» »

Canon proti vzporednim uvoznikom

Canon proti vzporednim uvoznikom

Slo-Tech - Iz slovenske podružnice Canona je nedavno prispelo sporočilo za javnost, v katerem Canon Europe zavzema strogo stališče proti uvozu izdelkov, namenjenih trgom ZDA in Azije, v Evropski ekonomski prostor. Canon je tako s sodno prepovedjo, utemeljeno na kršitvi Canonove blagovne znamke in avtorskih pravic, na Nizozemskem in Švedskem že dosegel ustavitev prodaje vzporedno uvoženih fotografskih izdelkov, podobne postopke pa je sprožil tudi v Španiji, Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstriji ter na Portugalskem. Po navedbah Canonovih piarovcev naj vzporedno uvoženi izdelki kupcem ne bi omogočali uživanja poprodajne podpore ter uveljavljanja garancijskih pravic, ponekod pa naj bi se pojavljale tudi težave z združljivostjo (napačna programska oprema, neustrezni kabli).

Kenichi Nagasawa, vodja oddelka za intelektualno lastnino pri Canon Europe, je dejal: Canon je ena najbolj priznanih in zaupanja vrednih znamk na svetu z velikim slovesom kakovosti in podpore uporabnikom. Zelo smo pozorni na kršitve blagovne znamke v Evropskem ekonomskem prostoru in pripravljeni smo zahtevati nadomestilo zaradi vzporednega uvoza po sodni poti. Samo tako bomo zaščitili svojo blagovno znamko in potrošnike.

"Nedavna okrepitev evra je občutno povečala obseg vzporednega uvoza v evropske države. Izdelki, ki v osnovi niso namenjeni evropskim trgom, predstavljajo samo navidezni prihranek, saj so lahko neuporabni in nimajo Canonove garancije. Canon poziva kupce, naj kupujejo Canonovo fotografsko opremo pri uglednih trgovcih in v trgovinah z dobrim slovesom."

Po navedbah v sporočilu za javnost Canon načrtuje nadzor vzporednega uvoza v regijo EMEA (Evropa, Srednji vzhod in Afrika), vključno z državami pristopnicami Evropski uniji, saj namerava preprečiti vsakršno kršenje blagovne znamke pri vseh svojih izdelkih in zaščititi pravice evropskega potrošnika.


Konica Minolta je svoj foto oddelek prodala Sonyju, Pentax se je pobratil s Samsungom, Canon pa naj bi po nekaterih govoricah kapitalsko že obvladoval Nikonov foto oddelek. Se nam podobno stanje kot na področju operacijskih sistemov dolgoročno obeta tudi na trgu fotografskih aparatov?

Vir: e-fotografija.com

44 komentarjev

Stepni Volk ::

O Minolta Konici smo že: Izginjanje analognega

Glede Canonovih tožb bi se dalo v treh besedah: ŠČITIJO SVOJE MARŽE.

Jaka83 ::

Kje je pa FujiFilm? >:D

spektrum ::

Hvala Bogu, da imamo Ebay brez mej.

Antonius ::

Ne ščitijo samo svojih marž, omogočajo tudi prodajo drugo- ali tretjerazrednih artiklov, prilagojenih (okrnjenih) določenim trgom.

minmax ::

toliko o globalni ekonomiji. vse je v redu, dokler jim služi. čim pa firmam kaj ni pogodu je pa treba uvajat tehnične in zakonske ovire. region coding pri DVDjih... borba proti vzporednemu uvozu tu.. itd itd

Vesoljc ::

sam je zanimivo kolk radi spremljamo lejble :p
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

BigWhale ::

Predolge novice se pisejo zadnje cajte...

3p ::

Hmm. Par dni nazaj so mi zavrnili krajšo inačico te novice... Kakorkoli že... Se strinjam. Dokler globalna ekonomija deluje samo v smeri povečanja profita za proizvajalce, je kar dobro da imamo ebay.

Bass0 ::

S potezo Canona se strinjam. Če kupiš fotoaparat, ki je namenjen drugemu trgu, se pojavijo problemi z združlijvostjo dodatne opreme, kot članek že navaja. Tako bi uporabniki za morebitne težave po krivem obdolžili Canon, krivda pa bi bila v resnici pri uvozniku. Canon pač skrbi za lasten ugled. Tisti končni kupci, ki fotoaparat uporabljajo v službene namene, pa bodo verjetno gledali na višjo kvaliteto in ne na ceno.

Sicer sem laik glede ekonomije, ampak ne vidim, kako lahko Canon ščiti svoje marže na tak način. Če prodajo toliko (sto)tisoč kosov, ni važno, komu. Ali pač?

yimi ::

Bass0, je pa tudi res, da proizvajalec na ameriškem trgu prodaja izdelek za 100$ v evropi pa za isti izdelek za 100€.

Ziga Dolhar ::

Bass0: težava je, ako Canon prodaja svoje izdelke po trgih z diferencirano ceno, ki je oblikovana glede na kupno moč ciljnega trga. (Nato pa prihaja do arbitraže kupcev.)
https://dolhar.si/

Beernarrd ::

globalizacija je ravno v tem, da je en sam trg. tko da sori, cena naj se oblikuje temu primerno: če tukaj padajo cene tekstila zaradi kitajcev, pa naj še canon spusti cene fotičem v evropi. pravila igre naj bodo enaka za vse. ne pa da je zato ker je velika firma upravičen do oh in sploh ne vem kakšne zaščite, ker bo drugače revica jokala in obubožala.
Zahteva lahko edino to, da prodajalci tovrstnih aparatov jasno označijo, kako je z garancijo. Potem je pa na kupcu, da se odloči. In pika. Nič tožb in zaščit in jokanja. Kot jih pri tekstilu ne sme bit...

iration ::

Se popolnoma strinjam Beernarrd. Brez milosti do monopolistov, ki bi radi obšli pravila igre.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

ender ::

Bass0: zakaj pa delajo nezdružljive modele za različne trge - edina stvar, ki se v resnici razlikuje med evropo in ZDA je napajanje, vendar npr. prenosni računalniki nimajo problemov pri njihovih napajalnikih, ki sprejmejo 100-240V napetost, vse kar moraš zamenjati je priključni kabel, da ga lahko vtakneš v drugače oblikovano vtičnico.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Berserk ::

Sam zanimivo kakšne k%$#e so pr Canonu. V Italiji imajo aparati 24 mesecev garancije, pr nas pa samo 12. Kje je point, da vrli Canon Europe pizdi, če pa niti v EU nimajo postimano? MFkrz!!!
W eBay

BluPhenix ::

Bi bilo pa vseno fanj, če bi oni najprej poštimali svoje podružnice.

Moje izkušnje s Canon slovenija:
Kličem en dan, da bi rad nabavil EOS 20d. Pač me poslušajo in ko vprašam če imajo na zalogi mi reče: ja to pa ne vem, bi moral preveti. Pa mu rečem naj preveri, pa mi začne jamrat, da more poklicat uvoznika. Meni nič več jasno, vprašam če niso oni uvozniki, glede na to, da so Canonova podružnica. Pa mi reče da je uradni uvoznik Avtera, pa da bi bilo verjetno najboljše, da bi kar pri njih naročil, da bi imeli oni najmanj problemov.

Neverjetna podružnica res.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

BaRtMaN ::

Hehe, dobra štorija.

Je pa avtor novice pozabil omeniti Kodak, ki ima zelo dobre modele, ni pa v Evropi niti slučjno tako razširjen kot v ZDA. OLED zaslončki velikih diagonal. :))

Šimpanz ::

V našem podjetju ves čas uvažamo fotoaparate iz ZDA ker je nabavna cena za 30% nižja kot v EU. Do sedaj še nismo nikoli imeli nobenih problemov z nezdružljivostjo. Edini problem je v tem da moraš fotoaparat v primeru okvare poslati v ZDA ker je bit tam tudi kupljen in garancije ne moraš uveljavljati v EU. Ker pa kupca ne oreš pustiti čakati na vračilo fotoaparata mu ponavadi damo novega pa je.

poweroff ::

Če jaz kupim fotkič v ZDA in se strinjam spogoji garancije in se zavedam problemov z morebitno nezdružljivostjo - kje je problem? Kaj hudiča ima Canon za ščitit mene potem?
sudo poweroff

Markoff ::

ModriFeniks: v mlajših letih sem delal za Canon Adria (in ne Slovenija, kot pišeš) in ti povem, da tudi njim taki klici niso v užitek. Canon Adria je principal, torej skrbi za tehnično in marketinško podporo svojim partnerjem, torej resellerjem, in ne prodaja ničesar končnim kupcem. Poskusi klicati na HP, Microsoft ali IBM in naročiti en PC ali pa en kos XP Home Ed., pa boš videl, kakšen odgovor boš dobil. >:D

Preden kličeš firmo, se raje dodobra pozanimaj, kaj ta firma sploh počne, čeprav iz imena morda sklepaš na najočitnejše, ne pa da pljuvaš, česa vsega ne počnejo. V Mercatorju tudi ne nudijo pogrebnih storitev, čeprav bi si morda kdo tudi to zaželel. :D
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

madmitch ::

A se ni pred leti nekaj podobnega dogajalo s prodajo avtomobilov (VW mislim) v Italiji in Avstriji. Kolikor se spomnim, so nemci zahtevali ustavitev prodaje enega zastopnika kupcem iz druge države in pri tem na evropskem sodišču debelo popušili. Me zanima kako bo tu.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Daedalus ::

globalizacija je ravno v tem, da je en sam trg. tko da sori, cena naj se oblikuje temu primerno: če tukaj padajo cene tekstila zaradi kitajcev, pa naj še canon spusti cene fotičem v evropi. pravila igre naj bodo enaka za vse. ne pa da je zato ker je velika firma upravičen do oh in sploh ne vem kakšne zaščite, ker bo drugače revica jokala in obubožala.
Zahteva lahko edino to, da prodajalci tovrstnih aparatov jasno označijo, kako je z garancijo. Potem je pa na kupcu, da se odloči. In pika. Nič tožb in zaščit in jokanja. Kot jih pri tekstilu ne sme bit...


Točno tako. Če ne zdrži tekme na trgu, pa naj propade. Kitajci bojo prav veseli praznega prostora za njih. Tole navijanje cen za EU pa itak ni normalno. +30% na USA cene...pol se pa čudijo, da folk rajš direkt iz ZDA naroča. Naj lepo spustijo cene, pa bo. Ne pa da probajo z nekimi prepovedmi "ščitit" kupca:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

perci ::

madmitch: Eno je, ko je zadeva v evropi, kjer pač imamo določena pravila, drugo pa, ko gre za uvoz iz non EU države. Nad njimi Evropsko sodišče nima pristojnosti.

Looooooka ::

ja no so kr mal smesni.
ce bi za graficne rekl jim se ne bi mogl zamert (NTSC vs PAL PAL b itd).Ampak za printerje....
na konc se bo se zvedl da so pizde tok busy da dajejo kitajskim modelom v id hardwera se kksno crko notr da ja ne bo delal z driverji z angleske strani, da bojo ja mel "utemeljen" razlog za tale bullshit.
Kar se tice primerjanje dvd regij s temle je pa rahlo faljeno.DVD regije so narjene zato,ker kksn film pridev v kino v ZDA velik pred Evropo in jih izdajanje DVDjev,ki pol priplavajo k nam pred kinom stane ulalalala denarja.
Tukile bi pa lepo kr poslal pismo "mami mami v kitajski izdelujem svoj junk za 1/10 prodajne cene in zdej so to ugotovil in jih direkt iz tm uvazajo za 2/10 cene in prodajajo za 8/10 cene IN JST NIMAM NC OD TEGA...BUHU"

Osebno kar se mene tice so pa tiskalniki za domaco rabo ratal tok pocen v primerjavi s kartusami(katerih polnjenje bi podobne firme tud rade cim bl zakomplicirale da bojo ja bl profitiral), da ko zadeva crkne oz ji zmanka barve me manj pride ce novga kupm.
Tko da bring on the "uncompatible" "unsuported" chinese printers.

antonija ::

DVD regije pri filmih so cist isti BS. Ce se ze vsi tako zenemo za globalizacijo, kaj ma pol veze kdaj izide en film v avstraliji? Sej zivimo na globalnem trgu, torej prosta trgovina. Avstralci lahko gledajo nase filme, mi pa kitajske. Ne pa tako kot zdaj, ko postavljajo neumne omejitve na nekaj, kar (baje) vsi zagovarjajo.
Isto je z elektroniko: V EU nabijajo cene, ker je zgleda kupna moc tolk visja. Ce se pa ti znajdes in ti nekdo zrihta iz amerika ali pa celo azije za male pare, pol je pa jok in stok da evropejci pa ze ne smejo drugje kupovat. WTF???

Ce to res pride kdaj na sodisce, pol upam da bo prislo pred sodnika z vsaj malo pameti...;((
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

madmitch ::

Perci, to je že res, da nima tu EU sodišče kaj praskati, je pa v osnovi enako, nekdo hoče po svoje urejati tržišče, v tem primeru svetovno, takrat je bilo pa EU. To mi nekako diši po "planskem gospodarstvu". Pa naj kdo reče, da je bila juga nazadnjaška >:D .
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

BluPhenix ::

Markoff: glej če so oni podružnica za Canon v Sloveniji bom seveda najprej vprašal njih. In pač sem bil začuden kako oni stvari ne uvažajo. Kar mi je še vedno čudno, zakaj uvaža neko tretje podjetje in oni od njega kupujejo...

Pozanimal sem se, na Canonovi strani, kjer sem videl:
Company Type: Commercial

Activities: Marketing and Service support

Iz tega sem sklepal, da bi morali oni tudi uvažati in prodajati, ampak očitno sem se motil.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

ender ::

Looooooka: primerjave z računalniki so vedno nehvaležne - grafična kartica, kupljena v Evropi nima nobenega problema generirat NTSC-M ali NTSC-J signal (pa še 50 različnih PAL podformatov), edina stvar, kjer res so razlike so VIVO kartice in TV tunerji, ki običajno podpirajo samo eno skupino formatov (samo PAL ali samo NTSC).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

B-D_ ::

Hu kers, se bodo pa alternativne (in boljše) zadeve nabavljale. :\

Itaq za take paciente obstaja enostavno zdravilo: konkurenca.

3p ::

BD: Žal Šanghu še nikakor ni konkurenca Canonu. In nič ne kaže da bo v roku dveh treh let.

BluPhenix ::

Konkurenca, povej mi konkurenco za EOS D1s, EOS 5D, EOS 20D? Aja sej obstaja še Nikon (in par drugih proizvajalcev) ampak sumim, da bodo kmalu še drugi sledili temu "gibanju".

Sej ko gre za printerje ni toliko panike, ko pa govoriš o fotoaparatih, kopircih in podobno je pa že problem konkurenca saj tega ne more delati vsakdo v "domači garaži".
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Thomas ::

Absolutno nesprejemljiva je tale praksa Kanona in vseh podobnih.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Roadkill ::

>> piarovcev
:\
Ü

ahac ::

Zadnjič sem na Nutelli, kupljeni v Sparu, opazu da gor ni slovenskega teksta (je pa nalepka) in uvoznik je Spar.
Ampak drugje pa prodajajo Nutello, ki jo uvaža nekdo drug.
In zdej.. kdo naj jo oglašuje, če je pa več uvoznikov?

Recimo, da firma, ki uradno uvaža Canon hoče postat sponzor nekega fuzbal kluba za velike vsote in oglaševat Canon. Pol pa ti prideš z svojimi Canon produkti, kupljenimi na Kitajskem in jih ravno tko prodajaš (oz ceneje). V bistvu se furaš na njihovo oglaševanje, kar se mi ne zdi prav.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

B-D_ ::

Temu se reče konkurenca. Kako ti svoj denar stran mečeš je tvoj problem in kako firme svoj denar stran mečejo za oglaševanje je njihov problem.

suse80 ::

Ampak-oglaševanje v vsakem primeru plača kupec. Posledično so zaradi visokih stroškov reklame izdelki dražji...

Seveda se Canon boji za maržo, ne za dobrobit potrošnika. Njihovo ravnanje je cinično in judovsko. Z židi pa vemo, kakšni so....glede denarja.
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

BluPhenix ::

Sicer pa so izdelki njihovi in oni jih lahko tržijo pod pogoji ki si jih zamislijo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

iration ::

> Recimo, da firma, ki uradno uvaža Canon hoče postat sponzor nekega fuzbal kluba za velike vsote in oglaševat Canon. Pol pa ti prideš z svojimi Canon produkti, kupljenimi na Kitajskem in jih ravno tko prodajaš (oz ceneje). V bistvu se furaš na njihovo oglaševanje, kar se mi ne zdi prav.

Enostavno: ukvarjajo se z dejavnostjo (v tem primeru uvoz), kjer ne morejo pričakovati, da bodo sami na trgu. Najcenejši bo vodilni na trgu, če si pa najnižjih cen ne morejo privoščiti naj uvažajo kaj drugega, kjer bo output večji. Free trade!
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Ziga Dolhar ::

> Sicer pa so izdelki njihovi in oni jih lahko tržijo pod pogoji ki si jih zamislijo.

Saj -- prodali so jih. Sedaj jih pa ti kupci prodajo naprej v evropski prostor.
https://dolhar.si/

miroB ::

Še malo pa bo na dnu škatle z printerjem list z eulo, kjer bo napisano: Tiskalnik lahko uporabljaš samo, če si ga kupil pod našimi pogoji, če ne pa ga lepo zavij nazaj in printaj v fotokopirnici.

Stepni Volk ::

madmitch, perci - pred leti, ko je bil U$ nizek, so v vseh nemških reivjah svetovali kupcem prestižnejših modelov ala MB S klasa, VW Touareg, BMW X5 nakup v USA. Razlike so bile gromozanske.
V določenih modelih je bilo potrebno zamenjati smerokaze, ker je v ameriki možno nakazovati smer z rdečo, v EU le z rumeno.

Seveda so EU podjetja takrat v USA prodajala z izgubo.

perci ::

Stepni: Tut jugoslavija je jugota prodajala v zda z zgubo. Dumpinške cene se temu reče. Kaj si v bistvu hotu rečt - ne štekam čist?

Stepni Volk ::

Preprosto: razmerje med valutami, politična situacija, lokalna konkurenca... veliko faktorjev je, ki globalno podjetje hočeš nočeš prisilijo v to, da prodajajo po svetu isti izdelek po različni ceni.
Podobno velja tudi za različne "modele", ki se lahko razlikujejo samo po FW ali tudi fizično.
V avtomobilski industriji je tako, da vozilo, ki se bo vozilo po Afriki ne more iti tja z Evropskim ožičenjem. Evropska plastična zaščita namreč izredno tekne različnim afriškim insektom :)

KARIKIRAM: Predstavljajte si, da vam takole čez noč fotoaparat najprej stopi, potem ga pojedo faraonke. Samo zato, ker ste kupili "antarktično" verzijo.

Utk ::

Moj problem. Samo naj piše v navodilih...pa že prej kje na internetu za vsak model. Kot piše, da ga ne smeš potapljat v vodo, v ogenj dajat in tako naprej.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

O TTIP

Oddelek: Novice / NWO
267895 (5013) McMallar
»

dslr in zajem videa

Oddelek: Zvok in slika
222399 (1992) M-XXXX
»

Fotoaparat Sony DSC-H3

Oddelek: Zvok in slika
81326 (1114) TOP
»

Canon EOS 400D

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
295559 (4265) Stepni Volk
»

Canon proti vzporednim uvoznikom

Oddelek: Novice / Ostale najave
446011 (4308) Utk

Več podobnih tem