»

Vista brez podpore za EFI

apcmag.com - Kot poroča apcmag, so iz Redmonda sporočili, da prihajajoča Windows Vista, kljub drugačnim poprejšnjim napovedim ne bo podpirala zagona iz EFI. EFI - Extensible Firmware Interface je naslednik prastarega BIOS-a, ki ponuja mnogo več, tudi na področju varnosti. Še več, podpore za EFI naj za 32 bitna Okna sploh nikoli ne bi bilo. Novica je šokirala predvsem ljubitelje "jabolčnikov", ki so upali, da bodo iz novih strojčkov z Intelom pod pokrovom poleg Mac OS X lahko poganjali tudi Visto.

S to odločitvijo je postalo tudi jasno, da bo anahronističnemu BIOS-u podaljšana življenjska doba za še kar nekaj let. Obenem se lahko vprašamo po motivu za to odločitev, saj EFI Microsoftu konec koncev ni tuj, celo pisec teh vrstic je že namestil Windows 2003 za IA64 na stroj z EFI-jem. Predstavnik Microsofta je sicer povedal, da bodo EFI podporo vgradili šele za Longhorn Server, razlog za takšno odločitev pa naj bi bilo pomanjkanje namiznih računalnikov z EFI podporo, poleg tega pa naj bi se...

132 komentarjev

Vista (x64) bo zahtevala digitalno podpisane gonilnike

Microsoft - Ali pa, žal, pa ne bo mogoče uporabiti vaše nove naprave. Sploh. Kot nam je vsem znano, je bilo mogoče v Windows XP še naložiti nepodpisane gonilnike na računalnik, ob tem pa smo bili le opozorjeni. V Microsoftovem najnovejšem operacijskem sistemu pa naj bi temu naredili konec v prid večje varnosti, saj naj bi tako preprečili zaganjanje ZlobneKode v jedro operacijskega sistema.

Kakor je to razvidno na Microsoftovi strani, to pomeni, da mora avtor gonilnika zaprositi Microsoft, da mu dodeli certifikat za gonilnik. Čeprav MS izda certifikat zastonj, pa je predpogoj zanj VeriSignov certifikat (VeriSign Class 3 Commercial Software Publisher Certificate), katerega pa je potrebno plačati.

Zagovorniki pravic uporabnika že komentirajo potezo Microsofta kot še en korak k uresničevanju koncepta " trusted computing", polega tega pa se postavlja tudi vprašanje, kako se bodo izdelovalci strojne opreme na to odzvali. Vaše mnenje?

94 komentarjev

Nevarno deskanje z lynxom

Slashdot - Neki Londončan je izkusil, da je dobrota lahko tudi sirota. Ko so ga pretresle novice o nedavnem cunamiju v Indijskem oceanu, se je odločil, da bo tudi sam primaknil nekaj funtov za pomoč žrtvam. Na svojem Solarisu je pognal Lynx in se odpravil do ene izmed strani, kjer zbirajo prispevke. Sistemski upravljalec je ob pregledu dnevniške datoteke opazil nenavaden "podpis" brskalnika in "ugotovil", da gre za poskus vdora. Policija je nemudoma izsledila IP in aretirala "hekerja", ga kasneje proti plačilu varščine izpustila in mu do konca preiskave zasegla računalniško opremo. Še novica na /. in Boing Boing.

30 komentarjev

Odgovor VeriSigna MID-u

Ministrstvo za informacijsko družbo - Danes je Ministrstvo za informacijsko družbo objavilo sporočilo za javnost, v katerem so predstavili uradni odgovora podjetja VeriSign.

Naj spomnimo, da je podjetje VeriSign v svojem varnostnem poročilu, ki ga je objavilo julija, Slovenijo uvrstilio na četrto mesto na lestvici držav z velikim deležem goljufivih spletnih transakcij.

MID je zato od VeriSigna po diplomatski poti zaprosil za pojasnilo. VeriSign je odgovoril, da "še naprej verjame v verodostojnost svojih podatkov", vendar pa natančnejših podatkov o tehnikah analize in velikosti slovenskega vzorca niso navedli, saj so jih opredelili kot poslovno skrivnost.

So pa pri VeriSignu zagotovili, da se Slovenija v naslednjem varnostnem poročilu, ki izide novembra 2004, gotovo ne bo pojavila med prvimi desetimi državami po deležu goljufivih spletnih transakcij.

To pa verjetno pove marsikaj o kvaliteti VeriSignovega poročila ...

16 komentarjev

Trinajstletnik izključen iz šole

Slo-Tech -

Nek oče je želel biti dober oče, zato je svojega sina poučil o splošnih računalniških osnovah. Med drugim pa mu je tudi pokazal, kako lahko z DOS ukazom pošiljaš sporočila prek mreže.

Sine pa je navdušen nad odkritjem to zadevo pokazal svojim prijateljem v šoli. Ob tem je približno 80 računalnikov prejelo sporočilo "Hey!", med drugim tudi ravnateljevo, ki pa je sporočilo preprosto ignoriral.

Toda šolska administratorica in učiteljica je zadevo vzela resno in storilca vprašala, če je to res on naredil in ga povprasala kako, potem pa ukrepala naprej. Zadevo je prignala tako daleč, da je bil sine za tri dni izključen iz šole.

Ob vsem tem se avtor prispevka sprašuje, kaj je otrok sploh storil napak. Ni poslal sporočila z "grdimi besedami", ni uporabljal kake ZlobneKode™, samo pognal je vgrajen DOS ukaz. Med drugim pa je možno t.i. "Messenger service", ki skrbi za pošiljanje in prejemanje takih sporočil, tudi izklopiti. Klik!

Kaj pa vi, že znate pošiljati sporočila prek omrežja?

69 komentarjev

Sex.com, sodišče: Lahko tožite Verisign.

The Register - Alex Kozinski, sodnik 9. okrožnega prizivnega sodišča, je ustregel želji Garyja Kremena in mu dovolil tožiti VeriSign, domenskega registrarja, ki je z malomarnim gospodarjenjem nelegalno prepisal že marsikatero domeno, med drugim tudi najbolj znano, sex.com.

Kozinski je tako spletne domene opredelil za lastnino, podobno nepremičninam, kar pa je (jasno) v nasprotju z mnenjem VeriSigna. Primer bo obveljal kot pomemben presedan, saj je v preteklosti prišlo do mnogih podobnih primerov, registrarjem pa tako -- končno -- nalaga odgovorno ravnanje. Klik!

2 komentarja

AVSR: zvočno-slikovna prepoznava govora

The Register - Audio Visual Speech Recognition se imenuje tehnologija izpod rešetk Intelovega razvojnega laboratorija, ki je bila izdelana v sklopu OpenCV knjižnjice (skupek kode za računalniški vid in prepoznavo obrazov).

Koda je namenjena 'branju z ustnic' in deluje na principu prepoznavanja vizualnih zajemkov izgovorjenih zlogov. Po Intelovih besedah se je metoda izkazala za veliko učinkovitejšo od klasičnih algoritmov za desintezo zvoka, saj je med drugim učinkovita tudi v območjih z visoko stopnjo hrupa. Vseeno pa kanijo tehnologijo uporabiti kot komplement zvočni prepoznavi govora, saj bi obe delovali v navezi; ako bi zvočni alogritem ne uspel pravilno razvozlati povedanega oz. bi bil v dvomih, bi na pomoč priskočil drugi [:)]. Klik!

Ah -- da ne pozabim -- najlepše pri tem pa je to, da je kupček ZlobneKode na voljo pod pogoji open-source licence.

0 komentarjev

VeriSignovo zavajanje?

Vnunet - Več ameriških podjetij, med drugim Go Daddy Software (hehe), so proti VeriSignu vložili tožbo. Slednji namreč goni (po mnenju tožnikov sporno) oglaševalsko kampanjo, v kateri lastnikom domen, ki te niso nujno registrirali pri VeriSignu pošilja email sporočila, da bodo domeno izgubili ("bo potekla"), če je ne "podaljšajo" (kar pa stane VEČ kot sama registracija pri recimo Go Daddy Software...). Klik!

0 komentarjev