» »

EM sevanje

EM sevanje

jjohny ::

Ali mi lahko kdo na enostaven (fizikalen) način razloži kaj je to elektromagnetno sevanje?

lp, jani
  • premaknilo iz Loža: OwcA ()

Aspirinix ::

Elektro-magnetno sevanje na enostaven način? Ta je pa dobra. Nič lažjega. In sta šla. Veliki in mali pujs....

MAgnetizem in elektrika sta povezana. Drži? Drži. Če druga ne si sigurno kdaj slišal za indukcijo. Ne? No, ko magnet potisneš v tuljavo in ti potem po žici steče tok, no vsaj nekaj časa-dokler se nekaj dogaja.
Gremo naprej. Ko maš naboj (elektrone ali protone, saj je vseeno) sta možni dve stvari: da so pri miru ali pa se gibljejo. Ko mirujejo imajo v svoji okolici električno polje, ko se gibljejo imajo pa še magnetno polje, ki se obnaša malenkost drugače kot električno. Finta pa je, da sta vedno ti dve polji pravokotni eno na drugo.
No in kaj lahko zdaj narediš še naprej, da prideš do sevanja? Vzameš kondenzator. Vanj se da stlačiti električna energija, ko ga sprazniš pa za hip odda tudi nekaj magnetne energije, ko steče električni tok po žici. Če sedaj kondenzator( || ) odpreš (plošči razmakneš in ju usmeriš vsaksebi dobiš odprt kondenzator |---| ali po domače tudi anteno).
No, s tuljavico lahko na različne načine to anteno vzbujaš (recimo, da grama samo na en konec). No, tam nastane trenutni višek naboja zaradi indukcije. Zato ta naboj steče proti drugemu koncu. Ker teče, se okoli njega pojavi magnetno polje, ki ga antena oddaja v prostor okoli sebe. No, ko pride naboj na drugi konec, se za hip ustavi in okoli njega je električno polje. Medtem pa na drugem koncu dobiš nasproten naboj, ker se medtem obrne smer toka v vzbujevalni tuljavi. In stvar se ponovi le s to razliko, da imaš drug naboj in drugo smer gibanja.
No ugotovila sva kaj se dogaja na anteni. Gremo naprej.
Najprej je okoli antene bilo električno polje, čez nekaj časa ga je zamenjalo električno, nato zopet magnetno,.... No, ker se el. in magn. polje širijo s svetlobno hitrostjo se tudi okoli antene širijo s svetlobno hitrostjo. In to je to.
Sevanje (ker ga antena oddaja) je elektromagnetno, ker je kombinacija električnega in magnetnega polja.
Za več pa glej Ata google!!!! ali pa Thomasa vprašaj. OK? Aja, še nekaj: KVARKADABRA

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Aspirinix ()

jjohny ::

Hvala za razlago. Mislim, da sedaj kar nekaj kapiram.
Imam pa še eno vprašanje. Nekje sem zasledil, da sončne žarke sestavljajo ultravijolični žarki in svetlobni žarki. Ultravijolični žarki pa so elektromagnetno sevanje.
Sedaj ne razumem kaj ima veze elektromagnetno polje (električno polje in magnetno polje) z sončnimi žarki???
lp, jani

Fury ::

UV zarki so navadni svetlobni zarki samo da majo ibr veliko frekvenco - al sem bedarijo povedu?

mas spekter svetlobe od nizkih do visokih frekvenc:
infra rdece - vidno polje - UV => najbr se kej manka ampak to je osnovno :P

.:joco:. ::

jjohny, EM valovanje je dosti širok pojem. Ali pa tudi ne.

Navadna svetloba je tudi EM valovanje. Pa mikrovalovka tut deluje na mikrovalove, ki so EM valovi. Pa rentgen tudi deluje na rentgenske žarke, ki so EM valovanje. Pa radijski valovi, pa UV, pa IR, pa X žarki...

Razlikujejo se samo v valovni dolžini. Najdaljši so radijski valovi (dolgi od nekaj dm do tudi kak kilometer), najkrajši so rentgenski oziroma potem X žarki. Po vrsti grejo nekako takole:

najdaljši
- radijski valovi (val 202, POP-TV, ) - dolgi nekaj metrov
- mikrovalovi (mikrovalovna pečica, blue-tooth) - dolgi kak cm ali dva
- infra rdeča (jo sevaš tudi ti, s svojo toploto, tako te lahko ponoči opazim z IR očali :) - dolgi okoli 1 mikrometer
- vidna svetloba (od rdeče do vijolilčne -> cca. 800 - 400 nm)
- ultra vijolična (sonce tut, ja)
- rentgenski
- X žarki

upam da nisem katerih spustil... :P
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Eschelon ::

Röntgen=X. Z njim lahko, če želiš postaviš še gama "sevanje".
Tole deljenje na tipe "sevanja" je malo hecno in nima neke veze z naravo "sevanja" - ima vezo z interakcijo nekega frekvenčnega območja z okolico. Npr. vidna svetloba je definirana v interakciji človek - EM valovanje (nima pa nobene veze s samim EM valovanjem). 0:)

Mal se mi zdi odveč deliti EM valovanje na razne tipe, ker potem ljudje domnevajo, da obstaja več različnih zadev. Zmeda. Pol pa pod sevanje navržeš še alfa in beta sevanje in jih takoj postavijo poleg že znanih "različnih" sevanj, čeprav gre pa v tem primeru čisto za drugo štorijo. :P

Thomas ::

Ja. Zelo res. :|
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jjohny ::

Hvala za vse razlage.
Zanima me zakaj je svetloba elektromagnetno valovanje???
Saj sonce ni izvor električnega in magnetnega polja???
Po moje moraš imeti izvor električnega in magnetnega polja, če hočeš dobiti elektromagnetno valovanje???
lp, jani

shock ::

Vem da ti je težko to razumet ampak vtrpi si v glavo da je to elektromagnetno valovanje pri zelo viskoih frekvencah (cca. 370THz-750THz). Ti moraš pomislit, da je tvoje oko nek senzor, ki zaznava elektromagnetno valovanje pri določeni frekvenci. Saj če pogledaš razne razne antene delujejo na določeni frekvenci in določeni frekvenci pa ne. Mimogrede če bi nam uspelo naredit tak generator ki bi proizvajal 400THZ in bi dali na anteno, bi videl da izzeva svetlobo. Ok tak generator že obstaja in se kliče laser, navadna lučka, ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shock ()

DavidJ ::

>> Zanima me zakaj je svetloba elektromagnetno valovanje???

Pravzaprav ne vemo, kaj svetloba dejansko je. Do sedaj znamo še vsak pojav, stvar razložit kot sevanje ali da je zgrajena iz manjših gradnikov. Svetloba pa ima lastnosti obeh, kar je ... nenavadno.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

TESKAn ::

Fotoni so pač nekaj tretjega. Včasih se obnašajo kot delec, včasih kot valovanje, niso pa ne delec in ne valovanje.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Tega, da konj ni niti osel niti kamela, ima pa lastnosti obeh - se meni zdi odvečna in staromodna retorika.

Foton je foton. Objekt s takimi in takimi lastnostmi, ki nastane ko neha obstajati pozitron, elektron par. Lahko se pa tudi v tak par spremeni. Ali pa se spremeni skupaj z nevzbujenim v vzbujeni elektron.

Enačbe ki opisujejo obnašanje so pa tudi znane.


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aspirinix ::

Seveda so enačbe za opis znane, ampak skapira jih lahko človek šele po nekajmesečnem ukvarjanju z njimi. Zato ostajajo skrivnost, ker ljudje ne marajo fizike (moram reči: najboljše stvari na Zemljici in še malo okoli).Kaj češ, fizikus.

>>Zanima me zakaj je svetloba elektromagnetno valovanje???

Svetloba je le del (okoli 1%) elektromagnetnega valovanja. Nekdo je zgoraj že naštel različne oblike EMV (ne da se mi iti iskat nazaj). Temu rečemo spekter. Namreč, ko lahko EMV razbiješ v pasove z določenimi barvami. Tudi mavrica je en tak primer (čeravno na glavo obrnjen, pa nič zato). Če greš pa vzameš prizmo, nanjo spustiš Sončne žarke in nato opazuješ s termopmetrom kje se najbolj greje boš ugotovil, da blizu vijolične, ampak ne proti modri temveč na drugo stran. Tam je ultravijolična(UV), ki je z očesom ne moreš videti, lahko jo pa čutiš s kožo, ko te opeče.
Odgovor na ZAKAJ boš pa težko našel kje tod okoli. Kvačjemu ALI JE, ne pa zakaj.


>>Saj sonce ni izvor električnega in magnetnega polja???

Tudi to je, vendar za EM valovanje potrebuješ vir, ki se hitro spreminja. To so atomi oz. dogajanje v njih. Zato plini oddajajo EMV z natanko določeno energijo. Ko imaš enkart ustvarjeno E polje ali M polje je dovolj, da ima to polje dovolj prostora, da se prične širiti. Po enačbah (Maxwellovih), ki jih je omenil Thomas vemo, da se nato pojavi drugo polje, ki je pravokotno na prejšnje in se samo vzdržuje tako, da se čez nekaj časa vse skupaj znova obrne.
Vendar pa ima Sonce s tem le toliko povezave, da greje atome vodika v katerih se dogajajo te spremembe (elektroni preskakujejo med orbitalami). Drugače pa ima SOnce tudi svoje magnetno polje, ki sga daleč od njega v vesolje. Tudi električno polje ima, vendar pa to ne sega tako daleč povrh vsega pa je še lokalno na površini. Največji vpliv na okolico ima Sonce preko Sončevega vetra in preko oddane energije.

ferdo ::

kdo od vas tukaj bi želel živeti v stanovanju, 5m od zida hiše pa bi imel zakopan 3x20kV dalnovod za napajanje tovarne?
Ljudje so podvrženi vremenskim razmeram nizek zračni prtitisk pa to, pa slabo vreme in vpliva na počutje, kaj pa ta daljnovod????

Ali bi lahko ta strah nekaterih umestili pod pojem sevalnaparanoja?

gzibret ::

Saj električno in magnetno polje nekega planeta ali zvezde ni bohvekakšen izvor fotonov. Fotoni nastanejo, ko elektroni švignejo iz ene orbitale v atomu na nižjo orbitalo. Razlika med energijama obeh orbital določa frekvenco izsevanega fotona. Na podlagi tega zakona danes določajo kemično sestavo zvezd in meglic - merijo frekvence fotonov in beležijo njihovo energijo, pol pa tuhtajo, kateremu atomu te energije ustrezajo.

Obratno seveda tudi gre - foton lahko elektron vzburi in mu dvigne kvantna števila (ga spravi na višjo orbitalo). Če je energija fotona dovolj velika, lahko elektron celo "frcne" iz atoma. Temu se reče fotoelektrični efekt, za razlago katerega je Einstein dobil Nobelovo nagrado.
Vse je za neki dobr!

kekz ::

In potem kmalu pridemo do "heretične" štorije, ki sem jo nekoč dokazoval prestrašenim obsevanofobom, da likalnik seva bolj kot GSM telefonski aparat. :D

kekz ::

"Temu se reče fotoelektrični efekt, za razlago katerega je Einstein dobil Nobelovo nagrado."

Klinc, vse "talepe" in "taenostavne" nobelove nagrade so že pobrali :( .
Sem nekoč gledal, iz česa so doktorirali moji univerzitetni profesorji. Skoraj kot bi bral program male šole >:D :D

Fizikalko ::

No, no, bi te rad videl. Fant moj, takrat je bila odkritje fotoefekta kar orenk zadeva. Preveč gledaš stvari skozi prizmo današnjega časa in svojega neznanja.

kekz ::

To je itak logično, da je bila to nekoč visoka znanost.
Hotel sem reči le, da tudi krajše obdobje lahko v znanosti pomeni zelo veliko. Moji profesorji so za doktorat delali stvari, ki smo se jih potem 20-30 let kasneje mi učili v 1. ali 2. letniku.

Ampak je res, da je bilo včasih, za tiste čase zelo kompliciranih izumov zelo veliko, katere so vseeno lahko naredili one-man mojstri. Današnji pomembni izumi pa so ponavadi delo večjih projektnih skupin ali korporacij. To po eni strani lahko pomeni, da so včasih izumljali "enostavne" stvari. :D

s51as ::

"Če greš pa vzameš prizmo, nanjo spustiš Sončne žarke in nato opazuješ s termopmetrom kje se najbolj greje boš ugotovil, da blizu vijolične, ampak ne proti modri temveč na drugo stran. Tam je ultravijolična(UV), ki je z očesom ne moreš videti, lahko jo pa čutiš s kožo, ko te opeče."

A naj nebi bla IR svetloba najbol vroča... glede na to da so IR pečke in podobno...
UV svetloba se mi zdi da je zelo hladna kar se temperature tiče. Uporabljajo jo sicer za porjavitev, ampak ne lih zato ker bi te do rjavega zapekla, ampak zato ker vzbudi reakcije v koži kerih posledica je porjavitev.
It's just me myself and I

antonija ::

To kaj se tebi zdi vroce in kaj ne ima vezo samo s tem kateri del spektra tvoja povrsina bolj absorbira. Kot kaze zelo dobro absorbiramo IR spekter, ker se nam zdi vroc. UV spekter se nam sicer ne zdi vroc, ampak se vseeno absorbira dovolj dobro da povzroca opekline (in z njimi povezano vrocico).
Steklo (obicajno) pac bolje absorbira UV spekter. Ce bi imal prizmo iz kvarcnega stekla, bi bila verjetno na "UV delu" hladnejska kot pa prizma iz "navadnega" stekla pri enakih pogojih.

Zdej ne vem na kateri ravni (recimo katera sola, osnovna, srednja, faks) je jjohny hotel odgovor, ampak med posti imas vse tri nivoje, samo izbrati si moras pravega :)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

gzibret ::

Ja, v bistvu različni materiali različno absorbirajo posamezne dele spektra. Dolgovalovo EM sevanje potuje skozi materijo bolj ali manj nemoteno, ker so razdalje med atomi in vezmi za kakšen velikostni razred manjše od valovne dolžine te "svetlobe". Valovna dolžina mikrovalov in IR sevanja ravno sovpada z medatomskimi vezmi v plinih in vodi, zato takšno valovanje interaktira z njimi (jih greje). Valovna dolžina IR svetlobe sovpada z medatomskimi razdaljami atomov v kristalih, zato IR greje trdne snovi. Valovna dolžina UV, pa tudi vidne svetlobe se da primerjat z valovnimi dolžinami zunanjih elektronov, zato lahko taka svetloba vpliva na njih. Še krajše valovne dolžine lahko zmotijo atomska jedra (recimo gama sevanje)...

Vse je odvisno od geometrije :D Pa ne evklidske, da ne bo kdo mislil :D
Vse je za neki dobr!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tema - črna barva

Oddelek: Znanost in tehnologija
71788 (1444) [D]emon
»

Kaj je magnetno polje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7628053 (26891) A. Smith
»

Kam gre tema ob prižigu luči? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
518159 (6702) Matev
»

Namesto MONITORJA kar TV

Oddelek: Strojna oprema
262789 (2228) schurda
»

SEVANJE (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
526130 (5244) para-site

Več podobnih tem