» »

Slo Tech dobrodelna akcija

Slo Tech dobrodelna akcija

1
2
»

Inja ::

Mogoče bi bilo bolje, če bi računalnike podarili kakšnemu mladinskemu centru, ki se financira samo iz dobrodelnih prispevkov, izobražujejo pa mladoletne prestopnike, ki niso končali niti osnovne šole. Oni bi jih bili zagotovo bolj veseli.
Medtem, ko osnovne šole ima itak država čez in če jih kje še nimajo, jih bodo pa kmalu imeli... pa dvomim, da bi bili kej preveč veseli rabljenih računalnikov.

Lp

gkovac ::

Kako že gre pregovor, da se podarjenemu konju ne gleda v zobe?

Meni je v bistvu vseeno komu podarimo računalnike. Važno je samo to, da akcijo izpeljemo če smo se že nekaj spravili narest :D

Ti samo povej KATEREMU centru in koliko računalnikov rabijo pa smo zmagal.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

64738 ::

Hmm a mislis da bo potem en center to razdelil pravicno? No, morda je dobra resitev ampak vseeno bi lahko kaj podarili tudi osebam, katere poznamo in vemo da res rabijo PC. Na primer jaz poznam ene 2 druzine, kot sem ze prej napisal. Edino kar je tukaj malo tecno je, da se bo kdo javil samo zato, da bo potem preko bolha.com prodajal komponente. %!$#$@#

Sycroft ::

fantje ce hocete nabirat denar je pomoje najbolje da naredite drustvo ali kaj podobnega, da so zadeve malo bolj transparentne, pa se (vsaj 4 morjo bit) kateri lahko vzdignejo denar. moje mnenje...

Inja ::

Khm... sm nekak upala, da se bo javil kdo, ki pozna kakšen tak center. Ker ga jaz ne. Pa veliko je takih, ki jih država zelo dobro sponzorira. Mišljeno je bilo pa tako, da bi center to imel v svojih prostorih in nebi to dajal naprej.

Jst se sigurno strinjam s tem, da se podarjenemu konju ne gleda v zobe, ampak šole so le državne in država še zmeri ni tako boga in standard opremljanja po šolah je zdaj že LCD in optična miška...

Srinjam pa se, da bi bilo dobro jih razdeliti tudi med posameznike.

Lp

para! ::

No, da že enkrat razčistimo glede:

1. SESTAVLJANJE:

Nobena računalniška firma ne bo odstopila prostora zato, da mi tam sestavljamo kompe od katerih oni nimajo nič. Morda se komu to zdi nehumano, ampak podjetja niso humanitarne organizacije. Na STju prevladujemo geeki, ki znamo sestavljat kompe, zato še enkrat predlagam, da se zbrane komponente pač porazdeli med sestavljalce, ki kompe sestavljajo doma. Sej, verjetno ne govorimo o 1000+ kompih, pa tud ni treba ravno kolektivno sestavljat...

2. OPERACIJSKI SISTEM:

Windows XP dela zadovoljivo na 500MHz in 256MB RAM, izklopi se eye-candy in voila, zadeva leti. Kljub temu sem odločno proti nameščanju MS operacijskega sistema, če nam za nek linux distro ni treba nobenga niti prosit. Igre? Hja, na takih mašinah novejši naslovi ne delujejo, starejše igre pa imamo tudi za linux. Quake II naprimer, je danes vsem bljak, ker je pač tu Quake IV, ampak point je, da igre, primerne za te sisteme, obstajajo. Tudi za linux.

PS: zanima me, kako bi zbirali komponente? Bi se kar v tej temi menili, ali kako? Kakšen link na ST frontpage, anketa,...?

lp
Death before dishonor!

poweroff ::

Da gremo po vrsti.

Prvič. Najprej se je treba odločit ali bi kište podarili kakšni šoli, ali morda posamezniku. Sam osebno bolj navijam za šolo, ker je tam lažje zrihtati dostiop do interneta, ker bodo računalniki bolj uporabljeni (vec ljudi) in ker bo nekdo skrbel zanje in jih dopolnjeval, servisiral če bo potrebno.

V tem primeru pa predlagam, da se postavi kompleten sistem, celotno učilnico. Torej tudi mrežo, server (gateway), itd., vse nastavi in skonfigurira da dela in to je to. Ne, da se samo dostavi kište, ki potem ne bodo delale. Zrihta se vse, da vse špila kot mora, šoli se pa samo še pove gesla in to je to. Dobro bi se bilo tudi zmeniti za kašna predavanja, recimo tečaj OOo ali kaj podobnega. To smo tudi sposobni zrihtat.

Drugič. Zagovarjam Linux. MS dobrodelnost je že OK, samo to je lepa priložnost, da se ljudem pokaže alternative. Pa tudi manj problemov bodo imeli z varnostjo,s esuvanjem, spywareom, mularija ne bo mogla okuzit kište ali nalagat piratskih igric, kar je za šolo lahko resen problem.

Tretjič. Jaz na žalost trenutno nimam kakšne opreme, ki bi jo podaril, lahko pa prispevam kakšen cekin, oz. kupim kakšen kos, npr. DVD enoto kakšno grafikuljo ali kaj podobnega.
sudo poweroff

poweroff ::

Aja, pa ne bluzit z naročanjem Ubuntu Linuxa. ISO se lahko zastonj potegne iz neta. Poleg tega imajo nekateri naši fantje na ubuntu.si spletno stran kjer nudijo zastonj support. Oni bi bili gotovo za. Chroostoos?

Aja, za šole je vsekakor az razmislit. kaj pa kakšna lokalna knjižnica ali mladinski center?
sudo poweroff

gkovac ::

Matthai OK.. bravo in končno :D

Se strinjam s tabo in če se vpraša mene je najboljš, da se res naredi tako. Ugotovit mormo samo še to, komu bomo postavili računalniški center in kaj za to potrebujemo. Za sedaj smo zbrali to kar je nanizano spodaj:

Procesor z matično ploščo:
- AMD K6 350Mhz na matični z 256 rama

Mrežna oprema:
- mrežna kartica (neznano število)
- isdn modem
- 10 mbit mrezna kartica coax/eth combo (2 komada)
- mrežna level one
- 100mbit HUB (24 portni-za v omarco)

RAM:
- SDRAM (128 mb) 1x

Hladilniki za procesorje:
- hladilnik za AMD 2500 1x
- hladilnik za Socket A procesor
- hladilniki neznano število

Grafične kartice
- AGP grafične tipa ATI Rage (število neznano)
- kakšna PCI grafična

Ventilatorji:
- neznano število

Zvok:
- sb 5.1 live
- teac modre zvočnike
- nekaj PCI zvočnih kartic,

Diski:
- 8.5 GB
- diski neznano število
- 20 GB disk
- 8 GB disk
- 13GB

Napajalniki:
- napajalnik noname 450W

CD-ROM
- 2x CD-ROM

Razno:
original Ubuntu CD
tipkovnica,
2 miški,
torbica za 20 cd-jev.
1x TV tuner
1x digitalni fotoaparat
1x USB kljuc
1x COM1 trackpad miska
1x disketna enota
ohišje

Super (brez ironije)!!! res super, ampak mislim, da smo z vsem kar imamo uspeli sestaviti en AMD K6 računalnik :D Manjkajo nam predvsem osnovne plošče in pa procesorji. Kar tako naprej.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

64738 ::

Aja, pa ne bluzit z naročanjem Ubuntu Linuxa. ISO se lahko zastonj potegne iz neta. Poleg tega imajo nekateri naši fantje na ubuntu.si spletno stran kjer nudijo zastonj support. Oni bi bili gotovo za. Chroostoos?


Ubuntu dobis zastonj in sicer 2CDja za vsakega v original embalazi. Je veliko lepse in bolj profesionalno kot doma narejen CD. Ce pa bi ze delali, je boljse DVD.

para! ::

Mislim, da ob hitrih internet povezavah res ni treba težit skupnosti za pošiljanje medijev in jim delat stroške,... Tisti, ki bo komp dobil, bo itak imel OS že gor postavljen, dodatni Ubuntu CD/DVD mu ne pomaga. Če bomo opremili šole, pa je že en sam CD/DVD dovolj za celo učilnico.

lp
Death before dishonor!

Tic ::

persona civitas ;>

64738 ::

Ubuntu ti posljejo ZASTONJ. To pomeni da nikomur ne tezis, za tem posiljanjem je pac marketing in morda kaksna zelja pa siritvi OSS. Ce jim ne bi to odgovarjalo, potem bi ze zaceli racunat, podobno kot MS ki zahteva 9+ USD za free CDje. Meni se zdi veliko lepse, ce clovek dobi tudi original zraven. Potem lahko tudi na novo zadevo instalira in tudi lepo zgleda v primerjavi z doma presnetime CDji. Sicer pa je bistvenega pomena PC, ne kozmetika, tako da to ni zdaj glaven problem.

Osnovne sole opremlja drzava. Ce tega ne zna narediti, potem se je treba komu pritoziti. Po zakonu mora imeti vsaka OS racunalnike.

Alec999 ::

Jst mam še 4 ubuntu pakete odveč od zadnjega naročila tako da naročat in čakat pomoje ni treba.

Tear_DR0P ::

no sej ubuntu je tud pri men ostal zato, ker sem ga naročil zase in za kolege, pol pa jih nekaj ni več rabl CDjev
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

madviper ::

Dobro fantje. Kar se tiče OS smo se očitno dogovorili. Na zalogi imamo kar lepo število Ubuntu CD-jev. Še sam jih prispevam 5.

Matthai: Se strinjam s tabo. Ma ni ga treba niti dol vleč, če ga že fantje majo. Pa tud na kakem disku bi se že našo kak ISO.

Vsekakor morajo nato biti predavanja o alternativi MS-ju.

Pa še eno vprašanje: Komu pošlem seznam opreme, ki jo najdem doma?
I'd like to do something crazy!

Go-ahead ::

Mislim , da za to akcijo ve premalo ljudi. Potrebujemo reklamo. Predlagam, da se postavi dokončne okvire akcije in se napiše nekaj vrstic med zadnje novice na Slo-techu. lahko tudi kje drugje.
Kaj je z računom za nakazilo denarnih sredstev?

blazblog ::

Zadevo sem šele sedaj videl. Dajte nardit malo reklame- da bo narod osveščen. Pol bodo pa sigurno kaj prispevali.
Glede prostora mogoče lahko jaz pomagam( vsaj za dolenjsko). Bi se dalo dobit prostor v kakem gasilnem domu (trebnje, novo mesto, ivančna gorica, grosuplje)-imam veze :).
Pol bi se pa stvari dostavile nekam v Ljubljano, kjer bi se sestavljali računalniki.


lp

Vikking ::

Kdaj boste začeli zbirat opremo in denar? Kako daleč so že dogovori?

blazblog ::

aja, pa še nekaj.
Mogoče bi se dalo tudi kaj pri GZS-ju dobit, ko menjavajo računalnike.


LP

gkovac ::

tema je očitno zamrla.. kaj ne velja več? se razen kreganja o tem kateri OS bomo naložil nismo zmenili nič drugega?

Ta teden bom odprl tekoči račun na banki in vam povedal cifro. Denar, ki ga bomo zbrali gre pa ljubljanjskim klošarjem (poudarjam klošarjem) - za njihov center.

Včeraj sem gledal Preverjeno... groza!
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

krneki0001 ::

Šole dobivajo mašine zastonj že tako ali tako. Če na našo firmo šola pošlje prošnjo za stare računalnike, jih dobi ponavadi okoli 100 komadov. Nazadnje smo pri nas potalali eni šoli čez 200 komadov računalnikov:
Compaq
plata compaq - integrirana grafična z 32Mb rama in zvočna
celeron 733
128Mb rama
20Gb hdd
floppy
cd-rom 48X
tipkovnica
miška
15" monitor compaq

Zakaj nebi kam drugam usmerili vaše prijaznosti in probal kje drugje, kjer res nucajo kak računalnik - ne pa šole ko imajo vsega dost.

madviper ::

Ej Sulc se strinjam s tabo. Tud jaz sem gledal Preverjeno in res je kriza. Javi račun, pa da se začne zbirat. Šole taknotak financira država, klošarje pa ne.

Najbolši predlog do sedaj!
I'd like to do something crazy!

Nejc Pintar ::

okej, predlagam logistično bolj optimalno rešitev. Naredimo lokalne zbirne centre, recimo 1 v KR, 1 v LJ, ...
Ko se v določenem centru nabere nekaj opreme se jo da naprej v kakšno centralno središče, oz. se jo že iz teh lokalnih centrov deli naprej. S tem šparamo na benzu, pa več opreme se zbere.

Potrebno je izdelati tudi kakšen plakat, ki se ga izobesi po šolah, ...
Zbirni centri bi pa tudi lahko bili po šolah, sem prepričan da bi bila kakšna šola pripravljena nuditi skladiščenje.

Drugače pa imam 1 17" monitor (mogoče 2), pa verjetno bi se še kaj manjše periferije našlo.
Lahko je biti prvi, če si edini!

poweroff ::

Prejšnji teden sem na Valu 202 poslušal oddajo, ko so za eno družino razlagali potrebe... med drugim so omenili, da neka šolarka potrebuje računalnik. Kaj če bi se povezali s kakšnim medijem?
sudo poweroff

krneki0001 ::

Za tako zadevo bi pomoje pr nas v službi tut kej potalal.

Nejc Pintar ::

Vsi zainteresirani bi morali enkrat imet en sestanek na ircu, msnju, whatever...
Predvsem me zanima če ima kdo kako idejo o nadzoru, da se ne bo to res po kakih bolhah prodajal.
Pa mogoče vse računalnike opremit z S-T tagom:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

moonjah ::

objavljam oba odgovora, ki sem ju do zdaj pisala na razlicnih straneh, zdaj pa sem sele nasla to stran, ki je odprta prav za akcijo!

Pozdravljeni,
delam v drustvu za pomoc in samopomoc brezdomcev Kralji ulice, nekateri poznate nas casopis Kralji ulice. V kratkem bomo pridobili prostore v centru ljubljane, kjer bomo imeli pisarno, center za distribucijo casopisa prodajalcem in prostor za razlicne delavnice z brezdomci. Nacrtujemo tudi delavnico racunalnistva in uporabe interneta za nase uporabnike.Pisci prispevkov za casopis vecinoma pisejo svoje prispevke na roko, potem pa jih prostovoljke pretipkavajo. Po poizvedovanjih sodec, so se nekateri pripravljeni nauciti uporabljati racunalnik in nanj med drugim tudi pisati prispevke. Mi v drustvu menimo, da lahko racunalniska pismenost pozitivno vpliva na nase uporabnike, jim omogoci dostop do informacij in virov pomoci od katerih so zdaj morda odrezani ter jih spodbudi k vecji druzbeni vkljucenosti. Zaenkrat so nasa sredstva omejena, zato naokoli posiljamo prosnje za razlicne donacije, s katerimi bi lahko opremili nas prostor (barve, staro pohistvo, ki ga bomo na delavnicah skupaj z brezdomci spreminjali v uporabno pohistvo...) Cisto slucajno sem naletela na tole debato o akciji podarjanja sestavljenih delujocih racunalnikov v dobrodelne namene in ce ste morda se vedno pirpravljeni in zainteresirani je nase drustvo pravi naslov za vas. Potrebujemo torej en, dva ali najvec tri (prostorska stiska!) racunalnike za pisanje clankov, srfanje po internetu in morda se kaj. Ce bi bili racunalniki dovolj zmogljivi, bi lahko morda tudi postavljali casopise na njih (uporabljmo program Adobe inDesign) oziroma koga izmed uporabnikov naucili kako se postavlja casopis. Vsekakor bo vsaka donacija vec kot dobrodosla, za vec informacij o nasem drustvu lahko obiscete stran www.kraljiulice.org ali me poklicite na 040 222 874, Maja.V upanju na plodna sodelovanja - tovariski pozdrav!

Pozdravljeni,
me zelo veseli, da se tema nadaljuje, odlicno bi bilo, ce bi akcija uspela in bi nam res uspeli sestaviti par racunalnikov za brezdomce. Mi v drustvu za pomoc in samopomoc brezdomcev Kralji ulice dobimo prostor cez 14 dni. Je prazen, potrebno ga bo opremiti, nabiramo staro pohistvo in pisemo prosnje za barve in podobno. Z uporabniki skupaj bomo imeli delavnico urejanja prostora (pleskanje, popravljanje starega pohistva, itd). Cez kak mesec bi lahko zaceli obratovati. Cim bodo kljuci pri nas, bo prostor (ki je velik 40m2) na voljo tudi za delavnico sestavljanja racunalnikov (kot sem videla je to bilo ena kljucnih vprasanj - kje bi se racunalniki sestavljali), morda bi le pocakali, da prinesemo in pripravimo pohistvo za uporabo. Moj telefon je 040 222 874 za vse dodatne informacije. in se domaca stran drustva Kralji ulice
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Beračenje pred trgovinami (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
44247282 (34504) jype
»

kaj narediti s staro strojno opremo?

Oddelek: Strojna oprema
212719 (1691) Spajky
»

Odpadna elektronika ni tako velik problem, kot se je zdelo

Oddelek: Novice / Ostale najave
329947 (7408) gruntfürmich
»

Brezdomci (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
868283 (6065) moonjah
»

Lions klub Slovenija (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
646211 (4878) cryptozaver

Več podobnih tem