» »

Vista (x64) bo zahtevala digitalno podpisane gonilnike

Vista (x64) bo zahtevala digitalno podpisane gonilnike

Microsoft - Ali pa, žal, pa ne bo mogoče uporabiti vaše nove naprave. Sploh. Kot nam je vsem znano, je bilo mogoče v Windows XP še naložiti nepodpisane gonilnike na računalnik, ob tem pa smo bili le opozorjeni. V Microsoftovem najnovejšem operacijskem sistemu pa naj bi temu naredili konec v prid večje varnosti, saj naj bi tako preprečili zaganjanje ZlobneKode v jedro operacijskega sistema.

Kakor je to razvidno na Microsoftovi strani, to pomeni, da mora avtor gonilnika zaprositi Microsoft, da mu dodeli certifikat za gonilnik. Čeprav MS izda certifikat zastonj, pa je predpogoj zanj VeriSignov certifikat (VeriSign Class 3 Commercial Software Publisher Certificate), katerega pa je potrebno plačati.

Zagovorniki pravic uporabnika že komentirajo potezo Microsofta kot še en korak k uresničevanju koncepta " trusted computing", polega tega pa se postavlja tudi vprašanje, kako se bodo izdelovalci strojne opreme na to odzvali. Vaše mnenje?

94 komentarjev

«
1
2

VidKo ::

Moje mnenje?

Bojkot Viste :)

Microsoft ::

Nekaj let star podatek kaze, da od vsega, ker prileti na OCA, je 70% zakrivil slab drajver drugih proizvajalecv. Tako da jst tole podpiram.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Sergio ::

True. Ce si proizvajalec strojne opreme, denar za certifikat imas. Good move IMO.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Paramedic ::

Tole pomeni da se bo že na začetku prehodov na XP zgodilo toliko problemov, da bo nekaj folka kar minilo iti na Visto. Kje boš pa za en star del, npr. za grafično, dobil nov podpisan gonilnik?
End transmission.

iration ::

itak da se bo dalo to disablat za raznimi nLite-i.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

simnov ::

potem ne bo vem dna ngo driverjev

cojss ::

Kako pa bo z raznimi omega driverji in drugimi alternativnimi gonilniki za razne zvočne kartice,...?

zee ::

to se bo zagotovo dalo vse izklopit. človek je prav presenečen, kako Windows XP SP2 letijo na 600 MHz laptopu, potem ko odstraniš en kup nepotrebnega programja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

BigBoss ::

Nekaj let star podatek kaze, da od vsega, ker prileti na OCA, je 70% zakrivil slab drajver drugih proizvajalecv. Tako da jst tole podpiram.


Glavni razlog, da je tako je ta, da MS skriva kodo, zaradi česar morajo proizvajalci pisati gonilnike na MS-ove API-je. Ker ne morejo preverit, kaj se bo dogajalo - saj kernel kode ne poznajo - so gonilniki pač bolj borni. Tu je odprtokodni sistem - linux - v bistveni prednosti. In ima prav na tem področju bistveno manj problemov. Prav to je namreč "vir" njegove stabilnosti.

Vista bo pa pač imela še vedno borne, a podpisane gonilnike. Takorekoč potrjeno borne ;)

BBB ::

To že diši po uvajanju temeljev, ki so nujni za izvedbo DRM tehnologij. Saj je namreč pomembno, da ne bo kakšen drajver napisan tako, da bi švercal dešifrirano DRM vsebino kateremukoli drugemu procesu kot le ciljni napravi. Morda kdo ve, kako bi se dalo šifriran DRM video zapis, ki ga bo nekoč dešifriral monitor, preusmeriti nazaj h kateremu od sistemskih procesov? Tudi če se sheka monitor - predvsem če za njegovo slabo zaščito poskrbi azijski proizvajalec sam, da si naredi dobro reklamo pri raji ter poveča tržni delež - kako bo sistemski proces dobil preusmerjeno vsebino, če ne preko modificiranih drajverjev, ki pa jih seveda MS ne bo certificiral. Imate kakšne ideje?

Da o praktičnih problemih sploh ne govorim. Kakšen skener in podobna napravica, ketere preoizvajalec je nedavno podlegel udarcem kapitalizma, bo treba žal vreči v najbližnji smetnjak.

BluPhenix ::

IMO je pa tole ponovni crap. Zakaj? Naredim neko USB napravico. Seveda je namenjena tudi uporabi s PCjem. Kaj se zgodi tega ne morem preveriti, ker mi windows ne bodo odobrili driverja. Za digitalni podpis pa nimam denarja in se mi niti ne splača, saj bi omenjeni izdelek bil izdelan po naročilu in bo ga torej rabili na 3 računalnikih.

Lahko rečemo tudi adijo vsem Omega driverjem, softmodom, Youp-pax driverjem in podobno.

V večini primerov je za probleme kriv še vedno uporabnik. Tudi Windows niso tako odlični, da vse dela. Včasih se oni ne znajo pogovarjati z driverjem...

Sicer pa so grizili z podpisanimi driverji tudi že za Xp, pa ni bilo nič konkretnega iz tega.

EDIT: to mora biti izključebilno. Moj problem je kaj se mi zgodi z računalnikom ob slabih driverjih, ne njihov. Sej itak jih ne smem krivit za nič. Zlobne kode bla bla, zakaj bi se mučil delati zlobnokodni driver, če bo toliko lukenj, da se bo dalo tam dostopati do takih stvari.
Itak zgleda da bomo ostali na XPjih, saj z Visto očitno uporabnik ne bo mogel delati dosti več kot uporabljati word in WMP.

EDIT2: slab driver slab driver, pokaži source in se bo naredilo dober driver. Najlažje se je zgovarjati na druge.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

BBB ::

BluPhenix, se strinjam. Tako bodo šli mali razvijalci naprav hitro po gobe. Se pa res spomnejo vsega, kar bo našo civilizacijo še hitreje pripeljalo do večje bede.

gobice ::

Moje mnenje: odločno PROTI!

Vedno bolj se mi zdijo grožnje pred "zlobno kodo" podobne grožnjam s "terorizmom". Vse skup je en neprepričljiv izgovor, v ozadju pa so povsem drugi interesi.
**** jim to Visto. Počasi, a vztrajno, mislim da bi lahko vedno več stvari delali na Linuxu. Pa ne "lahko", MORALI bomo.

Grdobe grde ;(

64202 ::

Dokler winsi poganjajo slike to ne bo nujno kaj veliko pripomoglo varnosti. Pa ce je dovolj samo nakup certifikata (ki ga imajo velike firme itak, ki jim driverje ocitno pisejo studenti na poletni praksi) tudi kvaliteta ne bo visja.
I am NaN, I am a free man!

Stepni Volk ::

"Zlobna koda" bo vseeno našla svoje mesto. Zelo verjetno.
Kitajci in ostali, ne bodo več mogli prodajati svojega hardwarea, če jim ga ne požigosa Microsoft.

Zaton Microsoftowsko gnanih PCjev?

Jernej L ::

saj to ne bo čisto nič pomagalo, saj vem za obstoječe podpisane gonilnike ki delajo probleme in sesuvajo sistem.

SaXsIm ::

Nekaj let star podatek kaze, da od vsega, ker prileti na OCA, je 70% zakrivil slab drajver drugih proizvajalecv. Tako da jst tole podpiram.

česa od Microsofta pa ti ne podpiraš? :\

Spet ena brezveznost več. Manjše podjetje, ki izdeluje samo neko določeno hw komponento bo moralo kupiti certifikat za gonilnike...
SaXsIm

Jaka83 ::

Upam, da bo tole spodbodlo odprtokodne "pisce driverjev", da spišejo kak gonilnik več, jaz na Linuxu naprimer še vedno pogrešam podporo za ATI Remote Wonder (radijski daljinski upravljalnik), takisisto pogrešam podporo za Flash, Corel Draw 8, Photoshop in še kaj bi se našlo. Pa ne flejmam, samo povem, kaj mi trenutno manjka v Linux okolju in zakaj še vedno raje uporabljam WinXP.
Tale poteza se mi sicer ne zdi tolk napačna, sam še vseen bi blo fajn, če se da zaobit tele pheesdarije.

OwcA ::

@Jakoslav: Glede Wonderja, tole poznaš?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

BluPhenix ::

Ja tudi meni to manjka. Ampak vidiš, tebi ne bo všeč in boš presedlal na nekaj drugega. Jaz pa stranki ne bom mogel reči: ker imamo probleme z microsoftom in gonilniki za Visto boste morali zamenjati operacijski sistem na računalnikih kjer nameravate uporabiti izdelek.

Že vidim kako bom klel in zgubljal živce čez par let, v kolikor bo to tako ostalo.

zakrivil slab drajver drugih proizvajalecv

Ja kaj pa bom dal driver pisati Microsoftu, da bo delalo kot more... ja Windows bi mogoče že delali pravilno, ampak kaj ko bodo potem problemi z napravo...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Jaka83 ::

@ OwcA: U lepo, hvala (klik-gre pod bookmark). Zakaj jaz nikol kej takega ne najdem, ko googlam? :D
Zdej bi moral rešit samo še težave s tistimi programi, ki jih nujno rabim. Aja pa pozabil sem Outlook sinhronizacijo s telefonom (Smartphone - Windows Mobile 2003).
Ampak zdaj sem že off-topic.

OwcA ::

Ena rešitev, ki se bo verjetno pojavila bodo "vmesni" gonilniki-knjižnice, podobno kot danes za delo s porti in ostalim kar nam Windowsi ne pustijo več čohati.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Looooooka ::

what Sergio said.
kesha je dost...uporabnisko nepotrebno pizdenje cez microsoft,ko je kriv driver je pa sam se dodatn razlog da to ni slaba ideja.
kar se tice prednosti linuxa...yawn tole ze par let poslusamo.ta vasa prednost je glih tok zanimiva kot prednost polza na konjskih dirkah.
kar se tice "naredim hardware nimam denarja...."
ce ste bli slucajno na predstavitvi Viste je blo govora o tud o tem da bi teli certifikati bli od microsofta in celo zastonj.Tko da ne panicarte za brezveze.
Ampak nazaj k temu "argumentu" glede bogega hardware izumitelja.
1)Denar si meu za mass production.Nekje vmes si mogu met tud za certifikat(ponavlam spet dejstvo da bo microsoft pridobivanje olajsal in verjetno celo zastonj rihtal.AMPAK ga bos mogu met da bojo winsi koncno stabilni).
2)Glavni del tle je to da bo to za 64bitno verzijo Viste.
32 bitni sistemi bojo se lep cas tuki.Tko da bos revck bogi lahko zasluzil na teh sistemih in si kupil ta bogi certifikat pri microsoftu.
DRM -> bla bla get over it.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

BluPhenix ::

Ja, to bi bilo možno, ampak sem malo skeptičen do tega. Pač od stranke ne bom mogel zahtevat da to inštalira, "poturit" ji pa tega tudi ne bom mogel. Vedno bolj žalosten postajam, ko berem takšne stvari.

Ne, sej ne me razumet narobe, me ne moti, da "poskušajo zavarovati uporabnika". Moti me to, da s tem ovirajo marsikakšno podjetje, ki ne zaposluje 1000 ljudi. PA tudi ta DRM me malo muči. Bodo morale moje naprave tudi imeti DRM, drugače PC ne bo hotel komunicirat z njimi? In koliko me bo spet to stalo. Hudo, hudo, vedno slabše. Pač se bodo vsi manjši proizvajalci spret preusmerili na naprave, ki ne podpirajo upravljanja z PCjem. Pa tako lepo je začelo to delovati, škoda škoda...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Looooooka ::

ja na monitorjih so ze dal nek drm shit.
Predlagam da shranmo vse monitorje...cez par let bojo mogoce vredni ulalala.
k bo folk isku drm-less monitorje za buljenje svojih piratiziranih dvdjev :D

OwcA ::

Če prav gledam, je potreben VeriSignov certifikat okoli $500. To ni nepremostljiva cena niti za maloserijske proizvode, zlasti zato, ker lahko z enim certifikatom podpišeš več različnih gonilnikov.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

G-man ::

Ampak vseeno, a se ne zdi malce čudno, da MS ne zaračuna nič, in prepusti dobiček VeriSignu, sam pa se potem ubada s tem ali je gonilnik vreden dovoljenja, oz. če je to sploh gonilnik in ne kaka zlobna koda. A stroške postopka preverjanja in odobritve krije MS sam? Nekaj gnilega je v deželi Danski...

Utk ::

Morali bi naredit dve verziji...ena s temi podpisanimi gonilniki, če kaj potem ne dela, težiš MS-ju do onemoglosti. Druga verzija brez tega, nimaš podpore. Jaz vem katero bi izbral...To bi lahko izbral že/šele pri inštalaciji pa ne bi blo nobenih hudih problemov.

BluPhenix ::

Aha, no ok, to se res še da, če bo to edini strošek. Upam, da je tudi res za več paketov, nekaj sem bral ampak se nisem dosti poglobil.

Še vedno pa mi stvar ni všeč. ;((

EDIT: sem opazil to: digitally sign 32-bit .exe (PE files), .cab, .dll and .ocx, files. V novici je pa govora o x64. Upam, da ne bodo precej podražili zadeve.


Q. Why doesn't Microsoft allow digital-signature enforcement to be turned off by using group policy or by allowing users to choose whether signing should be enforced on their systems?
A.

The mechanism for disabling the check requires interaction with the user and machine in a manner that cannot be circumvented easily or programmatically bypassed. For example, if a group policy registry flag were provided, malware could simply turn off the enforcement flag. In answer to questions about allowing automated forms of “opting out” without signing: Windows does not currently have convenient opt-out mechanisms that cannot be easily exploited by malware. Microsoft is considering additional enhancements in order to provide secure opt-out mechanisms that are not easily exploitable by malware. We are also exploring mechanisms that will make it easier for test labs to test a kernel mode component during the development cycle.

Očitno se ne bo dalo izklopiti.

Q. $500 is an incredible cost for me. What are you going to do to make this program more accessible for developers like me?
A.

We are sensitive to the fact that for some people $500 seems expensive and time-consuming for publishing software for x64-based systems. Microsoft is proud of the diverse and broad ecosystem that develops solutions on the Windows platform, and this is something we continue to foster. Microsoft also believes that a code integrity infrastructure that does not value and require vendor identity doesn't advance accountability to customers. This necessitates the use of a commercial certificate authority. However, we recognize the need to work together to address ways that smaller vendors and communities can prosper in identity-based systems.

Yada yada... proud, ja...

Skratka pustmo se presenetit.
Me pa zanima nekaj drugega. Moram jaz poslati driver microsoftu, da ga pregleda, ali je dovolj, da ga jaz podpišem in že lahko pošiljam naprej?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

To je en velik bull shit. Recimo da hočeš samo en svoj skupek elektronike instalirati v win. Čisto nezahteven. 500$? Ne hvala. In zakaj ravno od Verisign?
Plus kakšna ti je to varnost. Kupiš certifikat, napišeš malware in ga še lažje širiš kot doslej. Ker je podpisan in nič ne jamra. Oz. raje ukradeš en ključ ker ti kot barabi ni v interesu da plačuješ in da te dobijo.
Tu nekaj res smrdi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Jaka83 ::

Vse kar boš spisal, boš moral najprej dat v predogled M$ju, tukaj je caka, da ti ne boš mogel kar tako "zjebat" sistema.

BluPhenix ::

Čakaj in ko je stvar v razvoju? Ne morem pravilno razvijat driverja, ker mi windows to ne pustijo in ne morem M$ju poslat driverja da mi ga omogoči, ker je še v fazi izdelave. Sej pravim, če je tako, je res en bullshit.

EDIT: a jaz njim mojo kodo ja, oni meni svoje ne. Lepo delo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Jumping Jack ::

The mechanism for disabling the check requires interaction with the user and machine in a manner that cannot be circumvented easily or programmatically bypassed. For example, if a group policy registry flag were provided, malware could simply turn off the enforcement flag. In answer to questions about allowing automated forms of “opting out” without signing: Windows does not currently have convenient opt-out mechanisms that cannot be easily exploited by malware.

Buče. Če lahko naredijo sistem namestitve driverjev s preverjanjem podpisa, ki ga je težko obiti, lahko naredijo tudi sistem, ki ga je ravno tako težko obiti, ampak zahteva samo eksplicitno potrditev uporabnika, ne pa tudi podpisa.

Pravi vzrok je seveda v tem, da hoče MS imeti kopijo vseh driverjev, ki bodo kdaj tekli na njihovem sistemu. Zakaj (in tudi zakaj so podpisovanje pripravljeni delati zastonj), je popolnoma jasno.

Microsoft is considering additional enhancements in order to provide secure opt-out mechanisms that are not easily exploitable by malware.

Ja, po moje se res zelo tudijo. Kar vidim jih, kako švicajo.

Zgodovina sprememb…

link_up ::

odpade pisanje svojih driverjev?? ja komi cakam ja...kurc pa tak sistem...vedno bolj ga imam le za kaksne settlers2 :)

torej nagradno prasanje...naredim vezje(natancneje en mikrokontroler, ki fura zavese), spisesem driver in ja komaj ze cakam, da dam verisajnu potrdit in v preverbo v microsoft...ja lol ja...
In and Out

Jaka83 ::

Če mene vprašaš, boš to raje naredil na Linux sistemu ane. :D

B-D_ ::

Če se da obiti "genuine-debil" dokazovanja in neumne "aktivacije" (hej mašina že dela, torej je aktivirana, go funk yourself l00sers) katere bi ti dripci defenitivno bolj zaščitili kot neko komično podpisovanje gonilnikov... potem guess what? Workaround za neumno zaščito, namestiš gonilnik brez plačevanja M$ marže, problem rešen.

Seveda pa to pomeni problem za proizvajalce mašin ki hočejo prodati več kot 5 komadov izdelkov... jebiga, se bo pa začelo motivirat folk da preklopi na kakšno bolj superiorno opcijo, ki ne uničuje vrednosti sistema z absurdnimi "zaščitami". Še en žebelj v krsto pohlepa. Ne bo winsow zjebal linux... sami bodo sebi vrednost zbili v tako smešno absurdno nizko vrednost, da inteligentni potrošniki ne bodo imeli druge opcije kot da odrinejo neuporabno (omejeno za omejence) smet stran in začnejo UPORABLJATI svoj računalnik. >:D

gobice ::

@Loooka: čisto dobronamerno bi ti rekel, da bodi malo manj samozaverovan in aroganten.
Ja pa kaj če dajo certifikate zastonj - na začetku? Da nas lepo počasi umirijo, potem, ko smo popolnoma podrejeni tem certifikatom, pa lahko kar se njih tiče, začnejo lepo zaračunavat.
Ampak tud to še ne bi blo tolk hudo, imho. Hujš je, da se nam svoboda vedno bolj manjša, ne veča, folk pa samo zamahne z roko, kot da ni nič, pa naj nehamo paničart. :\

BluPhenix ::

B-D_ super razmišljanje za domačega userja, ampak na žalost nikakvo za posel.

Poglejmo zakaj:
Workaround za neumno zaščito, namestiš gonilnik brez plačevanja M$ marže, problem rešen.

Lepo se sliši. Torej grem k stranki namestiti mojo napravo. Seveda, ker nimam podpisa, moram uporabiti nek "crack" s katerim windows ne bodo težili. Deluje, inštaliram mojo zadevo in dela. Nakar gre na tem računalniku nekaj narobe. Stranka kliče na M$ support. Na nek način (niti ni bistveno kakšen) ugotovijo, da je moj gonilnik nameščen, brez podpisa z uporabo "cracka". Kaj se zgodi, stranki lepo rečejo da ima nedovoljene gonilnike in torej podpore ne morejo nuditi, naj se obrne na proizvajalca strojne opreme. Minus točka zame.

jebiga, se bo pa začelo motivirat folk da preklopi na kakšno bolj superiorno opcijo, ki ne uničuje vrednosti sistema z absurdnimi "zaščitami"

Tudi to je zanimivo razmišljanje, za domačega uporabnika. Razloži mi, kako bom jaz prepričal neko stranko, da pa mora za mojo napravo nameščati drugi/dodatni operacijski sistem, katerega ni videla še v življenju. Druga težava je še razložiti zakaj bi morala to narediti. Misliš, da bo taka stranka mirno sprejela moje pogoje. Oni so navajeni delati na M$ Windows in tam hočejo da vse dela, njih ne briga kakšne probleme imam jaz z gonilniki, pač bodo šli k nekomu, ki jim bo to lahko zagotovil. Drugi minus zame.

Dva taka minusa pri potencialnem produktu... preveč, da bi se ga lotil izdelovati.

Te stvari tukaj imajo na potrošnike bolj malo impacta, vsaj na 99% njih. Za tisti 1% se že ne bo M$ sekiral. Problem se zna pokazati pri razvijalcih.

EDIT: typo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

B-D_ ::

Zadeva je dolgoročna... vse več naprav ki bodo "third party" in ne bodo prihajale iz megalomanskih korporacij (absurdno dragi izdelki ker plačaš zgolj ime) bodo delale enake zadeve za samo 20% cene ali še manj. Seveda pa ne bodo imele "legalnih" drajverjev, toda hu kers če je zadeva za 80% cenejša - glavno, da deluje.

Res je, da debilna/naivna sekcija planeta (ki je ogromna in naseda na [M$|BSA|DRM|ipd] propagando) prvega vala zdaleč ne bo dojela, bo pa dojela da "sosedov mulc dela enake stvari kot oni dvakrat bolje in dvakrat ceneje, poleg tega pa še sto stvari več delujejo njemu, ki nam nikakor ne"... še posebej, ko se bodo absurdi in smešne drm-related težave začele nalagati na kup, se bo začelo kaditi. Npr izguba vse plačane glasbene zbirke zaradi enostavne neumnosti kot je crash sistema in potem nezmožnost odkodirati muzko iz backup datotek, ali še bolj komično - zaradi enostavne menjave procesorja pri kateremu se je slučajno debilna implementacija DRekManagerja zanašala na id procesorja... itd. Tudi še tak osel gre samo enkrat na led.

Naj si zabijejo krsto pohlepa do konca... enkrat bo folk samo "snip" imel dovolj in preklopil. Tko kot gredo absurdi naprej to sploh ni več vprašanje "če" se bo zgodilo ampak samo še "kdaj" se bo.

BluPhenix ::

Da ne boš začel temu še sam verjet.

Ja sosedov mulc dela vse, ko bodo pa dobili Linux (ali kaj drugega) v škatli in ga bodo hoteli uporabljati kot windows bo pa katastrofa. Sej zadeva je vedno bolj user friendly, vendar ni še toliko zakoličena kot windows. Ljudje ne radi menjujejo navad.

Pač če tvoj izdelek ne bo delal v windows bodo kupili takega, ki bo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

G-man ::

Suma sumarum: Še ena stvar več, ki si jo je MS prisvojil za svojo in se lahko začne obnašat dokaj mafijsko prav zaradi tega, ker obvladuje +90% desktop tržišča.

Gavran ::

Če prav razumem, morajo pisci driverjev dati svojo kodo Micro$hitu??? In Micro$hit ZASTONJ pride do kode vseh mogočih driverjev... brezplačno??? 8-O 8-O 8-O

Microsoft ::

Ne mores verjet, kaka vsemogoca navleka se kle gor potika.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Poldi112 ::

Mogoče je bolje če nas razsvetliš, namesto da daješ neinformativne komentarje?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Microsoft ::

Poldi112, sem obupal. Sej si mislim, zakaj si prisel. Da bi pac na tak ali drugac nacin razlagal, skupaj z ostalim, da kako pa Linuks nima certifikatov, da ma boljse drajverje (verjetno mate v mislih one za ATI grafiko), pa pol se spet pojavi DRM, ki je itak buz word te dni. Pa tko naprej, pac mal meglo mesas.
Da ti pomagam. Poglej si moj prvo komentar. Nekaj on topik je, ane. Smo pa sicer ze itak vajeni, da taka tema ne zdrzi dolgo. Jebat ga, cas tele novice je ze mimo. Zdej bo treba spisat drugo. Mogoce se pa preselimo v ono, kjer majo XPje na predpotopnem PCju, pa spet zacnemo ugotavljat kake bucke v zvezi z Linuksom...


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BluPhenix ::

Sam res, človek se ti ne more načuditi.

Sej se bomo pa tudi drugi preusmerili na programiranje na platformah in vam bomo konkurenca. Pač hardver bodo pa delali le še...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

ender ::

Mene pa zanima, kaj se bo zgodilo s stvarmi, ki jim M$ noče podpisati - npr. če želiš danes izdati gonilnik za grafično kartico, mora le-ta imeti najmanj 16MB RAMa da dobi podpis (imam eno VIA matično ploščo z on-board grafiko, ki podpira le 2-8MB framebuffer). Ali pa, zvočna kartica mora podpirati določene DRM tehnologije, sicer njen gonilnik ne bo podpisan (imam zvočno kartico, ki ne podpira DRMja [in je namenjena profesionalni rabi], ne more imeti podpisanih gonilnikov - jo bo mogoče uporabljati na Visti?).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Utk ::

To velja samo za 64 bitno verzijo...

64202 ::

Me pa zanima nekaj od tistih, ki mislijo da certifikati zvisajo kvaliteto. Od kje vam to? Jaz trdim, da preprosto ne razumete stvari in da certifikati nimajo prakticno nic veze s kvaliteto :). Kvaliteto zagotavlja kvecjemu kaj takega: WHQL Testing - Overview
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ob vstopu na stran spletne banke mi ne ponudi okna s certifikatom

Oddelek: Pomoč in nasveti
429019 (6703) mepa
»

Posiljanje osebnih podatkov (imena, priimki, naslov, rojstni podatki, mobitel št., ..

Oddelek: Informacijska varnost
276018 (5036) poweroff
»

Izdajanje ponarejenih CA certifikatov

Oddelek: Novice / Zasebnost
337436 (5295) denial
»

Išče se nov registrar domen .net

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
204442 (2844) Mare2
»

Odgovor VeriSigna MID-u

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
162456 (2456) Exilian

Več podobnih tem