» »

Ogrevanje na mikrovalove

Ogrevanje na mikrovalove

laguna ::

Nisem elektronik, ne tehnik... vendar vseeno mi je dalo nekaj mislit. Glede na dejstva, da je kurilno olje, pa tudi posredno plin zelo drag v primerjavi z elektriko sem malce razmišljal, kako bi se dalo ceneje ogrevat. Nato sem pomislil na navadno pečico in mikrovalnovno pečico, katera bi naj porabila za cca 80 % manj električne energije za ogrevanje jedi, pečenje... Glede na vse to se mi je nekako porajala ideja, in sicer. če je ogrevanje na elektriko drago, kakšna bi bila možnost ogrevanja (centralna) na mikrovalove, torej princip mikrovalovne peči, katera bi grela vodo npr. v steklenih ceveh, ki bi bile položene v neko ohišje torej večkrat gor in dol, skoz te cevi bi tekla voda iz centralne (radiatorjev), torej v neki vrsti pretočna peč, vodo pa bi namesto nekega drugega vira (kurilno olje, plin, električni grelec) "greli" mikrovalovi. Ne vem če je to mogoče, ali je tudi tu poraba energije 80 % manjaša (pečica:mikrovalovki), ali je to sploh racionalno oz. ali je to sploh možno izvesti. Kot sem na začetku že napisal nisem elektronik, električar ... tako da ne vem preračunat ali je to racionalno, tehnično izvedljivo, .. torej, kakšna so vaša mnenja, komentari..., mogoče je ideja off topis, nemogoča, nelogična, ... vendar vseeno ...

LP
lagunaaaa

gumby ::

takole od oka bi rekel, da je izkoristek mikrovalovne pecke manjsi od navadnega grelca.
pri grelcu gre 100% energije v "koristno" toploto

gzibret ::

Da segreješ 10 litrov vode za nekaj stopinj rabiš toliko in toliko energije. Ali jo dovedeš v obliki mikrovalov, navadnega el. grelca ali morda kakšnega trdega ali tekočega goriva - ni bistvene razlike.

Da boš zmanjšal stroške ogrevanja za 80% s pomočjo mikrovalov je torej iluzija.
Vse je za neki dobr!

Keyser Soze ::

No, kakšen pa je povprečni izkoristek električnega grelca? Ali pa centralne(trda goriva, olje, plin)...

BlazP ::

Najbrz je misljeno tako, da se dosti vec energije zgubi v okolico pri klasicni pecici kot pri mikrovalovni. In je pol izkoristek misljen, koliko oddane energije se vsrka v hrano. Drugace je izkoristek grelnih teles zelo visok (blizu 100%).

Highlag ::

Če misliš gret na elektriko se najbolj splača imet električne radiatorje, ker nič ne zgubiš z prenosom toplote po ceveh. Vse ostalo prinaša izgube.
Never trust a computer you can't throw out a window

AngelOfDeath ::

Nekateri v teh prehodnih obdobjih ogrevajo s klimatsko napravo

steev ::

Highlag, sej neiso cevi zunej hiše. So znotrej in tudi one oddajajo toploto ki pripomore k višji temperaturi.
:|

iggy ::

Me prov zanima kk boš ti z mikrovalovi ogrevov. U 2.svet. vojni so se ljudje pred radarje postavli, da bi jih "grelo", vendar so s tem početjem sčasoma oslepeli zaradi tega ker so jim beljakovine v očesu zakrnele.
Hey, you're fat!

Highlag ::

Samo še vedno kje greješ kakšno stvar, ki jo ne rabiš. Recimo kurilnico, stene skozi katere gredo cevi .... (Če sem pikolovski:D )
Never trust a computer you can't throw out a window

leonius ::

Hmm, z mikrovalovi boš malo težko sploh ogreval zrak.

Mikrovalovi v mikrovalovki imajo takšno valovno dolžino, da resonirajo nihanje molekul. Pa še to ne vseh molekul...mislim, da trdnih snovi ne...
IMHO

BigWhale ::

Mogoce, mogoce, bi slo, ce bi imel vec magnetronov po dva ali tri v vec manjsih rezervoarjih vode. Tako bi z mikrovalovi segreval direkt vodo.

Pa en propeler, ki bi to vodo mesal... :)

BigWhale ::

Vprsasanje pa, ce se energetsko splaca.

dmok ::

Glede na dejstva, da je kurilno olje, pa tudi posredno plin zelo drag v primerjavi z elektriko sem malce razmišljal, kako bi se dalo ceneje ogrevat.


1l kurilnega olja = 155,7 SIT, pri 90% izkoristku peči dobiš iz 1 litra olja pribl. 9kWh koristne energije. To pomeni 17,3 SIT/kWh. Elektrika je pribl. 20 SIT/kWh. S tem da imajo boljše peči izkoristek tudi preko 100%. Torej je olje še vedno cenejše od elektrike razen če imaš v mislih kakšno toplotno črpalko. Drugače pa bi naj bilo trenutno eno najcenejših ogrevanj ogrevanje na sekance. Pri 80% izkoristku kotla nas stane 1kWh koristne energije približno 5 SIT. Pri toplotni črpalki bi naj bila cena 1kWh koristne energije 8 SIT.

d.

Nejc Pintar ::

kako je lahko izkoristek več kot 100%?
so ovrgli enega izmed osnovnih izikalnih zakonov?:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

dmok ::

kako je lahko izkoristek več kot 100%? so ovrgli enega izmed osnovnih izikalnih zakonov?


Ne, pri kondenzacijskih kotlih se malo drugače računa izkoristek, zato pridemo čez 100%.

Pri standardnih in nizkotemperaturnih kotlih se pri izračunu izkoristka kotla kot referenčno vrednost skupne razpoložljive energije upošteva kurilnost Hi (spodnjo kurilno vrednost) in od nje odšteje izgube (zaradi dimnih plinov, sevalne izgube) pri čemer dobimo izkoristek manjši od 100 odstotkov. Za razliko od tega, se pri izračunu izkoristka kondenzacijskih kotlov kot referenčno vrednost upošteva zgorevalno toploto Hs (zgornjo kurilno vrednost), ki vključuje tudi toploto, pridobljeno s kondenzacijo vodne pare v dimnih plinih, zato znašajo izkoristki kondenzacijskih kotlov preko 100 odstotkov.


Citat je iz strani http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT167.htm.

Eden takih kotlov z normiranim izkoristkom 107% je npr. Vitodens 200
d.

Highlag ::

Mikrovalovi v mikrovalovkah so naštimani ma molekule vode. Vodne molekule pod njihovim vplivom nihajo. (v glavnem)

Lahko bi vodo tudi samo mešal. Segrela bi se zaradi trenja. :D
Never trust a computer you can't throw out a window

leonius ::

Ni omejeno le na vodo. Segreje tudi olje.

Mislim, da so mikrovalovi na valovni dolžini nihanja tekočin.

Sicer pa malo googla, pa je tako vprašanje odgovorjeno...
IMHO

VIP58 ::

Mikrovalovka bi bila načelno uporabna za ogrevanje vode, saj je voda zelo dovzetna na absorbcijo mikrovalov (2.45 Ghz). Frekvenca najbrž ni umerjena na vodo, ampak ima svoje mesto v frekvenčnem spektru. Tudi magnetni materjali so zelo občutljivi (lastne izkušnje).
Za ohišja in valovode se uporabljajo večinoma inox in medenina. Za zaščito pa je običajno dovolj kovinska mrežica. Sevanje s kvadratom razdalje pada (dovoljena meja 0.5 mW/cm2).
V industriji se uporablja mikrovalovna energija za ogrevanje, kuhanje, sušenje....
Cene magnetronov so za cca 3KW-3K Eur + napajanje , regulacija, hlajenje:)
Za domačo uporabo bi bille cene verjetno nekoliko nižje, ampak če bi bila tehnologija ekonomično uporabna, bi proizvajalci ogrevalne tehnike to nedvomno že ponujali trgu.
Tehnologija ni najnovejša, izvira nekako iz leta 1940.
Too much of everything is just enough.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15960152 (29601) konspirator
»

centralna kurjava - na elektriko? prosim za pomoč

Oddelek: Loža
2517018 (16501) Pyr0Beast
»

Ogrevanje - Nafta / Elektrika

Oddelek: Loža
3710724 (9699) gruntfürmich
»

Centralno ogrevanje s toplotno crpalko

Oddelek: Loža
176178 (5757) xenon74
»

Centralno ogrevanje z elektrodnim grelcem

Oddelek: Znanost in tehnologija
1411193 (10985) Azrael

Več podobnih tem