» »

Robotska minibusa sta se zaletela

1 2
3
»

Matev ::

poskusi zabremzati brez zavor

nato pa govori kako tehnika ni nič vredna in kako človek sam najbolje naredi vse


brez vsega - čist sam človk in njegove sposobnosti

ALTbla ::

stikala za abs izklopt se nism vidu... verjetno za to ker ga je butasto izklapljat... stikala so za esp, asc in podobno... kar vcasih zapase izklopt... abs pa nism vidu da se da... z varvoalko? ja ne vem, mozno, sam kaj pa ce potem izpade da bremza sploh ne dela? >:D

Stepni Volk ::

ALTbla - poglej si poljubno serijo Top Gear-a ( BBC Prime)...

Zgodovina sprememb…

Matev ::

ABS se načeloma ne da izklapljati, ker bi to uporabnike bolj zmedlo kakor koristilo.

MrStein ::

"abs se ti vklopi vsakic ko auto zazna da bodo kotaci zaceli drset"
Ne, vklopi se ko "kotaci" že drsijo.

Sicer pa lahko nakladaš koliko hočeš. Ko bo sneg, pa bodo dejstva pela...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Azrael ::

@ALTbla:

Ali veš, da se ABS izklopi tudi sam, če zazna da je nekaj narobe ? Od pregretih zavor, čudnih odčitkov senzorjev, npr ko se en kolesni par vrti drug pa stoji. Če pa ABS sploh nočeš in nimaš stikala za izklop, pač potegneš ven pravo varovalko in imaš samo hidravliko. Čist simpl.
Nekoč je bil Slo-tech.

ALTbla ::

azreal, ne to pa ni res... abs se izklopi kvecjem ko VSI 4je kotaci zdrsnejo.. ker takrat misli da auto stoji.. in takrat zacne trzat bremza... sicer je pa vse to odvisno od tega kolko stari abs mas... med prvim in najnovejsim absom so vlke razlike...

Azrael ::

@ALTbla:

Khm, odkod pobiraš take cvetke ?

Preuči specifikacije Bosch ABS sistemov (npr verzije 5.3), ki so v precej pogosti, preden postaneš tarča posmeha. Resno.
Nekoč je bil Slo-tech.

ALTbla ::

hm, ja tako je blo na nasi toyoti previi 2000 letnik... ko so na ledu vsi kotaci zadrsel si cutu vibracije na bremzi ker so na trenutke bli vsi blokirani in je abs mislu da auto stoji, ko se je pa kateri zavrtu se je pa spet vklopu... itd...
"On some applications, each wheel is equipped with its own speed sensor. This type of arrangement would be called a "four wheel, four channel" system since each wheel speed sensor would give its input into a separate control circuit (the word "channel" here actually refers to each individual electronic circuit rather than the individual hydraulic brake circuits).

On other applications, fewer sensors are used. Many four-wheel ABS systems have a separate wheel speed sensor for each front wheel but use a common speed sensor for both rear wheels. These are called "three channel" systems. The rear wheel speed sensor is mounted in either the differential or the transmission. The sensor reads the combined or average speed of both rear wheels. This type of setup saves the cost of an additional sensor and reduces the complexity of the system by allowing both rear wheels to be controlled simultaneously.

Another variation is the "single channel" rear-wheel only ABS system that is used on many rear-wheel drive pickups and vans. Ford’s version is called "Rear Antilock Brakes" (RABS) while GM and Chrysler call theirs "Rear Wheel Anti-Lock" (RWAL). The front wheels have no speed sensors and only a single speed sensor mounted in the differential or transmission is used for both rear wheels. Rear-wheel antilock systems are typically used on applications where vehicle loading can affect rear wheel traction, which is why it’s used on pickup trucks and vans. Because the rear-wheel antilock systems have only a single channel, they’re much less complex and costly than their three- and four-channel, four-wheel counterparts. "

torej, tle tut pise da abs ne deluje tako kot si ti reku... ali spremlja vse 4 kotace posebi, spremlja prva dva posamezno in zadnji par skupaj ali samo zadnji par skupaj (na kombijih in autih z zadnjim pogonom...)...
pa ne se pametnga delat s ciframi (ja sm su prevert, nism vedu to na pamet ampak zdj vem), 5.3 je ze star standart... slediu je 5.7... najnovejsi je pa 8! nism meu pojma o teh boshevih sistemih predn sm su googlat, ampak ocitno ni tako kot ti pravis..
1995
ABS 5.3 from Bosch starts mass production (with connected control device in micro-hybrid construction); serial manufacturing of the Electronic Stability Program (ESP®) starts.
torej 5.3 ti je je 10let star abs sistem...
5.7 je prsu 98', 2001 leta pa so zaceli ze proizvajat 8-mo verzijo...

a je zdj vredi, ko sm mal preuciu to? bo to se malo tebe spodbudilo da kj preucis ne pa govoris na pamet o tem kaksni komentarji so tarca posmehov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ALTbla ()

OwcA ::

abs se izklopi kvecjem ko VSI 4je kotaci zdrsnejo.. ker takrat misli da auto stoji..

Sploh si ne predstavljam, kaj bi bilo potrebno meriti, da bi bil zdrs vseh 4 kotačev videti enako kot da avto stoji.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

ALTbla ::

hm, no pa na kratko razlaga... ce gre za ta 4channel tip absa ima vsak kotac svoj senzor... ki glede na obrate kolesa posreduje impulze absu... in ce se vsi 4je kotaci zablokirajo potem abs ne dobiva nobenih impulzov = ko auto stoji pri miru ane? ce pa se eno kolo vrti potem abs sistem ve da nekaj ne stima in da se auto se vedno premika... tako mi je en mehanik to razlozu, in tut razlaga na netu ki sm jo nasu o delovanju absa pravi da 4channel abs sistem dela po tem principu... sj ni pojnt to da abs misli da auto stoji, to sm sam tko reku da si je lazje predstavljat, bistvo je da ne prejema nobenih signalov, zato tudi ne ukrepa...

BigWhale ::

Owca, mogoce hitrost soncnega vetra... ;)

OwcA ::

@ALTbla: ti ne veš kaj pomeni (z)drs. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Stepni Volk ::

Owca - vsakič, ko zaviješ z vozilom za 90 stopinj, brez uporabe volana. :)

BigWhale ::

> in ce se vsi 4je kotaci zablokirajo potem abs ne
> dobiva nobenih impulzov = ko auto stoji pri miru
> ane?

No, ce vsa stiri kolesa blokirajo in ABS ne dobiva nobenih impulzov, potem malo popusti zavore, da se kolesa spet zacnejo vrteti. ABS namrec ravno to pocne. That's its mission!


Vsaj zdi se mi, da... ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Azrael ::

abs se izklopi kvecjem ko VSI 4je kotaci zdrsnejo.. ker takrat misli da auto stoji.. in takrat zacne trzat bremza...

Če čutiš vibracije na zavornem pedalu, ABS dela, ker spreminja tlake v hidravličnem sistemu. Kako naj bi se potem izklopil ?

ABS ne dela drugega, kot da zmanjš moč zavore na tistem kolesu, ki se vrti prepočasi napram ostalim. Tako prepreči blokiranje koles. Če je kolo blokirano, se ne vrti in ni možno spremeniti smeri. Avto postane nevodljiv. To je vsa finta in namen ABS. Obdržati vodljivost, kljub še tako močnemu zaviranju in/ali neugodni podlagi.

V glavnem tudi, če je ABS na nek način izklopljen, hidravlični zavorni sistem dela in mora delovati.

Je pa drug problem teh elektronskih pomagal.. Pri normalni uporabi stvari delujejo precej OK, vendar so problem tisti, ki mislijo, da lahko počnejo vse kar se jim zljubi, saj jih bodo vsi ti elektronski pomočniki rešili iz težav. Dokler ne zaropota, potem pa jok in stok.

Po drugi strani so tudi primeri, ko je stvar nedodelana, kot npr.pri Mercedes S, ko so bili senzorji razdalje navaden lari fari. Taki primeri mečejo slabo luč na vse take napredne tehnologije.
Nekoč je bil Slo-tech.

BigWhale ::

A so bli pri mercedezu senzorji lari fari al je radar zmotilo to, da so ga testirali v zaprtem prostoru?

Azrael ::

> A so bli pri mercedezu senzorji lari fari al je radar zmotilo to, da so ga testirali v zaprtem prostoru?

Če je verjeti Stern TV, senzorji v resnici sploh niso nikoli delovali, kot je bilo obljubljeno, tisti Alu trak na tleh pa je bil namenjen šoferjem (ki so za to vedeli), kje je treba bremzati. Tako, prezentacija je uspela, v praksi pa je bilo repriza blamaže z A klaso, ki je na začetku imela slabše podvozje, kot star zmahan Trabant, ki so ga pobrali na odpadu.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Stepni Volk ::

Azral - Distronic je bil na voljo že v prejšnjem razredu S in nekaj podobnega nudi tudi Lexus.
Za oba sistema do sedaj ni bilo poročil o napakah. Zato ostaja zanimiv misterij, zakaj je naslednja generacija MB radarja - Distronic plus, delovala raje na človeški pogon?

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

Ogledal sem si samo tisto oddajo na Stern TV in dobil občutek, da so vpleteni zelo točno vedeli, da je ta novi sistem zanič in ne deluje. Vprašanje je zakaj so tak nedelujoč izdelek dali ven? Čemu tak kiks? Ležernost, zabušavanje, igranje rulete, pohlep nekaterih po denarju, ... pojma nimam. Verjetno vsakega nekaj.

Vsekako je ta primer zelo slaba reklama za MB in seveda voda na mlin nasprotnikom avtomatizacije v vozilih, češ še Mercedes ne zmore narediti tega, kaj bodo potem naredili drugi ?
Nekoč je bil Slo-tech.

ALTbla ::

fora tega trzanja na ledu je da se dejansko zablokirajo vsi kotaci, in potem ko se en kotac malce zavrti se abs porajta in zacne popravljat pritisk na bremzah... potem se pa to ponavlja (na starejsih abs sistemih, novejsi majo to se bolj izpopolnjeno (senzor v tla ki preverja ce auto dejansko stoji pri miru ali se premika...))... in ker se eno nenadno zave da auto dejansko ne stoji pri miru hitro ukrepa in zato zacutis na pedali to kot tresljaj... in to se v hitrih intervalih ponavlja in od tod to tresenje zavorne pedale... ko v drugacnih pogojih abs zacne uravnavat moc zaviranja ti to sploh ne zacutis ker to naredi "na easy" ...

BigWhale ::

Pedal trza pri ABSu ne glede na kateri podlagi si in koliko koles sistem uravnava.

ALTbla ::

BW, ne to pa ni res... medala mogoce trzne tudi na mokrem ali drugje, ampak nikakor ne trza... na ledu je to vec kot ocitno... parkrat na sekundo trzne... na ostalih podlagah pa trzne ko spremeni pritisk na bremze, te spremembe pa niso tolko izrazite da bi se jih opazilo.. js sm edino na res gladkem ledu v nasi toyoti opazu trzanje pedale, po dezu al snegu nikoli...
no pa sj to ni vazno, se mi zdi da smo malo skrenli s teme :D

Roadkill ::

Zanimiv je to, da vi vsak svoj ABS jemljete, kot neko svetinjo in predpostavljate da imajo vsi ostali isto.
Jaz lahko povem, da tudi na suhem asfaltu čist lepo trza pedalka za bremzat. Ampak le pri precej ekstremnem bremzanju.

Meni je bolj smešno, da mi pedalka za gas začne trzat pri 4k obratih. Nisem še ugotovil, kaj je point tega. Morda hoče sporočit, da bi bilo pametno počasi prestavit v višjo prestavo. :)
Ü

ALTbla ::

ne js to ne delam, zato navajam na katerem autu/katerem letniku je tako...
in sm tut navedu koliko verzij je abs ze zamenjal v 10ih letih...

hm, pedala za gas? to bi pa lahko bilo neki narobe, ne pa da ti omenja visjo prestavo >:D
a ti tut cuka kj takrat? prvic slisim da bi ti pedala za gas cukala... kaksen auto pa je to? mogoce mas esp pa v kaksnih ekstremnih pogojih uravnava moc na kolesa?

Roadkill ::

No espja nima, ker je to Toyota Yaris z 1.0 mašino. ;)
Jaz sem najprej pomislil na napako, pa se mi je kasneje zazdelo, da bi bilo težko, da bi napaka tako točno pri določenih obratih začela tresti padalo za plin. Prov smešen občutek, ampak ni moteč. Dejansko bi moral sprobat, da bi vam povedal, pri koliko obratih se to zgodi, ker se mi zdi, da sem 4k premalo rekel.

Če ma kdo (novega) Yarisa lahko pove, ali je to napaka ali se pojavlja tudi pri njemu. :)
Ü

ALTbla ::

hm, ne vem no, meni se zdi da je to bolj napaka kot pa neka funkcija... ce te ne moti pac pocakaj do naslednjega servisa pa potem omeni tam kaj se dogaja.. pa zahtevaj da pogledajo, ker mam tko slabe izkusnje s temi serviserji autov, sploh tistih k so v garanciji.. treba 5x pelat auto predn pogruntajo kaj je narobe, ce sploh pogruntajo... najraj se kr zgovarjajo da to tko mora bit, da ni nc narobe, ceprav cutis da auto nenormalno cuka al neki... sam da se te resijo ;(

MrStein ::

V mojem pa pedal bremze več kot očitno trza pri vsakem vklopu ABS, ne glede na podlago ("vklop ABS" == "prekinjanje moči zavor s ciljem odprave blokiranja koles").

Pa še zanimivost z moje strani. Ko pritiskam pedal zavore (pri stoječem avtu) in potem zategnem ročno, se protipritisk na pedalu zmanjša. (torej gre pedal kaki centimeterček noter).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Nejc Pintar ::

A ni to point abs-a da ti trza bremza.

@Roadkill: zakaj vozit na 4000 obratih?
Lahko je biti prvi, če si edini!

Azrael ::

@Roadkil:

Poglej nosilce motorja in menjalnika, lahko je kateri slab in pri nekih obratih pride vse skupaj v resonanco. Predpostavljam, da je pedal za gas z motorjem zvezan z zajlo, ne kakšen fly by wire sistem.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Roadkill ::

Nejc: če hoče človek z 1.0 mašino kdaj pridet od 50kmh do 110kmh, mora sej ali prej pritisnit na pedalo za plin, da avto malo pespeši.

Sej pravim... se ne mislim obremenjevat s tem. Če ne drugega zato, ker je to avto od mame, ki le malokdaj zavrti mašino nad 3k rpm. :)
Ü

ALTbla ::

nejc? pojnt absa da bremza trza? wtf? kaksen bi pa to sploh lahk meu namen?

Nejc Pintar ::

@ALTbla: da ko kolo blokira popusti, se pelje dokler spet ne blokira, nato spet popusti, ...
Lahko je biti prvi, če si edini!
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uber zaradi nesreče prekinil preizkuse avtonomnih vozil (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21258316 (53025) Unknown_001
»

Brezpilotna letala v Sloveniji

Oddelek: Znanost in tehnologija
407831 (5303) String
»

Avto parkiraj se! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
709409 (7474) Matevžk
»

Stanley, Zmagovalec letošnjega DARPA Challenge

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
204243 (3525) Roadkill
»

Vzrok nesreče med avtonomnima minibusoma

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
333680 (2511) MrStein

Več podobnih tem