» »

Kaj imamo od varnostnih kamer

Kaj imamo od varnostnih kamer

«
1
2

zcetrt ::

V temi, ki jo je odprl soforumaš, ki mu je na fakulteti bila speljana torba s celim premoženjem, sta priložena divx in slika, oboje posneto z varnostno kamero. A slika je... Commodore grafika igrice leta 1984... Pa še tam je bilo manj zblurano.

Torej, ali so kamere res le slabo plašilno sredstvo, ali so vendarle kaj več...


Na TV-ju sem namreč videl, da so preko posnetka varnostne kamere (ČB) uspeli z zahtevnimi algoritmi in strokovnim znanjem pridobiti podobo šarenice zamaskiranega nepridiprava. Zakaj mi tega ne znamo in kje bi se bilo teh vrlin mogoče naučiti?

Špljac z roko po čelu...
4.

zee ::

verjetno je samo tako skodirano. če je dejanska slika takšna, potem ...

kar si pa videl v CSIjih pa je imho in bo tudi ostala težka znanstvena fantastika pri nas ... žal
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

zcetrt ::

Prej bedarija kot znanstvena fantastika...
4.

zee ::

lahko se pustimo presenetit :D
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Randomm2 ::

V temi, ki jo je odpru sketch je posnetek res beden. Te kamere so zgleda res namenjene samo zastraševanju ali pa če se slučajno zgodi da ima tat svoje ime in stalno prebivališče napisano na kakšnem večjem plakatu ko gre mimo kamere....takrat so zelo učinkovite!

Nekako tako je tudi v naši lokalni trgovini. Po štacuni ne večji od 100m2 so 3 kamere. Pred kratkim mi je trgovka zaupala, da je celotna stvar samo za okras. To sem tudi sam opazil saj ni ekran za nazor nikoli prižgan. Zgleda sem res dobra stranka!:D
Mess with the best die like the rest.

Randomm2 ::

CSI je pa sploh poglavje zase. Zadnič sem gledal eno epizodo. Sliko iz navadnega digitalca so tako povečali, da so ujeli osev v očeh neke ženske, ki so ga nato čudežno spremenili v trenutku v še eno sliko odlične kvalitete..|O WTF
Mess with the best die like the rest.

Tic ::

Kradi on bodi okraden pa bo ravno prav ;)
persona civitas ;>

xCore ::

Na kameri se neda prepoznat niti ali je ženska ali moški...:(

Brane2 ::


Na TV-ju sem namreč videl, da so preko posnetka varnostne kamere (ČB) uspeli z zahtevnimi algoritmi in strokovnim znanjem pridobiti podobo šarenice zamaskiranega nepridiprava.


Temu v strokovni terminologiji pravimo "prodaja muda za bubrege" ali drugače rečeno, šola marketinga.


Zakaj mi tega ne znamo in kje bi se bilo teh vrlin mogoče naučiti?


Zato, ker ne prodajaš na bolšjaku. Prvič, ko boš zarjavel sveder, ki si ga našel nekje v kleti, uspel komu uvaliti kot "rabljeno zobotehnično orodje" ali kaj podobnega, lahko rečeš, da si naredil uvajalni tečaj.

Ne nasedaj Hollwooodskim neumnostim, tudi če so v obliki kao-kvazi-dokumentarcev.

Kar se kamer tiče, je večina res. Ni mi jasno, zakaj folk montira tako slabe kamere gor in zakaj so spodobne tako drage. No, vsaj bile so.

Sicer pa ČB ni vedno slaba izbira, čisto za info. ČB kamera lahko zlahka vidi tudi v temi ob pomoči IR LEDice, dostikrat je tudi sicer lahko bolje optimizirana na določene pogoje (večja ločljivost, večja občutljivost, hitrejše skeniranje ali kaj podobnega).
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

poweroff ::

Ja, a niste vedeli, da so te kamere za resne varnostne probleme povsem neuporabne? Saj to govorim že ves čas. Ne nasedat trgovcem z video opremo...

Edina "korist" od njih je, da včasih uidejo kakšni videoposnetki ko se dva dol dajeta na javnem mestu...
sudo poweroff

BigWhale ::

Od kamer imamo nek lazen obcutek varnosti... Saj to je ja logicno :P

Thomas ::

Nič. Je treba pač poboljšat kamere.

Če so zaenkrat še bolj Sinclair Spectrum ... pač še nimamo zelo dobre tehnologije.

Ne vem, kako je v resnici. Kakor kje, IMO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

madmitch ::

Večina montira kamere iz pralnih praškov in potem temu pravijo optimizacija stroškov. Ko pa se zgodi kaj takega, da bi bilo treba pogledati posnetek, se pa čudijo, kako to, da je tako nizka kvaliteta.

Za malo denarja, malo muzike.
Kot bi primerjal dirkalni avto in voz, se čudil zakaj je drugi počasnejši in zraven tulil, da saj vendar ja imaš vozilo, kako to, da gre oni prvi toliko hitreje.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

krneki0001 ::

Koleg aprodaja kamere za varovanje. Večinoma kupujejo take z max resolucijo 640x480 in potem snemajo v 320X240. Ima pa na zalogi tut take, ki snemajo z več kot 2200X1700 in imajo 400 kratni zooom, vendar je ena kamera 300.000 sit. Na taki kameri pa res lahko gledaš šarenico lopova. Samo tega trgovci ne kupujejo, ker je predrago, poleg tega bi morali vsak večer posneti 4 ali več dvd-jev, da bi vse shranili, kar je kamera posnela.

Večinoma pa kupujejo take, da je dovolj že pentium 600 in kartica za 4 kamere not, ki potem snema v 320X240 in snema cel teden, pa ne zafila diska, potem pa vse itak pobrišejo in začnejo snemat znova. Tko da skoraj vse kamere ki jih imajo trgovci so tok slabe kvalitete, da če bi med ropom skos vanjo gledal, te nebi mogli dobit.

krneki0001 ::

Pa še ena dodatna stvar - digitalni zapis ne velja na sodišču, tko da se itak ne splača imet boljših kamer, ker ti dokazi niso dobri za naše sodstvo.

madmitch ::

nebivedu: milim, da so ne drži več v celoti, siguren pa nisem.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

poweroff ::

Ja, to je Thomasov odgovor - rabimo boljše kamere. Ne ve pa, da to ne reši problema. Ker problem ni v tehnologiji, pač pa nekje drugje.
sudo poweroff

Brane2 ::


Samo tega trgovci ne kupujejo, ker je predrago, poleg tega bi morali vsak večer posneti 4 ali več dvd-jev, da bi vse shranili, kar je kamera posnela.


Da ne govorimo o tem, da bi ob taki kameri lopovi pozabili na denarnice študentov in podobno navlako in pajsnili raje kamero...

Ali o tem, koliko takih kamer rabi šola...

Ali pa recimo o tem, da bi posnetek tudi z najboljše kamere vedno imel "aliasing"- ali se je dejanjsko zgodilo to, kar lahko sklepamo iz posnetka ?

Na posnetku si npr. ti ko odlagaš kovček, nato pa jaz, ki ga jemljem. Kako naj opazovalec posnetka VE, da sem jaz pajsnil tvoj kovček, ne pa da sem ga pobral, ker si mi ti tako rekel, ali da sem ga ravnokar KUPIL od tebe ?

Če me ravno ne dobijo z zadevo še na faksu, kako naj pozneje dokažejo, da je ravno tisti kovček tvoj ? Serrijska številka lahko pomeni nekaj, je pa nimajo vse stvari, pa tudi a ti imaš podatke o serijskih številkah vse svoje lastnine ?

Saj trgovine imajo te zadeve že dolgo časa, pa še vedno se žurke s profi lopovi v Bofu, Leclercu itd itd dogajajo po tekočem treku.
Dostikrat osebje že natanko ve, ko zagleda tipa na vratih, da je prišel krast, in ima kamere in varnostnike, pa se dogodki pestro zapletejo.

Skratka, ne računat, da ti bo inteligenca zunanje elektronike nadomestila pomanjkanje MIPSov v glavi...


Kamera je IMHO vsaj teoretično lahko zelo dobra stvar, vendar ne sama zase, če pa jo dopolniš s "teamom voljnih", ja potem je že rahlo nelegalna.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BigWhale ::

> Kako naj opazovalec posnetka VE, da sem jaz pajsnil tvoj kovček,
> ne pa da sem ga pobral, ker si mi ti tako rekel, ali da sem ga
> ravnokar KUPIL od tebe ?

Ce potenciram in navezem debato na 'prozorne hise', kako naj kamera ve, da se dogaja posilstvo ali pa samo ena malo bolj hardcore BDSM scena? ;)

para! ::

Ne more vedet :)

lp
Death before dishonor!

jRk0 ::

Use Intellex systems z ACC kompresiranjem :D
You fuck up once, you loose two teeth.

zcetrt ::

@Brane2 : Tisto s CSI in podobnimi kozlarijami je bil sarkazem, saj mi v takih problemih obed po grlu vzdigne in moram ugasniti TV.


Črnobela tehnika je lahko bolj občutljiva za svetlobo in ob manjši "resoluciji" lahko pridobimo boljšo ostrino (ponekod so podatki o ločljivosti nateg, saj gre za softversko interpolacijo občutljivih pik le na eno od osnovnih barv). A glede na to, da je ostrina tako v vagini, je bolj koristen podatek o "modri jakni in svetlih hlačah ter rdečo kapo" in na juriš po širni Sloveniji za storilcem. Če ga je kdo videl, pa naj pokliče 113...

Resolucija nad 2000 je že velik problem, res je, saj že jpg pri 1600x1200 zasede več kot pol mega v solidni kompresiji.

400x zoom? Mislim, prosim no... Goriščnico podaljšati za 400x pri varnostni kameri, pa saj lahko objektiv komu še uč iztakne... Tako povečavo smo imeli, ko smo ccd montirali na teleskop. Ločljivost je bila pa celo tam 320x240... Temperatura pa -40 stopinj.

Zdi se mi, da so kamere le za na črpalke, če kdo odpelje ne da bi plačal, in za plašiti mularijo po osnovnih šolah. In seveda za razburjati javnost, saj "ni nikjer več nobene zasebnosti".
4.

krneki0001 ::

400x zoom? Mislim, prosim no... Goriščnico podaljšati za 400x pri varnostni kameri, pa saj lahko objektiv komu še uč iztakne... Tako povečavo smo imeli, ko smo ccd montirali na teleskop. Ločljivost je bila pa celo tam 320x240... Temperatura pa -40 stopinj.


Kaj prosiš. Če ne verjameš se lahko greš pozanimat v firmo NOGO d.o.o. Firma prodaja te kamere in zadevce res sekajo, cena je pa previsoka za normalne ljudi. Malo si poglej še ostale firme, ki prodajajo in montirajo varnostno opremo. Iz zaloške, kjer je NOGO(zraven modrega leva- peugeot servis) smo gledali s to kamero kaj berejo(in tut mi smo prebrali lahko naslove v časopisu) ljudje na vrhu BTC stavbe, da ne govorim o tem kaj vse počnejo delavci in delavke v skladišču od špara zraven agipove pumpe.

Zgodovina sprememb…

aljazh ::

Bil sem prisoten na srednje veliki bencinski črpalki na primorskem, ko je nekdo odpeljal, ne da bi plačal. Fantje gredo takoj pogledati posnetek in kaj ugotovijo? Da ne morejo prebrati niti registrske oznake. Zunaj je bila že tema, svetloba iz luči, ki razsvetljujejo črpalko pa je bila premalo, da bi barvna kamera lahko dovolj natančno posnela tablico. Slika je bila namreč tako polna šuma (najbrž posledica visokega ojačanja signala - t.i. gain zaradi premalo svetlobe), da je bila registrska oznaka en sam zmazek. Razbrati je bilo mogoče le to, da gre za slovensko registrsko tablico. Prodajalec je dejal, da bi na starem sistemu, ki je imel še črno-bele kamere, registrsko oznako prebrali brez problema.

Sicer pa tudi, če bi jim registrsko oznako uspelo prebrati, gre po njihovih izkušnjah v večini teh primerov za ukradene tablice in zopet je posnetek takorekoč neuporaben. Edina možnost, da bi kljub ukradenim tablicam na sodišču zgolj s pomočjo video posnetka dokazali krajo goriva, je kakšna posebna lastnost avtomobila (npr. poškodba, specifična dodatna oprema, ipd.). Morebitna prepoznava storilca pa tudi skorajda odpade, saj že če si nadene športno čepico in temnejša očala, je že dovolj zamaskiran, da ga na posnetku ni moč prepoznati.

aljazh ::

Kakšen pa je potem objektiv te kamere s 400x zoomom? Takšen je Canonov objektiv s 1200mm goriščne razdalje, katerega cena znaša okoli 80.000 USD in jih delajo samo po naročilu za znanega kupca.

Po karti TIS je med navedenim naslovom na Zaloški in stavbo BTC-ja cca. 2.100m zračne razdalje. Na takšni razdalji pa je že zelo težko dobiti "čisto" sliko, že zaradi samega valovanja zraka. Je moral biti res izjemen dan (v vremenskem smislu), da je bilo to možno.

Sicer pa ne trdim, da ne verjamem nebivedu-ju. Le določene pomisleke imam.

poweroff ::

In to seveda ni poseg v zasebnost, kaj?

No, tudi boljša kamera problema ne reši. Tat lahko vedno reče, da je torba njegova. Sicer bo fasal hišno preiskavo, ampak če pri njej ne bodo odkrili ukradenih predmetov, mu ne bodo mogli kaj dosti dokazati. Razen, če ga kamera prav posname, ko krade (dejanje samo).
sudo poweroff

krneki0001 ::

Kamera je velika približno 60cm, od tega je objektiv okoli 45cm in je v ogrevanem ohišju(da tut pozimi ni problemov) ima pa 60X optični mehanski zoom in naj bi imela 380x računalniški zoom + kalibracijo in ne vem kaj vse zraven (kolega sem klical, pa pravi, da je tako v specifikacijah, čeprav v resnici najbrž ne drži čisto vse, vendar je vseeno presenetljivo dobra). Maximalna resolucija je 2592X1944 pri 24 bitnih barvah. Zadeva če dobro komprimira v jpeg format za eno slikico potrebuje kar 1,5Mb, posname jih pa lahko kot film ali kot posamezne slike.
Zahteve so pa vsaj 80Gb disk in pentium 4 1GHz, s 512Mb rama ter ATI-jeva grafična kartica z vsaj 128Mb rama, če imaš 4 kamere, za več kamer se drastično zveča zahteva po disku in ramu, pa procesor naj bi bil vsaj 1.8GHz.

Sama kamera stane 300.000 sit, potem pa še ogrevano ohišje in ostale zadeve. Kartica za v računalnik podpira 16 kamer, vendar so največ sprobali 8 kamer, pa pentium 4 1.8Ghz ni več vsega sfolgal, tko da bi za vse rabil že res orenk mašino, da bi vse signale spravil na disk in bi jih lahko pregledoval.

Očitno je to še vedno predrago za naše trgovce.

Brane2 ::


ima pa 60X optični mehanski zoom


To je daleč od 400x zooma. Jaz sem mislil, da ti govoriš o 400x optičnem zoomu. Digitalni je bolj leva rešitev. Vsak si jo lahko omisli sam, tudi če je nima v kameri. Niben problem ni sliko raztegnit na kvadrqatni kilometer in gledat pač en košček. Drugo vprašanje je, kakšno ločljivost bo imel rezultat...
On the journey of life, I chose the psycho path.

krneki0001 ::

Za 400x optični zoom bi moral bit objektiv dolg vsaj 85cm, če ne več. Se da pa na tej kameri menat objektive in če imaš dober mosilec lahko tut takega daš gor.

Za primerjavo; kamere na petrolu imajo 3x optični zoom in resolucijo zelo slabo(320 x 240). Ogromno kamer je pa "kamer" - samo ohišje kamere in spredaj naliman objektiv, samo za strašenje ljudi.

Sergio ::

Na 320x240 kameri ne mores NIC uporabnega videt. 3x opticni zum je pa tut popolnoma neuporaben.

Jaz sem se nekaj casa nazaj poigraval z idejo da bi si vzpostavil preprost videonadzorni sistem doma (pred vhodi, da vidim kdo je pred vrati), in bi rabil za vsaj pogojno uporabnost vsaj PAL rezolucijo. Pa kamera ne bi imela nobene resne uporabnosti.

1024x768 je IMHO minimum za kakrsno koli uporabno delo.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Tear_DR0P ::

nadzorne kamere so samo za sranje
frendu so ukradl tablco in se je en teden vozu brez, pol je šel pa na občino po tretjo :)
naslednji dan je mel pa policaje na vratih, ker je kao kradu na bencinski - lopov je mel povsem enak avto
sam so pol vseen na podlagi posnetkov ugotovil, da ma kolega navadne feltne, lopov je mel pa alu, pol so pa še kao razliko v odtenku barve avta ugotovil
edit: typo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

madmitch ::

Tear_DR0P, če so te kamere, ki so samo za sranje, pomagale ugotoviti, da ni bil on kriv, kje je potem to silno sranje? Naj bo srečen, da so to sranje namontirali.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

poweroff ::

Saj res. Srečen naj bo. To, da so ga kot najhujšega kriminalca obiskali sredi noči in morda še malo prebutali naj pa kar pozabi... OK, pretiravam.

Ja, seveda so dokazale, da ni bil on. Ampak celoten primer so že od vsega začetka zasra***e te kamere.
sudo poweroff

zcetrt ::

Kaj prosiš.


Prosim to, da kamera ni imela 400x optičnega zooma. Digitalni pa je nekako tako, kot bi pri avtih gledal, koliko imajo na števcu in jih nato primerjal.

Vsekakor je kamera, ki si jo navedel, odlična in vsekakor smiselna, čeprav rahlo dvomim v opisane presežke...

Se mi pa poraja pomislek: Koliko stane varnostna kamera s 320x240 resolucijo 3x zoomom? Digitalci, ki danes za zajtrk pomalicajo resolucijo 1600x1200 se dobijo že v supermarketih pod 30000 sit, zmorejo pa tudi fotografijo na sekundo. Je to premalo? Rezultati bi bili lahko veliko boljši, čeprav so ti digitalci ceneni in milo rečeno neprimerni za resno oz srednje zahtevno ljubliteljsko fotografijo. En kontroler, ki proži zadevo in shranjuje fotke, pa je.
4.

krneki0001 ::

NO če bi tkole trgovci razmišljal bi bilo veliko manj kraj, ker pa vsi verjamejo samo varnostnim firmam, jim pa ti prodajajo slabe kamere za ogromno denarja + montaža.
Poznam vse te finte, ko so kupovali v eni firmi 10 kamer in komtrolko pa računalnik, da so mel vse te slikce gor, pol so pa vse zmontiral, gledal ni noben in se je disk zafilal, zarad tega se računalnik resetiral in so tko pustil, ker se sploh niso s tem ukvarjal. Plačal so full, pa še če bi probal kej gledat nebi nič vidl, ker je bil njihov šef najpametnejši in sva s kolegom morala kamere postavit tko kot nama je on govoril. Kamere so snemale samo tiste tapocen cunjce, tadragih pa ni bilo zajetih.

poweroff ::

NO če bi tkole trgovci razmišljal bi bilo veliko manj kraj...
Zakaj misliš da bi bilo tako? Lahko bi jih bilo malenkost manj, postale pa bi bolj nasilne. Ropar bi prišel zamaskiran in z orožjem, najprej razstreli kamero in mimogrede še koga zraven, pobral čimveč in pobegnil. To se je dejansko že izkazalo pri novejših biometričnih zaščitah avtomobilov v Rusiji.
sudo poweroff

Brane2 ::

Kamera sama zase je bolj tko.

Dokler za njo ne stoji upoštevanja vreden sistem, je bolj malo vredna.

Tehnično bi bil bolj optimalen sistem, ki bi lahko sam napadel in se ne samo branil.
Sistem, ki bi se lahko sam odločil, kdaj in kako te bo napadel- takoj ali recimo ko izve, kje živiš in se giblješ itd in kako bo to storil, bi bil vsega upoštevanja vreden nasprotnik in bi zagotovo zvišal "stroške poslovanja" profi kriminala.

Seveda bi bil tudi sam v nasprotju s trenutno veljavno zakonodajo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

krneki0001 ::

NO če bi tkole trgovci razmišljal bi bilo veliko manj kraj...
Zakaj misliš da bi bilo tako? Lahko bi jih bilo malenkost manj, postale pa bi bolj nasilne. Ropar bi prišel zamaskiran in z orožjem, najprej razstreli kamero in mimogrede še koga zraven, pobral čimveč in pobegnil. To se je dejansko že izkazalo pri novejših biometričnih zaščitah avtomobilov v Rusiji.


Bilo bi jih mnogo manj. Res bi pa postale bolj nasilne, vendar se tudi to da rešit na primitiven način - policajem malo večja pooblastila pri preiskovanju takih ropov in ko dobijo takega roparja bi ga moral javno obesit na glavnem trgu, v opozorilo ostalim.
Takrat bi se pa zelo zmanjšal kriminal.

poweroff ::

Na podlagi česa tako sklepaš? V resnici bi bilo kvečjemu obratno. Ropar bi namreč vedel, da je vseeno ali zagreši manjše dejanje, ali pa pobije 10 policajev. V vsakem primeru ga bodo obesili na glavnem trgu vahabitske Saudske Arabije, kamor si nekateri tako želite.

Če pobije 10 policajev in prič ima vsaj možnost, da uide. BTW: tudi raziskave so pokazale, da večanje kazni ne zmanjša kriminala kar tako, samo po sebi.
sudo poweroff

krneki0001 ::

V tuniziji sredi naselja je v odprtem terencu na armaturi stal GPS, mobite, satelitski mobitel, denarnica in fotoaparat. Ker imajo v tistem naselju še vedno kazen za krajo izredno visoko(sekanje dlani katera je kradla) se ni tega noben niti dotaknil, kjub temu, da lastnika ni bilo vsaj 4 ure zraven.

In ti praviš da strah ne dela tega? Če bi pri nas to delal, mislim da bi ali zmanjkalo rok lopovom, ali pa bi se kriminal nehal. V času bivše juge se ni tok kradlo, ker je policaj prvo petkrat okol kepe mahnu, pol pa vprašal kaj je blo in takrat so se vsi bal tega, dans pa lahko človeku dobesedno ženo na nož mečeš(plut) pa ti že hanžek okol skače da si bogi in da te je treba zaščitit.

Pa vse več bo kriminala, takega in drugačnega. Kamera pa ne more nič narest, razen da snema tisto, kar se dogaja.


Poleg tega, če dobro skriješ kamero je ropar sploh ne more opazit, da bi jo uničil.

poweroff ::

No, mene zanima od kje ti taka gotovost, da večanje kazni manjša kriminal. Če si prebereš intervju v zadnji Mladini z enim iz Inštituta za kriminologijo, boš videl, da ni nujno tako. On pravi, da raziskave tega "intiutivnega" prepričanja ne potrjujejo.

Te pa razumem. Pač prodajaš kamere in bi rad zalužil. Imaš pač svoje interese.
sudo poweroff

Tear_DR0P ::

v makedoniji sm v diskaču samo gledal, ko so ljudje pustil torbice na mizah in šli v drigo nadstropje na plesišče plesat - pa jim ni nič zmanjkal in nihče ne seka rok - pa so ble torbice polne pasušov različnih EU držav in polne evrov, nasleje je bilo pa Veles, kjer ljudje ne živijo najbolj bogato - da ne govorim o tem, da je blo poln domačinov v diskaču
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Loki ::

Na TV-ju sem namreč videl, da so preko posnetka varnostne kamere (ČB) uspeli z zahtevnimi algoritmi in strokovnim znanjem pridobiti podobo šarenice zamaskiranega nepridiprava

NASA je nekaj takega naredila. je bila v zda enkrat ena bolj razvpita zadeva (ne vem vec kaj), in je enega tipa posnela kamera, ko je bezal stran. posnetke so nesli tja, da so z svojim softverom izostrili obraz.
CSI pa sploh ne vem kaj dajes kot referenco. 8-O saj so taki triki s kamerami na dnevnem redu.

EDIT: in nekdo zgoraj ti bi dal slovenskim policistom vecja pooblastila? bi bili kmalu policaji po zaporih in ne kriminalci (beri: zakompleksanost varuhov reda)."velike ribe" pa ze sedaj pustijo na miru, ker se jih bojijo.
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

joulf ::

Dober dan.
Poklicno se ukvarjam z video nadzori in bi nekaj pripomnil k tej temi.
Strinjam se z vsemi, ki pravite malo denarja malo muzike.
Velja pa, če je video nadzor ali kot ga mi imenujemo CCTV, narejen kot je treba in kvaliteta naprav na profesionalni ravni, potem so vsi zadovoljni. Uspešnost takšnega VN pa je odvisna od zahteve in uporabe naročnika (tisti, ki je VN naročil).
Nekdo je prej omenil, da je VN samo za strah. Ni samo za strah, čeprav to drži v večini primerov :D .
Primer1: Prepoznavanje registerskih tablic na Bencinskih servish: deluje 100%, seveda tam kjer so redni vzdrževalni servisi in je bilo VN že v štartu tako montiran, da to podpira. Vem iz lastnih izkušenj.
Primer2: Prepoznava reg. tablic, ljudi (seveda če ga hočeš prepoznati ga moraš poznati:D ) in vozil (barva, tip, ...). Je uspešna s stacionarno kamero, dnevno nočna ali ne odvisno od razmer, z varifokalnimi objektivi, cena cca 150.000sit do 200.000sit z DDV (vključena kamera, objektiv in greto ohišje). Spet lastna izkušnja.

Seveda je tukaj največ odvisno od snemalne naprave! Kakšno resolucijo podpira in s katerim kodiranjem se snema.

Nekdo je omenil Intellexa, ki ga uporabljajo na nekaterih bencinskih servisih in predvsem trgovske družbe, ki so seveda največji uporabniki VN.
Dobra naprava, ki ponuja veliko opcij.

Za vse, ki pa mislite, da je VN samo za strah, pa bi prosil, da si zadevo pogledate v MB Bauhaus. Tamo ni miš ne može, da prodže!:D

Videl sem, tudi neko diskusijo za kamero z 60x optičnim zoomom. Lepo to. Kje pa bi bila uporabnost tega?

Bodočnost je v IP kamerah, z 1,2, 3 in več mega piksli. Zaenkrat je cena le teh previsoka in premikajoči objekti pri slabši svetlobni občutljivosti izgubijo ostrino in s tem seveda prepoznavnost.

Kvaliteten VN za 16 kamere (zunanje) z profesionalno kvalitetno snemalno napravo, s pavšalno montažo, pa se giblje nekje od 8 do 12 milijonov sit, če seveda to koga zanima.
Jabolka mi je spremenila življenje!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: joulf ()

krneki0001 ::

No, mene zanima od kje ti taka gotovost, da večanje kazni manjša kriminal. Če si prebereš intervju v zadnji Mladini z enim iz Inštituta za kriminologijo, boš videl, da ni nujno tako. On pravi, da raziskave tega "intiutivnega" prepričanja ne potrjujejo.

Te pa razumem. Pač prodajaš kamere in bi rad zalužil. Imaš pač svoje interese.



Od kje mi gotovost. Od prejšnjega političnega sistema. V času bivše juge so se ljudje bali policajev, danes se jih pa ne. In če se bojiš policajev, ker veš da te bodo polomil, pa jim noben ne bo nič naredil, se ne odločiš za kriminal. Če pa veš da si zaščiten in da če te bo en policaj udaru, si ga bo že hanžek na roke metal pred parlamentom, pa delaš to ker se ti splača in v sloveniji se dejansko splača krasti in goljufati ter še kaj drugega(celo mučit in potem razrezat žrtev - sej dobiš macximalno 15 let, potem te pa spustijo po 12ih če si priden in imaš kurbnhaus v zaporu.


Glede kamer. Sam nič ne zaslužim in jih ne prodajam. Tko da nimam interesa.

joulf ::

Ne gre se za zaslužek. :D
Pišem, kar sem doživel in videl.
Kar se pa tiče policajev, sodstva in kaznovanja nepridipravov, to je druga zgodba s katero video nadzor nima nič.

Kar se tehnike tiče je skoraj vse mogoče!>:D
Jabolka mi je spremenila življenje!

poweroff ::

Od kje mi gotovost. Od prejšnjega političnega sistema.

Aha, se pravi ti intiutivno "čutiš" da je tako. Tako kot nekateri čutijo, da bo raka pozdravila bioenergija ali pa podobna šarlatanska praksa...

AP veš, da se je v bivši Jugi kaznovalna politika precej spreminjala. In ne glede na to, so imeli vsako leto približno enako število umorov.

Pa si pomislil na to, da je bilo v Jugi "manj kriminala" zgolj zato, ker mediji o njem niso poročali (ker to ni bilo zaželjeno), v resnici pa je bilo kriminala in nasilja ravno toliko kot sedaj.

Glede kamer. Sam nič ne zaslužim in jih ne prodajam. Tko da nimam interesa.

17.03.2006 07:18:37 - nebivedu: Plačal so full, pa še če bi probal kej gledat nebi nič vidl, ker je bil njihov šef najpametnejši in sva s kolegom morala kamere postavit tko kot nama je on govoril.

joulf: Kar se pa tiče policajev, sodstva in kaznovanja nepridipravov, to je druga zgodba s katero video nadzor nima nič.
Točno tako! Točno to tudi jaz pravim. Eno so kamere, drugo pa je potem postopek, če nekoga posnamejo. ČE ga kljub posnetku ne kaznujejo, so kamere sicer lepa stvar za igračkanje, za preprečevanje kraj oz. kaznovanje storilcev pa pač ne.
sudo poweroff

krneki0001 ::

Mathai v bivši jugi je bilo manj drog, manj je bilo kraje denarnic in torbic na avtobusnih postajah(torbičarji), v trgovinah se pa na splošno ni tok kradl kot danes. Mogoče je bilo umorov enako, sej ljudje krast bolj upajo kot morit.


Glede plačila za kamere. Kolegu sem pomagal postavljat kamere, sam nisem imel skoraj nič od tega - par pijač. So pa firmi plačal res veliko za katero ta kolega dela.

poweroff ::

Mathai v bivši jugi je bilo manj drog, manj je bilo kraje denarnic in torbic na avtobusnih postajah(torbičarji), v trgovinah se pa na splošno ni tok kradl kot danes.

Lahko to podkrepiš s kakšno uradno statistiko? Ali pa gre le za tvoj občutek?
sudo poweroff

joulf ::

nebivedu
Koliko pa je bilo trgovin v stari jugi? In kaj si sploh lahko kradel v stari jugi? Kaj misliš, da so novinarji poročali o vsaki kraji, tako kot to počnejo danes? V stari jugi niso obveščali ljudi o kriminalcih, ampak so te kriminalce izkoristili kot ovaduhe, če jih niso zapril.
Je pa res, da ljudem ni bilo potrebno krasti, ker so vsi imeli službe, kar seveda ni bilo ok, ker so s tem propadale firme, niso bile konkurenčne.
To so bolj kompleksne stvari, ki jih ne moreš kar tako posploševati, češ, da v jugi pa ni bilo kriminala! Tam je bil vrh piramide kriminalen.
Kazenske kriminalce (lopovi, posiljevalci, ubijalci, ...) so uporabljali kot kapote v zaporih in ti so maltretirali politične zapornike. O čemer pa seveda niso poročali po TV in ne v Delu, ter ostalih "sredstvih javnega obveščanja". Interneta pa še takrat ni bilo, da bi o tem lahko debatirali na SLo techu.
Jabolka mi je spremenila življenje!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: joulf ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V ZDA se pripravlja največji biometrični sistem za sledenje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
10631320 (26493) Twix
»

FBI z GPS-om sledi avtomobilom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7719068 (16442) ABX
»

Britanska policija ugotavlja da videonadzor ni učinkovit (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24721731 (16888) Daedalus
»

Veliki brat v Piranu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
889729 (8059) CaqKa

Več podobnih tem