, popravljal in dodajal zadeve itd), vendar nimam nikakšnih programerskih izkušenj (razen Hello world).

poweroff ::

Tale microsoftova zadeva - če se bo še malo izboljšala in če bo res zastonj - bo znala fino uničiti vse tele male firmice, ki nategujejo slovenske podjetnike s svojimi računovodskimi programi.

Hecno je, da je precej teh firmic velikih zagovornikov in posrednih Microsofta. Dejansko je potem edina rešitev zanje, da gredo na Linux in svoje stranke probajo sportat na Linux.
sudo poweroff

karafeka ::

Neke tuje zadeve niso najbolj primerne za slovenski trg. Jih je potrebno predelati slovenski zakonodaji, za kar pa potrebuješ dovoljenje avtorja, ali pa mu plačaš mastne dnarje.

mHook ::

Ali pa tudi ne.

Če so vmesniki za dodelave dobro dokumentirani potem so dodelave zelo smiselne.
Vprašanje je edino, če so predvideli prilagajanje tiste funkcionalnosti, ki jo potrebuješ.

poweroff ::

Microsoft se bo zadeve gotovo pravilno lotil. Vmesnike se bo dalo prilagajati in MS bo s temle softwerom gotovo skušal pridobiti večinski tržni delež za mala in srednja podjetja. Sicer bo ta software brezplačen, vendar
a) MS na tem segmentu že do sedaj ni imel tržnega deleža,
b) je brezplačnost edini način, kako na tem področju sploh pridobiti signifikanten tržni delež (saj so ostali ponudniki že uveljavljeni in so "stroški prehoda" za podjetja preveliki),
c) s tem Microsoft zaustavi prodor Linuxa na področju malih in srednjih podjetij
d) če bo MS ponudil povezljivost s svojimi CRM sistemi za velika podjetja (le-ti niso brezplačni) si s tem povečuje tržni delež na sistemih za velika podjetja.

Skratka, zdaj bodo slovenska mala programerska podjetja videla kaj to pomeni izkoriščanje monopolnega položaja. Ne sicer takoj, ampak počasi bo posla čedalje manj. Sicer se bodo ta podjetja najprej prestrukturirala in za stranke izvajala inštalacijo in prilagoditev tega MS programa, ampak čez nekaj let bodo ugotovila, da se je količina posla in zaslužka pa kar zmanjšala. In takrat to ne bo pretres, pač pa naravna danost.
sudo poweroff

BigWhale ::

Sergio,

Nah, v Pantheonu je kakih 10EY razvoja. Samo oni so bili na nek nacin pionirji kar se tega tice. Sedaj se cas razvoja nekaj zmanjsa, ker ves kaj bi rad naredil. Je pa res, da je 3EY verjetno premalo, da naredis vse kar so oni naredili. :)

darkolord ::

Matthai, ti si pa en vizionar 8-)

Pa kako bi lahko, glede na to da "MS na tem segmentu že do sedaj ni imel tržnega deleža", s produktom v tem segmentu "izkoriščali monopolni položaj"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

poweroff ::

Darkolord: preprosto, tako kot so z brezplačnim MSIE izrinili ostale brskalnike v 1990-tih, se bo začelo dogajati tukaj.
sudo poweroff

Sergio ::

Jebiga, such is life.

Konkurenca se bo zbudila, prilagodila in šla v boj. Ni lepšega.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

darkolord ::

Pa če ne bi bil priložen OSu (kar je skoraj zagotovo), je to čisto druga zadeva

poweroff ::

Saj jaz to podpiram. Samo rpavim,d a če bo MS ponudil nekaj brezplačnega (bo ap treba to še malo prilagoditi), gospodje s svojimi dragimi rešitvami in zanič podporo pač ne bodo več dolgo živeli.

Je pa to dobro, celo odlično.
sudo poweroff

Invictus ::

Pri knjigovodstvu je tako da se računovodski standardi spreminjajo iz leta v leto. Me prav zanima, kdo bo te nove standarde vpeljeval zastonj ob vsaki spremembi.

Zato teh knjigovodskih podjetij ne bo konec. Šele ko bodo standarde zamrznili za 10 let, se bo mogoče splačalo narediti kaj podobnega.

Drugače pa obstaja GNU Cash. Tako da ni treba odkrivati Amerike. Samo slovenske računovodske standarde implementirajte notri.

LP I.

poweroff ::

Pri knjigovodstvu je tako da se računovodski standardi spreminjajo iz leta v leto. Me prav zanima, kdo bo te nove standarde vpeljeval zastonj ob vsaki spremembi.


Res je. Je pa to veliko lažje, če imaš eno samo rešitev (npr., od Microsofta), za katero obstaja veliko firm, ki ti to implementirajo. Dokler pa ima vsaka firma svoj program, imajo samo oni ekskluzivo za prilagoditev tega programa. Kupec pa to sprejme, ali naredi prehod na drug sistem - kar je pa drago.

Ko imaš enkrat eno generično rešitev in množico podjetij, ki gradijo na tej rešitvi, je pa konkurenca večja. In cene padajo.
sudo poweroff

Zimonem ::

A zadeva malo zamuja?

Zimonem ::

Pa saj ideja je dobra. Ampak Aso največji od foruma kaj naredili? A so vsi samo za odprto kodo?

showsover ::

To ste hoteli thick cliente? Zakaj?
To, kar je bilo opisano, izgleda zelo direktno.

Kdo, kako in kdaj bi sicer skrbel za materializacijo računovodskih servisov v poslovno logiko?
Ni videti, da bi bilo realno-vsebinsko prav veliko zastavljeno, ali?
Kateri problemi so bili tisti, ki jih ni bilo mogoče rešiti, mogoče je po 15 letih kaj napredka?

Zakaj, natančno, se je zadeva ustavila?

Invictus ::

Zato, ker je open source

Open source je fajn, če ga kdo drug napiše :)).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

showsover ::

Sem pogledal še prvo stran :-)
J in BW sta imela neko idejo napisati neko open source rešitev za osnovno knjigovodstvo, fine tuning bi fajn zaračunala.
XML prototip bi si lahko pač svoj zamislila in ga potem prilagodila kakšnemu standardnemu.
Potem se je zgodil kripto - vse ostalo je (postalo) zaprta zgodovina.

Če bi imela res namen, bi lahko kaj naredila (verjetno sicer nista in nista prodala naprej).
Samo jima je dopi* in sta vrgla proč.
Verjetno.

Sicer pa, WC...

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Mah stvar je v konceptu solidna, vse nas zanima kje je osnoven respozitorij. Nehajte z negativizmom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

showsover ::

Mimogrede, ideja zdaleč ni nova (15 let) in edinstvena... Repozitorija najbrž ni.
Tehnična izvedba knjigovodskih aplikacij zelo verjetno ni glavni problem bil takrat in ni sedaj.
Izgleda kot pač neka multi-user app, kjer bi se dalo čimbolj lupati ljudi.
Osnovna uporaba praktično takojšnja, nadgradnje in prilagoditve pa...

Sam koncept je pač premalo, tudi fizična izvedba ne zagotavlja poslovnega uspeha.

Sicer pa - oba vodilna deležnika sta še dandanes aktivna na forumu, vsaj en v tem trenutku.
Vprašajte njiju :-)

Zgodovina sprememb…

sbawe64 ::

A sploh obstaja kakšen tak opensource program za računovodstvo (obče) ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

poweroff ::

Invictus je izjavil:


Open source je fajn, če ga kdo drug napiše :)).

Točno tako. :))


Je pa res, da je Jype imel neko rešitev. Meni je njegova firma izdajala račune z nekim takim softwerom, samo predvidevam, da je bilo zelo customizirano za njegovo firmo.
sudo poweroff

kuall ::

Sej HotBurek je imel nedavno podobno idejo: https://slo-tech.com/forum/t771022/0
ErpNext je baje obstoječa rešitev.
Al pa SAP če si megafirma?

DamijanD ::

V bistvu, če si majhen je vprašanje koliko ti knjigovodski program sploh pomaga. Mislim to je smiselno samo, če si sam vodiš knjigovodske knjige, sam slediš računovodskim pravilom, spremembam v zakonodaji ipd... Če si pa firmica, ki samo izdaja/prejema račune je pa verjetno bolj ugodno imeti nek računovodski servis, ki to (pravilno) naredi namesto tebe.

Zimonem ::

DamijanD je izjavil:

V bistvu, če si majhen je vprašanje koliko ti knjigovodski program sploh pomaga. Mislim to je smiselno samo, če si sam vodiš knjigovodske knjige, sam slediš računovodskim pravilom, spremembam v zakonodaji ipd... Če si pa firmica, ki samo izdaja/prejema račune je pa verjetno bolj ugodno imeti nek računovodski servis, ki to (pravilno) naredi namesto tebe.

Točno veš ceno programja, podpore in dela.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

T-2 DNS problem

Oddelek: Omrežja in internet
81632 (1227) Ghost007
»

Navijanje Gigabyte 990XA-UD3 in FX8320+Coolink corator DS

Oddelek: Pomoč in nasveti
171256 (1068) gddr85
»

Izračun hitrosti, če imamo podano pozicijo in pospešek

Oddelek: Šola
142458 (2353) c0dehunter
»

BSOD

Oddelek: Pomoč in nasveti
141264 (1028) Constantine
»

Smartbuy cdji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
1168368 (5783) City

Več podobnih tem