» »

Pedala za narekovanje na COM port

Pedala za narekovanje na COM port

vuego ::

Pozdravljeni. Imam zanimiv problem. Pri analognem sistemu za narekovanje se je pokvarila glavna enota za predvajanje kaset. Ker je stvar že stara, je ne mislim popravljati, uporabil pa bi rad pedala (ki imajo funkcije pavze, rewind in fast forward). Edini problem je v tem, da imajo pedala banana vtikač (tak kot je na slušalkah), ki bi ga rad spremenil v COM 9 pinski tako, da bi lahko signale bral v svojem programu (kakšni ti signali so mi niti ni pomembno, samo da pridem do njih).
Potreboval bi kakšen nasvet oz. povezavo, kako naj to povežem (na katere pine, če je potrebno še kaj zraven...)
Hvala in lp.

Azrael ::

Na COM portu imaš serijski prenos podatkov in tako enostavno verjetno ne bo šlo, kar s priklopom teh pedal na pine.

Odvisno je od pedalov, ali so samo stikala ali kaj več?

Če so samo v bistvu 3 stikala je enostavna varianta predelava serijske miške s tremi tipkami, tako, da vsak pedal predstavlja svojo tipko. Možna je še uporaba LPT porta, tam ni nobenih posebnih predelav, saj je priključek paralelni. Je pa vprašanje kaj je lažje implementirati v SW.

Če je v teh pedalih kaj več, potem pa je stvar lahko precej zamotana.
Nekoč je bil Slo-tech.

Nitro Tech ::

IMHO bi bilo najbolj praktično, če daš vmes kakšen mikrokontroler. Ker praviš da so pedali analogni imajo najbrž samo stikala, tako da tukaj ni nekih podatkovnih signalov. Serijski port na kompu pa je mišljen predvsem za digitalne podatke. Na 9 pinskem portu maš PIN3 - Transmit Data, PIN 2 pa Receive Data. Predalgam da povežeš pedale na čip, ki bo razbral kateri pedal je pritisnjen in potem poslal računalniku sporočilo. Kako se kaj razumeš v programiranje čipov? Karkoli boš že delal NIKDAR ne priklapljaj na port kakšnih analognih zadevščin brez optokoplerjev!
format c: najde vse viruse

20sdfj093f ::

Vse je odvisno od znanja osebe, ki bo to počela.

Paralelni port je sicer 'komot', vendar težaven za dostopati do njega v XPjih.

Serijski port potrebuje na sebi obešen en mikrokontroler, ki bo kot je že povedal NT detektiral pritisnjene tipke na portih in preko RS232 vodila to sporočal PCju. Do serijskega porta je enostavno dostopati iz recimo okolja .NET

Mogoče je pa serijski prezastarel, in bi raje uporabil USB? Lahko kakšen mikroprocesor, ki ima že USB HID podporo - najelegantnejše. Sicer pa obstajajo tudi alternative v stilu FTDI (preprost) - ostalo je preobsežno (Cypress,...)

LP D

tonic ::

če se boš odločil za mikrokontroler, ti priporočam PIC 18F4550, ima že USB podporo, kompatibilen z serijo 16F, obstajajo tudi HID generatorji kode... verjetno ne boš potreboval 100 ali 1000 PICev, torej naročiš zastonjski sample... 8-)

vuego ::

Hm, se pravi da mi mikrokontroler ne uide. Bom moral malo pobrskat po spominu, ker nazadnje sem se s tem ukvarjal v srednji šoli, pa še to je blo bl tko.
Se pravi imam dve varjanti - serijsko preko com in usb s hid. S programerskega vidika vmesnika (klienta v windowsih) mi je vseeno, skrbi me bolj mikroprocesorki del.
Kateri mikroprocesorji pridejo tukaj še v poštev (poleg PIC 18F4550)? Kje najdem kakšen primer vezja in sw (detekcija pritiska na portih in komunikacija s PCjem)? Popravit programski del in sprogramirat procesor bom pa upam še znal :)
Bi bil pripravljen kdo to naredit za kakšen € (ker vidim, da bo meni vzelo ogromno časa)?
Tnx za odgovore.

jamiroq ::

um, če misliš priklapljat na usb bi lahko komot priklopil stikala na en star usb joystick. enostavno pobereš ven elektroniko, odstraniš stikala, potenciometre in ostalo šaro, ki je ne potrebuješ in namesto njih povežeš stikala s pedal. delalo bo, vendar je seveda vprašanje, če ti taka rešitev ustreza.

vuego ::

Hm, to je pa odlična ideja.Samo staknit bi moral nekje kakšen star joystick.

Brane2 ::

Seveda lahko predelaš tudi kako miško, kot je že nekdo rekel prej. Ni slaba ideja, pa verjetno cenejša, če starega joysticka ne najdeš...
On the journey of life, I chose the psycho path.

20sdfj093f ::

Usb miške so pa ja djabe.

Kupiš eno za tiste 3 eure, se znebiš ohišja in na mesta gumbov priciniš kontakte pedalov! :)

LP D

vuego ::

Kako pa naj potem v windows aplikaciji razlikujem med klikom navadne miši in pedal z mouse hw-jem, ki je v bistvu tudi miš (proži enake evente)? Sej je mogoče simpl, ampak zdele mi ne pade na pamet kakšna ustrezna rešitev.

20sdfj093f ::

Lahko določiš v aplikaciji posebno območje v oknu - ko bo kurzor nad tem območjem, naj aplikacija pohandlea vse klike kot pedala, sicer pa ne.

LP, D.

vuego ::

Aplikacija bo MS word, tipka pa tajnica, tako da taka varjanta odpade (pa še ni lih intuitivna - če rečem - če hočeš uporabljat pedala, ne smeš premikat miške :\ )

miki133 ::

Kaj pa če bi uporabil multimedijsko tipkovnico , katera ima že
tipke za upravljanje naprej , nazaj ... , vzporedno s tipkami priključiš
tvoj pedal , nič problemov z gonilniki ...:)

Nitro Tech ::

To z miško po moje ni najboljša ideja. Sicer imaš lahko na računalnik priklopljene dve miški, ampak obe bosta prožili iste evente, tako da bo recimo pedal priklopljen na desni gumb stalno odpiral meni po ekranu... To kar pravi Miki s tipkovnico tut najbrž ne bo potegnal, ker imaš stare (ali pa preveč konkretne) stikalčke v pedalkah, kateri imajo preveliko kontaktno upornost, da bi tipkovnica registrirala preklop. Če praviš, da ti čipe ravno ni za programirat, ti ostane še varianta z joystikom. Kupi na Bolhi najcenejši joystik, ki ima zraven še tri gumbe, poberi ven vezje in namesto gumbov priklopi gor pedale. Napiši si OCX kontrolo za joystick ali pa si snami z neta kakšno demo verzijo, potem pa recimo v C-ju ali recimo Basicu napiši programček, ki ti bo handlal te "gumbe". Tak se boš rešil čipa in imel zanesljivo zadevo.

Drugače pa kot sem že rekel se to dela s serijskim portom in kontrolerjem. Tako simpl vezje ti zna nardit vsak malo boljši elektronik in sigurno polovica uporabnikov tega oddleka.
format c: najde vse viruse

TESKAn ::

uC bi bil preprost za to, ja. Je res simpl, gledat en pin in še spremeni stanje poslat kodo v računalnik.
Bi pa mogoče šlo tudi brez tega, COM port ima kar nekaj signalov, pet za vhod, tri izhode in maso. Če lahko napišeš program, s katerim bi lahko direkt kontroliral pine na COM portu (se da, če ne drugega dela JDM programator tako, da direkt spreminja izhode), potem daš en izhod na 1, drugega na 0 in z njima tako dobiš 'napajanje' za preprosto vezje za pedale. Potem recimo 0 povežeš na izbrane vhode prek uporov, z pedali pa priklapljaš 1 na taiste vhode. V svojem programu potem samo še gledaš stanja teh treh pinov in ustrezno odreagiraš. Za celo vezje rabiš tako par uporov in par kondenzatorjev. Za razpored pinov pa pogooglaj, "com port pinout" ti da brž uporaben zadetek.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

vuego ::

Ja, se strinjam z zgoraj napisanim. Zaenkrat bom probal z najcenejšim joystickom. Če pa ne bo šlo, se bom pa vseeno spravil na mikrokontroler - na nekaj preprostega, tako da bi lahko naredil programator doma (v smislu atmela).
Ima mogoče kdo pri roki kakšno podobno shemo?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PIC programator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
255780 (625) MadMax
»

Vezava nožne tipke s tipkovnico

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61273 (1076) jamiroq
»

DS18B20, meritve v mraziščih (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
828368 (6883) TESKAn
»

programiranje procesorja (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
50534841 (24242) icek
»

PIC kot webserver (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
738311 (6424) ql000

Več podobnih tem