» »

WinXP pravice uporabnikov

WinXP pravice uporabnikov

Tomi ::

Pred kratkim sem disk pretvoril v NTFS particijo, in sedaj me muči nekaj zadev glede dodeljevanja pravic uporabnikom. In sicer ne vem, kako se naredi, da bi lahko posameznik med userji videl samo tiste direktorije, ki bi mu jih določil, ne pa vseh, ki so na disku. Ker lahko sicer naredil lokalni share, samo problem je v tem, da se ostali direktoriji vidijo (sicer je dostop potem onemogočen), česar pa nočem.
Poleg tega mi ni jasno, zakaj ena od bližnjic na program v sharanem direktoriju ne dela.
Pa čimprej, ker se mi mudi (beri: ne čakam rad)>:D
metrodusa.blogspot.com

andrej ::

tega ne mores naredit. upobniki vidijo vse direktorije.

Mercier ::

Gre malo okoli riti v žep. Lahko na koncu imena dodaš $. Potem mapa ni vidna na mreži in tisti, ki ne vedo zanjo niti tam ne praskajo. Da prideš do nje jo zmapiraš.

Cokolesnik ::

Tudi mene zanima to, kar Tomija. Ali potem res ni moznosti, da bi nekemu uporabniku omejili dostop v XPjih, da bi lahko dostopal le do zeljene mape in ne celega diska?

Prosim za pomoc!

Ziga Dolhar ::

andrej: pred časom si omenil, da se tudi v WinXP če nisi prijavljen v domeno, da štelat pravice uporabnikov na osnovi groups/users, kot je to recimo v 2003 Serverjih. Pač "Linux style" nastavljanje.

Kako pridem do tega?
https://dolhar.si/

Cokolesnik ::

po moje da se je andrej zmotil, ker jaz to iscem ze celo popoldne in se mi bo sanjalo o gumbih tipa Sharing and security.:\

V kolikor se izkaze to za resnicno, je imeti IIS in ftp server zelo nerodna stvar, ce zelite sebi omogociti dostop do celega diska, drugim userjem pa seveda ne. Tako togo se mi zdi vse okoli IIS kot ugotavljam po nastavitvah ftp (pa tudi web) serverja kar ce tice IIS ter XP PROjev.:\

Verjetn hoce Billy spet zvito pokasirat za dodatne platforme in tuki notri dat neki sam za pokusino serverskih, administratorsko mocnejsih zadev. Nic novga.|O

Zgodovina sprememb…

robee ::

Če lahko jaz:
Po defaultu imajo v win2k in winxp vsi shari pravico Everyone Full control. Torej vsi vidijo in delajo vse. Lahko pa vržemo grupo Everyone ven, oz. ji damo nižje pravice.
Treba je razlikovati dve stvari: eno so share pravice, drugo so ntfs pravice.
Grobo stvari nastavimo z share pravicami, fino pa nastavljamo z ntfs pravicami.
Običajno pustimo share na full control, vendar grupi everyone damo na ntfs samo read in file scan. Nato pa grupam ali uporabnikom damo več pravic, vsakomur na svojem direktoriju. Če ne želiš, da uporabniki vidijo druge direktorije, grupo everyone enostavno zabrišeš ven iz spiska ntfs pravic za tvoj share.

Pozdrav, Robi 8-)

Cokolesnik ::

Ziggga: zdej pa povej, ce sem resil tvoje vprasanje. Po nekih navodilih sem izklopu Simple file sharing v Explorerju. Potem sem kliknu recimo na disk, izbral Properties in na novo se pojavi jezicek Security v okviru katerega pa se pojavijo vse tiste opcije, po katerih sem jaz in se kdo drug (recimo Tomi) hrepenel. A je to to?:)

Ce je to to, pol je pa to tako glupa resitev problema kot tisto, ko se je M$ spomnu skrit pripone registriranih datotek po defaultu in s tem povzrocu marsikaj.

boštjan ::

kolko se meni zdi naj bi blo to to.samo s tem nastavljenjem pravic je sam hudič.

Cokolesnik ::

ura je 4.03 in se zafrkavam da bi naredu tko, da bi se user prijavu na IIS ftp server in ga vrze v dolocen imenik, v nizje mape vse do roota pa ne bi mogu. pa ne gre. ce disablam dostop do celga diska za tega userja, pol ta disable velja za vse podmape, zato user pol sploh ne more na ftp server pridit. cetud pol nastimam access do mape, na katerega bi naj vrglo userja po prihodu na server, to pravilo ne velja, ker obvelja tisto pravilo, ki je definirano za cel disk.

Tehnicno povedano bi mel 2 userja, Francelj in Janezek. Francelj lahko brska po celem disku ko se prijavi na IIS ftp server, medtem ko Janezka po prijavi vrze v mapo Gosti na istem disku, iz katere pa ne more (seveda se lahko pomakne podmape v okviru mape Gosti, ne more pa iti v nizje mape oz. proti rootu diska). Kak bi to skuhal?

any help?:( sicer sem ze cist 8-O

Zgodovina sprememb…

andrej ::

1. na FTP serverju naredis virtualni folder z istim imenom kot je username in potem ko se user logira to postane njegov root, drugam pa ne more.
2. kaj je "andrej" mislil pri svojem postu se jaz ne vem:\
3. pravice se nastavijo preko security dialoga. Desni klik na folder, properties in potem security. Ce tega v XP pro ne vidite, potem idite v explorer, tools, folder options, view, in odstranite Simple File Sharing.

Ziga Dolhar ::

cokolesnik: that's it. Car! Hvala :-)))

andrej: ja, andrej je mislil ravno to :-). Hvala :-).
https://dolhar.si/

s4sH ::

ok če smo že pri omejevanju pri XP-jih.. a se da omejiti Start menu? :\

andrej ::

v kaksnem smislu omejit? kaj bi rad omejil. a bi rad prikazal dolocenim uporabnikom samo dolocene bliznjice?

Lucio ::

kako pa bi jaz dodeljeval dostop do sheranih direktorijev/diskov userjev, kateri so v istem workgroupu kot jaz. Pustime izbrati samo userje ki so definirani na moji mašini, ne morem pa listat po workgroupu.
Računalniki niso prijavljeni v domeno - tam se da to zelo enostavno štelat.

andrej ::

ne mores. samo za lokalne uporabnike lahko dolocis.

workaround je, da ma vsak user na vsaki masini isti username in password. potem to lepo spila...

s4sH ::

Glede Start menuje sem mislil, da bi na istem računalniku za druge userje bil start menu le z njihovo Dokumets,Music, pictures in Programs "mapo". Torej brez vsega drugega kar je lahko not.:D

ToniT ::

To se da narediti z dobrim starim policy editorjem. (Poledit.exe)

urosh ::

Ne vem natančno če je to to kar jaz išče. Mene zanima lokalna mreža in določanje pravic uporabnikom v lokalni mreži. V bistvu določeni direktoriji so vidni in uporabljivi za vse, določeni pa le za nekatere userje (mreže!). Kako to izvesti?

lp

ToniT ::

So računalniki v domeni ali v workgroupu?
V domeni je zadeva zelo enostavna, če pa so računalniki v workgrupi, pa moraš na vsakem posebej določiti kaj lahko kdo kje dela in na vsakem ustvariti uporabnike z enakim uporabniškim imenom in geslom - v glavnem zelo nepregledno in veliko dela.

urosh ::

kje pa bi se to točno dalo preveriti? Mislim, da workgroup...

lp

urosh ::

Kaj pa sedaj? Ste me vsi zapustili???

lp

s4sH ::

Glede Start menija kje vraga imajo WinXp Policy.exe?:D NIkjer mogoče?

ToniT ::

Urosh
Nekaj malega o share na win200 (XP) in pravicah na tej strani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ToniT ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Server 2008 network sharing

Oddelek: Operacijski sistemi
192324 (2025) mazupan
»

Win server 2003 in Win XP - file sharing oz. skupna raba

Oddelek: Omrežja in internet
222210 (2081) Mitja.GTI
»

FTP win2003 server od IISja ?

Oddelek: Omrežja in internet
91588 (1588) ArisD
»

ftp na IIS in omejen dostop

Oddelek: Izdelava spletišč
71240 (1068) Klemenn
»

Filesharing in XP, Simple filesharing na OFF !

Oddelek: Omrežja in internet
121523 (1365) slokii

Več podobnih tem