» »

File sharing v XP

File sharing v XP

Andor ::

V ostalih op. sist. se da lepo sherat že z desnim klikom in tam nastaviš vse potrebno. Tudi passworde. Kako hudiča nastaviš passworde v XP?;((
A se da ločeno nastavit pass za branje pa pass za poln dostop? A se moram kaj ubadat z grupo "Everyone"?;( Simple file sharing imam izklopljen.
---Never send a monkey to do a man\'s job---

Borci ::

Tudi mene to zelo zanima.
A zna kdo?

PaJo ::

Odpri Explorerja, podji pod Tools, Folder Options... Potem klikni na View in zaskolaj sklorerd do konca dol in zadnja opcija ti bo:
Use simple file sharing in tu odstrani kljukico in nankrat bos imel vse tvoje zeljene opcije za nastavljat:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Andor ::

To ni to. Še vedno se ne da nastavljat passwordov ločeno za branje in pisanje za uporabnike ki do mape dostopajo z mreže.

Tudi v helpu nič ne piše o tem.
---Never send a monkey to do a man\'s job---

DMouse ::

Uporabniška imena in gesla so ista, kot jih imaš za prijavo v sistem.

ToniT ::

V Win XP ne moreš ustvarjati permissions na osnovi passworda, temveč le na osnovi userjev ali grup. Se pravi , ko se nek user prijavi v tvoj računalnik, mu je na voljo vse, kar si mu dovolil, brez dodatnih passwordov.

Andor ::

OK. I will refrase my question.:(
V mreži imam sherani dve mapi: Music in My Documents. Želel bi, da do mape Music lahko dostopajo vsi uporabniki mreže, do mape My Documents pa le izbrani. Prej je bilo to možno tako, da si mapi določil password in ga povedal tistim za katere si želel, da lahko dostopajo do mape.

Sodeč po vaših odgovorih je sedaj stvar mogoča tako, da vse, ki bi jim hotel omogočiti dostop strpam v eno grupo in samo tej grupi dam možnost dostopa. !? ;(

So moji sklepi pravilni, ali obstaja lažja možnost?
---Never send a monkey to do a man\'s job---

ToniT ::

Tako nekako - to je najboljši način.

bili_39 ::

Niti ne.
Za vsako mapo lahko za vsakega userja ali grupo, ki ji dovoliš dostop določiš tudi način kaj lahko dela...
Torej: ne poskušaj dodeliti dva ločena passworda (to je iz Win98...), ampak moraš za vsakega userja ali grupo povedat kaj mu dovoliš.

Highlag ::

Jaz sem tudi iskal rešitev kako v XP home uporabnikom preprečiti dostop do določene mape.

Normalno lahko to narediš samo na svoji mapi (myfolder) ko imaš opcijo : "Make this folder private" V drugih oknih vidiš to opcijo samo je ne moreš izbrati.

To pa lahko narediš če naložiš windowse v safe modu. Potem imaš naenkrat možnost mapam določiti vse atribute kot v W2000

Ja in eno mapo mi je celu uspel zaklenit :D

Mercier ::

Sicer nimam XP-jev, ampak ne verjamem, da je tako različno od 2k in bom vseeno napisal. To, da s komerkoli deliš mapo MyDocuments ni najboljša ideja. V ta namen raje ustvari novo mapo. Share je najenostavneje narediti na FAT particijah (...V ostalih op. sist. se da lepo sherat že z desnim klikom), torej, če je mapa na FAT particiji je to isto kot v 98 in Me, na NTFS particijah (NTjih) je stvar malo bolj komplicirana.

Enostavno: ustvari uporabniške račune (v svojem računalniku) vsem na mreži, z imeni in gesli kot jih imajo na svojih računalnikih in dodeli jim čim manj pravic. Ustvari mapo (priporočam samostojno, da se ne ubadaš z »podedovanimi in ostalimi pravicami ipd.«) in določi (v 2k je to Security) kdo sme in kaj delati s to mapo (najbolje le branje) in nazadnje šeraj (lahko kar za vse, saj si pravice določil že prej).

Če kaj ne drži za Xpje, me prosim popravite.

ToniT ::

Vse to dela, če imaš izklopljen simple file sharing.

- SiroTka - ::

A lahko eni grupi onemogocis tud to d ne vidi vsega v start programs meniju. Npr. ce jet instaliram adobe photoshop in hocem da je sam pr men prkazan ne pa se pri ostalih. A se to sploh da? (mislim na tiste folderje ce gres na start meni in pol pod programs)

Mercier ::

Ne priporočam veliko igranja s temi nastavitvami, če jih ne obvladaš. Nočem biti visok, ampak stvar je zapletena in lahko se ti zgodi, da boš moral sistem še enkrat nalagati ker ne boš mogel poganjati programov, ipd. Če se boš spuščal v to prej preštudiraj vsaj osnove. Tako težko spet ni.;)

Kaj kdo vidi na namizju in v startu (če ti je to dosti) se da naštimati v \Documents and Settings\All Users. Tam so nastavitve, ki veljajo za vse. Nastavitve, ki so za vsakega drugačne pa so v mapah z imenom uporabnika. No tudi tam se seveda da zajebati veliko.

frosch ::

Okej, sej vem da je stara tema, sam da ne odpiram nove.

mam isti problem, in nekako ne znam nastavit tega. Gre mi pa precej na zivce ker mi eden od bratov skos šari po serverju, pa mi gre že pošteno na živce, pa mu nikakor ne morem blokirat dostopa. s tem pa tudi ne gre.

Kadar ni treba tisti okenček vedno teži (da vpišeš userja pa password da si lahko ogledaš sharane fajle), takrat ko bi pa rad pa nikakor ne morem zrihtat...

Kako je zdej to najlazje nardit? ;((
LP [FroscH]

krho ::

om še jaz pristavil piskerček. Kako Sherati mapo D:\Prenos med vsemi uporabniki na mreži, BREZ, da bi na vseh računalnikih skreiral vse uporabnike.
S Sambo se pač NE grem postavljanja Active direcory-a
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

skupna raba(v omrežju

Oddelek: Omrežja in internet
153635 (2984) Kankan
»

Win server 2003 in Win XP - file sharing oz. skupna raba

Oddelek: Omrežja in internet
222210 (2081) Mitja.GTI
»

Filesharing in XP, Simple filesharing na OFF !

Oddelek: Omrežja in internet
121523 (1365) slokii
»

WinXP pravice uporabnikov

Oddelek: Pomoč in nasveti
232482 (2059) ToniT
»

Win XP kako do FAT particije

Oddelek: Pomoč in nasveti
101246 (1125) ToniT

Več podobnih tem