» »

RAMdisk

RAMdisk

Isht ::

Je kdo zadevo že preizkusil v praksi? Baje pohitri delovanje nekaterih programov (ki delajo začasne datoteke na disku - recimo Photoshop) za kar 5x.
Kako deluje in a se splača investirat?
Koliko bi blo minimalno RAMa treba dodat, da bi se splačalo?

dustphoenix ::

DVD-RAM 4.7 Gb Maxell ali Verbatim, stane cca. 2500k.

Da bi pohitrelo delovanje je možno, ampak tolko pa težko verjamem, saj morejo podatki še vedno z diska preko krmilnika, kablovja in ostalih komponent (CPU, RAM,...), do DVD-Ram sposobne enote (torej DVD +/- RW).

Tako da, če maš sposobno DVD-Ram enoto, kupi en medij in sprobaj. Boš videl rezultate.

jest10 ::

Z0K1: Sprašuje se po navideznem disku v ramu ozeroma uporabi rama kot disk in ne po DVDram medijih:D

dustphoenix ::

Darn, nism bil ziher, pa sn probu. Zato mi je blo čudno da ni odgovora. :8) :| :(

Isht ::

Like Jest said: RAMdisk kot disk v RAMu, ne DVD-RAM.
Pač je še vedno v PCjih tako, da je diskovje (in IDE oz. SATA vmesniki na mamaplatah) ozko grlo kar se tiče prenosa podatkov. Zato je baje RAMdisk dober, posebej pri programih, ki radi delajo z začasnimi datotekami (oz. SWAP fajli).

Podatki se namreč prenašajo po PCju takole:
1. bere iz diska
2. zapiše v diskov CACHE
3. prebere iz diskovega CACHE
4. zapiše v RAM
5. prebere iz RAM
6. zapiše v procesorjev CACHE
7. prebere iz procesorjevega CACHE
8. zapiše v procesor
9. ZRAČUNA
10. prebere iz procesorja
11. zapiše v procesorjev CACHE
12. prebere iz procesorjevega CACHE
13. zapiše v RAM
14. prebere iz RAM
15. zapiše v diskov CACHE
16. prebere iz diskovega CACHE
17. zapiše na disk

in tako dalje in tako naprej. Seveda sem se verjetno kje zmotil, kaj spustil, ali pa celo sploh ni tako zaporedje, ampak približek je pa dovolj dober za ilustracijo.
Če imaš en kup podatkov namesto na disku v RAMu, ti bere in zapisuje samo iz (v) RAM. To eliminira ozko grlo, ki ga predstavlja disk, ker je RAM pač neprimerno hitrejši. Pri obdelavi velikih datotek je pač računalnik samo toliko hiter, kot je hiter disk (zato je za grafično in video obdelavo fino, če maš kar najhitrejši disk možen). Če diska ni v igri, ni problemov.

Torej: je kdo zadevo že preizkusil v praksi?

itak37 ::

Idej je sicer odlicna, ma za domaco uporabo je malo predraga. Kartica stane 150 USD + vsak GB "diska" te stane 20K SIT.Za ta i-ram moras IMO imeti zelo specificne potrebe, da se ti ga splaca uporabljat, npr. kaksen oskubljen linux server z bazo podatkov al kej podobnega.
Za domaco uporabo pa je boljse kar RAM dokupit.
Photoshop pa bi lahko ze postimali, da bi uporabljal virtualen spomin od OS (kjer bi prislo v postev dosti RAM-a), namesto da uporablja scratch diske.

Kaj bi pa ti sploh imel shranjeno na temu RAM disku? Na 4GB ne mores spravit ravno dosti, stane pa cez 100K SIT...

kockish ::

Isht: se dobro da racunalnik ne deluje tako oz. zgolj izjemoma. Preberi si kaj o racunalniski arhitekturi.

Isht ::

itak37: ja, jaz ogromno delam s Photoshopom, in po mojih ocenah bi za normalno delo zadostovalo 2GB RAMA v RAMdisku. Saj ne rečem, sem imel tud ekstremne primere ko mi je Photoshop nabasal 8 gigabajtov temporary fajla na disku, ampak to ne počnem pogosto (je bil pač primer ko sem barval strip v kvaliteti za tisk za B1 format, po neumnosti pa sem imel 99 history levels vklopljenih v Photoshopu - seveda je mašina sopla ko da teče pet maratonov naenkrat, kljub SATA2 disku in 1GB dual-channel RAMa pa 3500 A64 procesorju).
2 Giga rama bi pa že našel za recimo 40-50 k SIT.

Torej RAM disk bi bil v tem primeru izključno namesto Scratch diska v Photoshopu, in v ostalih grafičnih programih v primerljivi vlogi.

LordKocka: Ja, saj sem rekel, da ni nujno, da tako deluje. V primeru, ko pa imaš od Photoshopa 2 Giga temp fajla na disku, ki ga Photoshop stalno melje, je pa postopek tak. Ali se motim?
Kolikor jaz vem, se v delovni spomin zapišejo (in tam ostanejo) samo programski fajli, delovne datoteke in temp fajli pa pač ne, sploh v primerih gigabajtnih datotek (ker pač v RAMu ni toliko prostora).

itak37 ::

klik

Adobe Photoshop is a slightly different creature as it keeps a scratch disk that is separate from the Windows pagefile. We tested Photoshop and used the i-RAM as our scratch disk, but in all cases it always made more sense to just throw more memory at Photoshop to improve performance where we ran out of memory. If the operations you're performing in Photoshop can fit into system memory, then you'll never touch the scratch disk.

Tukaj pravijo, da se ti ne bi splacalo. PS namesto sistemskega pagefila uporablja scratch disk, samo kadar zmanjka RAM-a. Zato je boljse RAM dat direktno v maticno, kjer ti bo bolj hitro deloval kot v i-ram-u, koristil ga bo pa cel sistem, ne samo PS. Pa se i-ram kartice na rabis.
PS brezveze uporablja tiste scratch diske, upravljanje z virtualnim spominom bi lahko komot prepustili OS-u.

Isht ::

Itak37: Za RAMdisk ne rabiš posebej i-ram kartice. Dovolj je, da imaš na mamaplati dosti RAMa, ki ga potem softversko definiraš kot disk. Fino je seveda, da imaš v tem primeru 4 slote, 2 slota ti delata kot normalen DualDDR RAM, dva RAMa pa porabiš za RAMdisk. Dodatnih kartic ne rabiš, je pa tu softver, ki ni zastonj (razen če ga kje stakneš na Muli).
Je pa res, da Photoshop kuri pač toliko RAM-a, kolikor ga ima na voljo, potem pa se spravi na Scratch diske, ko mu v RAMu zmanjka prostora. Tako da načeloma niti ne bi rabil za PS delat posebej RAMdiska, ker bi PS sam od sebe koristil dodatni RAM.

So pa tudi druge variante, ko RAMdisk prav pride.

itak37 ::

Aha, se pravi da nisva govorila o isti stvari8-)
Vseeno je najboljse, da das noter maksimalno RAM-a, kar ga plata podpira.
IMO je boljse, da PS uporablja direktno RAM, kot pa RAM scratch disk preko RAM-diska.

opeter ::

S tem zadnjim postom od Itak37 se totalno strinjam. Pametno je v celoti nafilat računalnik. Grafični in video programi se ne bodo pritoževali.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Photoshop CS6 kuri ram in sesuva sistem

Oddelek: Programska oprema
101829 (1710) Nummy
»

AMD izdal program za izdelavo RAM-diska

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
4111436 (8236) k4vz0024
»

Nadgradnja RAMa?

Oddelek: Kaj kupiti
406698 (6345) loader335
»

Optimalna uporaba trdih diskov?

Oddelek: Pomoč in nasveti
71540 (1437) blackbfm
»

Zelo aktivno delo v Photoshopu in Indesignu >> kaj je ozko grlo?

Oddelek: Zvok in slika
111482 (1201) JohanP

Več podobnih tem