» »

PIC kot webserver

PIC kot webserver

«
1
2

ql000 ::

Jaz imam idejo, da bi skombiniral PIC18F452 in IIM7010A (se dobi na svtu elektronike za 10k SIT). A je že kdo delal na tem?

neoto ::

Poglej nekaj številk nazaj v revijo Svet elektronike!

ql000 ::

Ma sej sem gledal, samo s tistim si ravno ne morem ravno nevem kaj pomagat! Na microchip-ovi strani sem našel nekaj o TCP/IP za pic18F družino mikrokontrolerjv. Bom videl, kaj bom čez vikend spacal. Danes sem šel pa kupit LAN modulček, matr malo draga zadeva! ;((

_pobesneli_ ::

a mi lahko poveš zakaj je to koristno? ..zgleda zanimivo pa bi rad vedu kaj več o tem :>
Gregor

ql000 ::

predstavljaj si pralne stroje, pomivalne stroje, sušilce, friteze,... vse povezano v omrežje. Ti kot uporabnik lahko krmiliš te zadeve, hkrati pa lahko tudi proizvajelc vseh teh naprav spremlja naprave skozi njihov življenski ciklus. Ko npr. kaj začne odpovedovati ti lahko nudijo servis, novo napravo,... Uporabi domišljijo!

dreja ::

Webserverjev mas na netu precej.
Sam sem probal PICdem.NET (razvojni sistem od microchipa), pa PICNIC http://members.vol.at/home.floery/elect... .

Najbolj uporabna in precej cenovno ugodna resitev pa so modtronixovi (www.modronix.com) . Sam uporabljam SBC65 in sem full zadovoljen...

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dreja ()

Highlag ::

Zadnjič sem med brskanjem našel eno firmo, ki sicer izdeluje tiskanine, ima pa na voljo cel kup vezij za pice v DIY obliki. Med njimi je tudi HTTP server če se ne motim.

Tule: http://www.olimex.com/dev/
Never trust a computer you can't throw out a window

ql000 ::

Ma sej tega je na netu res že precej, samo jaz hočem svojo rešitev, ki jo potem lahko tudi tržim kot svojo. Pa finta je tudi v tem, ker se mi ni dalo čakat, da pride zadev v SLO iz tujine. Sej zdej sem že nekam prišel z mojo varianto. Ledice že blinkajo! Največja veselica dosedaj je bila z izdelavo adapterja, ker LAN modul iz sveta elektronike ima raster letvic 2x2 mm, kar pomeni, da zdeva ne paše na noben protoboard.


P.S.
Tudi v Sloveniji je gospod, ki dela plate z AVR-i, sam tipo hoče okrog 150E za komad. Za ta dnar že rajši sam kupim robo, pa en mesec malo manj spim, pa imam čisto svojo varianto!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ql000 ()

VolkD ::

No ja.. jaz sem tudi naredil proto bord z ATMega128, ki je že predviden da se nanj natakne ploščiva z rtl8039 čipom. SW žal ne utegnem delat, ker imam druge prioritete. Mogoče pa mi uspe enkrat drugo leto. TIV sem dal izdelat. Ploščica ne je prišla 2500 SIT ( več ploščic sem naredil).
Če koga zanima, lahko dam sliko na web.

ql000 ::

Sedaj se zezam z driverjem za W3100A. Mater je zaendrek dokumentacija! Če je kater za stvar mi lahko pomaga portat C kodo napisano v keil-u v PIC C Compiler C.

Brane2 ::

Folk, a ni to malo napačen pristop ?

Kaj ti bo PIC/AVR kot webserver ? Prvič, core je preveč kilav za te stvari. Drugič, rabiš vdelan Ethernet. Saj se da čarat preko serisjkega porta a to ubije celoten namen zadeve, če jo moraš priklopit na COM port PCja. Lahko daš odzuna Ethernet adapet, ki je tudi praviloma kilav, vendar tako porabiš toliko,kot če bi kupil kak 32-bitni čip z gomilo flasha in z vdelanim vsaj enim ethernetom.

Pouzabljate, da je prvi tak projekt bil narejen v stilu "Saj ni res pa je", ne pa v smislu uporabnosti.

Če bi že hotel izpast frajer, bi probal to naredit vse z enim samim FPGA čipom, brez omembe vrednih zunanjih komponent, razen FLASHa za konfiguracijo in traflca za EThernet. To bi blo nekaj. Pic server je pa že davno videna stvar.

Tip ga je naredil na 12C509 s serisjkim EPROMom, vse skupaj velikosti kovanca. Softver je bil ročno optimitziran in poliran kar nekaj mesecev ( 1 kWord mašinca !). Who can beat that ? 8-O :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

rfmw ::

@Brane

jaz sem pred časom naredil ethernet vmesnik s CPLD-jem (najprej z dvema, potem s štirimi). Zadeva je bila namenjena komunikacijskemu vmesniku med radijsko postajo in 10Mbps ethernetom. Dosegel sem "celo" 50% kanalske kapacitete, ki je bila na radijski strani 2.5Mbps. Tako, da tudi opcija izdelave etherneta v FPGA/CPLD-ju je že zdavnaj narejena.>:D

EDIT: če bi koga stvar zanimala, naj mi pusti msg v ZS
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rfmw ()

ql000 ::

@Brane: sploh ne gre za ql faktor ali kaj podobnega. Gre za projekt, ki bi eliminiral možnost uporabe "velikih" oz. večjih komponent kot so mini ITX matične plošče z vso pripadajočo periferijo (diski, ustrezno napajanje, grafična,...). Tu sem omenil PIC Webserver samo kot primer, dejansko so možnosti uporabe take naprave neomejene, ob upoštevanju določenih omejitev. Za referenco: preber tole (pdf). ideja.

Po drugi strani gre tudi za to, da ima človek možnost izdelat zadevo poceni. Zakaj bi plačeval ful grown PC, ki ima toliko balastne periferije, zakaj bi plačeval OS (pač, če bi se odločil za kak WinXP embeded),... PIC z vso periferijo me stane max. 5000SIT + LAN modul 10200SIT. Pa mi za ta denar naredi verzijo za masovno proizvodnjo s PC-jem.

Brane2 ::

Ne rabiš PCja. Od mase firm dobiš 32-bitni mikrokrmilnik z vdelanim ethernetom za drobiž.

Motorolin Copdfire je na količino mogoče $10, pa dela na 400MHz in ima par Ethernetov ter kupe druge periferije.
Ravno tako MPC serija, Hitachi ima svojo SuperH, MIPS pa tudi kar nekaj Coreov.

POglej recimo tega:

RM5321A (32bits, 400MHZ, LQFP125 ohišje)

ali pa recimo tega:

MCF5271EC

Oba sta že kar nekaj časaa zunaj in dobi se še bistveno bolj strupene stvari v okvirih njunih družin, pa recimo da se omeijmo nanju že zaradi možnosti spajkanja doma, ker sta dobavljiva v PQFPju. Ne en ne drug ne staneta bistveno več od solidnega PICa, sploh če mu dodaš še EThernet čip, sta pa bistveno zmogljivejša.

Da ne govorimo o tem, da na takih zadevah lahko laufaš tudi LInux. Ajd na tem Coldfireu malo težje ker nima MMUja, ampak nanovih čalanih serije MCF54.. pa verjetno brez problema.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


PIC z vso periferijo me stane max. 5000SIT + LAN modul 10200SIT.


Za ta denar IIRC dobiš že 386 PC on-a-chip. Dodati samo še napajanje, vodo in Linux in evo serverja.
On the journey of life, I chose the psycho path.

ql000 ::

A programator za te uC-je si naj pa narišem?!

Brane2 ::

Lahko si ga naraišeš, saj si štromar a nisi ? :D

Resno, mnoge od teh zadev se programirajo praktično same, če imajo kaj programirat (=Flash)

Ponavadi se sprogramirajo čez COMport, I2C ali kar kak USB.

Ni zime.

Sicer pa, tudi če bi moral delat programator zanje (kar ne rabiš), bom to naredil z orgazmičnim užitkom, če te lahko gledam ta čas ko se boš matral implementirat multitaksing os na PICu, da o kakih firewalling funkkcijah, ki bi se le približale Iptables niti ne govorimo. >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

BluPhenix ::

Jaz sem tudi začel razmišljat o nečem takšnem, le da bi zadevo delal z AVRjem. No, mogoče celo ARMjem.

Tudi jaz nekako zagovarjam tole varjanto, da narediš sam. Jaz sicer ne rabim take varjante, da bi imel firewall in podobno. Rabil bi le zelo osnoven webserver, ki bi ga lahko ugradil v naprave za lažjo komunikacijo z PCjem. Se pravi osnovno bi bila zadeva izključena, ko bi pa rabil bi pa lepokabel potgnil, pa skonfiguriral zadevo.

Brane2, bom pa tudi malo pogledal kar si ti poslal, pa se bom potem odločil kako in kaj.

Bi pa morala biti zadeva res zelo majhna, brez nobenega balasta.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

radiator ::

Da še dam jaz moje maslo zraven..
LAN ni prava rešitev za embeded naprave (IMHO) v PLC (Power Line Communication) vidim prihodnjost. Gdor si pa želi UTP kabel do pralnega stroja, hladilnika, ... Vem wireless je tudi rešitev samo se je ne da tako dobro omejit, smeti ether pa še dražja je....

Potem pa en PLC - LAN kos, ki poveže vse v internet :)
Kaj je jutri že bilo?

BluPhenix ::

radiator, nisem še slišal za ta PLC, mogoče veš kje bi lahko zvedel več?

EDIT: no, sem nekaj pogledal ta PLC, mogoče bo res prihodnost, vendar ne tako bližnja. Veliko električnih sistemov ni primernih za komunikacijo ravno zaradi tega imajo probleme z dostavo interneta preko vtičnic. Bom malo bolj pogledal, ko bo kaj bolj obetavno, zaenkrat pa... Med drugim itak naprave, na katere jaz ciljam uporabljajo baterije/adapterje.

V bistvu meni se ne gre, da bi zadevo povezal v internet, rabim samo za komunikacijo med napravo in PCjem. Sej vem, da so tudi druge rešitve, vendar mi je ta privlačna, ker lahko zadevo nastaviš preko katerega koli PCja, ki ima gor brskalnik. Se pravi z vsakim prenosnikom lahko štimaš zadevo, ni treba da imaš gor namenski program.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

neoto ::

Hyper terminal ali kaj podobnega imajo skoraj vsi računalniki... Pač narediš user-friendly obrazec za vpisovanje podatkov...

Brane2 ::

Mah, ja. Sem skeptik. Saj ta zadeva tudi seva v okolje, razen če imate v bajti štrom potegnjem po koaxu, poleg tega pa ima verjetno lahko težke probleme ob bolj iskrivih porabnikih. Nič ne rečem, verjetno zna biti uporabna, e Ethernet je IMHO še vedno zakon.
On the journey of life, I chose the psycho path.

radiator ::

Glede hitrosti, povezljivosti, univerzalnosti je ethernet zakon. PLC dela dokaj vredu znotraj hiše. Pri števcu pa je bolj ali manj konec. Seveda se da tudi števec premostit samo zato potem rabiš dovoljenje od elektro katerega pa verjetno neboš dobil. Sam se že nekaj časa spravljam, da kaj probam pa žal zdaj ni časa. Kolega pa je že nekaj zagnal pa pravi da dela.
Dobiš že fertik rešitve v obliki transciever chipa, ki ga samo obesiš na Rx/Tx pa gremo. Protokol moraš sam porihtat.npr: maxim st

No če pa rabiš samo connect na napravo iz PC-ja da malo kaj poštimaš pa FT232 kar ti da USB connect (lahko kot COM lahko pa greš preko dll-ke). To pa gre brez težav z galvansko ločitvijo do 1Mbps(dela tudi pri 10Mbps). Ali pa dober stari max232 :)

[edit]
Ja to je res da seva samo kolko v primerjavi z WiFi-jem?
Kak pa to dela v fenu ali bormašini pa bo treba probat. Saj pa te LAN - PowerLine - LAN zadeve špilajo OK pa še nekaj drage niso. Tak da je to že nekaj časa znana tehnologija in mislim da je že kar dozorela.

Moj point je pač bek z kabelsko šalato. A nebi blo fino da bi imel v PC en kabel in v monitor en kabel pa je.
Kaj je jutri že bilo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: radiator ()

iNN ::

Živijo!
Sem malo preletel temo. V šoli sem za raziskovalno nalogo izbral povezovanje web kamere na mikrokontroler, ki ima vdelan ethernet. Zadevo si v grobem predstavljam tako, da bi preko USBja priklopil kamero na vezje. Nato pa sliko v živo prikazoval na internetu preko web serverja.

Zanima me s katerim mikrokontrolerjem bi bilo to najlažje realizirati. Malo sem gledal tudi za vezja. Klik .

Če je možno da me kdo malo usmeri, ker z temi stvarmi nimam veliko izkušenj. Nekako sem razmišljal da bi uporabil linux. Kakšen mikrokontroler potem potrebujem? Z podporo MMU?

Hvala za odgovore in nasvete.
==

neoto ::

Kot prvo ti svetujem, da si malce razčistiš zamisli. USB ni tako enostavno implementirati na host strani, video podatkov iz kamere je kar precej in boš moral izbrati precej 'močan' uC, da bo zmogel.

iNN ::

Razmisljal sem tudi o prenosu preko RS 232. In da bi imel kamero ki snema na zelo majhni resoluciji. Ali pa posilja samo slike. Vendar nevem kako je z kamerami na RS 232.
==

Azrael ::

RS 232 ima največjo hitrost 112kBit/s, vsaj običajni na PC računalnikih.

Slika 320x200 ima 64000 točk ali bitov, če vzameš črno belo, brez odtenkov - 1 bitna barvna globina. Torej niti 2 slik ne spraviš skozi v eni sekundi in to takih po standardih za OCR skeniranje, kar pomeni praktično neuporabno sliko.

Torej za 1 sliko v 256 barvnih odtenkih (8 bitne barve rabiš 4.6 sekunde za 24 bitne barve pa 13.7s za eno samo sliko ločljivosti slabe kamere za opazovanje objektov, če bi jo rad pretočil po RS 232. To je teoretičen maksimum, ker ti nekaj pasovne širine vzamejo tudi kontrolni biti in bi bilo v resnici še slabše.

Torej bo rešitev z RS 232 zelo klava.
Nekoč je bil Slo-tech.

neoto ::

Poleg tega, kje bi ti sploh dobil RS-232 kamero? Jaz je še nisem videl...
Kolega si je pred časom zamislil, da bi naredil nekaj podobnega. Moraš pa vedeti, da je on nameraval uporabiti FPGA in mislim da še nek mikroprocesor zraven, da bi mu to sploh laufalo. Ni tole tako enostavna tema za raziskovalno nalogo! Se nisi nič z mentorjem posvetoval?

iNN ::

evo tukaj nekaj

Meni se zdi vredu, na nekaj podobnega sem mislil tudi sam. Samo nevem RS232 kamere so zelo drage. Tale je izjema :). Za USB pa pravite da je zakomplicirano narest. Nevem za kaj naj se odlocim.
==

roscha ::

@iNN

Če te prav razumem rabiš USB to LAN converter, potem pa še dodaten Web server. Recimo da je web server mala malica (nobenega švajsanja vezij, vse je že napisano..) Potem v bistvu potrebuješ narediti USB to LAN konverter.
Zajebano je, da so toplo vodo že izumili. Za slabe 4 jurje, tako da se ne matrat in metat energije proč..
Zamenjaj raziskovalno.

LINK

iNN ::

:'( :'( :'( :'(
==

radiator ::

@roscha:
Kolko jaz to stvarco razumem je to čist navaden nic, ki se priklopi na usb. Ali da povem drugače: To se priklopi na usb da dobiš LAN port v nobenem primeru pa ne moraš na to priklopit USB naprave.

Nikoli nisem nič kaj takega delal samo če se ne motim bi blo fajn vzet kakšen tamali PowerPC (ker IBM nudi driverje) in C api-je za linux. Če pa ne nudi IBM pa mogoče najdeš kaj open source. (to vem ker imam v satelitski notri PPC, ki laufa z linux-om in nudi vse kaj ti rabiš. Res da je implementiran v namenski kontoler STBx25xx). Ali pa kaki embeded CPU od Intel-a(al pa kaka 486-ka). Samo to ni 15min dela da zrihtaš pa če še nič ne zaslužiš.

Najlažja pot pa je PC. VIA nudi zelo male MoBo-je z C3. Bootneš(linux) pa ga iz USB flash drive-a (tako majo nareto na FERI-ju).

Samo itak odkrivaš toplo vodo. Geslo za google je IP cam :)
Kaj je jutri že bilo?

ql000 ::

Za AVR je precej lažje zvozit to webserver zadevo. Malo poišči po netu, pa boš našel veš variant za ATMEL-e kot pa za katero koli drugo varianto mikrokontrolerja. Iz kake sheme, ki ti je všeč si narediš plato, vržeš ven kar ti ni všeč, dodaš kaj potem pa ti itak ostane samo še software, za kar pa če si izbral pravo varianto itak ni problema, ker imaš api funkcije pa se samo z njimi zajebavaš. Jaz sem izbral varianto (PIC18F452 + IIM7010A) zaradi tega, ker imam že bolj ali manj vse narejeno, programator (sedaj sem še naredil RS232 ICD2 klon, ki dela BP), poznam arhitekturo, razvojna orodja,... po drugi strani pa na netu ni skoraj nikogar, ki bi delal na tem mikrokontrolerju z tem LAN modulom, tako, da se bolj ali manj sam zaj***.

Prejšnji teden sem dobil sample od microchipa ENC28J60, LAN kontroler s samo 28 nogicami, ki se programira preko ISP. Komaj čakam, da bo kaj cajta, da probam zadevo.

madviper ::

Ko ste že glih pri tej temi. A ve kdo kje bi se dalo dobit kak free sampel (seveda katerega od teh čipov ali kaj podobnega). Če ne naj mi kdo prek ZS sporoči, če noče na forumu objavlat.

Lp, madviper
I'd like to do something crazy!

ql000 ::

Pri microchipu lahko naročiš ENC28J60, samo jih boš zelo dolgo čakal, če imaš LAN kontrolerje v mislih, drugače pa sample kar hitro dostavijo (mikrokontrolerje). Pri ATMEL-u je pa živi disaster preden kaj pošljejo. Jaz sem naročil oktobra par AVR-ov, tako za hec, sem si rekel, da bom probal, ko bo prilika, dobil sem jih na začetku januarja! Maxim Dallas pa po drugi strani dostavi robo v parih dneh do enega tedna.

madviper ::

Hvala! Če bi proso še za linke bi blo že preveč :D
Sicer pa je tu taknotak dobri stric Google:))
I'd like to do something crazy!

ql000 ::

Matr si len! :( :D

snow ::

www.microchip.com (waw kako zapleten naslov!!)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

madviper ::

Nisem len. Sej sem si sam takoj poiskat in je stvar že naročena. Sam bo res treba počakat lep cajt.

Hvala vseeno. Tist o linkih je blo mišleno kot joke!
I'd like to do something crazy!

snow ::

Jaz sem na tega microchipovega lan kontrolerja čakal nekje teden po tistem ko sem dobil, da so poslali zadevo. Poslali so jo pa praktično takoj (če ne upoštevamo praznikov).
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

madviper ::

Piše da bojo poslal komaj čez en mesec:(
Tak da se bom še načakal.
I'd like to do something crazy!

t909 ::

tukaj je nekaj od logitechove kamere, ki uporablja serijski prikljucek:
http://jpbrown.i8.com/cubesolver_source.html

ql000 ::

Jaz pa ravno osvetljujem plato, ki sem si jo naredil za IIM7010A. Prej sem imel eno drugo plato, pa baraba noče delat, lahk, da sem kje kak šlus naredil. Sedaj nimam več nobenih kablov, ki bi povezovali pine samo še vezice na plati! Najbolj ziher!

slawc ::

Ali je kdo sploh opazil porabo microchipovega cipa8-O ?
LP, Slawc

madviper ::

Nisem še se poglablav v Data Sheete. Lahk pa ti poveš.

@ql000
A boš kaj poročal o napredku in o odločitvah? Al si zaključo z to temo ;)
I'd like to do something crazy!

ql000 ::

Itak, da bom poročal! Sam mej malo tolerance, ker so zdej izpiti! :D :D

Danes bom plato zjedkal, čez vikend, če bo cajt it v HTE v nabavo, bom pa še zlotal zadevo! Če koga zanima dam lahko električno shemo gor na forum (pdf), lahk pa tudi plato. Sicer ne vem kako se to naredi, al rabiš moderatorja, da se to oštima?

madviper ::

Sej ni panike. Vem da so izpiti, smo na istem.

Lahk daš oboje, najbrž pa boš moral naložit na kako svojo stran (npr. www.shrani.si) in pol daš link sem.
I'd like to do something crazy!

neoto ::

Ali je kdo sploh opazil porabo microchipovega cipa8-O ?

18F4550 (ki je prava beštija) porabi pri 48MHz največ 50mA. Je to kaj posebno veliko? Če pa si mislil na tistih 300 mA, kjer piše Maximum current out of VSS pin, moraš vedeti, da je to pod pogoji, da je na izhodih 250 mA obešenih!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoto ()

radiator ::

Če rabiš čip, ki ekstremno malo porabi je MSP pravi. ~2mA pri 8MIPS (16 biti). Ko pa je v power save modu pa lahko rečeš da nič ne žere :). Je pa zelo hiter pri preklopu med posameznimi načini delovanja.
Kaj je jutri že bilo?

slawc ::

ne govorim o 18F4550 ampak o enc28J60. Max. operating current IDD je 250mA! 8-O Povsem prevec. In to ni maximum current out of VSS, ki pomeni cisto nekaj drugega. To je je cisto normalna poraba med normalnim delovanjem. CS8900 ima npr. 55mA.
Lahko si pa pogledas kaksne druge mikrokrmilnike z ethernet vmesnikom in primerjas porabo.

No, ko bo kdo dobil vzorce in pripravil aplikacijo naj tudi izmeri dejansko porabo.
LP, Slawc
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PIC programator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
255782 (627) MadMax
»

DS18B20, meritve v mraziščih (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
828376 (6891) TESKAn
»

programiranje procesorja (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
50534862 (24263) icek
»

Pedala za narekovanje na COM port

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
161746 (1371) vuego
»

Kako diy binarna ura

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
213275 (2929) Mikron

Več podobnih tem