» »

Izbrisani emaili?!

Izbrisani emaili?!

sanja2005 ::

Zadnjič sem že pisala, d aobstakja 99 odstkov možnosti,da nam nekdo vdira v računalnike. Pretekli četertek pa so se kolegici čudežno zbrisali emaili za skorajda cel mesec nazaj. Kaj to pomeni?

Hvala za pomoč, že zadnjič ste mi veliko pomagali.

sanja z gorenjske

gkovac ::

Sanja.

Vdiranje v računalnik ni tako preprosta zadeva, kot si jo mnogi predstavljajo, tako da je ta opcija vsaj po moje precej oddaljena. Pri "izbrisu" mailov bi jaz najprej pomislil na nerodnost uporabnika (pa nič žaljivega nisem mislil s tem) po drugi strani pa na virus ali nek spyware programček.

Predlagam vam naslednje:

- zamenjajte VSA gesla za dostop do računalnikov, mailov in ostali zaščitenih stvari. Tudi sodelavci med sabo naj NE poznajo gesel. Praktični primer kako si nastaviti pravilno geslo si poglejte na tej povezavi.

- preverite če je antivirusni program aktiviran, nadgrajen na zadnjo verzijo in če ima zadnje popravke naložene in ga po tej preverbi zaženite, da pregleda celotni računalnik. Lahko pa poskusite tudi s tem linkom, kjer vam je na voljo brezplačni online scan od firme Trend Micro.

- iz interneta si "potegnite" na računalnik Ad-Aware® SE Personal Edition, ki je brezplačen program za odstranjevanje škodljivih programov, link pa vam je na voljo tukaj. In ga seveda zaženite, da vam odstrani vso morebitno nesnago iz računalnikov.

to je nekaj možnih rešitev, ki vam bodo prišle prav. Upam da sem bil dovolj jasen in prosim poročaj o uspehih :D :D
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

fahrenGONE ::

Namesto Outlook na uporablja Thunderbird, namesto Internet Explorerja pa Firefox. Za vecino tezav so odgovorni ravno MS produkti. Ce se da, posodobite tudi windows z zadnjimi popravki. S tem ko izberete Thunderbid/Firefox kot alternative Outlook in IE, se odpravi vecino tezav. Se vedno pa je potreba previdnost pri office datotekah, lahko pa probate OpenOffice.

Vsi programi, ki sem jih navedel, so zastonj.

sanja2005 ::

ne verjamem, da je nerodnost. je pa fora, da je oseba, ki jo sumimo, da vdira v sistem, rekla,da se ji je ravno v dneh, ko so se kolegici mejli zbrisali, računalnik "sesul".

Taku kot se že zadnjič rekla, fak je, ko se stvari težko dokažejo.

lp z gorenjske

fahrenGONE ::

Za vdor v sistem je najlazje izkoristiti kaksen exploit (varnostno luknjo) pri Internet Explorer ali v Outlook-u. Potem samo povabis osebo na eno stran ali pa posljes se en mail s tistimi bedastimi smesnicami in si ze noter. Zato sem tudi predlagal naj raje uporablja, Firefox in Thunderbird. Seveda po temeljitem ciscenju ali pa se boljse - po novi namestitvi windowsev.

sanja2005 ::

Se pravi, da lahko obstaja povezava med "izginulimi mejli" in dejstvom, da se je temu, ki ga sumimo, sesul računalnik?!!

gkovac ::

Kaj pa če bi tej osebi samo preprečili dostop do računalnika? (gesla in tako naprej)
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

fahrenGONE ::

Glede na naravo vdorov bi rekel da je tezko, da je oseba zbrisala maile. To je napaka na strani uporabnika ali pa celo kaj narobe s PCjem. Ne bi rekel da je tisti osumljenec sploh kaj kriv. Seveda pa je laze nekoga okriviti kot se kaj pametnega nauciti.

sanja2005 ::

eh, je pač dober, ma gesla jih je nekod pač pogruntal.sam vem, da mu bom stopila na prste, čeprav o računalnikih nimam nekega pojma. vem pa da to dela. 100odstotno.

gkovac ::

Sanja...

gesla, kot je recimo WEggrotbbe75467 se ne da kar tko pogruntat (geslo karikiram sevede).

lahko vam lovi gesla s pomočjo kakšnega trojanca zato sem ti pa svetoval da si naložiš Adaware. NEkak pa ZELO ZELO dvomim, da bi to delal.. kaj je ta človek? IT? sodelavec? Nima nič bolj pametnega za delat kot da vam bere pošto?
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

poweroff ::

Kaj ti koristi geslo, če ga lahko zaobideš?

In ja, vdori niso tako redka zadeva. Primer? LAnsko leto sem na sveže naložil Win2k sistem na računalnik in ga vključil na internet. Brez da bi kaj delal na računalniku (poganjal programe), je vanj nekdo vdrl v 22 urah.

Predlagam tudi da si preberete kaj o botnetih...
sudo poweroff

#000000 ::

Ja a ti si 100% prepričana da ti on vdira, za avojo zaščito pa narediš kolko ?? Preglej mal po računalu uporabi kak program za trojane, key logger-e in podobno zalega odkrivat npr www.noadware.net LP

sanja2005 ::

ja, 100 odstotno sem prepričana. vem, da to počne, sam prepričala bi se rada. zaščita je dobra, vendar vem, da je velik hecker. vdira pa zato, da informacije nosi naprej. vem.

mam nekatere dokaze, pogovrajala sem se z enim kolegom, a rada bi jih dobila take, da mu lahko vrnem če bo treba - po sodni poti.

sanja2005 ::

dolga zgodba je. težko je, ko nekaj vem, pa moramn to dokazovat, hiočem povedat, da mam dokaze, a bojl trhle. pa čisto možno je, da to bere. verjetno je konektan na forum. je možno.

poweroff ::

V takem primeru greš pač na policijo. Sicer se pa da tudi analizo napravit, da vidiš, če imaš koga notri. Samo ni enostavno...
sudo poweroff

sanja2005 ::

vem, da ni enostavno ...vem. ampak, slej ko prej bo prišel pay back time.

fahrenGONE ::

Ste ze namestili windowse na novo in zaceli uporabljati Firefox/Thunderbird oz. kaksen zelo dober antivirus? Kako je kaj z gesli, a so spremenjena? Ce ne, kaj cakate?

poweroff ::

Mimogrede - če nekdo prestreza v omrežju, ti tudi zaščitena kišta ne pomaga...
sudo poweroff

Vice ::

fahrenheit pa kaj je s tabo? Problemi z vsiljevanjem firefoxa in podobnimi ne izginejo magično??? Lahko imaš linux na linuxu z lisičko v lisički, če je sistem postavljen za en k... si še vedno v dreku, da bi imel zaradi tega manj problemov... sanja svinja o koruzi. Pa brez zamere.

sanja2005 koliko ste pripravljeni plačat za konkretne informacije (lahko na ZS)?

#000000 ::

Kaj pa kak certifikat ? Pomaga ali ne ?

fahrenGONE ::

Jaz sem povedal glede na izkusnje kje je security risk pri domacih PCjih in kako se ga lahko popravi. Seveda so se druge moznosti, ampak bolj komplicirane.

Sicer pa vidim, da je ta tema bolj lov na 'zlobne hekerje' in zato jo tudi ne bom vec spremljal.

ToniT ::

Vklopi audit na računalniku in potem boš videla, kdo ti dostopa do določenih datotek. To je najbolj enostaven način za spremljanje dogajanja na računalniku.
Tako boš videla ali ti kdo brska po računalniku.
(start->run->secpol.msc)

sanja2005 ::

ej, fahrenheit, ne gre za lov na zlobne heckerje, sploh ne. to me sloh ne zanima. se mi zdi,da se mi dogaja kot v filmu. Ko človek nekaj 100 odstotno ve, pa ne more določenim ljudem povedat, ker mu itak ne verjamejo. in mora sam raziskat zadevo. in to je mučno, še posebej, če si laik. le toliko vem, da "kao" nam ne more nihčle vdret!! Jaz pa vem!!!!!, da nam v sistem vdira. Narisat tega ne zna. rada bi dokazala, zato sem se obrnila na vas. Ker sem laik v računlništvu, me hackerji nikakor ne motijo. Dokler škode ne povzročajo meni.
To je to.

poweroff ::

Hm, dokazovanje je zapletena reč. Zakaj?

Ti bom na hitro razložil kaj je treba narediti, da kaj ugotoviš in da zadeva zdrži na sodišču:
1) odpreš računalnik in skopiraš vsebino diskov na dva medija. Enega zapečatiš in predaš odvetniku.
2) disk analiziraš če ne vsebuje kakšnih rootkitov (seveda vse "offline"), online gledaš kateri procesi se zaganjajo, itd.
3) greš na mrežo in ves promet spelješ preko prestreznega mrežnega vmesnika, ki beleži ves promet. Seveda se mora zadeva beležitit tako, da dokazi na sodišču zdržijo.
4) če si še posebej paranoičen pomisliš še na pohekane firmware... kako bi pa zadevo raziskal in dokazal se mi pa niti približno ne sanja...
5) lahko kaj podtakneš, da pritegneš pozornost napadalca, samo je treba pazit, da ne gre za pretiran "entrapment", ker potem zna zadeva na sodišču pasti...

To bi bilo nekako vse. 8-)
sudo poweroff

gkovac ::

Matthai... kaj pa to, da v pisarno naštimaš kamero in čakaš da se kdo ujame vanjo? :D

Če spremeniš gesla in jih ne ve noben razen tebe, potem lahko mirno snemaš in gledaš kdaj ti pride "razbit" geslo oziroma vdret v računalnik.

Sanja... kamere niso drage... probite to :D
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

farko ::

Verjetno ti nekdo ureja in nalaga računalnik in če uporabljaš outlok si mu morala povedat geslo da ti je naložil nastavitve in geslo s katerim ti lahko vdre v tvojo prejeto pošto.Kolikor pa sem razbral pa samo sumiš neznaš pa naložit antivirusnega programa ali pa najti na spletu fre online antivirus da ti preišče disk in ugotovi koliko imaš trojancev.Možnost je pa tudi ta da zamenjaš serviserja ki ti pomaga pri računalniku ali pa da se sama poglobiš ter urediš računalnik po svoje.
farko

poweroff ::

Sulc, glede kamer na delovnem mestu bi bil zelo previden. Poglej si zakon ZVOP-1. Poznam pa tudi primer, ko je nekdo kradel delodajalcu, ta mu je nastavil kamero, vendar se je na koncu izkazalo, da je bilo snemanje nezakonito - torej je dokaz pridobljen nezakonito.

BTW: zakaj misliš, da bi nekdo vdrl v računalnik s pomočjo fizičnega dostopa???
sudo poweroff

sanja2005 ::

On mi vdira iz drugega računalnika v drugem prostoru. Vem, da je nekako ugotovil geslo od nekaterih mejlov. kamera ne pride b poštev, ker po stroki vem, da je neupravileno snemanje kaznivo. če pa imaš na veliko napisano, da je v prostoru nameščena kamera, je logično, da tega ne bo počel. gre pa za prenos informacij k konkurenčni hiši.

pirat ::

V tem primeru pa mu podtakni namerno napačne informacije. Tako se lahko zelo lepo prepričaš, če je res on tisti, ki to počne.

lp

poweroff ::

Gesla se da ugotoviti, če snifaš po omrežju. Daj si firewall gor, da vidiš, če ti prihaja notri. Za maile pa uporabljaj enkripcijo.

Pa na Slo-Tech hodi preko SSLja.
sudo poweroff

sanja2005 ::

Ja, vem, če maš pa bedna gesla, pol ni čudno, da jih je ugotovil. Vem, da potem lahko bere moje mejle od drugod. A js to kakorkoli lahko vidim,to namreč, da je nekdo na drugem računalniku gledal moje mejle? Meni jih potem vseeno naloži, kolikor vem.

ej, hvala vam, ker mi pomagate. mi veliko pomeni.

poweroff ::

Gesla so lahko zelo dolga - če nekdo prisluškuje jih lahko ukrade ne glede na dolžino.

Lahko prosiš upravitelja poštnega strežnika za loge kdaj je bilo dostopano...
sudo poweroff

Mati ::

on lahko bere tvoje maile tako, da si tvoje podatke vpiše v outloock in tam tudi odkljuka, da pusti kopijo maila na mail serverju!

Dvomim, da lahko on kar tako tebi briše maile iz outlocka! Tudi če ima tvoj outlock password, ne more on kar v tvojem outlocku šarit in podobno. Prej se prepričaj, preden koga obtožuješ, ker skoraj zagotovo možno je, da tebe malo paranoja grabi!
To se še posebaj rado dogaja pri ljudeh, ki nimajo pojma o računalništvu...

Tako moja tašča sveto prisega, da njej nekdo briše word dokumente iz računalnika (hacker...), v bistvu pa ima telefonski dostop do interneta, in je online 10 minut na mesec. Vendar ji ne morem dopovedati, da če ni online pa sploh nihče ne more dostopati do njene kište! Jebat ga, tako to je...

poweroff ::

Hja, saj tudi kakšen moj sorodnik za napake obtožuje buge in viruse, paše sam ne ve kdaj v wordu stiska tipko delete... :))

Mati, imaš point!
sudo poweroff

sanja2005 ::

Vsem, ki mi svetujete še enkrat hvala.

Point? Point je tak. Ta oseba ima dostop do nekaterih mejlov, podatke iz njih daje konkurenčni hiši. Za to imam dva dokaza, ki pa na sodišču ne veljata. Prva je izjava osebe, ki je tej osebi zelo "dobra"(vendar z njo nisem več v stiku), druga je njen sms, kjer natanko to piše, saj od njega dobiva informacije in na kak način. Zapletlo se je pri našem administratorju, ki nevemzakajzaboga mi kljub temu ne verjame in ne želi preverit, če ta tip šari po naših računalnikih in informacije pošilja naprej. To ni paranoja, kljub temu,da se v računalnike ne spoznam tako dobro. Zato sem se obrnila na vas, ker vem, da na forumu sodelujete takšni , ki ste na takšnem področju profiji. Tore, daleč od paranoje.

sanja2005 ::

Sicer pa bom izpustila iz rok vse. Bedasto se mi zdi, da se moram s tem ukvarjat in nekaj dokazovat, če nimam podpore pri nas. Nisem pa človek, ki bi mu škodoval, čeprav nam dela (dolga zgodba) tako škodo, da si zamisliti ne morete. On bo še naprej to počel , vrata pa ima itak na široko odprta. Hvala vsem, ki ste mi pomagali z nasveti.

SavoS ::

vse bolj razmišljam v smeri, da sodeluje z administratorjem in skupaj prodajata podatke konkurenčni hiši....torej če imate server, je ena rešitev ta, da si nekje na netu odpreš nov email naslov, recimo gmail, in vsem partnerjem, s katerim sodeluješ, z web maila pošlješ sporočilo, da imaš pač nov naslov!!
Seveda, pa nesmeš te mejle potem z poštnim odjemalcem nalagat na svoj pc. Enostavno jih kar na sami web strani pogledaš in konec!!, geslo si pa izmisli eno 24 mestno, po možnosti kombinirani z nekimi števili!!
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vdor v Gmail

Oddelek: Pomoč in nasveti
236632 (5286) Ericssony
»

Vdor v gmail?

Oddelek: Pomoč in nasveti
378339 (7713) ttommy
»

geslo v gmailu

Oddelek: Pomoč in nasveti
3113280 (12548) tomaz-
»

Vdor v računalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5411447 (10023) AngelOfDeath
»

internet vdori v računalnik, rešitev!?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
947242 (5811) ToniT

Več podobnih tem