» »

XML tarča patentnih tožb

XML tarča patentnih tožb

CNet - Naslednja tehnologija, na področju katere se obetajo odmevne patentne tožbe, bo očitno XML. Firma Scientigo meni, da si lasti ključne patente ( 5842213 in 6393426), pogajanja pa so predali podjetju, katerega specializacija je vnovčevanje patentnih zahtevkov. Glede na to, kako popularen je XML zapis na praktično vseh področjih IT, bo gotovo še zanimivo. Izvorna novica.

Le kaj bi nas zabavalo, če ne bi bilo softverskih patentov?

15 komentarjev

Jumping Jack ::

UUUUuuuuuUUUUUuuuu..... 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O

Nič jasno.... :( :O ;( :'( 8-O

Mislm pa do neke mere zagovarjam patente, ampak če bojo pa tem pustil, da kej povlečejo, pol nej grejo pa tud u k.......

A ZDEJ, po OSMIH LETIH so se spomnl, da je to njihovo? Ja bravo!

Kaj pa GML, ki je dejansko osnova XML in je nastal v koncu 60-ih? A je tudi ta ideja last firme, ki je nastala sredi 90-ih?! Verjetno da ja, jaz imam pa patent nad ognjem, kolesom in pisavo...

Svaka čast, svaka čast!

dbevfat ::

Jack: A ZDEJ, po OSMIH LETIH so se spomnl, da je to njihovo? Ja bravo!

hja ... moraš počakat, da se stvar stvar zakorenini -- če jim odobrijo, bodo fantje živel brezdelno življenje, za to se je splačal 8 let počakat :)
nvr2fat

Jumping Jack ::

Ja, to itak. Tisti stavek je letel bolj na sodišča, ki nikakor ne bi smela nasedati takim stvarem. Eno je narediti izum in od samega začetka pošteno tržiti licence in se boriti proti kopiranju, nekaj popolnoma drugega pa je izum podtakniti in tiho počakati, da se razpase po celem svetu, ter potem vlagati tožbe in zahtevati milijardne odškodnine. To je nekako tako, kot če bi neka trgovina delila robo kao zastonj in potem čez par let od vseh, ki so kaj vzeli, terjala plačilo skupaj z zamudnimi obrestmi. Čudi me, da je vložitev takih tožb sploh legalna...

"Slučajno" so šele po osmih letih ugotovili, da je stvar postala W3C standard in se uporablja po celem svetu... Oh yeah right!

Še vprašanje: koliko v Evropi in drugod štejejo US patenti? Sprašujem predvsem zato, ker je v ZDA mogoče patentirati praktično karkoli, medtem ko so v Evropi pravila strožja. Če njihovi patenti veljajo pri nas, je potem mogoče neko patentno prijavo, ki v Evropi ne gre skozi, enostavno vložiti v ZDA in potem patent uveljavljati tu?

Zgodovina sprememb…

linuxdady ::

Jumping Jack, na srečo temu ni tako. Pri patentih velja teritorialno načelo - patent velja na ozemlju države, ki ga podeli. Tako večina patentov, ki se nanašajo na programje, podeljenih v ZDA, v EU ne velja, ker evropska konvencija izrecno prepoveduje patentiranje računalniških programov. To pa ne ovira evropskega patentnega urada, da ne bi podeljeval takšnih patentov. V primeru, da Evropska komisija izsili sprejem svoje direktive o računalniško izvedenih izumih, bo v veljavo stopilo nekaj tisoč že podeljenih patentov v smislu računalniško izvedenega barvanja pasjih prdcev.

Slovenski zakon o intelektualni lastnini tudi ne dovoljuje patentiranja računalniških programov:

8. člen

S patentom se zavaruje izum, ki je nov, je dosežen z ustvarjalnim delom na ravni izumiteljstva in je industrijsko uporabljiv.

Odkritja, znanstvene teorije, matematične metode, računalniški programi in druga pravila, načrti, metode in postopki za duhovno aktivnost neposredno kot taki ne štejejo za izume po prvem odstavku tega člena.

3p ::

U, šlamparija. Manjka link na izvorno novico.

Jernej L ::

kje je vir izvorne novice?

sicer pa je itaq xml zelo podoben htmlju, prior art pa nima problema uveljavljati.

Looooooka ::

mnja...uvedes davek na prepozno uveljavitev patenta ... in ga nardis zlo zlo velkega...par 10 miljonov ce je patent tko zlo uveljavljen.
pol bi take prdce,ki neki v glavi "izumijo" in cakajo da nekdo to clo izvede posteno izucil.
Oziroma se boljse.Uveljavitev patenta naj postane mozna SELE in res samo SELE ko lastnik izvede svojo verzijo tega izuma(ki pac mora biti drugace izvedena in mora biti dokazano ne-skopirana)...pa tud ce je 4x bl smrdliva sam da dela.
TKo pol razni govedarski podjetniki,ki v bistvu nimajo ne volje ne znanja ne bi mogl uveljavljat idej,ki so jih po vsej verjetnosti ukradl na jutranji kavici.
Ceprou ze teli patenti in vse skupi majo eno velko pomankljivost.
Ce ze sodisca zellijo dajat ljudem pravico do uveljavljanja patentov potem bi mogl met nek sistem kjer bi lahko vsak na hiter nacin preveru ce je njegova ideja ze patentirana(humonguous ultra SQL baza s poindexiranimi keywordi or smth z ultra smart vmesnikom).
Grem stavt da traja vec cajta dons to da preveris ce ma en tak govedar patent cez iz leta 19xx(po moznosti pred izumom pc-ja) kokr pa zadevo realizirat.

Thomas ::

Problem je SAMO v nesposobni neučinkovitosti države. Da ne vidijo uradniki prior arta, pa da noben minister za znanost ni sposoben narediti reda med patentnim uradništvom.

Ni drugih problemov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

M.B. ::

Na /. piše med komentarji, da je s patenti tako zato, ker so uradniki plačani po patentih, več ko jih odobriš boljše je, če ima prior art ali ne baš njega briga. Če ne odobri dovolj patentov, pa gre služba.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Thomas ::

Nesposobna država spet udarila!

Heh ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

3p ::

Tule pa najdete seznam ostalih zanimivih patentov te briljantne firme. :\
(Za take parazite bi moral obstajati pips.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

DCER ::

In vse to bo prišlo lepo k nam... če bomo pustili. Bitko smo sicer zmagali, vojna pa je še dalje v teku. Potem ko so si prvič opekli prste, je zdaj malce zatišja. Dejstvo, da patenti urad dalje (nelegalno) podeljuje software-ske patente v eu, kaže na to da še nismo iz vode. Lobiji niso opustili namere, še bomo slišali o patentnih direktivah.

Nisem proti patentom na splošno, ker ne poznam drugih panog tako dobro, se mi pa zdi zanimivo, kako so ljudje glasno proti takim in drugačnim monopolom, patentni sistem pa bolj sprejmejo, čeprav ni nič drugega kot od države odobren monopol.

Jumping Jack ::

A v poklicu patentnega uradnika ne obstaja nič podobnega etičnemu kodeksu?

Kam bi prišli, če bi zdravniki delovali na podoben način? Pa v tem poklicu očitno že od pamtiveka lepo deluje preprosto pravilo, da zdravnik, ki deluje v nasprotju s kodeksom, izgubi poklic. Pri patentnih uradnikih je pa nekako kar samoumevno, da takorekoč "morajo" sprejeti tudi najbolj neupravičene patente, ker "drugače ne bi preživeli"???

Thomas ::

Ja. Mau vpogleda je bilo v njihovo delo še vse donedavno. Zdej se pač vse vidi bolje, odkar imamo internet.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jumping Jack ::

Vidi se mnogo bolje, pa kljub temu ni videti, da bi se zaradi tega kaj bolj "držali nazaj", kar se tiče podeljevanja patentov. In tudi pri takih neupravičenih in zapoznelih tožbah očitno nimajo nobenih zadržkov.

Take stvari so v drugih poklicih zelo lepo urejene in popolnoma neproblematične. V patentih je pa kar samoumevno, da morajo vsak patent sprejet, ker pač od tega živijo. Zdravniki sami ne prodajajo zdravil, ampak jih samo predpisujejo. In tako naprej. Bi bilo tako težko par podobnih principov uvest še pri podeljevanju patentov?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zasegi prenosnih računalnikov na mejah

Oddelek: Novice / Zasebnost
345945 (4266) STASI
»

ZDA od Googla želi podatke o iskalnih pojmih

Oddelek: Novice / Zasebnost
324922 (3714) poweroff
»

Microsoft se seli v avtomobile (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
626037 (6037) Mavrik
»

Gmail nič več ?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
82804 (2804) Luka Percic
»

Patent tedna: Seznam opravil (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
746888 (6888) MrStein

Več podobnih tem