» »

Vista brez ponovnih zagonov

1 2 3
4
5

NoOrdinary ::

Rejzor, ko že zmerjaš vse po spisku z retardi tud ti nis ravno biser. Pa zmisel se že enkrat kaj za vraga sploh hočeš. O linuxu po izjavah sodeč gladko malo nimaš blage (jaja, sej vem, uporabljaš slax), nekje na nivoju microsfota, ki se ves slinast veseli da je treba kde restarta ko zamenjaš temo za kurzor in to primerja z restartom windowsov.
Stalno piskaš da je problem v userju ne v sistemu. Dej ti to razlož mojmu fotru, on hoče funkcionalnost, ki jo omenjaš. Al morjo vsi postat instant "strokovnjaki" tko, da so na mail listi enga zaston antivirusnika zato, da normalno uporabljajo sistem? Ko se pa enkrat spustiš na tak nivo je pa vseen drek al se jebeš z windowsi pa si na precej istem al naštudiraš te boge 3 config fajle v linuxu (pa večina distrotov ma tud control panel juhu).
Ne vem zakaj vedno najbolj jokajo tisti ki majo o sami stvari najman pojma. Pa sej ne rečem, na opensoruce strani (če se že predalčakamo) maš čisti iste fanatike ko so darko, miha in looka, ampak če se že greš enga power userja najprej pomet pred svojim pragom preden radodarno deliš besede ala retard. Pa zakaj kritika nekoga, ki uporablja in pozna oba sistema vedno sprož plaz google bedarij od ljudi, ki so linux vidl samo v avli FRIja....
brez ideje sem za podpis

darkolord ::

NoOrdinary: trdiš, da nimam pojma?

Matevžk ::

@NoOrdinary: (smiley z aplavzom) :) - predvsem za zadnji stavek
lp, Matevžk

BigWhale ::

> NoOrdinary: trdiš, da nimam pojma?

To ne, si pa dvolicen. ;) Enkrat ti ni prav, ko kaka linux distribucija nima neke stvari outofthebox poslihtane. Drugic pa pravis, da nekaj kar je v Linuxu 'iz skatle', tudi na Win lahko nastavis.

Odloci se na katerem stolu bos sedel. ;)

darkolord ::

BigWhale: jaz raje stojim :D

Malo pristranski pa sem, ja... Drugace se ne da znosno "živet" med takimi komentarji 8-)

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

NoOrdinary, please don't even try to go there...

Slax ni edini pingvin, ki sem ga sprobal pa so me vsi odvrnil zarad ene al pa druge stvari. Tud razen neprijaznosti če še nisi opazil ne kritiziram ničesar drugega. Tud nikjer nisem neposredno napadal pingvina. Samo omenil sem da se zna spremenit ko bojo nanj ovesili več stvari in bojo moral pazit da ena novost ne bo prinesla 30 novih slabosti.

EDIT:
In tista "kr ena mailing lista brezplačnega AVja" pa je stvar o kateri TI (več kot očitno) nimaš totalno nobenega pojma tko da mi lepo prosim ne pametuj.:\
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

jlpktnst ::

Dejstvo je da človek ki nima pojma nič lažje ne bo naredil stvari v GUI kot pa v shellu. V GUI znamo delat samo zato ker smo se naučili, v shellu pa ne, ker jih nigče ni naučil... Kje se tebi zdi prednost GUI? Če boš rekel da je simpl za noobe se lažeš. Moji babici ni bil gui nič kaj jasen, s shellom sicer nisem poskusil, mogoče bi pa moral, hm? Praktičen človek, ki še ni miške držal v rokah bo imel z gui grozne preglavice, da ne govorim o tem da sploh ne bo našel nič. Če bi v osnovnih šolah uvedlji obvezen pouk iz praktičnega dela z računalnikom in učili samo konzolo, mislite da bi folk še uporabljal GUI? nak. Ker bi vsaj malo obvladali konzolo in bi jih motlo iskat nadležne male ikonice razmetane in skrite. V Ukazni Vrstici je pa vse čisto na dosegu. Če kaj pozabiš je tudi Pomoč zelo priročna in blizu. Mogoče edino zahteva malo več intelektualnega napora da začneš, ampak nekatere stvari v življenju so pač take, da rabiš malo časa da obvladaš, ker se nihče ne rodi pameten.

In tako mimogrede, a niso glasovne komande zelo podobne ukazni vrstici? Pa so nam precej naravne, ker pač nimamo dobrega prepoznavanja govora jih pa pišemo (kar je celo hitreje edino tipkovnice so nepriročno velike). Grafična izbira zahteva grozno veliko časa in koncentracije da se najde zahtevana operacija - in je primerna samo za operacije ki jih izvajamo zelo redko, ne pa vsakodnevni klik klik, to mi uničuje roke. In po pravici povedano, komu ne gre na živce ko mora dvignit roke s tipkovnice (pri pisanju) in klikat po tekstu (namesto da bi kar lepo v latex stilu napisal kak slog hoče)?!

sznn ::

Prav zanimivo je spremljati tole debato.

Microsofta bo uničil njegov lasten pristop na trg. Pred leti je naredil zastonj Internet Explorer, da bi uničil Netscape in ga tudi je, sedaj Microsoft uničuje open source scena, hkrati pa dobiva tudi udarce od Googla, ki vse ponuja zastonj in živi samo od reklam.

Prav zanimivo bo spremljati ta boj v bodoče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sznn ()

64202 ::

En zanimiv link, namenjen tistim s predsodki, ki jih dojemajo kot neizpodbitna dejstva. (btw., ne zagovarjam, da je cmdline najboljsi nacin za delo z racunalnikom ali kak podoben banalen zakljucek)

This essay describes the surprising results of a brief trial with a group of new computer users about the relative ease of the command line interface versus the GUIs now omnipresent in computer interfaces. It comes from practical experience I have of teaching computing to complete beginners or newbies as computer power-users often term them.

The Command Line - The Best Newbie Interface? - OSNews.com
I am NaN, I am a free man!

RejZoR ::

Me zanima kaj je lažje, klikat na ikono diska ter knof Back ali pisat cd.. za vračanje in c:/d:/itd za diske. S tem da moraš pri cmdju vse komande vedno vedit na pamet, pri GUI ti je vse servirano, na tebi je samo da izbereš pravo, za kar pa ponavadi vsaj za civiliziran svet skrbijo napisi sestavljeni iz vsem razumljivih črk. Če vam angleščina ne teče so tud poslovenjene verzije Polken. Če pa še to ne razumeš pol pa res bolje da greš stran od PCja ker te ne bo nihče rešil. Vrnes se šele ko prebereš knjigico "Moj prvi PC". Se ne zajebavam, ampak mislim čist resno. Tko kot se mormo vsi poleg same vožnje avta nadrkat še vseh cestnih pravil, tko se more folk naučit osnov uporabe OS-ov. Ampak eni se kr čudijo da nimajo pojma pa so vedno najglasnejši. Kot bi šel vozit po cesti samo z znanjem vožnje avta ter se nato čudil zakaj ti folk trobi in kaže vse mogoče prste ko bi prevozil STOP znak al pa narobe obrnjen trikotnik. Hm le kaj že slednji pomeni da se tko jezijo ko grem mimo...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

OwcA ::

Si že kdaj komu, ki računalnikov ni vešč, dajal navodila kaj mora storiti? Ne? Se vidi.

Nihče ne trdi, da je ukazna vrstica vedno boljša rešitev, ampak vsekakor pa tudi slabša ni vedno.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

darkolord ::

Hm, v DOSu je za nekatere (po mojih izkušnjah tiste malo starejše ljudi) bilo stvari lažje narest kot zdaj v GUI... Predvsem zato, ker so stvari postale veliko bolj zmogljive in je v GUI včasih (velikokrat) preveč možnosti (na primer 50 ikonc tam, kjer jih v DOS ekvivalentu sploh ni bilo)

Microsoft ::

Samo je po drugi strani GUI tako naret, da ne dopusca nekih akcij, ki niso v kontekstu. Kar pa v CMD ni, saj lahko pozenes kateri kol ukaz.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

64202 ::

Tezava pa nastane, ker ima GUI te akcije naenkrat na ekranu, in potem mora uporabnik med kopico moznosti najti pravo. GUI dizajnerjni konstantno nihajo - katere so pa taprave & bistvene akcije za opravljanje nalog, da jih pokazejo spredaj in so vecje, in katere skrijejo v menije, dialoge, tabe, ...

Lahko to vzames kot optimizacijsko metodo, kjer isces optimalno razporeditev gui elementov za opravljanje nalog X1, X2, ... Xn na neki izbrani mnozici ljudi. Kolikor vem, cisto zares to tako delajo danasnje korporacije, ki si lahko tudi privoscijo testiranja na ljudeh.

Kot zanimiv kontrast - v zacetku je bil unix zasnovan* po cisto drugem principu, namrec niso vzeli nekih fiksnih nalog X1 - Xn ampak so si izbrali ene osnovne komponente recimo A, B in C ter nacin za zdruzevanje, recimo + in *. Hkrati so pa malo skilili okoli, in tako nastavl stvari, da se je kolkrtolk preposto dalo narediti X1 = A + B, X2 = A * B, X3 = B + C, X4 = A*A, ... Podobnost z matematicnimi sistemi ni nakljucna, dizajniral so research g33ki :D

* govorim seveda o komandni vrstici in ceveh, ki so bili takrat edini nacin upravljanje racunalnika
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

borchi ::

vidu sem ljudi, ki so v gui-ju (ja, microsoftovem) klikali po tekstu!!! in pizdili, ker se nič ne zgodi. zakaj najnaprednejši gui na svetu ni zgruntal, kaj je uporabnik želel. kako da ni preprečil brezplodnega klikanja?
l'jga

64202 ::

Seveda tkoj pokasiras prazne poglede od "normalnega" folka, ce jim poizkusis razlozt kolk fajn je (A^10 + B^5) * (B + C)^3 :D :D
I am NaN, I am a free man!

klemen22 ::

borchi: seveda je pa veliko ljudi ki v prazno gleda oz. tipka ukaze v terminalu v smislu ls --help, man poljuben_ukaz itd. Dejstvo je da je za enga nOOba veliko lažje se priučiti GUI način dela kot pa ene ukazne vrstice. Sicer sam ukazno vrstico veliko uporabljam vendar v kakšnih primerih ko kopiraš datoteke iz raznih imenikov je pač gui (recmo primer total comanderja) pač veliko hitrejši in ne vem zakaj bi za take primere človek zgubljal čas (kot nekateri linux feni). Skratka GUI ima pomankljivosti in terminal ma pomankljivosti. Ker če bi bil terminal tako mogočen zakaj bi sploh šli delat gui? Zaradi preprostejše uporabe seveda.
vidu sem ljudi, ki so v gui-ju (ja, microsoftovem) klikali po tekstu!!! in pizdili, ker se nič ne zgodi. zakaj najnaprednejši gui na svetu ni zgruntal, kaj je uporabnik želel. kako da ni preprečil brezplodnega klikanja?

Rad bi take videl v terminalu.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

lukaz ::

No mam jst en vprašanje za vse trenutne udeležence (to uprašanje izvira iz lastnih izkušenj). Imaš 100 .txt filov, ki bi jih rd združu v en fajl (po vrstnem redu seveda). Kako bi to naredu?

Razor: use komande na pamet? Ti dam primer: Ne spomniš še kako se imenuje program za testiranje zvočnikov. pritisneš "s" in tab, ter ti tako izpiše vse komande na tvojem sistemu. zelo težko ane?

klemen22: glej gor kaj so nekateri pisal in dajal linke glede učenja GUI proti cmdju.

darkolord ::

lukaz:

copy fajl1.txt+fajl2.txt+fajl3.txt ... ciljnifajl.txt

se z loopom lahko to zaokrozis, ce so imena po vrsti

Zgodovina sprememb…

lukaz ::

reku sm za 100 fajlov, ne za 3. prosm nared za tok....

BigWhale ::

Dve zgodbici, resnicni iz mojih serviserskih casov:

"Printer mi vedno dve kopiji natiska, nekaj je pokvarjen.", potem mi gospa pokaze en kup podvojenih dokumentov. V redu, ni problema recem in po priblizno pol ure testiranja in printanja ugotovim, da printer vedno natisne samo eno kopijo. Nic mi ni bilo jasno, ko se doticna gospa vrne in ji recem naj mi ona sprinta nekaj, da vidim. Pa odpre MS Word in dokument, pa dvakrat klikne na ikono za printanje v toolbaru. Njen komentar?

"Ja kdo si je pa zmislil to, da treba na ene ikone dvakrat klikat, na druge pa samo enkrat. Kako pa naj jaz vem na katere se ne sme klikat dvakrat?"

En drug gospod....

"Na ikono s tiskalnikom morate pritisniti."
"Kje pa je?"
"Na enkranu bi morala biti v zgornji vrstici, saj je en kup ikon tam."
"Ja, jih vidim, samo ne vem na kateri je tiskalnik. So vse take cudne."
(prestejem ikone od leve proti desni)
"X-ta po vrsti od leve proti desni gospod."
"Aha, Ja nekaj se mi je odprlo neke nastavitve..."
?!??!

Po obisku tega gospoda sem ugotovil, da si je pac toolbare v wordu malo premetal naokrog, potem pa mu ziv bog ni znal pomagati.

GUI je ok ampak vcasih je CMD lazje uporabiti. Kurcanje command line-a s strani hard core gui uporabnikov je neupraviceno in butasto. Marsikaj se da v cmdline hitreje narediti kot v gui-ju. Pa ceprav je v ta gui bilo vlozeno leta razvoja in raziskav. Shell is just simpler and easier. Mogoce niti ne simpler ampak lazje pa vsekakor. Ne vedno, precejkrat pa.

Tukaj ne vidim nikogar, ki bi trdil, da je gui za en kurac in da je brez veze, da ga sploh imamo. Guisti pa ravno to trdijo za command line interface.

iggy ::

lukaz:
copy *.txt krenfile.txt

:\
Hey, you're fat!

jlpktnst ::

Jah v linux se definitivno da naskriptat to, samo ne znam :D Nikoli nisem potreboval in se nisem naučil...

Težje je naučit človeka command line mogoče res, samo a boš zato ker se je težko naučit avto vozit celo življenje plačeval taxi? Če bi v OŠ začeli s pravo vzgojo bi ljudje znali, ker pa jih ne naučijo nič in se večinoma učijo klikat ... jah, pač ne znajo. Da niti ne upoštevamo tega, da bi jih morali učit za generičen gui ne pa za specifiko, ker se lahko zadeva zelo spreminja in potem človek ikone pozna po lokacijah ne po izgledu ...

Človek ki zna malo angleško in zna tipkat naj nebi imel problema z command line, ki ima dober help, saj ga naučiš le kako pride do pomoči in kako do spiska glavnih ukazov in to je to. Zakaj jim ne morejo tega v šoli pokazat? Ker prfoksi sami ne znajo... In imamo začaran krog. Vlada pa meče denar skoz okno.

BigWhale ::

iggy,

Pri tvojem ukazu ne ves kako bo sistem zdruzil datoteke. Ali bo vzel abecedni vrstni red ali vrstni red po katerem so priromale na disk?

OrlyTM ::

folksi, mal pozabljate, da se je racunalnistvo razvilo v izredno kratkem casu. Mnogi od nas, smo se v osnovni soli ucil BASIC za C64 in le redki ze z DOSom na prvih XTjih, pa se nismo 30 stari. V srednji soli smo mel DOS + Win 3.1 itd .... takim nam je command line precej poznan, ker smo vcasih pac vse naredili samo s tem (in z NCjem ... ava!! :D) ...

Danasnji solniki se ucijo vse kaj drugega in cela scena je evolvirala za faktor znj! Danes folk ze v osnovni soli obvlada vec kot smo mi v srednji (vsaj vecina, tisti, katerim nam je bil to hobi, smo bli bolj redki!) in GUI je definitivno bolj prava pot kot CMDline ... valda pa bo na izbiro vedno oboje, da ima clovek moznost izbire.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Matako ::

Ma kar nekaj ta debata, kot ponavadi! Članek je govoril o nekem možnem Restart Manager v Windows ali nekaj takega. No, kar je pa tudi kar nekaj! Vse izkušnje kažejo, da se je pretiranega rebootanja najlažje rešiti z...

a) ... modularnostjo. Dober primer je kak QNX, ki je zelo v stilu mikrojedra. Rabiš zamenjati gonilnik za zvok, mrežo, dodat fs? Reštartaj ustrezen proces (server) in življenje teče dalje. Reboot je potreben res za zelo malo število primerov. Tukaj je en keč, ki ga bom opisal spodaj, ni pa pomankljivost in je celo kul. Prava pomankljivost tega pristopa je, da več ko spraviš stvari v "userland", več imaš preklopov v kernel - in to na večini CPU traaaja! Včasih je bil to izgleda kar problem. Recimo, WindowsNT (vkl. 2000/XP) so lepo začeli v duhu te točke, kasneje se je malo po malo vedno več stvari selilo v kernel (celo GDI knjižnice in še par manj očitnih kandidatov) - vse zaradi želje po zmanjšanju overheada. Samo to niti ni še tako grozno, ker še vedno se da ...

b) ... odložiti nalaganje deljenih knjižnic, gonilnikov ipd., raznorazne inicializacije do *zadnjega* trenutka in če je možno kdaj pa kdaj tudi sprostiti/ponovno naložiti. Ta finta dela tako v jedru kot v "userland". Spet, WindowsNT so lepo začeli, samo potem se je nekdo spomnil, da bi bilo dobro nekatere stvari naložiti na rezervo, kot del boot procesa, da bo kasneje vse skupaj izgledalo, da leti, poleg tega pa je to manj zapleteno.

Trenutno dobri, stari Winsi kot del boot procesa nalagajo in inicializarijo vse živo levo, desno. Drugače po mojem tudi ne gre zaradi kompatibilnosti za nazaj. Namreč, aplikacijam in drugim delom OS se zdaj recimo ni treba zavedati ali ukvarjati z možnostjo, da je bilo karkoli restartano ali ponovno inicializirano - lahko enostavno predvidijo, da če tečejo, potem se je pred njimi naredilo to in to ob bootu in podobno. V nasprotnem primeru je treba definirati sporočanje o teh stvareh in API, da je vse v redu (to je tisti keč omenjen zgoraj).

Skratka, tukaj imamo arhitekturni problem in rešiti to z nekim *dodatnim* delom OS je navadna selotejp tehnika in Slaba stvar ...

.. je pa izvedljivo! Recimo, problem keča opisanega v b) bi ta Restart Manager rešil s posnetkom trenutnega stanja sistema, genocidom nad 3/4 Userlanda in končno obnovitvijo stanja. Članek omenja ta postopek samo kadar je reboot nujen, bi bil pa tudi način kako uturiti mojo točko a) na zvit način. Je pa neelegantno, da bi se človek najraje zjokal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

para! ::

BigWhale CTRL + P :>

lp
Death before dishonor!

RejZoR ::

Owca če misliš da nisem nikoli razlagal (orenk) neukim uporabnikom se krepko motiš. Skor 5 let freelance tech supporta iz moje dobre volje.
Kdor je z Mn3njalnika ve da sem miljonkrat razlagal korak za korakom kako naredit določeno stvar in še vsak je takoj naredil po mojih navodilih. In na moje presenečenje se je enih celo prijelo. Seveda so na drugi strani tesla katerim 500x poveš eno in isto pa te bo čez en teden spet spraševal isto. Takim resno ni pomoči. Folk se vedno deli na tiste ki so pripravljeni poslušat razlago in so tisti ki so leni ko fuxi pa samo čakajo da jim bojo vsi vse dostavli do riti.
Sploh pereč problem je iskanje v Googlu okoli katerega bi lahko spisal cel roman (2500 strani na roman, 15 knjig v zbirki...).
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

christooss ::

Hehe Če za google rabš 22500 strani kolk bi pol rabu za odprtje Mrežnih nastavitev :)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

fiore ::

M.B.:
Restartat je treba samo, ko se instalira nov kernel. Pa še takrat ni potreben če uporabljaš kexec. Tudi če namestim nov grafični strežnik, se reboota samo grafični strežnik ne pa računalnik


od jedra 2.6.14 ni potreben ponoven zagon, ko posodobis jedro. jap, to pomeni da ti ni treba nikoli resetirat racunalnika.

M.B. ::

Odlično. Bom posodobil. Trenutno sem na 2.6.13-gentoo-r5-mabu.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

ALTbla ::

hja dokler ups al pa kak del hw ne crkne :D

aja glede rebootanja windowsov... zdj sm fotru posneu na racunalnik pando 2006... kot prvo je ob zacetku instalacije zaznala f-prot antivirus in ga je blo treba uninstallat... (zakaj mi ni jasno..) ... po uninstallu je seveda slediu reboot.. (?!) nato se je panda installirala... in ob koncu installacije zopet reboot... svasta v glavnem... :\

lukaz ::

No tale moj uprašanje je dobil same win command line odgovore. Kje ste GUI zealoti? Drgač pa v linuxu gre pa: cat * >> vse.txt

ALTbla ::

ja ampak zopet ne ves v kaksnem vrstnem redu to zmece stvari v vse.txt...
ce mas datoteka001 itd se pravi da se s ciframi v zaporedju sledijo se da skriptico napisat da ti v dolocenem vrstnem redu zmece skupi.. tak cat * je pa k tombola, nikol ne ves ka bos dubu ven >:D

64202 ::

> tak cat * je pa k tombola, nikol ne ves ka bos dubu ven >:D

Popolnoma jasno je kaj bos dubu ven. * uposteva urejanje tvoje trenutne lokale. Lahko probas z echo *
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

darkolord ::

Mnja, sam on ni nikjer reku, da bi rad imel txt fajle po vrsti, al da so v folderju samo txt fajli al da so vsi fajli v enem folderju al da so vsi txt fajli, ki so v folderju, taki, ki jih zeli zdruzit...

Zdej, če je vse to "ja", potem je * verjetno v redu

klemen22 ::

Tisti kako bi 100 faljov .txt vrgev v en *.txt. To se sigurno rabi zelo pogosto ja zelo. Sicer pa tudi v winsih dobiš tovrsten program, kjer prek GUIja inputaš folder ter rukne ven en txt. Samo ne vem kak se imenuje vem pa da obstaja. Tako da če malo poiščeš tudi za winse dobiš veliko tosortnih programčkov. Seveda pa isto (sicer z kar nekaj znanja recmo basha) narediš tudi sam.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

lukaz ::

Pri meni je blo tko da mi je en windows user prosu če mu lahko to združim v en fajl. poslov mi je .zip fajl, ki sem ga z unzip fajl.zip odpakiru, zbrisu fajl.zip in jih z tisto komando združu.
darko: sm rekel da morjo bit po vrsti.

darkolord ::

Ok, to ja, ostalega pa ne. No, sej nima veze

RejZoR ::

aja glede rebootanja windowsov... zdj sm fotru posneu na racunalnik pando 2006... kot prvo je ob zacetku instalacije zaznala f-prot antivirus in ga je blo treba uninstallat... (zakaj mi ni jasno..) ... po uninstallu je seveda slediu reboot.. (?!) nato se je panda installirala... in ob koncu installacije zopet reboot... svasta v glavnem...


Omg ne ga srat. Cele 3 restarte in ob tem se še čudiš zakaj je blo treba dat dol F-Prot8-O
Še nikol slišal za konflikte ka-li? Tud ne vem kaj se čudite za restart low level stvari kot je antivirus? Low level šoferji se pač najbolj ziher odstranijo po restartu. Drugače pa verjetno še nisi probal Nortona. Slednji bo 3x restartal mašino samo za inštalacijo in pol še ene 6x za vsak update. Panda je še milina na temu področju...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

~b4g~ ::

altbla: saj vsakič ko ti napiše resetiraj komp še ne pomeni da ga MORAŠ.

ko formatiraš, maš 2 reboota, potem pa enega na teden, pa še to zato, ker ti pol računalnik boljše laufa (no vsaj taki občutek daje).

Eni govorite neresnice, ker več ne vete kako bi še zagovarjali linuxe. Ko pa pride hardware/software brez linuxove podpore pa jo še morate čakati, takrat ste pa vsi lepo tiho ne?

Kdor ne zna, ne zna. Zdaj pa se zamislite, kateri od vas je taki debil, da ne zna niti z windowsi delati. Tisti, ki se pritožujejo, če se mene vpraša, zdaj se pa najdite tu noter. Meni windowsi lepo laufajo, BSOD so mi morali drugi razložit kaj je, ker še ga videl nisem v windows XP.

No pa LP!
in b4g we trust

Matevžk ::

BSOD je v Windows XP samo za hardware napake ... so pač mogl spremenit prikaz ostalih napak, ker je bil BSOD že preveč znan in strah zbujajoč :)

Dobiš programček za združevanje fajlov, ja, ampak prej enkrat sem omenil zmogljivost linuxove konzolne lupine in njenih skript ... ravno tu je užitek. Zakaj inštalirati dodaten program, če ti že sama tekstovna lupina to zna? Tisti, ki Linux uporabljate samo od daleč (GUI) ali sploh ne, mislite, da text-only lupina pomeni DOS ... napaka!

In, ja, tudi to mi je všeč pri Linuxu. Ne zgodi se, da ti po enem tednu računalnik začne dajati občutek, da rabi reboot. Kot stvari tečejo ob zagonu, tečejo tudi čez 14 dni (no, moj uptime je ravno 14 dni in 19:20). In, ja, nekateri imamo zelo zmogljiv namizni računalnik, ker še nekaterim ljudem omogočamo grafični dostop do njega (nove grafične lupine za VNC se odpirajo "zadaj" brez da bi jaz moral za to vedeti, razen če bi želel). V takih primerih je reboot kind of moteč. Windows uporabniki ponavadi na to možnost ne pomislijo, ker je nimajo.
V nekem manjšem pisarniškem podjetju (kjer je vsak najmanjši strošek znižanje konkurenčnosti) imam recimo namen postaviti namesto 4 računalnikov (za 4 zaposlene) samo dva, na vsakega pa priključiti po dve periferiji (ekran, tipkovnica, miška). Pričakujem, da bo stvar tekla prav lepo. Uporabnik windowsov na to ne pomisli ...

No, pa da ne boste mislili, da sem čisti Linux fanatik. Na prenosniku imam Windowse, ker moram biti bolj dinamičen. Brez veliko ročnega nastavljanja sem v Linuxu to malo težje.
Glede hardvera se kdaj pa kdaj najde kakšen problem. Predvsem zaradi podjetij, ki delajo manj profesionalno robo (strežniški hardver recimo ponavadi prej podpira Unix sisteme kot Windowse) in delajo bolj na kratki rok (veliki zaslužki danes, če jutri ne bo šlo več, bomo zaprli obrat -- zdaj bomo napisali samo gonilnike za Windows, če se jutri preobrne število uporabnikov, bo že prepozno za pisanje gonilnikov za Linux).
lp, Matevžk

klemen22 ::

Hm zanimivo meni Winsi laufajo s Hibernatom že ene 2 tedna brez da bi bilo karkoli upočasnjeno ali ne-delalo.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Matevžk ::

Ja, nekako se mi zdi, da v redu dela, dokler ne laufaš aplikacij, ki požrejo veliko RAMa. Ko je pa treba kaj s swappingom delat (recimo, da se ti da del sistema v swap), je pa pri windowsih kriza in je hitreje, če restartaš.
lp, Matevžk

klemen22 ::

Matevzk: hm zanimivo, lavfam VS 05 ki požre dokaj veliko rama, laufam SQL Server 05 (Database,analysis) in mi vse deluje tip-top (seveda ob 1GB rama kar je danes skorajda že minimum za resno delo).
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Matevžk ::

Morda bi moral poskusiti z Javo :)
Java je postala sinonim počasnega delovanja ravno zaradi požrešnosti s pomnilnikom. Ampak v Linuxu teče tako, kot native aplikacije ... V Windowsih tudi, dokler gre za majhne aplikacije ...
lp, Matevžk

klemen22 ::

Že že Java je na Wins (in več al manj drugod) sploh pri hudih aplikacijah ultra počasna zadeva (zakaj se ve). Vendar pa velikost Rama to dejstvo mal omili.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Nejc Pintar ::

@klemen22: Kaj je zate resno delo?

danes ti za resno delo zadošča 64M rama. Odvisno od tega kaj delaš:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

klemen22 ::

danes ti za resno delo zadošča 64M rama

Veš de.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Nejc Pintar ::

Preberi do konca.
Lahko je biti prvi, če si edini!
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prva nadgradnja Windows 10

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
2410917 (9063) MrNighthawk
»

Windows 8 leta 2012, prve podobe ušle na splet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
8722297 (18481) Jst
»

Vklop fizično priklopljene USB naprave

Oddelek: Pomoč in nasveti
131414 (1255) gokky
»

0-day varnostna napaka v MS Word (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
12312529 (9063) MrStein
»

Vista brez ponovnih zagonov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
21314416 (9991) DCER

Več podobnih tem