» »

Digitalne pravice

Digitalne pravice

več strani - Kot smo na Slo-techu že poročali, se trenutno v svetu glede pravic uporabnikov informacijske tehnologije oblikujeta dve smeri. Američani bi želeli snemanje medijskih vsebin preprečiti, Francozi pa razmišljajo celo o sprejemljivosti p2p prometa za osebno rabo. Podobno pot kot Francija je ubrala tudi Avstralija.

Po poročanju Inquirerja naj bi avstralski parlament sprejel zakon, ki bi dovoljeval snemanje televizijske zaščitene vsebine za lastno uporabo, prav tako pa prenos vsebine avdio nosilcev na drug nosilec. Kot pravi tiskovni predstavnik vlade, gre za iskanje ravnotežja med pravicami uporabnikov in zaščito lastnikov pravic. Zanimivo je tudi, da je predlog, da bi (kot recimo v naši človeku prijazni državi) uvedli davek na prazne nosilce in predvajalnike, propadel.

Športniki se zaradi davkov selijo v Monako. Se nam obetajo še selitve zaradi liberalnosti (zdrave pameti) vlad?

12 komentarjev

CWIZO ::

Se nam zaradi obetajo še selitve zaradi liberalnosti (zdrave pameti) vlad?


Emm, kaj?
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

poweroff ::

V bistvu so Francozi celo bolj radikalni. Avstralci samo utrjujejo obstoječe pravice do varnostne kopije, Francozi so pa rekli, da se bo smelo za 7 USD na mesec legalno uporabljati P2P. Sicer samo za osebno in nekomercialno rabo, a vendarle.

Groster case ne dobiva posnemovalcev.
sudo poweroff

Markoff ::

Naslednja faza globalizacije je tekmovanje držav na vseh nivojih (pravo, davki, strateška lega, ...), ne več samo gospodarstev in posameznih korporacij. Ta novica (tudi tisti del o športnikih) le še bolj kaže na to, da so se procesi v tej fazi že začeli.

Ena od kasnejših faz superglobalizacije je tekmovanje med planeti in sončnimi sistemi, but that is another story... (kot se vedno končajo Conanovi filmi :D )
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

minmax ::

markoff: nasprotno, v interesu največjih (tako držav kot multinacionalk!) je to, da se državam _prepreči_ tekmovanje na vseh nivojih, saj želijo enako (ugodno) zakonodajo na vseh trgih. To je cilj WTO - izenačit države med sabo (na najnižjo možno stopnjo vpletanja v gospodarstvo), ošibit njihov vpliv in pustit korporacijam, da so edini igralci v globalnem gospodarstvu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: minmax ()

poweroff ::

Ni čisto res - države lahko tekmujejo v nižanju davkov korporacijam. V obratni smeri seveda tekma ni dopustna... ;(
sudo poweroff

B-D_ ::

Kako so lahko države "minimalno" vpletene v gospodarstvo če ravno s pomočjo podkupnin megakorporacij sprejemajo "pametne" in družbi "koristne" zakone, ki bodo povzročili le škodo in tiranijo. :\

Looooooka ::

ce ma vlada pamet pol ji bo tko al tko jasno da piratsva ne bojo ustavl...da bojo s prepovedmi snemanja jezil lastn narod in bojo na konc sami nasrkal...in da je se najboljsa pot da se nehas plavat prot valovom ampak da se lepo obrnes in probas profitirat.
In mislm da je 7 dolarjev na osebo na mesc velik boljs kot alternativa:miljoni na leto za boj proti temu "kriminalu" in 0 sit prihodka na mesec.

MrM ::

Tak zakon obstaja v Kanadi že skoraj dve leti. Zadnji čas je, da ga začnejo posnemati tudi druge države.
I have always wished for a computer that would be as easy to use as my
telephone. My wish came true. I no longer know how to use my telephone.
--Bjarne Stroustrup

Jumping Jack ::

@ Matthai:

Kaj točno naj bi v Franciji dobil za teh 7 USD? Pravico uporabe P2P nasploh, za prenašanje legalnih vsebin (kar pomeni, da bo P2P sicer v celoti prepovedan); ali pravico do osebne uporabe piratskih vsebin?

B-D_ ::

Le največji butec bo verjel da ta zadeva ne bo povezana z big brother nadzorom, ki bo ves čas bedel nad imeni datotek, da bodo gotovi kako res prenašaš samo DOC in XLS datoteke (in občasno seveda vsebino datotek z zanimivejšimi imeni oz. priskenirano vsebino tudi prebrali, da bodo "tisti ki bolje od uporabnika vedo kaj je dobro zanj" videli, če je notri vse politično korektno spisano). :\

Matrin ::

hmmm
Prepoved P2P? A ne to pomeni, da bi moral prepovedati vsako komuniciranje dveh oddaljenih računalnikov. Poleg tega, da se mi to ne zdi prav, se mi zdi tudi nemogoče, razen če prepoveš internet.:D

A. Smith ::

Martin, enostavno naročiš neki instituciji, naj išče po p2p omrežjih slovenske uporabnike in jih štrafa.
Res pa je, da s tem ne bi v celoti zatrli p2p omrežij.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Leadtek ostaja

Oddelek: Novice / Grafične kartice
142709 (2053) Tilen
»

Marca dve novi grafični kartici ATI-ja

Oddelek: Novice / Grafične kartice
93047 (2568) m_2501
»

7900 gtx 512

Oddelek: Strojna oprema
231405 (903) Porkadrek
»

nVidia G72

Oddelek: Novice / Grafične kartice
204179 (3402) Matek
»

AGP v PCX režo ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
131340 (1080) Kr_Edn

Več podobnih tem