» »

T-2: Informacije

T-2: Informacije

Temo vidijo: vsi
««
240 / 241
»»

diNero ::

Kakšen info. kaj se dogaja s sliko na A kanalu pri prenosu nogometnih tekem v živo? Do in pred tekmo vse OK, med prenosom pa slika kvalitete VHS v 90-tih. Je to že kakšen feature tega prevzema, namesto zatemnitev? Lp.

starfotr ::

Mogoče tole

skumpl ::

Ni kriv T-2, niti Kanal A. Tekme v kvalifikacijah za konferenčno ligo niso pod okriljem UEFA produkcije, ampak jih večinoma prenašajo podjetja v državi kjer se tekma igra, kar lahko povzroči slabe prenose. Še slabše je v prvih krogih kvalifikacij... Če si gledal včeraj tekmo Young Boys - Galatasaray si opazil, da je bila slika dobra.

diNero ::

Res je, včeraj je bila slika perfektna, danes pa polom. Med drugim pa je bila danes slika na Š1 ravnotako kvalifikacijske tekme top. Tko da... lp.

FoxKnox ::

starfotr je izjavil:

Lahko se zgodi tudi da TS ne bo več operater s prevladajočim optičnim omrežjem. In ga bo lahko zaprl za ostale.

Medtem ko bo Telesmeh + T2 moral odpret koaks in optiko.

Prav zanima me, kaj se bo zgodilo z nami, T-2 naročniki, ki gostujemo na Telekomovi optiki .

gb39 ::

starfotr je izjavil:

Lahko se zgodi tudi da TS ne bo več operater s prevladajočim optičnim omrežjem. In ga bo lahko zaprl za ostale.

Medtem ko bo Telesmeh + T2 moral odpret koaks in optiko.

Dvomim, da bodo odprli. Telekpm je kot državni operater dolžan nudit tut ostalim

Ni državni.

TS je moral odpret zadeve, čeprav je v tistem času verjetno imel T2 več optike. Ampak so gledali komplet - baker in optiko skupaj.

Operater s prevladajočim deležem je ključna beseda.

Magic1 ::

Sej zdaj bo T-2 + telesmeh imel prevladujoč delež. A to pomeni, da bo moral tudi skupek odprti omrežje? Priključke fiksnih internetnih povezav bo skupek imel delež skoraj 55%. Že zdaj ima Telemach več kot Telekom...
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Bomo videli, kaj bo AKOS ukazal in kaj bo Telemach zlobiral.

Magic1 ::

Sam res me zanima kam je izginilo 54mil, ki naj bi jih moral SDH nakazati T-2. SDH jih terja nazaj, T-2 pa pravi, da jih sploh ni prejel in jih toži nazaj zaradi škode? WTF?!??? Kako je tako težko pogruntat, kam je šlo toliko denarja? Berem ene novice o tem in mi ni nič jasno.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Mikrohard ::

Saj ni težko... šle so nekam na Zvon... ampak kredit so pa vzeli na T-2. Banke ne zanima, kdo je vzel denar.... zanima jih, kdo se je zavezal, da ga bo vrnil.

Ampak United Groupa je pred kratkim prodala vso svojo infrastrukturo. Po tej logiki Telemach sploh nima svoje infrastrukture.

strom_15 ::

gb39 je izjavil:

Ampak United Groupa je pred kratkim prodala vso svojo infrastrukturo. Po tej logiki Telemach sploh nima svoje infrastrukture.

Samo mobilne stolpe.

Saj A1 ima tudi stolpe v posebej firmi. A1 towers oziroma sedaj EuroTeleSites.

CyberPunk ::

strom_15 je izjavil:

gb39 je izjavil:

Samo mobilne stolpe.

A potem jih nimajo vec Arabci v lasti?

strom_15 je izjavil:

gb39 je izjavil:

Samo mobilne stolpe.

A okej.

mancslo ::

Kako kaj F1 vozijo. Ker na TS imamo 8 Arena kanalov nogometa?

miko22 ::

Kaj T2 je zvišal naročnino? Mam 2€ več. Pa nobenega obvestila.
Kaj ni bilo to, da lahko odstopiš od vezave, če se ne strinjaš z podražitvijo?

Tormentor30 ::

Tud jaz sem bil danes neprijetno presenečen, podražitev za 5EUR...:|

Ampak nimamo kaj, so obvestili (27.6.2024):
https://www.t-2.net/spremembe-splosnih-...

Bo počasi potrebno zamenjati ponudnika, A1 ima dobro akcijo trenutno:
https://www.a1.si/a1-optika

Zgodovina sprememb…

Ja, sem jim danes javil, pa so rekli, da sem dobil sms za podražitev. Pa ga nisem.

Obvestil je bilo polno tudi v medijih.

in jaz moram spremljat medije kdaj bo kdo podražil, namesto da bi pripeli obvestilo v elektronski račun?

V portalu preveri, kako imaš nastavljena obvestila.

Klasične fore ponudnikov, pošljejo obvestila med dopusti.
Vedo, da večina folka ne bo reagirala na taka obvestila oz. bodo pozabili do prihoda domov. ;((

toplakd ::

Obvestilo je bilo preko SMS. Smo dobili na vse 4 fone.
Študiram sedaj, ko pri T2 gostujemo 99,9% na A1, je tak vseeno če telefone direkt premaknem k A1 ali HOT. Omrežje bom imel isto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toplakd ()

Tribal ::

Žal je T-2 prodan, tako da kmalu bo potrebna menjava operaterja...

jonystar ::

Če imaš v hiši samo T2 optiko potem drugega operaterja po tej liniji ne moreš imeti? imam prav.

Nikonja ::

In kam boš šel, itak vsakič ko en dvigne ceno, v roku 2-3 meseca tudi ostali podražijo. Zdaj pa bodo ostala dejansko samo dva, ker A1 itak gostuje pri telekomu, tko da se lahko priravimo na konkreten dvig cen v naslednjem letu. Jbg - poslovni model T2 žal ni bil pravilno postavljen in je bilo vprašanje časa kdaj bodo na prodajo!

BorutK-73 ::

Telemach je tudi podražil, par dni pred T2 podražitvijo.

fitipaldi ::

jonystar, tako ja. Samo preko telekom optike lahko izbiraš

Horas ::

v začetku avgusta so bila obvestila, mejl, sms, mediji... nič ne preverjate? mate izklopljena obvestila? za vlk ljudi vem da majo v mejlu na stotine neprebranih sporočil.

drugače je t2 dvignil podatke, v domačem omrežju z 100gb na 500gb. in v gostovanju z 20gb na 100gb. zadn cajt.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Ja, pošljejo SMS v katerem piše, da je prišlo do "sprememb splošnih pogojev" in linkom do spletne strani.
Me res zanima, koliko ljudi gre odpirat tisto povezavo in brat spremembe cen za 10+ postavk...:|
Do strank bi bilo pošteno, da jih tudi preko mesečnih računov vnaprej obveščajo kdaj bodo podražitve.
Anyway, bo potrebno biti proaktiven in vsake 2 leti (ali kolikor pač traje vezava) menjati ponudnika, če ponudba ne do OK.
Caveat emptor FTW! :D

To je pa tvoj problem, če ne prebereš splošnih pogojev za storitve, ki jih plačuješ. Pa srečno pri rednem menjavanju ponudnikov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gb39 ()

Nikonja ::

Sej zaradi tega so vse Zavarovalnice barabe ker 1% dejansko prebere kaj so podpisali... potem pa ko je sranje, so vsi nateguni!!! Zmeraj je ta drugi kriv....

Zase vem, da bom glasoval z denarnico vsakič, ko mi poteče vezava. :))

Boštjan14 ::

Zgodovina sprememb…

Pegart ::

Tormentor30 je izjavil:

Zase vem, da bom glasoval z denarnico vsakič, ko mi poteče vezava. :))

Jaz sem se vezal lani decembra za 2 leti in sem ravno prejšnji teden prekinil brez dodatnih stroškov zaradi spremembe pogojev. Obvestilo sem prejel na SMS, res se splača brati, kar pošiljajo (sem pa tudi na srečo na spletu videl slo-tech idp.). Sicer grdo zapakiran, ker se bere, kot da bodo povečali podatke za mobilne pakete, na koncu šele omenjena sprememba splošnih pogojev. Zdaj sem na A1, kjer bom za isto storitev plačeval (zaenkrat) 5 EUR manj, kar nanese cca 20 % manj.

Sem pa šel na ravno ta paket, ki si ga omenjal. Zaenkrat lepo zadovoljen, tudi nazaj bridge mode, kar so na T-2 pred kratkim ukinili.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Pegart ()

mihor ::

Pegart je izjavil:

Sem pa šel na ravno ta paket, ki si ga omenjal. Zaenkrat lepo zadovoljen, tudi nazaj bridge mode, kar so na T-2 pred kratkim ukinili.

Bridge drugače še vedno lahko normalno zrihtajo, če le najdeš pravega sogovornika na drugi strani in znaš lepo povedat kaj bi rad. Jaz sem rabil nekaj poskusov, da sem našel enega normalnega tehnika. To ukinjanje bridgev je bil res en velik mimosun.

MrStein ::

Boštjan14 je izjavil:

Novo: VoLTE in VoWIFI

https://www.t-2.net/navodila-za-vklop-u...

Piše "Prepričajte se, da vaša naprava podpira VoWiFi. Preverite združljivost naprave tukaj."

Tukaj kje? Nobenega linka ni. Ali tabele ali podobno.

BorutK-73 je izjavil:

Kdaj točno? Vso leto plačujem enak znesek.
So podražili samo mobilno?

gb39 je izjavil:

To je pa tvoj problem, če ne prebereš splošnih pogojev za storitve, ki jih plačuješ.

Ceniku se po novem reče splošni pogoji? Zanimivo...

(zmaga sicer izjava izpred let: cenik ni (ključen) del pogodbe)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

MrStein ::

MrStein je izjavil:

BorutK-73 je izjavil:

Kdaj točno? Vso leto plačujem enak znesek.
So podražili samo mobilno?

Eh, sem pred par minutami dobil mail z novim računom, ki je res višji (za en EUR).
Sorry za off topic.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

srus ::

mihor je izjavil:

Pegart je izjavil:

Bridge drugače še vedno lahko normalno zrihtajo, če le najdeš pravega sogovornika na drugi strani in znaš lepo povedat kaj bi rad. Jaz sem rabil nekaj poskusov, da sem našel enega normalnega tehnika. To ukinjanje bridgev je bil res en velik mimosun.

Torej statični IP ni pogoj, da ti omogočijo bridge na modemu? In kaj pomeni “lepo povedati”, si lahko bolj specifičen?

srus je izjavil:

Torej statični IP ni pogoj, da ti omogočijo bridge na modemu? In kaj pomeni “lepo povedati”, si lahko bolj specifičen?

To je dobro vprašanje, sam sicer imam statični IP naslov in plačujem tistih debilnih 2 eur na mesec zanj, vendar ga imam ločenega na drugem portu na njihovem innboxu (ga uporabljam za hostanje določenih lastnih zadev). Pomembno je, da so mi zrihtali bridge tudi na dinamičnem IP-ju, kjer imam pa vse ostalo na svoji mreži. 'Lepo povedati' pomeni, da vljudno razložiš kaj je v bistvu problem, ki bi ga rad rešil, in če so tako prijazni, da ti vklopijo bridge mode, ker imaš zadaj že ves port-forwarding nastavljen na lastnem routerju. Ker če ti namesto bridga dajo lokalni IP, boš moral še v njihovem trapastem horizontu delat ta isti port forwarding, ki ga imaš na lastnem routerju. :) In če imaš srečo kot jaz, boš enkrat pač dobil na telefon tehnika, ki je normalen in točno ve kaj je tvoj pain, in ti bo pač nastavil bridge na tvoj port na routerju. Kot rečeno pa ne vem, če je dejstvo, da plačujem statiko, igralo kako vlogo pri tem. Naj še kdo pove, ki ne plačuje statike, če mu je uspelo prit do bridge moda brez. :)

scipascapa ::

Kaj je smisel vezave, če ti vmes podražijo?

sleby ::

mihor je izjavil:

srus je izjavil:

To je dobro vprašanje, sam sicer imam statični IP naslov in plačujem tistih debilnih 2 eur na mesec zanj, vendar ga imam ločenega na drugem portu na njihovem innboxu (ga uporabljam za hostanje določenih lastnih zadev). Pomembno je, da so mi zrihtali bridge tudi na dinamičnem IP-ju, kjer imam pa vse ostalo na svoji mreži. 'Lepo povedati' pomeni, da vljudno razložiš kaj je v bistvu problem, ki bi ga rad rešil, in če so tako prijazni, da ti vklopijo bridge mode, ker imaš zadaj že ves port-forwarding nastavljen na lastnem routerju. Ker če ti namesto bridga dajo lokalni IP, boš moral še v njihovem trapastem horizontu delat ta isti port forwarding, ki ga imaš na lastnem routerju. :) In če imaš srečo kot jaz, boš enkrat pač dobil na telefon tehnika, ki je normalen in točno ve kaj je tvoj pain, in ti bo pač nastavil bridge na tvoj port na routerju. Kot rečeno pa ne vem, če je dejstvo, da plačujem statiko, igralo kako vlogo pri tem. Naj še kdo pove, ki ne plačuje statike, če mu je uspelo prit do bridge moda brez. :)

Bridge imas izkljucno zato, ker placujes statiko.
Meni so ga v startu nastavili, po enem mescu se je ponastavilo, potem so mi ga sicer spet vklopili, a so mi dali vedet, da je to le za placnike statike, ker jim bojda zmanjkuje ipjev. No, po enem tednu se je ponovno ponastavilo, pa sem si enostavno v horizontu nastavil port forwarding, placevat jim za to ne mislim.

scipascapa je izjavil:

Kaj je smisel vezave, če ti vmes podražijo?

Ker je zakonodaja skorajda zanič? Enostranske spremembe pogodb pač ne bi smele bit mogoče, pika.

sleby je izjavil:

Bridge imas izkljucno zato, ker placujes statiko.

Preberi še enkrat, bridge imam tako na statiki kot na dinamičnem IP-ju. To njihovo plozanje o 'primanjkovanju IP naslovov' je pa totalni debilizem in povsem zanič izgovor za money-grab.

delavec44 ::

Zakonodaja se je že precej izboljšala. Po zekom2 lahko ob podražitvi prekineš pogodbo kljub vezavi brez penalov, stroškov prekinitve in vračilu prejetih ugodnosti. Vsaj pri Telemachu se tega držijo.

Vanadium ::

Samo še naterat jih morajo da enostransko pogodb ne morejo spreminjat. Če smo se za neko storitev zmenili za X € na mesec za naslednje 2 leti je to X € in ne XY €.

Vanadium je izjavil:

Samo še naterat jih morajo da enostransko pogodb ne morejo spreminjat. Če smo se za neko storitev zmenili za X € na mesec za naslednje 2 leti je to X € in ne XY €.

Točno to, itak ne bi sploh smelo bit možno enostransko spreminjat pogodb. Pa kaj se to pravi, potem bi vsak lahko kar pogodbo o zaposlitvi enostransko spremenil, da po novem dobiva 500.000 EUR bruto na mesec, delodajalec pa lahko v 60 dneh odstopi od pogodbe. :D To je točno ista scena, samo da pri operaterjih je to kao dovoljeno (protiustavna zakonodaja, pač)!

delavec44 ::

Vanadium je izjavil:

Samo še naterat jih morajo da enostransko pogodb ne morejo spreminjat. Če smo se za neko storitev zmenili za X EUR na mesec za naslednje 2 leti je to X EUR in ne XY EUR.

Saj navadno ti ob vezavi dajo fiksen popust na trenutno ceno, ne fiksne cene. So pa tudi akcije, recimo 1EUR za 2 leti, in te mi niso spreminjali za obdobje vezave, tudi ko so spremenili cenik.

Zgodovina sprememb…

Matej_K ::

Članek iz finance.si

Kako bi se lahko premešale karte na telekomunikacijskem trgu, če bo Telemach prevzel T-2
Analiza trga telekomunikacij: kaj bi pomenil Telemachov prevzem T-2 za konkurenco, kakšni so plusi združitve in minusi za operaterje, ki nimajo lastnega omrežja, in posledično kakšne so zanje regulirane cene za dostop do omrežja.

Po Telemachovem napovedanem prevzemu T-2 na trgu telekomunikacij vre. Bomo res dobili dva velikana - Telemach in večinsko državni Telekom Slovenije -, preostali igralci, ki še pomenijo kolikor tolikšno konkurenco na mobilnem in fiksnem delu oziroma širokopasovnem dostopu, pa bodo svojo ponudbo krčili? Še en večji igralec na trgu telekomunikacij A1 skoraj nima lastnega omrežja in mora za tako imenovano fiksno širokopasovno ponudbo (televizija in internet) dostop plačevati drugim operaterjem, konkretno Telekomu Slovenije.

In prav pri zadnjem - gre za ceno - so največji zapleti. Tožbo je A1 konec julija zaradi veleprodajnih cen za dostop do fiksnega širokopasovnega omrežja že vložil zoper Telekom Slovenije. Več v članku A1 toži Telekom Slovenije za 33,7 milijona evrov.

Naredili smo analizo trga telekomunikacij - kaj bi lahko dobili po združitvi, kakšne so cene najemanja omrežja, kaj to pomeni za tržne deleže tako na mobilnem kot na fiksnem delu. Dobili bi novega močnega operaterja - Telemach bi prispeval predvsem velik delež mobilnih naročnikov, T-2 pa optiko. Karte pa se utegnejo premešati tudi na medijskem trgu. Primerjali smo podatke štirih velikih ponudnikov, ki ponujajo vse storitve.

Na kratko: ozadje prevzema
SDH je sredi avgusta končal večletna prizadevanja za izterjavo dolgov skupine T-2 s sklenitvijo poravnave v višini 90 milijonov evrov. Telemach pa je hkrati z Garnolom podpisal pogodbo o nakupu poslovnih deležev v družbi T-2, s katero bo pridobil vsaj 98,06 odstotka T-2. Garnol, v lasti Jurija Krča, je trenutno še 73,65-odstotni lastnik T-2, 24,9 odstotka ima Telemach. Posel bo končan po odobritvi agencije za varstvo konkurence (AVK). Več v članku SDH in T-2 sta zakopala bojno sekiro, Telemach kupil T-2.

SDH je sicer aprila letos vložil predlog za stečaj T-2. T-2 in glavni človek Jurij Krč sta potem sedla za mizo z SDH. Tik pred tem, ko naj bi sodišče v okviru predloga za stečaj odločalo, ali je ta utemeljen ali ne, pa je Telemach junija sporočil, da kupuje T-2. Telemach sicer sodi v skupino United Group, ki pri nas med drugim izdaja tudi medijski portal N1, kjer je eden pomembnih lastnikov poleg sklada BC Capital poslovnež Dragan Šolak. Britanski sklad trenutno zbira nezavezujoče ponudbe za United Group. Torej - poleg pomembnih premikov na telekomunikacijskem trgu se dogajajo tudi velike spremembe na medijskem trgu.

V grafih: kako je videti trg telekomunikacij in kakšen bi bil po združitvi
Posel, če bo sklenjen, bo krepko prevetril trg telekomunikacij pri nas. Namesto zdajšnjih štirih operaterjev, večjih, ki ponujajo tako mobilne kot fiksne storitve, bodo ostali trije ali celo samo dva. Namesto Telemacha, T-2, Telekoma Slovenije in A1 bomo imeli Telemach in Telekom Slovenije, prihodnost A1 pa je, pravijo viri, odvisna tudi od tega, kako bi lahko prišli do omrežja. Torej - po kakšni ceni.

Za začetek pa poglejmo v grafih, kakšen bo telekomunikacijski trg, če bo Telemachu uspelo prevzeti T-2. Podatke smo dobili s portala eAnalitik agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS).

1. TRŽNI DELEŽI PRIKLJUČKOV FIKSNEGA ŠIROKOPASOVNEGA DOSTOPA

Od leta 2019, ko je bil prvi Telekom Slovenije s skoraj 31-odstotnim deležem, so se karte nekoliko premešale. Po podatkih s konca prvega četrtletja letos - gre za zadnji možni podatek - je na prvem mestu Telemach, njegov delež je skoraj 33-odstoten, medtem ko je Telekomov zdrsnil na dobrih 28 odstotkov.

Če bi se Telemach in T-2 združila, bi imela skupaj okoli 55-odstotni delež, Telekom bi imel 28-odstotnega, A1 pa 14-odstotnega.

Na optiki sta sicer precej močna oba tekmeca, ki imata lastno omrežje, torej T-2 in Telekom Slovenije. Vsak ima po približno tretjino vseh naročnikov na optiki, po okoli 17 odstotkov imata A1 in Telemach.

Telekom Slovenije mora dostop do svojega omrežja omogočiti tudi drugim operaterjem, kjer ni konkurence. Denimo tam, kjer svojo optiko ponuja samo Telekom Slovenije, ne pa tudi denimo T-2. Za to seveda tudi zaračuna. Več o tem v nadaljevanju. T-2 te obveznosti, da bi ponujal svoje omrežje, nima.

2. TRŽNI DELEŽI MOBILNEGA ŠIROKOPASOVNEGA DOSTOPA DO INTERNETA

Če bi se po podatkih iz prvega četrtletja 2024 Telemach in T-2 združila, bi bil tržni delež skoraj 35-odstoten. Prehitela bi Telekom, ki ima 31-odstotni tržni delež. Zadnji, tretji, bi bil A1, nekdaj trdno na drugem mestu pri mobilnem dostopu do interneta. Pred njim je bil samo državni telekom. A1 je sicer že začel prehitevati Telemach.

3. TRŽNI DELEŽI NAROČNIKOV MOBILNE TELEFONIJE PO OPERATERJIH

Tudi tukaj je v navezi T-2 plus Telemach precej močnejši igralec Telemach. Po nakupu operaterja Tušmobil leta 2015 je začel omenjeni operater krepko rasti tudi pri mobilnem delu. Sicer je bil Telemach predvsem močan pri kabelski televiziji, kjer je še zdaj in ima kar 90-odstotni delež, ponuja seveda tako kot preostali pakete televizija, telefonija, internet.

Če bi se po podatkih iz prvega četrtletja 2024 Telemach in T-2 združila, bi bil tržni delež skoraj 35-odstoten. Za rep bi lovila Telekom Slovenije, ki ima 35,5-odstotni tržni delež. A1 pa bi z 29 odstotki zdrsnil z zdajšnjega drugega na tretje mesto.

4. TRŽNI DELEŽI PRIKLJUČKOV IP-TELEVIZIJE PO OPERATERJIH

Pri IP oziroma digitalni televiziji je najmočnejši Telekom Slovenije z 42-odstotnim tržnim deležem, kar je pet odstotnih točk manj kot leta 2019. Sledi T-2, ki ima kot zapisano tudi svoje optično omrežje in ima 32,4-odstotni tržni delež. Skupaj s Telemachom bi imel okoli 39-odstotnega.

Dodajmo, da bi združena T-2 in Telemach obvladala okoli 90 odstotkov trga kabelske televizije - zaradi Telemacha.

Posledice za A1: ne bo ne prvi ne drugi
Družba A1 Slovenija je v stoodstotni lasti mednarodne telekomunikacijske skupine A1 Telekom Austria Group, ki ima svoje operaterje še v Avstriji, Bolgariji, Belorusiji, na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji. Lastnik Telekoma Austria pa je že desetletje mehiški milijarder Carlos Slim. Za malo zgodovinskega spomina naj tukaj pripnemo 14 let star članek o vstopanju Slima oziroma njegove družbe America Movil na slovenski trg: Carlos Slim kupuje Telekom Austria. Kdo bo Telekom Slovenije?

Slimov moto naj bi bil: ali bomo na trgu prvi ali pa drugi. Kot je razvidno iz zgornjih podatkov, bi bil A1 Slovenije, nekdanji Simobil, zadnji - tretji. Za komentar smo vprašali A1. Odgovore čakamo.

A1 skoraj nima svojega fiksnega širokopasovnega omrežja, tako kot večinsko državni Telekom Slovenije, ki je imel na infrastrukturi tudi zaradi predhodne klasične telefonije in napeljav prednosti. Ima tudi svojo optiko. To ima tudi T-2 - temu je skoraj desetletje grozil stečaj in je imel velike dolgove prek nekdanje slabe banke tudi do države. Svojega omrežja za zdaj ne oddaja nikomur.

A1 mora torej plačevati Telekomu Slovenije za dostop do fiksnega omrežja, tu pa se stvari zapletejo oziroma tudi podražijo. Namreč:

dostop do fiksnega omrežja mora zagotavljati samo Telekom Slovenije;
pri tem mora ponujati - poenostavljeno - dve vrsti dostopa. Tako imenovanega lokalnega (upoštevni trg 1) ali centralnega (upoštevni trg 3d);
lokalni je cenejši in primeren za tiste, ki že imajo nekaj svojega omrežja, prek katerega pridejo do neke lokalne centrale telekoma, od tod pa operater dostopa do končnih uporabnikov po Telekomovem omrežju. Pri lokalnem dostopu mora Telekom ponujati omrežje tako na reguliranem kot na dereguliranem delu. Deregulirani del pomeni smo to, da cene niso regulirane;
centralni dostop je dražji in primeren za tiste, ki imajo manj svojega omrežja, ki ga denimo A1 skoraj nima. V tem primeru lahko operater pokrije celotno območje države, a Telekom je tu dolžan dati svoje omrežje na voljo samo na reguliranem delu, kjer zadostne konkurence ni. Po domače: če denimo A1 kupi centralni dostop, z njim dobi zagotovilo samo za dostop do priključkov na reguliranem območju, ne pa tudi na dereguliranem. Lahko se sicer dogovori za dostop s Telekomom, a gre za komercialni in neobvezen dogovor. Torej, Telekomu tega ni treba.
Drugi operaterji niso dolžni zagotoviti dostopa. Močno omrežje na optiki ima denimo T-2, a na njegovem omrežju za zdaj ne gostuje nihče. Realno je sicer tako, da bi do njega A1 lahko prišel, a ne za ceno, ki si jo želi. Neuradno naj bi bila tudi cena na dereguliranem delu podobna kot na reguliranem. Pogajanja naj bi sicer ves čas potekala, a za zdaj še neuspešno.

Prav zaradi cen, ki naj bi bile tudi dvakrat višje kot na Hrvaškem, je A1 zoper Telekom Slovenije tudi vložil tožbo. Spomnimo: regulirana cena optičnega priključka na upoštevnem trgu 1 (gre za lokalni dostop na fiksni lokaciji, op. a.) je 15,43 evra, bakrene parice pa 5,46 evra. Na upoštevnem trgu 3b (osrednji dostop na fiksni lokaciji za izdelke za množični trg, op. a.) je regulirana cena priključka na optiki od 18,43 evra, priključka na bakru pa od 6,83 evra. Vse brez DDV.

Telekom Slovenije bi sicer tudi na reguliranem trgu lahko ponujal nižje cene od dovoljenih po trenutno veljavni metodologiji, če bi želel - a bi morale biti cene za vse kupce na veleprodajnem trgu enake, pojasnjuje AKOS.

Nove cene veljajo približno dve leti, za optično vlakno na trgu 1 se je denimo zvišala za dva evra. Bo AKOS cene oziroma metodologijo kaj preveril? To mora storiti vsaj na vsakih pet let - torej te obveznosti do 25. julija 2027 nima. Konkretni v zvezi s tem, ali bodo analizo opravili kaj prej, niso. Pravijo pa, da so se na agencijo s pobudami že obrnili tako A1 Slovenija in T-2 kot tudi Telekom Slovenije.

Kaj se še dogaja na trgu telekomunikacij v povezavi z mediji
Zakaj bi prevzem T-2 lahko zatresel tudi temelje slovenskega medijskega trga, kaj ta posel pomeni za POP tv, pa so pred kratkim pisali na portalu Necenzurirano. Pri tem so poudarili tudi denar, ki ga televizijskim hišam za prenos programov plačujejo operaterji, gre za tako imenovano kabelsko retransimisijo. Ocenjujejo, da bi s Telemachovim prevzemom T-2 Pro Plus, ki oddaja programa Kanal A in POP tv, dobil precej bolj težavnega sogovornika. Telemach bi imel v tem primeru precej večjo pogajalsko moč kot zdaj.

Poudarili so še, da United Group nikoli ni skrival želje, da bi imel v Sloveniji lastno televizijo. Njegova prva tarča je bil leta 2017 prav Pro Plus, zdaj v lasti češke skupine PPF, a za nakup ni dobil soglasja varuha konkurence. Po neuspelem nakupu Planeta TV je United Group leta 2021 tudi v Sloveniji zagnal portal N1. Pod istim imenom v Srbiji, BiH in na Hrvaškem delujejo njene televizije. Sočasno s kupovanjem T-2 je od družine Vladimirja Voduška kupila podjetje Topnews.si, izdajatelja Top TV in Info TV.

Tudi ni jasno, kako bo na vse skupaj vplivalo dejstvo, da se trenutno prodaja tudi Telemachov lastnik. Britanski sklad BC Partners, ki obvladuje večinski delež United Group, zanj trenutno zbira nezavezujoče ponudbe.

Med najresnejšimi kandidati se omenjata operaterja iz Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov, investicijska družba Warburg Pincus, finančni sklad Apax Partners, ki se je pred desetletjem in pol zanimal za Novo ljubljansko banko (NLB) ... Vrednost posla je ocenjena na okoli osem milijard evrov.

Kaj pravita AKOS in AVK
Obe agenciji, ki skrbita oziroma bi morali skrbeti tudi za red na našem telekomunikacijskem trgu, smo vprašali o pričakovanem prevzemu T-2 in spremembi trga telekomunikacij. Konkretni niso.

Na AKOS pravijo, da temeljito spremljajo informacije o napovedani spremembi na trgu elektronskih komunikacij, saj bo imela precejšen vpliv na trg. Tega vpliva pa ne morejo prejudicirati - tako pravijo -, dokler do napovedane združitve dejansko ne pride in dokler ni izdanega soglasja AVK.

AVK je 19. julija dobil priglasitev koncentracije Telemacha nad T-2, a ta ni vsebovala vseh podatkov, ki jih AVK za pravno presojo učinkov koncentracije potrebuje, so nam sporočili. Zato so Telemach prosili za dopolnitev, Telemach pravi, da so od AVK prejeli dva vprašalnika, na katera so že posredovali zahtevane dodatne informacije. Več v vesti AVK od Telemacha zahteva dopolnitve pri priglasitvi koncentracije ob prevzemu T-2.

Zanimalo nas je še, ali bodo koncentracijo presojali tudi v luči tega, da je naprodaj celoten United Group. "Če bi prišlo do spremembe kontrole nad United Group, bi to pomenilo novo koncentracijo, ki bi jo bilo treba na novo priglasiti s strani podjetja, ki bi pridobilo kontrolo nad United Group," pravijo na AVK.

Za konec še komentar prevzemnika Telemacha
Pri Telemachu poudarjajo, da bo konkurenca na mobilnem trgu boljša kot na vzhodu: "Po morebitnem prevzemu bo slovenski mobilni trg ostal zelo konkurenčen s tremi operaterji mobilnih omrežij pa tudi s tremi mobilnimi virtualnimi operaterji (MVNO). To je večja konkurenca, kot jo poznamo v večjih vzhodnoevropskih državah, kot so Hrvaška, Srbija, Grčija in Madžarska. T-2 je majhen operater z deležem le štiri odstotke po prihodkih in brez zadostnih frekvenc za 5G, zato ne bi mogel razvijati 5G-omrežja samostojno."

Tudi trg fiksnega širokopasovnega interneta bo ostal konkurenčen, zatrjujejo: "Konkurenčnost v tej panogi je treba meriti po velikosti optičnih omrežij, saj je optika tehnologija, ki je pripravljena na prihodnje spremembe in postopoma nadomešča druge tehnologije. Telekom Slovenije kot državni operater obvladuje fiksno infrastrukturo in je vzpostavil največje optično omrežje, ki pokriva skoraj 500 tisoč gospodinjstev."

V večini sosednjih držav sta denimo na voljo le dve pomembni optični omrežji, evropska komisija pa meni, da sta dve veliki optični omrežji dovolj za večino držav, še dodajajo na Telemachu in nadaljujejo, da bodo lahko po transakciji nadaljevali gradnjo močnega optičnega omrežja, v katero T-2 zaradi grožnje s stečajem ni mogel več vlagati. "To optično omrežje bo lahko konkuriralo Telekomu Slovenije, ki danes s 500 tisoč optičnimi priključki nima pravega tekmeca, zato se bo konkurenca na tem področju okrepila. Tudi A1 gradi lastno optično omrežje, še en močan ponudnik pa je RUNE, veleprodajni operater, ki uporablja subvencije EU za izgradnjo optičnega omrežja na podeželju." T-2 je vzpostavil optično omrežje do več kot 200 tisoč gospodinjstev, vendar zaradi finančnih težav ni mogel nadaljevati gradnje.

Kaj pa televizija? Telemach: "Slovenski trg plačljive televizije je zelo konkurenčen in doživlja obdobje sprememb. Ponudniki pretočnih vsebin (OTT), Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime, SkyShowtime in številni drugi, imajo čedalje večjo vlogo na tem trgu. Ocenjujemo, da so te storitve v letu 2023 pomenile 38 odstotkov trga plačljive televizije, ki močno konkurirajo storitvam, ki jih ponujajo telekomunikacijski operaterji, in glede na trende pričakujemo nadaljnjo rast. Če upoštevamo trg OTT, se tržni deleži, ki jih poroča AKOS, tako rekoč prepolovijo. OTT namreč ne poročajo AKOS in njihovi deleži ne odsevajo v statistiki AKOS."
... .. .
««
240 / 241
»»