» »

Divx preko S-video na 16:9 TV, je slika čez cel ekran?

Divx preko S-video na 16:9 TV, je slika čez cel ekran?

Tomaz27 ::

Kot v naslovu piše se odločam da bi prodal 72 cm Sony 100 hz tv in kupil enega 82 cm v 16:9 formatu, do sedaj sem bil namreč prepričan da bodo divx filmi in dvdji itd preko računalnika povezanega na S-video v tem primeru potem čez cel ekran in nebo zgoraj in spodaj črnih robov kot pri 4:3 Tv-jih. Sedaj pa sem nekje zasledil da če imaš preko računalnika še vedno ostajajo robovi oz. so celo večji. Je to res? Kako potem dosežeš da imaš čez cel ekran sliko na 16:9 telezivorju, samo preko DVD playerja?

Hvala za pomoč

lp

Tomaž

Plastiq ::

Filmi bodo 16:9 ful skrin.

Način prikaza slike sicer nastaviš na TV, ponavadi imaš možnosti 4:3 (črno pri straneh), zoom (odreže zgoraj in spodaj, tako dobiš 16:9), pol so pa še razni smart načini, kjer zgoraj in spodaj mal odreže, pri robovih pa raztegne, s tem prikaže 4:3 sliko čez cel ekran.

Amadej

Tomaz27 ::

Hmm torej vseeno malo slike odreze stran ce prav razumem? Pol to spet ni to kar jaz hocem. Mene zanima ce je brez da zoomiras slika ze full screen?
Sedaj imam recimo divx file ki je v 16:9 ker je pac dvdrip in je na 4:3 televiziji crn rob zgoraj in spodaj. Torej bo to na 16:9 Tv se vedno isto?
Mores uporabit zoom da dobis full screen komaj? Pol je to isto kot pan-scan
v BS playerju?

Brez zooma dobis na 16:9 Tv-ju torej full screen sliko samo ce gledas DVD-je preko playerja in ne preko racunalnika is that correct? Za ostalo mores pa rezat robove itd?

lp

Tomaz

Plastiq ::

Računalnik pošlje v bistvu 4:3 signal tudi če je film 16:9 in ga je potrebno obrezat, da postane ful screen. Odreže ga zgoraj in spodaj, kjer je itak črnina na 4:3.
Zoom ni panscan, kot v BSplayerju, ampak se le tako imenuje način prikaza, kjer zgoraj in spodaj odreže signal, da dobi full screen, odreže pa črnino, ki jo na 4:3 TVju gledaš zgoraj in spodaj. Širina filma ostane cela..

Na 16:9 ne bo zgoraj in spodaj črne, ker jo odreže..

TV ne ve, ali gledaš DVD ali računalnik, oboje interpretira isto in je rezultat isti - torej 16:9 slika full screen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Plastiq ()

Tomaz27 ::

Aha no super, ker v enem drugem threadu tukaj na ST sem ravno prej prebral da TV dobi v vsakem primeru sliko v neki resoluciji preko TV-OUT in da mas na 16:9 televizorjih se vedno robove, ce jih noces imet mores pa uporabit funkcijo ala panscan kjer so pol vsi bolj debeli in razpotegnjeni. Sicer pa tudi ce je tak kot si ti reko, ce odreze
kar je crnega, potem je slika logicno spet razpotegnjena, ker v sirino(levo in desno) ni nic vecja kot na mojem ekranu, v visino pa 2x vecja ker se zapolni crni rob. Vglavnem kar me zanima je to da ne mores imeti niti na 16:9 Tvju proporcionalno sliko na celem ekranu preko tv-out. Ce jo poveca in odreze crni rob je torej slika toliko visja kot bi bila na mojem, ni pa toliko daljsa, torej se spet proporcionalnost razdeli je tak?

Ali je slika full screen in ostane vse isto kot na 4:3 le da ni crnih robov? Ali pa je slika malo spremenjena kot pri 4:3, crnih robov vec ni, niso pa ista razmerja, torej je slika malo razpotegnjena oz so recimo ljudje malo visji oz. malo debelejsi potem,...?

tnx for help

lp

Tomaz

Tomaz27 ::

Kaj res noben nima 16:9 tv in racunalnik gor povezan da bi mi to razlozil?

AndrejS ::

Črn rob imaš zato ker film ni v formatu 16:9 , ampak je v Cinema formatu.

Tomaz27 ::

To velja za vse dvdrip itd filme da so v cinema formatu? Kaksna je pa razlika, a niso dvd ravno v 16:9, torej je dvdrip potem isto 16:9. Saj v kinu je ravno 16:9 format ze skoz prisoten, ali se motim.

AndrejS ::

V kinu ni 16:9 format ! V tem je problem.

Tomaz27 ::

Aha oki, I get it. Torej se vbistvu niti ne splaca it iz 4:3 tv na 16:9 ce itak so robovi pri obeh. Pa se pri 16:9 mas pol pri gledanju tv raztegnjeno sliko itd.

grex ::

Aha oki, I get it. Torej se vbistvu niti ne splaca it iz 4:3 tv na 16:9 ce itak so robovi pri obeh. Pa se pri 16:9 mas pol pri gledanju tv raztegnjeno sliko itd.


No, you don't get it. Amadej ti je čisto lepo vse razložil, ne vem kaj tu ni jasno. Da pa ti še jst trotl ziher razložim - JA tako bo, kot si si ti zamislil, da bi moralo biti, samo da je treba TVju razložiti, na kak način naj prikaže sliko.

Sedaj pa bolj advanced:
Če na 16:9 TV gledaš normalen program brez posebnih nastavitev, dobiš razpotegnjeno sliko.
Če na 16:9 gledaš normalen TV program z 4:3 nastavitvijo, dobiš normalno sliko, levo in desno pa sta črna robova (note:l levo/desno, ne zgoraj/spodaj).
Če na 16:9 TV gledaš zripan Divx brez nastavitev, boš dobil razpotegnjeno sliko + rob zgoraj in spodaj (ker folk pojma nima o razmerjih slik in nastavitvah ponadav tako gleda in misli, da je ok - vendar to samo pomeni, da nimajo pojma).
Če gledaš na 16:9 TV zripan Divx na 4:3 načinu, bo slika normalna, črn rob pa bo zgoraj, spodaj, levo in desno.
Če pa gledaš na 16:9 TV zripan Divx v zoom načinu pa je to isto kot da gledaš v 4:3 načinu, samo da je povečano = to pa pomeni, da bo slika brez črnih robov in ne bo razpotegnjena in bo tako kot mora biti.

Pozor: če je fil v 2:1 formatu, potem bo 16:9 še vedno kazala robove spodaj in zgoraj vendar bistveno manjše.

Aja pa še neki, nekateri TVji majo AUTO nastavitev, tu pa TV sam ugotovi, kje so črni robovi in primerno poveča sliko, ampak to deluje samo, če so robovi res črni in da podnapisi niso na teh robovih (kar pomeni, da u bistvu niso črni, ker so podnapisi gor), prav tako ne dela dobro pri TV programih, ker TV potem motijo logoti raznih TV hiš, ki so največkrat prikazani, kjer je drugače črnina).


LP, Grex

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: grex ()

grex ::

cinema format pomeni 2:1, oz. 18:9,... kar ni čisto isto kot 16:9, vendar bolj kot 4:3 (oz. 12:9) - še vedno imaš malo črnega robova, vendar znatno manj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Olimpijske igre v HD (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
828698 (6037) KoMar-
»

PopTV PAL+

Oddelek: Loža
183586 (2895) Chessman
»

16:9 zaslon ni dovolj??

Oddelek: Zvok in slika
131703 (1366) Izi
»

Vse o High Definition + xbox 360 HD DVD review (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
778609 (6184) trdoreh
»

TV 16:9 - ali bom imel celo sliko?

Oddelek: Zvok in slika
91497 (1262) Izi

Več podobnih tem