» »

Kaj sem pokvaril?

Kaj sem pokvaril?

podbevna ::

Včeraj sem se bolj za zabavo spravil malo OCjati računalnik v BIOSU.

Plata je Epox socket A (8RGA+, proc pa je Athlon 2500+). Plata ima v biosu podporo za nastavitve normal, agrresive (to sem imel prej), turbo in expert. Izbral sem expert in dvignil frekvenco iz 166 na 176MgH.
Ko sem shranil nastavitve je napisalo v rdečem kvadratu "Flashing BIOS, please do not turn off ...".

Po restartu računalnika se ni zgodilo nič. Ustavi se na ekranu ko zazna procesor in napiše press del for setup. Vzel sem ven baterijo, da bi resetiral bios, pa se ni zgodilo nič.

Ali sem res flashal BIOS s tem, da sem spremenil nastavitev? Kj mi je storiti?

itak37 ::

Ce lahko, spremeni BIOS nastavitev nazaj na agrresive, sicer pa probaj baterijo odstranit za 10 minut, ce jo vzames ven samo za trenutek, se nastavitve v BIOS-u ohranijo. Najverjetneje pa ni nic narobe in bo vse proradilo....

podbevna ::

Težva je v tem, da v BIOS več ne pridem (ne reagira tipko del). Baterijo sem imel kakih 5 minut, pa se ni nič spremenilo.

Skrbi me tisti napis o flešanju BIOSa. Vem, da to skoraj ni možno, a me skrbi, da sem nekaj trajno zjebal. Ne vem kako naj sploh pridem v BIOS, da bi stvari nastavil nazaj...

brane01 ::

Probaj to:ugasni računalnik,bana napajalniku stikalo na 0,izpuli iz vtičnice,pritisni power tipko da se vse izptazni.vse priklopi nazaj in prižgi.

itak37 ::

To je pa cudno. Predlagam, da vzames baterijo ven za pol ure ali vec, glej da izklopis tudi napajanje. Preveri se, ce imas kak jumper za resetiranje BIOS-a.
Ce ti tudi to ne bo pomagalo, bos moral nekako flashat cip za BIOS (vzeti chip ven in ga nest h kakemu majstru) oz. zamenjat cip za BIOS.

Daedalus ::

Ali sem res flashal BIOS s tem, da sem spremenil nastavitev? Kj mi je storiti?

Ne.

Probaj kot so rekli - izklopit štrom, pritisni gumb za zagon, da se kondiji spraznijo, vzemi ven baterijo za 10-15 min in pol probaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

brane01 ::

ko bios prepozna procesor kaj napiše,katera frekvenca?

stock ::

pa to z baterijo je en kurc. bios se restetera s CMOS-om v navodilih ti pise... ponavad prestavs jumperje alpa samo gor enga fliknes za 3s pa si reseteru bios.

podbevna ::

Hvala za napotke.

Bom poskusil to z praznjenjem kondenzatorjev in jumper resetom, ko pridem s službe. Če pa ne bo nič, pa jutri na servis...

Izi ::

Jaz tudi ne vem od kje ljudem ideja za jemanje baterije ven iz matične.
Sem enkrat že spraševal po forumih in edini odgovor je bil, da nekatere plošče včasih niso imele jumperja za reset CMOSa, kar pa ne drži.
Moj privi PC je bil 286 z par MHz pa je imel reset jumper in vseh ostalih naslednih 10 plošč tudi.

Pri menjavi baterije se zgodi, da se nastavitve nastavijo na napačne vrednosti. Pri novejših ploščah pa baterija poleg CMOSa napaja še nekaj drugih reči in nikakor ni priporočljivo jemanje baterije iz plošče brez razloga.
Pri eni seriji najnovejših DFI plošč (verzija Expert) je menjava baterije celo botrovala takojšnjemu skurjenju procesorja ob naslednjem priklopu, kar so že popravili v novejšem BIOSu. Zaradi tega "buga" so DFI Expert plošče prišle tudi na slab glas.

Z jumperjem v sekundi nastaviš celotni BIOS na tovarniške vrednosti brez nevarnosti, da bi kaj uničil. Pa še ure in ostalih neBIOS nastavitev ni potrebno ponovno nastavljati.

Preden pa resetiraš BIOS vedno probaj z Insert tipko. V 90% prideš v BIOS kljub popolnoma napačnim nastavitvam.
Tiščiš tipko Insert na tipkovnici in hkrati pritisneš tipko reset na računalniku in še vedno tiščiš Insert dokler se ne pokaže BIOS.
Potem pa spremeniš samo napačno nastavitev in ni treba ponovno nastavljati celotnega BIOSa

Ne vem pa če to deluje tudi na USB tipkovnicah

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

TekO ::

Kakšno frekvenco ti ven vrže? Poglej če imaš na plati kakšno stikalo On/Off, ki bi prisilil da ti procesor laufa na kakšnem nižjem FSBju, s katerim bi prišel v BIOS.. Pri meni je bilo, da sem dal to stikalo na ON in je zadeva laufala na 100MHz FSB, tko da sem prišel v BIOS in popravu use... sam mislm da je bla MSI plata...
Ideas are bulletproof.

Izi ::

Če ne pride do tega, da bi pritisnil tipko DEL potem tudi ne more videti ničesar napisanega na ekranu.

V rdečem kvadratu "Flashing BIOS, please do not turn off ...", se ti je napisalo zato, ker si spreminjal bistvene nastavitve v BIOSu in te nove nastavitve se morajo nato zapisati v CMOS za naslednjič.
Ker se BIOS zapisuje v Flash ROM se pač vsakemu pisanju v BIOS reče Flashanje BIOSa.
In če že sprašuješ ali si flashal BIOS, ti lahko povem da si ga Flashal, kajti vsako spreminjanje nastavitev V BIOSu je pač Flashanje BIOSa
Pokvariti se zaradi zapisovanja novih podatkov V BIOS ne more nič,
razen če nisi takrat v paniki, ko si videl tisti rdeči kvadrat, ugasnil računalnik :D

Podatki se morajo v Flash ROM vedno zapisati do konca, ker drugače je cel BIOS neberljiv.
To zapisovanje novih podatkov (flashanje) traja ponavadi okoli tri sekunde in takrat moraš pač počakati in zreti v opozorilo na ekranu.
Če pa je bilo pisanje v BIOS kakorkoli prekinjeno, potem pa imaš problem >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

podbevna ::

Dela!

CMOS reset z jumperjem je deloval. Pod jumperckom celo piše CMOS :8). Se enkrat sem moral nastavljati BIOS, a ni bil večji problem. Hvala vsem!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sistem se resetira ponavljajoče po BIOS Update.

Oddelek: Pomoč in nasveti
161139 (974) crayz43
»

"flashanje" BIOS-ov

Oddelek: Pomoč in nasveti
371942 (1517) cultko
»

nf7-s bios

Oddelek: Pomoč in nasveti
261661 (1297) MrGTO
»

Big problem z računalnikom... !

Oddelek: Pomoč in nasveti
211385 (1053) Brane2
»

Pomoč za FLASHAT BIOS na ABIT ST6 plati

Oddelek: Pomoč in nasveti
6708 (655) ChiefThunder

Več podobnih tem