» »

Poraba olja za centralno ogrevanje stanovanjske hiše?

Poraba olja za centralno ogrevanje stanovanjske hiše?

Poldy ::

Po dolgem času sem spet očeta prepričeval, da ima naš "gorilnik" (sploh ne vem kako se pravilno reče, to je tista reč, ki kuri olje in bruha ogenj v peč:) ) preveliko porabo. Namreč, star je 10 let, nikoli servisiran ali kakorkoli vzdrževan. Enkrat je nekdo zadel vanj in odlomil zaščitni pokrov, tako da je sedaj znotraj ves od olja in prahu.

Ali je to res, da bi precej zmanjšali porabo, če bi poklical serviserja, da bi malo vse skupaj očistil in zamenjal nekatere obrabljene dele? Ker oče me prepričuje da nebi to nič pomagalo, da je gorilec povsem dober. Peč je sicer kombinirana (olje, drva), vendar novejše izdelave.

Vaše mnenje?

Company ::

Po moje imaš prav. Jaz naročim serviserja vsako drugo sezono, zamenja filtre, vse prečisti, izmeri pline in ostale zadeve. Mogoče mečem denar stran, ampak glede na to, da mora nekatere parametre vedno spremeniti, izgleda stvar zelo smiselna.

LP!

Super Sonic ::

Jaz npr. vem za primer, ko je peč pokurila (v približno 100 kvadratnih metrih bivalne površine) v dveh mesecih za 1000l kurilnega olja. PO servisu in menjavi gorilnika se je stvar razpolovila.

(kar se mi zdi še vedno ogromno, a je hiša bojda slabo izolirana)

Ne vem, ne gre metati vse v en koš - a se mi zdi, da kaj bi pa že prišparali na račun nekega poštenega servisa
.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

AndrejS ::

Poraba se lahko zmanjša tudi do 50% če je gorilec slabo nastavljen. Ko boš poklical serviserja, pazi da ti bo le ta izmeril dimne pline in na podlagi tega nastavil gorilec. Namreč obstajajo kvazi serviserji, ki gorilec nastavi na "oko". Najbolje pa je itak da pokličeš pooblaščenega serviserja za tvoj gorilec.

BigWhale ::

Umm... Meni je letos sfalilo olja... dobre tri dni nazaj. Stanovanje ogrevam cca 70 kvadratov, okna s prepihom, izolacije nobene. Do sedaj je vedno zadostovalo 1000 litrov za celo sezono. Letos je na polovici pec ugasnila. Pa ravno letos sem poklical mozakarja, da je vse 'ustimal' izmeril in zrihtal. Se vedno razmisljam, ce ne bi bilo bolje, da ga ne bi klical. ;)

BigWhale ::

Aja, gorilec in tudi pec sta pa nekje iz pamtiveka... ;)

bobby ::

zahtevaj izpisek izpušnih plinov in pa da je ta njegova naprava atestirana. če nima tega, ga sploh ne spuščat zravn.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

sinko999 ::

Ponavadi se šoba iztroši , to je tak 6-7 mm dolga cevka z luknjico 0,2 mm kje brizga skozi olje in ko se to obrabi je večja poraba olja, večji pretok potem ni več idealne mešanice gorivo+zrak, manjši izkoristek etc...
Ni? ni ve?no !

chucki ::

MI imamo 15 let staro pec ki ni namenjena ogrevanju na olje in smo v 1,5 mescu pokurl 1000l olja tako, da smo se odlocli menjat celo peč in gorilec.....smo pa vsako sezono prepucal vse in ni pripomoglo k manjsi porabi.
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

hominis ::

no tudi mi pokurimo kar neki olja, ceprav imamo dost novo pec ... njena poraba naj bi bla 2.6l/h, kar pomeni da skuri 325 SIT/h.

Po drugi strani mamo montirano tudi klimo panasonic inverter, ki pri max obremenitvi kuri 1kw, torej 20.4 SIT/h. Razlika ocitna.

problem je le v tem, da je toplotna moc peci na olje 38Kw, klime pa 4Kw ... danes pravkar testiram, ce se da spodobno ogret celo hiso.

Za poleti je klima vec kot dovolj mocna za shladit celo bajto ...

ce to drzi lako nafto fuknem ven in se 24/7 grejem na strom !!!

Kaj pravite ?

AndrejS ::

@hominis

Zmeri še koliko ur na dan dela peč in klima, da ti drži sobno temperaturo

krneki0001 ::

Fantje ne šparat na serviserjih. Splača se plačat tistih 5000 sit, da pride serviser in nastavi gorilec za centralno. Pri nas za celo hišo porabimo normalno od 1500 do 2000 litrov na celo sezono, pa še poleti dela za toplo vodo. hiša je v dveh nadstropjih z merami 11x10m in še dodatno ogrevamo barakco 6x6 ki je za farmo piščancev, da je pozimi lepo toplo not.

Sicer zadnjo sezono kurimo na drva(to sezono ni bilo niti enkrat kurjeno na olje), ker je lobadar uničil cel gozd in jebilo potrebno komplet vse smreke podret, zraven pa potem še kak hrast ali pa kej podobnega pade, ko se nasloni smreka nanj, tko da je ostalo ogromno drv in jih bomo lepo ponucal. Ampak vseeno sem pa naroči lserviserja da porihta gorilec, da imam za naslednjo sezono mir.

gumby ::

>>njena poraba naj bi bla 2.6l/h

ta podatek je tocen, ce ima milion nekih drugih parametrov neko doloceno vrednost... drugace pa je to ista informacija kot da je v ljubljani 2kg megle

Azrael ::

Šobo je dobro menjati vsakih nekaj sezon, menjava je plačana že samo z manjšo porabo olja. Zamazan ventilator poleg večje porabe, prinese še k dodatnim vibracijam, kar ni dobro ne za motor in ne črpalko.

Zelo zmanjša porabo tudi gorilec s pregretjem.

Glede servisov je tako, par let nazaj sem za majhen denar kupil rabljen gorilec enak, kot ga imamo doma. Zadeva je bila redno servisirana in vzdrževana, vsaj po besedah prodajalca in pokazanih računih. Kot je bilo videti doma je tisti serviser vsako leto samo malo obrisal prah , ki se je med sezono nabral na gorilcu in napisal zelo lep račun. Odklopil je tudi pregretje, ker je to samo nekaj, kar se pokvari in je itak povsem brez veze...

Po enem dopoldnevu vzdrževalnih del je ta gorilec, čisto spodobna rezerva. Gorilec ni tak bav bav, če moraš kdaj tudi kaj šravfati... Je zelo enostavna reč, ker edino tako lahko brez vzdrževanja zdrži tako dolgo.

Skratka treba se je zelo pozanimati s kakšnim serviserjem imaš opravka. Ni nujno, da je res dober, če o njem kroži dober ljudski glas.

@BigWhale:

Si prepričan, da je zmanjkalo olja ? Doma je pred leti crknila pumpa za olje na gorilcu. Simptomi so isti, kot če zmanjka olja.

Drugaće, če je res zmanjkalo olja, prejšnja leta pa ne imaš ali preveliko šobo in/ali preveč odprt zrak v gorilec oz. se loputa za zrak na gorilcu ne zapira, ko se gorilec ustavi (vsi gorilci nimajo tega!) in si peč na ta način lepo hladil.
Nekoč je bil Slo-tech.

madmitch ::

To ali je vzdrževanje potrebno ali ne, je kot da avta ne bi vozil na servis, menjal olja, filtrov, pri starejših uravnaval ventilov in uplinjača, menjal katalizator itd.
V oljnem gorilniku nastajajo dokaj visoke temperature, mastne saje... Vse to s časom vpliva na delovanje, saj se šobe in upihovalniki zamastijo, pretoki se spremenijo in posledično imaš mešanico goriva in zraka nepravilno, kar povzroči slabši izkoristek in večjo porabo. Res pa je tudi, kar so napisali že pred menoj, servis MORA opraviti strokovnjak z vso potrebno opremo in verjetno pooblastilom proizvajalca gorilnika ne pa kakšen vaški tauzentkistler ki ima dober augenmas za gorilnike ta bo naredil kvečemu škodo.
Nekaj let sem delal kot strojnik na ladji, zadolžen med drugim tudi za ladijski kotel in povem vam, da je čiščenje ter vzdrževanje NUJNO, ni važno kakšen kotel je. Včasih sem dobil takšno packarijo, da voda še zavrela ni, po čiščenju in kalibriranju pa poezija, pare kolikor hočeš.

Hvala za daljinsko ogrevanje, sedaj moram samo prah z radiatorjev brisati :-)
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Azrael ::

Nekoč je bila v reviji SAM zanimiva primerjava glede vzdrževanja gorilcev in avtomobilov, tako v razmislek:

Če gorilec v eni sezoni dela 1000 ur, je to enako času delovanja avtomobila, ki prevozi 60.000km. Torej 10 let delovanja gorilca je 600.000km za avtomobil . Te kilometrine brez vzdrževanja ne zdrži nit RR pri avtomobilih. Gorilci pa očitno morajo ?
Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

Že, ampak gorilnik stane cca 150 kSIT, kar je rahlo veliko za ventilator, črpalko in šobo.

Človek bi pričakoval, da bo zadeva temu ustrezno kakovostno narejena.

Sicer pa se verjetno večina teh zadev menja zaradi zastarelosti designa in nižjih izkoristkov prejšnjih generacij kot zaradi uničenosti.

Drugače bi pač zamenjal šobo, spucal saje in zamenjal ležaje in zadeva bi delala dalje.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Azrael ::

Pismo, sem mislil, da so zadeve 2 do 3x cenejše, no res se nisem že par let zanimal za cene. Je pa možno, saj pri nas itak niso nič posebnega podražitve malo manj iskanih artiklov za 100% v enem letu.
Nekoč je bil Slo-tech.

Fizikalko ::

Ravno zadnjič sem izračunal, da je daleč najcenejše gretje na elektriko s starimi švedskimi pečmi, ki jih ponoči (ko je poceni) nafilaš - tiste sive, sigurno ima kdo. Sledijo drva, olje in plin pa pušita na veliko.

Primer: moja starša imata stanovanje z okoli 55m^2, pa porabita za 14k elektrike na mesec. Sklepam, da je običajne elektrike (glede nato, da imata non-stop vse prižgano, vključno z lučmi in bojlerji) za vsaj 9 jurjev, torej je kurjava 5k pavšalno na mesec. To je 60k na leto, kar gladko zmaga. Pa nobenih drugih stroškov (nabava svinjsko dragih peči za plin ali olje, serviserji,...).

balocom ::

Gorilc z predgrtjem stane 74kSIT.

Azarel, a mi lahk poveš kak se naštima gorilc:8)(vem da je en velk vijak za premik šobe, pol nek mini vijak je na pumpi, pa neki podobno potenciometru na eni srebrni škatli pr ventu), sm kakšn more bit plamen?

Sicer pokurmo 3000l olja na seznono, za polet je toplotna črpalka, sicer na vsake tulk cajta kurmo na drva, sm goril je totalno razsštelan, ker peč je sajasta pod ognjem.

Aja, pr nas je bla potrebna menjava šobe in štelanje gorilca potrebno na vsake dve al pa kr vsako sezono zarad petrolve nafte>:D .
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: balocom ()

Brane2 ::


Pismo, sem mislil, da so zadeve 2 do 3x cenejše, no res se nisem že par let zanimal za cene.


Mislim,d a sem zaj*. Tle so ravno prejšnji teden plačali IIRC 118 kSIT za zamenjavo gorilnika. 15 kSIT je bilo delo mojstra, drugo pa gorilnik.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Azrael ::

vem da je en velk vijak za premik šobe,

Nastavljaš obliko in dolžino plamena. Oblika je določena z vrsto šobe (črke v njeni oznaki), plamen pa naj nebi bil preveč dolg, ker bo drugače stena peči nasproti gorilca pregorela.

pol nek mini vijak je na pumpi,

Tu nastaviš tlak goriva, ki gre v šobo, pravzaprav by-pass ventil, na katerem tlaku odpira. Ker ne najdem dokumentacije od Danfoss pumpe samo ugibam, da je default 5 bar.

pa neki podobno potenciometru na eni srebrni škatli pr ventu),

To ne vem, kaj misliš, imaš sliko?

sm kakšn more bit plamen?

Ne sme biti rdečkat in z dimom. Enako tudi ne smeš enostavno nastaviti preveč zraka, ker potem vso toploto odnese v dimnik. V glavnem ne sme črno kaditi, na začetku gre lahko iz dimnika malo meglic, potem pa samo vročina.

Šobo je dobro menjati na 2 do 3 leta, če kuriš odpadno olje pa vsako leto.

Še en link, če kaj pomaga.

p.s. ker je stran precej kavbojsko narejena je tukaj še index
Nekoč je bil Slo-tech.

Poldy ::

No, takšne odgovore sem tudi pričakoval...

Danes sem malo brskal po conradu in slučajno našel števec pretoka olja za centralno, cena pa je 6k sit. Me ima da bi pred servisom izmeril koliko olja porabi na delovno uro.

Je pa tudi res, da je letošnja zima (bila) precej mrzla, zato ni čudno da je bila poraba olja večja.

dr.J ::

Tudi preostali del peči je dobro vsake toliko časa omesti, ne poservisirati samo gorilnika. Tanka plast saj po toplotnem izmenalcu zlahka poveča porabo tudi do 10%. To pove temperatura dimnih plinov. Ampak serviser za gorilec menda ne sme omesti peči, ker s tem hodi v zelje, pardon, koncesijo, dimnikarjem...

Tudi kvaliteta kurilnega olja je zadnje čase bolj slaba. Zadnji dve leti se je redno zamašila šoba na gorilcu kljub rednemu vzdrževanju.

Štrom: ko upoštevaš ~35% izkoristek termocentral/nuklearke, je računica takoj na strani domačega kurjenja...
No, merodajna za uporabnika je seveda cena.

OldSkul ::

Mi imamo doma kombinirano peč in po mnogih letih dragega kurjenja z oljem - poraba je bila prek 2000l na sezono, sumim gorilnik, ki ni bil servisiran že od same uporabe takega kurjenja lol, ter kombinirano peč, ki pač ni optimalna za tako kurjenje, smo začelo kuriti na bukova drva - za 15m, nisem siguren, smo dali 110 jurjev s prevozom vred. Je pa velika razlika napram olju. Zadeva precej segreje hiše, za razliko od olja, ki bi za tako toploto moral kar nekaj časa goreti. Drva imamo pa še za približno mesec dni, potem pa gremo spet na olje.

Smo pa imeli doma tudi smrekova drva, pa povem, da so za en drek. Bukova so najboljša, bolje držijo toploto, kot pa smrekova, ki takoj zgorijo, žerjavce pa potem zelo malo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

balocom ::

Danes sem malo brskal po conradu in slučajno našel števec pretoka olja za centralno, cena pa je 6k sit. Me ima da bi pred servisom izmeril koliko olja porabi na delovno uro.

Na šobi piše koliko ima pretoka na uro. Rabš še merilnik delovnih ur(veži na gorilc, nekam na B4 al s3) in meri čas delovanja.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

BigWhale ::

Azrael,

Ja. ;) Iz prirocne kakih 75 let stare jopice sem potegnil ven neko vrvico, nanjo navezal kljuc, potem vrvico podaljsal se s telefonskim kablom... Ko sem stvar potegnil ven iz cisterne je bolj kljuc moker v visini enega centimetra... ;)

Saj, so mi dva dni nazaj pripeljali ze novih 700 litrov, danes je bilo pa +10C ;)

tratto ::

BigWhale:

Nikoli ne dopusti, da se ti nivo olja zniža na 1 cm8-O 8-O
Na dnu cisterne so vedno artefakti (parafin, smeti, etc.), ki jih ne bi želel, da ti jih potegne v filter ali celo naprej do šob. Ravno to sem doživel sam. 4 mesece stara peč je začela požirati ogromne količine olja, samo zato ker je bila šoba (diza) zapacana. Serviser se je kar malo privoščljivo smehljal :P, ko je videl kakšna je šoba.

Modri dirkač ::

Pa dobro je met kurilnico dobro prezračeno, ker se šoba hitreje zapaca, če maš vse zaprto.
Everybody lies!

Poldy ::

Na šobi piše koliko ima pretoka na uro. Rabš še merilnik delovnih ur(veži na gorilc, nekam na B4 al s3) in meri čas delovanja.

Hja, saj tega ne vem kako je to: če je recimo gorilec (gorilji mladič) iztrošen in zapacan, ali za ogrevanje ene ure porabi več olja, ali samo dlje časa dela, da ogreje peč na isto temperaturo kot bi jo, če bi bil nov?

Edit:
No če malo pomislim je logično če je vse zapacano, da je pretok lahko kvečjemu manjši...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldy ()

krneki0001 ::

No jst sm kupil 30kW peč in 2 gorilca(oljni plinski) cene so pa take
dvokuriščna centralna je bila 418.000 sit
plinski gorilec 67.000 sit in oljni gorilec 56.000 sit. kupoval cem pa v ferotermu, ker je slovenska firma in ima servis v sloveniji, pa malo popusta sa ter normalno se da vse s prodajalcem zmenit.

AndrejS ::

Glede prehitro zamašene šobe:

Cev v cisterni, ki vleče olje ne sme biti na dnu cistene, temveč kakšnih 10 cm dvignjena od podna. To pomeni sicer daje spodnjih 10 cm mrtvih, toda šoba se ne bo hitro zamašila. Na dnu cisterne se nabira svinjarija!

BigWhale ::

nebivedu,

Kako veliko povrsino ogrevas s tem kotlom?

krneki0001 ::

10x11metrov hiša dve nadstropji + klet cela hiša je res dobro izolirana
+ 6x6metrov baraka neizolirana samo iz rdečih ceglov - debelina stene 10cm

krneki0001 ::

AndrejS - lahko imaš cevko tudi čisto do tal, vendar moraš obvezno imet filter že na tej cevi. Sam ga imam na cevi v cisterni in vmes pred gorilcem, pa ni nobenih problemov.

madmitch ::

Nebivedu, to ni najpametneje, v cisterni se nabere kondenz, ki se sčasoma spusti na dno, poleg tega se tam nabirajo tudi ostale nečistoče. Prej ali slej ti bo potegnilo vodo ali pa zamašilo ta filter. Jaz bi sesalno cev raje malo dvignil.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

krneki0001 ::

V 3000 litrski cisterni je cev 2cm nad tlemi na koncu cevke pa je filter, ki filtrira vse smeti. Zadeva dela normalno, je pa res, da pred vsakim tankanjem olja spucam cisterno, ker je tko bolje za gorilec, če je čimmanj smeti.

BigWhale ::

Se mi zdi, da bi moral vsako kurilno sezono cisterno tako ali tako pucat.

Bojan xxxx ::

@ nebivedu

Kako to misliš "spucam cisterno"? Pripelje še ena ekstra prazna cisterna in pozauga ven kar je od prejšnjega filanja ostalo? Ali mogoče preprosto odpreš spodnjo pipico na cisterni in svinjarijo odtočiš. In kam potem daš to svinjarijo?? Morda v kanalizacijo ?????

sparklyslo ::

To pa tudi mene zanima. Na kakšen način pa jo spucaš?

Buggy ::

Ja te "svinarije" se kar nabere...sam nisem mogel verjeti, ko je mama dala spucat in jo je bilo za 200l v cisterni kapacitete 2000l

krneki0001 ::

Doma imam še 3 1000 litrske cisterne. Zvrha lepo dam cevko skoraj do taj in prečrpam z črpalko na elektriko vse olje ven v manjše cisterne(ponavadi je to ena ali pas malo več cisterne). Na strani cisterne potem odprem pokrov(10cm v premeru) in lepo z orodjem(metlca (doma narejena)podobna kot za šipe pucat pr avtu, ko vodo do suhega dol potegneš) potegnem vso svinjarijo ven. To svnijarijo hranim v posodi in niti ne vem kam bi jo dal. V zemjo je ne bom zlil, v kanalizacijo tudi ne, pomoje da jo bom podtaknil kakemu mehaniku, ki ima odpadno olje, pa naj to zraven zlije.

Modri dirkač ::

A nimajo na Petrolovih črpalkah kontejnerje za te nevarne snovi?
Everybody lies!

madmitch ::

nebivedu, pokliči na petrol ali kjer pač kupuješ kurilno olje, skoraj siguren sem, da imajo urejeno vsaj pri njih, če že ne pridejo iskat. Če si iz Lj, se mi zdi, da sem na smetišču, ko sem nekaj tja peljal, videl tudi kontejner za odpadna olja.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

ivanuscha ::

Mi doma porabimo v celi zimi okoli 2500 litrov olja, mamo pa velko dobr izolirano bajto, ogrevamo ca. 300 kvadratnih metrov.

krho ::

2000 l v 3h mesecih, za 100m^2:8)
Kria je tudi slabo izolirna hiša, samo 2,5cm stiroporja poleg klasične 30cm opeke.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

krneki0001 ::

madmitch sem že odpeljal. Na vsaki pumpi imajo zbiralnik za odpadna olja in tja lahko odpelješ te smeti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Centralna v hiši

Oddelek: Loža
418827 (1375) mancini
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15960035 (29484) konspirator
»

Dimnikarski pregled (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7010523 (8237) šernk
»

ogrevanje na olje ali na strom ?

Oddelek: Loža
359063 (8530) Oxford
»

Plinski kondenzacijski kotel_glasnost in nastavitve

Oddelek: Loža
1812738 (12487) Dr.S

Več podobnih tem