Forum » Programska oprema » Slovenska tipkvnica z razporeditvijo QWERTY
Slovenska tipkvnica z razporeditvijo QWERTY

mathjazz ::
Kako v Windows nastavim slovensko tipkovnico, mi je jasno, nikakor pa ne uspem nastaviti slovenske tipkovnice, ki bi imela raporeditev QWERTY.
Kako torej nastavim tipkovnico, ki je enaka slovenski, le X in Y sta zamenjana?
Glede na to, da ta naloga v Ubuntu in SuSE Linuxu zahteva le nekaj sekund pozornosti, je najbrž rešitev vsaj možna tudi v Windows.
Kako torej nastavim tipkovnico, ki je enaka slovenski, le X in Y sta zamenjana?
Glede na to, da ta naloga v Ubuntu in SuSE Linuxu zahteva le nekaj sekund pozornosti, je najbrž rešitev vsaj možna tudi v Windows.
www.getfirefox.com
- spremenil: mathjazz ()

Ja :)
In mi je bolj všeč.
Fora je pa v tem, da imam natural keyboard in prestavljanje tipk odpade :)
In mi je bolj všeč.
Fora je pa v tem, da imam natural keyboard in prestavljanje tipk odpade :)
www.getfirefox.com

JanezC ::
Ne bom ti sicer odgovoril na vprašanje, ampak bi te pa opozoril na nekaj,
namreč, ne glede na to, da verjetno ne obvladaš slepega tipkanja na tipkovnici,
bo premik tipk naredil to, da boš potem zelo dolgo na vseh računalnikih, ki imajo
standardno SLO tipkovnico narobe pritiskal Z in Y. (Namreč, vseeno se navadiš
kje približno leži kakšna tipka.) Saj problem ne bo v tem,
da ti ne boš vedel, da si narobe nekaj napisal, ampak to pomeni tipko bacspace
nato tipko z (se pravi dva karakterja vsakič, ko se zmotiš). Mislim, da je boljše,
da ostaneš na standardu. NIkoli ne veš, če ne boš nekoč tipkal v Wordu
za vsakdanji kruhek (bog ne daj) ampak...
LP
namreč, ne glede na to, da verjetno ne obvladaš slepega tipkanja na tipkovnici,
bo premik tipk naredil to, da boš potem zelo dolgo na vseh računalnikih, ki imajo
standardno SLO tipkovnico narobe pritiskal Z in Y. (Namreč, vseeno se navadiš
kje približno leži kakšna tipka.) Saj problem ne bo v tem,
da ti ne boš vedel, da si narobe nekaj napisal, ampak to pomeni tipko bacspace
nato tipko z (se pravi dva karakterja vsakič, ko se zmotiš). Mislim, da je boljše,
da ostaneš na standardu. NIkoli ne veš, če ne boš nekoč tipkal v Wordu
za vsakdanji kruhek (bog ne daj) ampak...
LP

JohanC: obvladam slepo tipkanje. In sem navajen na QWERTY, ker imam zdaj že drugo tako tipkovnico. In sicer natural, zato prestavljanje tipk odpade (ker je naklon tipk različen).
www.getfirefox.com

bluef ::
Čeprav je stara tema, bom napisal, kako sem uspel rešiti ta problem na WINDOWS 10.
1) Inštaliraj Microsoft Keyboard Layout Creator (MSKLC) https://www.microsoft.com/en-us/downloa...
2) Odpri MSKLC
3) File->Load existing keyboard
4) Izberi slovensko tipkovnico
5) Spremeni vnos tipk s klikom nanje. Ne pozabi zamenjati tako z kot y in velike in male črke (desno je meni s katerim upravljaš CapsLock itd.). Tukaj seveda je omejitev nebo, tako da lahko spremeniš še kaj, kar te moti.
6) Preveri delovanje tipkovnice: Project->Validate Layout
7) Če bo našlo napake, se ti bo pojavilo obvestilo in si boš lahko ogledal "log" z napakami. Mani je pokazalo, da se nek nepomemben znak pojavlja dvakrat, ampak to ni problem.
8) Če je vse v redu, lahko zdaj inštaliraš tipkovnico. Najprej lahko spodaj določiš, kam naj se shrani projekt (My Documents je čisto v redu).
9) Project->Build DLL and Setup Package
10) Pojdi v mapo projekta (gl. zgoraj) in klikni na setup.exe. Ko je inštalirana, dobiš obvestilo.
11) Zdaj jo je treba samo še nastaviti. Nastavitve od Windowsov->Ura in jezik->Prednostni jeziki->Slovenščina->Možnosti->Dodaj tipkovnico
12) Na seznamu moraš najti novo tipkovnico. Meni se je pojavila kot Slovenska - Custom, sicer pa lahko v programu MSKLC greš pod Project->Properties in vidiš kako se imenuje.
13) Zdaj bi moral v Možnostih videti dve tipkovnici: slovensko QWERTZ in Custom. QWERTZ lahko odstraniš ali pa tudi ne. V tem primeru boš lahko preklapljal med obema.
Gl. tudi:
https://www.microsoft.com/en-us/windows...
http://www.fieldlinguiststoolbox.org/Cr...
Še za tiste, ki se sprašujejo zakaj: jaz poleg slovenske redno uporabljam tudi italijansko tipkovnico (na istem računalniku), ki je QWERTY in čeprav sem se na druge razlike med tipkovnicama navadil (ker so smiselne: npr. namesto šumnikov so tam ????+) se na to, da sta z in y zamenjana nisem nikoli uspel. Lahko bi seveda naredil iz italijanske tipkovnice QWERTZ, ampak sem se zdaj že bolj navadil na QWERTY.
Mimogrede, Mac nudi zdaj za slovensko tipkovnico obe opciji in tudi Windowsi bi lahko to naredili (če še niso - nisem poskusil na Win11).
1) Inštaliraj Microsoft Keyboard Layout Creator (MSKLC) https://www.microsoft.com/en-us/downloa...
2) Odpri MSKLC
3) File->Load existing keyboard
4) Izberi slovensko tipkovnico
5) Spremeni vnos tipk s klikom nanje. Ne pozabi zamenjati tako z kot y in velike in male črke (desno je meni s katerim upravljaš CapsLock itd.). Tukaj seveda je omejitev nebo, tako da lahko spremeniš še kaj, kar te moti.
6) Preveri delovanje tipkovnice: Project->Validate Layout
7) Če bo našlo napake, se ti bo pojavilo obvestilo in si boš lahko ogledal "log" z napakami. Mani je pokazalo, da se nek nepomemben znak pojavlja dvakrat, ampak to ni problem.
8) Če je vse v redu, lahko zdaj inštaliraš tipkovnico. Najprej lahko spodaj določiš, kam naj se shrani projekt (My Documents je čisto v redu).
9) Project->Build DLL and Setup Package
10) Pojdi v mapo projekta (gl. zgoraj) in klikni na setup.exe. Ko je inštalirana, dobiš obvestilo.
11) Zdaj jo je treba samo še nastaviti. Nastavitve od Windowsov->Ura in jezik->Prednostni jeziki->Slovenščina->Možnosti->Dodaj tipkovnico
12) Na seznamu moraš najti novo tipkovnico. Meni se je pojavila kot Slovenska - Custom, sicer pa lahko v programu MSKLC greš pod Project->Properties in vidiš kako se imenuje.
13) Zdaj bi moral v Možnostih videti dve tipkovnici: slovensko QWERTZ in Custom. QWERTZ lahko odstraniš ali pa tudi ne. V tem primeru boš lahko preklapljal med obema.
Gl. tudi:
https://www.microsoft.com/en-us/windows...
http://www.fieldlinguiststoolbox.org/Cr...
Še za tiste, ki se sprašujejo zakaj: jaz poleg slovenske redno uporabljam tudi italijansko tipkovnico (na istem računalniku), ki je QWERTY in čeprav sem se na druge razlike med tipkovnicama navadil (ker so smiselne: npr. namesto šumnikov so tam ????+) se na to, da sta z in y zamenjana nisem nikoli uspel. Lahko bi seveda naredil iz italijanske tipkovnice QWERTZ, ampak sem se zdaj že bolj navadil na QWERTY.
Mimogrede, Mac nudi zdaj za slovensko tipkovnico obe opciji in tudi Windowsi bi lahko to naredili (če še niso - nisem poskusil na Win11).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluef ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kaj se je zgodilo s slovensko tipkovnico?Oddelek: Znanost in tehnologija | 5525 (3859) | janig |
» | Končno jim je prišlo (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 14467 (8577) | jype |
» | Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 25543 (20931) | madmitch |
» | Nov slovenski razpored na tipkovnicah (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Novice / --Nerazporejeno-- | 38317 (26564) | Okapi |
» | Firefox 1.0.4 in Mozilla 1.7.8 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Brskalniki | 15301 (12517) | Marjan |