» »

ko se gleda črnobelo

ko se gleda črnobelo

slovencl ::

Nekateri ljudje vidijo samo črnobelo, a to pomeni, da so njihovi živci v očesu občitljivi samo na jakost sevanja, nič pa na valovno dolžino? A enko velja za črnobelo kamero?

Nejc Pintar ::

Glede črnobelega ne vem, vem pa da jih kar nekaj ne razloči dveh barv. Imel sem sošolca ki je videl zeleno, videl vijolično, ko pa si mu dal zeleno in vijolično skupaj pa ni znal povedati katera je katera!
Lahko je biti prvi, če si edini!

Highlag ::

Ne vidijo črnobelo ampak sivo. Je malo razlike.

Kot so nam pri biologiji povedali imamo dva tipa fotorecepterjev. Z enimi vidimo barvno, ko je dovolj svetlobe, ko pa nivo pade pod neko mejo pa vidimo z "sivimi" fotoreceptorji. Ti so bolj občutljivi vendar z njimi ne ločimo barv.

Če ne vidiš barv pravilno potem fotoreceptorji za določene valovne dolžine ne oddajajo dovolj močnega signala in barve vidimo drugače. Kot "Variatios" filter v Photoshopu :D
Never trust a computer you can't throw out a window

slovencl ::

Mene zanima, a te celice, ki niso za barvo (palčke al kaj so že), delujejo na principu jakosti svetlobnega sevanja in glede na to plilagajajo kako siva je barva na tem "pikslu", ali to deluje glede na valovno dolžino, ali glede na oboje skupaj? (sem bral osnove očesa, pa nisem našel tega odgovora)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera barva vpija svetlobo

Oddelek: Znanost in tehnologija
355864 (5272) kunigunda
»

Amaterski astronom prekosil samega sebe

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
356852 (3968) krneki
»

EM sevanje

213990 (3429) gzibret
»

Barvni modeli - nagradim najboljsi odgovor

Oddelek: Zvok in slika
212546 (1967) G@c
»

mar res poznamo vse barve? (strani: 1 2 )

716599 (5478) Kryx

Več podobnih tem